Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Море кличе! 10 причин поїхати цього літа в Затоку

Морський курорт Затока на Одещині в цьому сезоні став найпопулярнішим напрямком для літнього відпочинку в Україні за запитами в Google. Для жителів столиці це найближчий і зручний варіант змотатися на вікенд на море.

Крім зручного розташування поблизу Одеси, Затока привертає нескінченними піщаними пляжами, теплим неглибоким лиманом і солоним Чорним морем. Тут можна добре відпочити з дітьми і провести незабутні вихідні з друзями. Є й безліч інших причин провести літню відпустку в Затоці.

1. Пляжі Будакській коси
Одне з головних переваг Затоки - її розташування. Фактично це довга коса, що розділяє Чорне море і прісноводний Дністровський лиман. Уздовж неї розташовані нескінченні піщані пляжі, поруч з якими чекають гостей численні готелі, бази відпочинку, санаторії та пансіонати. Територіально Затока розділяється на кілька районів, що відрізняються шириною пляжів і кількістю відпочиваючих. Район, з якого починається курорт, називається Лиманською. Пляжі тут найширші - близько 150 метрів, навіть в пік сезону місця під сонцем вистачить усім. Потім починається Сонячний район з менш просторими пляжами і найпопулярніший Центральний район. На більшості пляжів Затоки пропонують шезлонги і парасольки, працюють водні гірки, батути. Вартість прокату комплекту з шезлонга і парасольки - 150 гривень.

Фото: zagoreli Фото: zagoreli.com
2. Набережна
У перервах між відпочинком на пляжі і в номері готелю можна відмінно провести час, гуляючи по гарній набережній. Уздовж неї розташовані багато готелів, кафе і ресторани, а тому людей тут багато і в ранковий, і у вечірній час. Пройшовши через набережну, опиняєшся на чистому обладнаному піщаному пляжі, поруч є надувні гірки, працює прокат водних атракціонів. Також недалеко від набережної знаходиться луна-парк з великим вибором атракціонів для дітей і дорослих. Вечірньої пори набережну висвітлюють сотні ліхтарів, створюючи ідеальну атмосферу для вечірніх прогулянок.

Фото: toka-zatoka Фото: toka-zatoka.com.ua
3. Великий вибір готелів
Оскільки курорт розташований на піщаній косі, всі готелі та бази відпочинку знаходяться максимально близько до моря. Вибір житла в Затоці досить різноманітний. При скромному бюджеті можна зняти кімнату в приватному будинку за 200-300 гривень на добу, невелику квартиру - орендувати за 500-700 гривень, а якщо захочеться максимального комфорту, до послуг сучасні номери в готелях. Так, наприклад, свої послуги гостям пропонує готель "Вілла Санторіні" . У готелі є номери різних категорій з панорамними вікнами, в кожному номері є вся необхідна техніка та меблі, встановлені кондиціонери з системою клімат-контролю. На території є відкритий басейн з окремою зоною для дітей, ресторан з літньою терасою, парковка. Пляж і море всього в двох хвилинах ходьби від готелю. Проживання в стандартному двомісному номері в найгарячіший сезон коштує 1450 гривень на добу.

Фото: villasantorini Фото: villasantorini.od.ua

4. Транспортна логістика
Ще одна перевага чорноморського курорту - зручна транспортна логістика. Це самий найближчий від Києва морський курорт. Дістатися сюди можна на прямому нічному поїзді 145 Київ - Ізмаїл (12,5 годин в дорозі, 255 гривень за місце в купе, квитки доступні не менш ніж на місяць вперед), на автобусі (8 годин на дорозі, 400 гривень) або з комфортом на автомобілі (530 км, близько 7 годин в дорозі). Уздовж курортного селища проходить дорога регіонального значення Одеса - Білгород-Дністровський і залізнична гілка, по якій через Затоку проходять пасажирські та приміські поїзди. Крім цього, затока знаходиться всього в 60 кілометрах від галасливої ​​і сонячної Одеси і в 20 кілометрах від найдавнішого міста - Білгород-Дністровський.

Фото: uc Фото: uc.od.ua
5. Аквапарк "Затока"
Розбавити пляжний відпочинок яскравими емоціями можна у великій аквапарку "Затока" . Знаходиться він на території однойменного готелю, на самому березі Дністровського лиману. Для дорослих і маленьких любителів активних розваг тут є 25 найрізноманітніших водних гірок, величезний басейн з зонами джакузі, просторою зоною для плавання і зоною течії, з водометами і островом з фотозоні. Для малюків в аквапарку працює окремий дитяче містечко "Джунглі сафарі парк", в якому є басейни з атракціонами, водоспади і водомети, зовсім неглибокі басейни для самих маленьких карапузів, а також великий ігровий комплекс з гойдалками, гірками, східцями і рукоходами. Відпочити і підкріпитися після водних атракціонів можна в ресторані або кафе на території аквапарку. Вартість квитка для дорослих - 600 гривень, для дітей - 400 гривень.

Фото: facebook Фото: facebook.com/aquaparkzatoka
6. Риболовля на Дністровському лимані
Затока - відмінне місце не тільки для сімейного відпочинку, це ще й справжній рай для всіх поціновувачів риболовлі. Дністровський лиман не дуже глибокий і має хорошу кормову базу для зростання і розмноження різних видів риби. У південній частині лиману, де вода більш солона, можна зустріти кефаль, морського карася, саргана. Ближче до гирла Дністра водиться різноманітна прісноводна риба: плотва, окунь, сом, судак, лящ, язь. Крім цього, в великій кількості тут ловиться бичок, іноді в досить великих розмірах. Ловити рибу краще з човна, подалі від берега. Любителі екзотичного відпочинку зможуть відправитися на рибалку в відкрите море на катері. Такі послуги надають багато баз відпочинку Затоки. У солоних водах Чорного моря можна зловити не тільки великих бичків, але ще і камбалу, чорноморську акулу і ската.

Фото: mnp Фото: mnp.org.ua
7. Школа віндсерфінгу
На пляжах Затоки працює багато пунктів прокату водних мотоциклів, катамаранів, катерів. Тут можна покататися на банані або таблетці, політати під парашутом, але по-справжньому екстремальні емоції і заряд адреналіну можна отримати лише від самостійного підкорення морських хвиль. Навчитися впевнено стояти на дошці і вміло ловити вітер запрошує школа віндсерфінгу "Відліт" . Розташована вона в самому "вузькому місці" коси, де тонка смуга суші проходить між лиманом і морем, створюючи сприятливі умови для заняття віндсерфінгом. Станція оснащена якісним обладнанням, навчають туристів професійні тренери з великим досвідом, а за безпекою стежать рятувальники. Вже на першому занятті новачки зможуть навчитися базовим навичкам катання і простим поворотам. Вартість першого заняття - 200 гривень.

Фото: ulet Фото: ulet.ua

8. фортеця Аккерман
Курортне селище Затока знаходиться зовсім поруч зі старовинним містом Білгород-Дністровським, головною визначною пам'яткою якого є давня Аккерманська фортеця. Побудована вона на місці античного міста Тіра і на сьогоднішній день є однією з найбільших і найбільш збережених в Україні. З північного боку фортеця омивається водами Дністровського лиману, а з трьох інших сторін оточена глибоким ровом, до наших днів збереглося 26 з 34 веж. Крім цікавих екскурсій, на території фортеці проводять фестивалі і чемпіонати. Цього року вдруге в фортеці відбудеться середньовічний фестиваль "Форпост" , Який раніше проводили в Кам'янці-Подільському. В його основі лицарські поєдинки і битви між командами клубів військово-історичної реконструкції. На гостей чекає яскрава програма, яка дозволить зануритися в атмосферу справжнього середньовічного свята. Вартість вхідного квитка на територію фортеці - 80 гривень (дитячий - 40 гривень). Екскурсії - від 300 гривень.

Фото: KidsVisitor Фото: KidsVisitor.com
9. Винзавод "Шабо"
Ще одне місце, куди обов'язково варто заїхати на екскурсію, відпочиваючи в Затоці, - Центр культури вина "Шабо". Розташований він на території виробничого комплексу компанії "Шабо", в одному з найдавніших виноробних регіонів Європи. Центр об'єднує в собі чинне високотехнологічне підприємство, старовинні винні підвали, дегустаційний зал, музей вина і виноробства і експозиції сучасного скульптурного та архітектурного мистецтва. Для туристів проводять цікаві екскурсії зі смачною дегустацією благородних напоїв. Гості можуть відвідати будь-який підрозділ підприємства і поблизу познайомитися з процесом виготовлення алкогольних напоїв. Стандартна екскурсія з дегустацій шести зразків продукції коштує 280 гривень з людини.

Фото: facebook Фото: facebook.com/SHABO.LLC
10. Фестивалі
Наявність просторого піщаного пляжу робить Затоку ідеальної локацією для крутих літніх фестивалів. Одним з найбільш значущих подій, яке проходить на території курорту вже не один рік, є найбільший спортивно-музичний фестиваль Z-Games . Він об'єднує в собі різні екстремальні види спорту, живі виступи українських та зарубіжних музичних виконавців, круті танцювальні батли і неймовірні пляжні вечірки. Крім цього, програма включає в себе безліч майстер-класів, персональних тренувань і групових занять, а ще шоу-виступи за такими напрямками, як скейтбординг, роллерблейдінг, кайтсерфінг, скімбординг, слеклайн, фріран і паркур, брейк-данс і багатьом іншим.

Фото: facebook Фото: facebook.com/ZGames.ua

ua

Новости