Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Моя поїздка в Карлові Вари

Ще з давніх-давен у аристократів вважалося, що якщо виникають проблеми зі здоров'ям, то пора їхати на води. У вас нездоровий колір обличчя, кашель, ви перенесли важку хворобу, поранення, у вас депресія чи треба терміново видати заміж дочку - збирайтеся, вам потрібно відпочити набратися сил біля мінеральних джерел.

У вас нездоровий колір обличчя, кашель, ви перенесли важку хворобу, поранення, у вас депресія чи треба терміново видати заміж дочку - збирайтеся, вам потрібно відпочити набратися сил біля мінеральних джерел

Більшість їхало на Кавказ, але деякі відправлялися далі - в Європу, в невелике курортне містечко Карлсбад, що в Чехії. Сьогодні у людей, які бажають поправити здоров'я вибір куди поїхати, звичайно, більше, але все одно багато залишаються вірними одному з найкрасивіших і знаменитих європейських курортів - Карловим Варам.

Тут спеціалізуються на хворобах шлунка і опорно-рухового апарату, тому не дивуйтеся, літніх людей з милицями і паличками тут багато. Так як це місто-курорт, то концентрація санаторіїв, пансіонатів, готелів і готелів на квадратний метр дуже висока. Від маленьких приватних до величезних фешенебельних «Імперіала» і «Пуппа» (в якому навіть, була справа, знімали Джеймса Бонда).

Від маленьких приватних до величезних фешенебельних «Імперіала» і «Пуппа» (в якому навіть, була справа, знімали Джеймса Бонда)

Розкішний «Pupp»

З кіно взагалі у Карлових Вар особливі теплі відносини завдяки, в першу чергу, щорічно проходить тут кінофестивалю. Кажуть, коли в липні тут відбувається цей захід, то дуже багатолюдно і навіть можна побачити, взяти автограф і сфотографуватися із зірками різної величини і сяйва.

Але в решту часу, коли сяяти нікому, містечко ніби спить. На вузьких вулицях поодинокі перехожі, навколо темний густий ліс, а до самого міста спокою, відпочинку і сну з зовнішнього світу веде вузька змієподібна дорога.

Відпочиваючі і розслабляються днем ​​приймають грязьові і кисневі ванни, ходять на процедури і басейн, їдять тричі на день за розкладом, а під вечір неспішно прогулюються по центральній вулиці, за сумісництвом ще й набережній річки Теплі, яка не вирізняється, однак, особливою глибиною і повноводна .

Річка Тепла ділить на дві частини головну прогулянкову вулицю міста, роблячи її одночасно ще й набережній

Річка Тепла ділить на дві частини головну прогулянкову вулицю міста, роблячи її одночасно ще й набережній

Неспішно прогулюються по набережній курортники

До речі, тут знаходяться і головні визначні пам'ятки міста: театр і колонада. Театр, звичайно, як годиться великий і красивий, але окремої розмови заслуговує все ж колонада.

Головний міський театр і концертний зал

Головний міський театр і концертний зал

Колонада, під якою можна і в непогожий день прогулюватися і пити цілющу воду

Карлові Вари можуть похвалитися великою кількістю мінеральних джерел, які, власне, і залучають туристів і можуть виявитися в найнесподіваніших місцях, ну а основна їх більшість зосереджена під високою колонадою і в що примикає до неї павільйоні.

Вся мінеральна вода, яка тече тут мало не з під крана дуже корисна, і кожне джерело має свої особливими цілющими властивостями, концентрацією мінеральних солей і, що цікаво, температурою.

Ви коли-небудь пили гарячу мінералку? Дуже рекомендую, хоча смак у неї дещо специфічний, особливо, якщо ви взагалі не великий поціновувач мінеральної води. Але чого не зробиш заради здоров'я ...

У цьому павільйоні знаходиться найбільший і потужний джерело гарячої мінералки - Гейзер

У цьому павільйоні знаходиться найбільший і потужний джерело гарячої мінералки - Гейзер

Ну а так виглядає сам Гейзер

По всьому місту розкидані невеликі кіоски і магазинчики де можна купити дивного вигляду фарфорові чашки з носиком як у чайника, так звані поільнічкі. Так ось, якщо ви все таки вирішили серйозно взятися за здоров'я і почати пити воду, то вам просто необхідно придбати такий ось поильничек!

Ну не комільфо тут без нього розгулювати. Ні, ви можете, звичайно, і з чашкою, і з пляшкою ... Але бонтон тут це свій персональний, великий чи маленький, з узорчік або одноколірний спеціальну посудину. До того ж його будова дозволяє довше зберегти вихідну температуру води. І сувенір на пам'ять залишиться. За колонаді прийнято прогулюватися неспішно, час від часу зупиняючись, і, потягуючи водичку, обговорити всі останні новини і меню майбутнього вечері.

Тут мало молоді, тому що Карлові Вари не запропонують вам більш активного розваги ніж прогулянка по звивистих лісових доріжках і більш захоплюючого видовища ніж фортепіанний концерт в холі одного з готелів. Тут не кипить нічне життя, зате ви абсолютно спокійно можете повернутися в номер за північ, якщо раптом ви припізнилися пробуючи черговий вид мінеральної води.

Прогулянка по Карловим Варам - це безперервний рух вгору-вниз по пагорбах і пагорбах

Прогулянка по Карловим Варам - це безперервний рух вгору-вниз по пагорбах і пагорбах

У багатьох європейських містах є так званий «чумний стовп» і Карлові Вари не виняток

Але це центр міста Карлови Вари. Тут все для туристів, за рахунок яких це містечко може жити. Якщо вам цікаво як живуть місцеві жителі, то варто сісти на один з рейсових автобусів і доїхати до кінцевої зупинки.

Тут ви вже не побачите пряникових будиночків, тут люди живуть в звичайних п'ятиповерхівках, в загальному, абсолютно нічого особливого. Зате можна сходити в великий супермаркет, прикупити їжі або зайнятися шопінгом, відносно недорого, але багато хто воліє за речами цілеспрямовано їздити в сусідню Німеччину (В будь-якому турагентстві (а тут таких на кожному розі) вам запропонують спеціальний одноденний шопінг-тур в один з німецьких міст, у рази дешевше, кажуть).

Практично всі чехи середнього віку, яких ви зустрінете на вулиці, зможуть вам пояснити дорогу і відповісти на ваші запитання на цілком пристойному російською, але ось молоде покоління по-російськи вже не розуміє, і тут на допомогу приходить ламаний англійська з обох сторін.

Однак в готелях, де велика частина постояльців наші співвітчизники, персонал розмовляє російською як на другому рідному. Також на водах люблять підлікуватися сусіди-німці, у яких є чудова звичка починати веселощі після дев'ятої години вечора, коли російські курортники вже розбрелися по номерах і включили серіал на першому каналі. Культурний дисонанс ...

Щоб охопити все місто поглядом з висоти можна піднятися на вершину блізлежайшіх гори, на вежу Діана. Сама вежа не є нічим особливо видатного, але вид з неї відкривається ...

Ось так один з найзнаменитіших європейських курортів виглядає з висоти вежі Діана

Ось так один з найзнаменитіших європейських курортів виглядає з висоти вежі Діана

Ось вони, Карлові Вари у всій своїй красі

З висоти вже не здається, що Карлові Вари можна обійти за пів години, хіба що тільки самий культурно-історичний центр. Маленькі різнокольорові будиночки з червоними черепичними дахами, доглянуті сади, смарагдові ліси і стрічкою звивається по центру міста річка ... Вид тільки трохи псує «подарунок» Л.І. Брежнєва Карловим Варам.

Величезне сіре типово радянська будівля готелю «Термал» як то аж надто різко виділяється на загальному казково-затишному тлі. Елемент суворої радянської реальності залишився жителям Карлових Вар як спогад про вже давно перевернутих сторінках історії.

Піднятися наверх гори можна на справжньому старовинному фунікулері, а спуститися вниз собі на втіху гуляючи по лісі, заглянувши по дорозі в гості до оленя, який дивиться на все, що відбувається в місті в висоти.

З лісу випливає старовинний фунікулер

З лісу випливає старовинний фунікулер

Олень в стрибку спостерігає за всім, що відбувається в місті

З цієї ж самої оглядового майданчика оглядав місто ще Петро I, плануючи який славний курорт тут розгорнути можна. Безумовно, він мав рацію, для повноцінного відпочинку тут є все. Але якщо вам все ж стане трохи нудно, то завжди є можливість відправитися на екскурсії, адже звідси зовсім недалеко і до Німеччини, і до Праги, і до чеських замків.

Якщо екскурсії це не ваш варіант (вони недешеві, та й часом не дуже цікаві), то околиці можна досліджувати самостійно. Наприклад, до Праги можна дістатися за годину-півтори на жовтому студентському автобусі (потрібно тільки дізнатися розклад на вокзалі). Ціна питання близько 150 чеських крон в одну сторону.

Ще своїм ходом можна доїхати до найближчого замку в місті Локет. Коштує це взагалі недорого, автобус знову ж ходить з вокзалу, їхати хвилин двадцять.

Замок-фортеця Локет

Крім середньовічного замку-фортеці дивитися тут нема чого. Місто здається абсолютно вимерлим і перехожі тут настільки рідкісне явище, що вже мимоволі здригаєшся при їх появі. На центральній вулиці, правда, працює кілька кафе, в яких неквапливі люди похилого чехи п'ють бурштинове пиво і закушують кнедликами.

Сама фортеця, навколо якої і утворився містечко, стоїть на невеликій горі, і за переказами її ніхто не міг взяти штурмом. Можна замовити екскурсію, а можна і самим походити, заплативши за вхід символічну суму, оглянути її внутрішнє оздоблення і почитати таблички. Тут, як і належить в середньовічному замку, сиро, темно, похмуро і безлюдно, стіни з бійницями і дерев'яні катапульти, покої господарів з гобеленами і камера тортур.

Щоб туди потрапити любителям гострих відчуттів потрібно спуститися глибоко вниз по крутих гвинтових сходах. Освітлення слабке і з підземелля долинають приглушені стогони катованих в'язнів. Можу вас запевнити, що коли в подібній обстановці через повороту гвинтових сходів раптом з'явиться людина (он-то просто тихо і мирно піднімався), то вражень залишиться багато у вас обох. Хлопчикам дуже тут подобається.

У камерах живописно розкладені манекени з кривавими патьоками, а поруч у творчому безладі розкладені знаряддя тортур. Коли з полегшенням вибігає на свіже повітря, на прощання можна кинути у фонтан монетку й загадати бажання. Кажуть, збувається.

Кажуть, збувається

Вид на містечко з кріпосної стіни

Вид на містечко з кріпосної стіни

Навколо міста живописно згинається річка

Навколо міста живописно згинається річка

Локет. Полудень. Надзвичайне пожвавлення на вулицях міста

Загалом, якщо ви хочете відчути смак неспішної, спокійної, розміреної і тихою чеського села - загляньте в Локет. А для повноти картини візьміть велосипед і зробите невелику прогулянку по мальовничій місцевості як це роблять багато жителів Локета, вирушаючи щоранку на роботу в Карлові Вари. Життя тут зовсім не схожа на ту, до якої ми звикли в Росії.

Але коли одного разу прогулюючись по набережній ви вирішите зайти в кафе Елефант, де Штірліц так зворушливо спілкувався зі своєю дружиною, ви, під звуки пронизливого вальсу поплаче, затоскуете за батьківщиною і почнете пакувати валізи.

Але коли одного разу прогулюючись по набережній ви вирішите зайти в кафе Елефант, де Штірліц так зворушливо спілкувався зі своєю дружиною, ви, під звуки пронизливого вальсу поплаче, затоскуете за батьківщиною і почнете пакувати валізи

Кафе «Елефант» сьогодні приваблює безліч відвідувачів. Хоч скептики і кажуть, що ніякого Штірліца тут і в помині не було, але навіщо руйнувати таку гарну легенду.

Хоч скептики і кажуть, що ніякого Штірліца тут і в помині не було, але навіщо руйнувати таку гарну легенду

А ось там затишно всередині. І, по-моєму, Штирлицу тут саме місце

Ну, або причина буде більш прозаїчна. У будь-якому випадку, рано мул пізно ваше тут перебування підійде до кінця. Що можна привезти звідси як сувенір? Можна привезти шматочок традиційної кухні - вафлі-оплатки, які, правда, від звичайних ароматизованих вафель відрізняються тільки особливо великим розміром і правильної круглої формою.

Можна привезти знаменитий міцний лікер - Бехеревка (в пляшечках різного розміру і купити можна де завгодно, але особливим ароматом буде відрізнятися та, що ви купите в спеціальному магазині, де вона і була вперше виготовлена, а ще й екскурсію проведуть, якщо захочете). Везти додому мінеральну воду літрами сенсу немає, так як адже пити її найкраще прямо на місці, не відходячи від джерела, інакше користі мало буде.

Для краси можна купити пару баночок натуральної чеської косметики, мило і карловарскую сіль для ванн (купувати все це краще в аптеці, а не в туристичних магазинах, ціни дещо нижчі). Найголовніше, що ви зможете привезти з цього курорту це подлеченное здоров'я, гарне самопочуття і настрій.

Ви коли-небудь пили гарячу мінералку?
Що можна привезти звідси як сувенір?

Новости