Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

леопард

  1. Етимологія та назви
  2. Зовнішній вигляд леопарда
  3. Поширення і місця проживання леопардів
  4. гібриди леопардів
  5. Біологія та екологія леопардів
  6. харчування леопардів
  7. Полювання на видобуток
  8. розмноження леопардів
  9. Статус популяції леопардів
  10. охорона леопардів
  11. Леопард і людина
  12. Леопарди-людожери

Леопард (Panthera pardus) є видом хижих ссавців сімейства котячих Леопард (Panthera pardus) є видом хижих ссавців сімейства котячих. Леопард, він же барс або пантера, відноситься до підродини великих кішок, будучи одним з представників роду пантер. У XX столітті леопард був занесений в охоронні документи багатьох країн світу, крім того, в Червону книгу МСОП і в Червону книгу Росії. У деяких африканських країнах щорічно виділяють квоти на видобуток цих тварин в зв'язку з їх великою чисельністю на території країни.

Етимологія та назви

У стародавні часи існувала думка про те, що леопард не що інше як гібрид пантери і лева. Саме це припущення вилилося в назву тварини, з'єднавши в собі два грецьких слова: leōn (що в перекладі означає «лев») і pardos (що в перекладі означає пантера). Сучасні вчені пов'язують появу назви Panthera pardus з походженням з латинської через грецьке pánthēr. Також вони вважають, що нсовременно назву леопарда походить від слова індо-іранського походження «пандараб». Воно має значення «блідо-жовтий» і згодом було запозичене грецькою мовою.

Походження назви виду «барс» бере свій початок в мові хатти (який є можливим предком адигського і абхазького мов). Слово prassun зустрічається і російській літературній мові, починаючи з XVI століття. Спочатку назва відносилася безпосередньо до кавказьких барсам - Panthera pardus. Серед єгерів Кавказького заповідника в XIX столітті мало місце слово «пантьер», виникнення якого відносять в епосі дворянських полювань. Словом «барс» оперували і російські зоологи ще в XVIII і XIX століттях.

Словом «барс» оперували і російські зоологи ще в XVIII і XIX століттях

Зовнішній вигляд леопарда

Леопард є кішкою великих розмірів, але поступається своєю величиною тигру і леву. Тіло тварини витягнутої і мускулисте, а також легке і гнучке. Довжина хвоста леопарда перевищує половину довжини його тіла, яке злегка стисле з боків. Ноги леопарда сильні, але лагідні. Лапи широкі і масивні, а голова не відрізняється великими розмірами і має округлу форму. Голову тварини прикрашають невеликі закруглені вуха, широко розташовані один від одного.

У леопарда невеликі очі з круглими зіницями. Грива у леопарда відсутня, вібриси чорні або білі досягають 110 мм в довжину. Що стосується маси тіла леопарда і його розмірів, то ці показники пов'язані з його географічною областю проживання. Тварини, що живуть на території лісів, є значно меншими розмірами і масою тіла, ніж їх побратими, що населяють відкриті ділянки землі. Самці леопардів зазвичай перевищують своїми розмірами самок на третину. Довжина тіла дорослої особини барса варіюється від 90 до 190 см (середнім показником служить значення 160 см). Хвіст леопарда може мати довжину від 50 до 78 см. Самки леопарда досягають 45 см висоти в холці.

Якщо говорити про розміри черепа леопарда, то він досить масивний і кілька низький. Має витягнуту форму і широко розставлені виличні дуги. Кістки носа трохи подовжені, рівномірно звужуються ззаду, а кондилобазальная довжина його черепа має показник менше 25 см. Щелепа дорослого леопарда оснащена тридцятьма зубами. Його ікла тонкі і гострі. Мова у леопарда довгий і з боків має горбки, вкриті ороговілі епітелієм - вони допомагають хижакові відокремлювати м'ясо видобутку від скелета, а також є допоміжним засобом вмивання.

Хутро у дорослого леопарда короткий і непишний (навіть в зимовий період), рівномірно розподілений по всій довжині його тіла. Шерсть досить густа і коротка. Чорні та жовті волосся на тілі леопарда мають різну довжину і товщину. Жовті волосся зазвичай тонше і довше, ніж чорні. Хутро барса взимку зазвичай більш тьмяний, ніж влітку. Також довжина вовни влітку трохи коротше зимового періоду - 25 мм влітку і 50 мм взимку.

Забарвлення леопарда має загальний світлий тон. Його основним кольором є жовтий або рудо-жовтий, прикрашений чорними плямами. Чорним кольором на тілі тварини позначені кільцеві візерунки, які мають світлу середину. Їх центр зазвичай прикрашає світле поле, яке відповідає кольору основного хутра. Чорні кільця на тілі барса бувають цільними, але частіше вони носять перерваний характер - кілька окремих плям утворюють чорне кільце. Найбільші кільця, утворені плямами, в діаметрі можуть досягати до 65 мм. Плями різко окреслені. Слід зазначити, що на тілі барса відсутні вертикальні смуги, але деякі плями в його забарвленні можуть своїм малюнком нагадувати короткі смужки.

Якщо порівнювати тон забарвлення хутра різних підвидів барса, то можна відзначити, що він коливається від світло-солом'яного до сірого, а іноді і рудо-бурого. Середньоазіатські підвиди частіше мають тон забарвлення пісочно-сірий, в той час як далекосхідні сорти зазвичай мають жовто-рудим тоном. Особи молодих барсів мають світліше забарвлення, ніж дорослі тварини - їх хутро має сіро-жовтий або брудно-білий тон.

Забарвлення леопардів змінюється в залежності від географічного положення їх місця існування і від сезонних коливань. Підвиди, що населяють північні райони, мають світло-жовтим або сіро-жовтим хутром. Іноді зустрічаються особини з яскраво-жовтим і золотистим забарвленням, а також з забарвленням світлого сірого відтінку або зовсім білі. Найбільш яскравим забарвлення буває у верхній частині шиї і голови леопарда. Ближче до боків тваринного інтенсивність і насиченість кольору забарвлення стає блідою. Живіт і внутрішня сторона кінцівок барса зазвичай забарвлені білим кольором. Такий же вигляд мають нижня частина шиї, нижня частина лап і внутрішня сторона хвоста.

Морда хижака в передній своїй частині не має плям - невелика мітка існує лише в кутку його рота і біля вибрисс. Невеликі чорні плями прикрашають морду тварини на лобі, в області між вухом і оком, а також у верхній частині шиї і по її боках. Також чорним кольором пофарбована зовнішня сторона вух. Чорні плями в формі кілець знаходяться на боках і спині леопарда - уздовж лінії хребта ці плями більш витягнуті або складаються в візерунок з кільцевих плям, що мають великий розмір. На боках барса, вище його лопаток, а також на стегні, знаходяться кільцеві плями. На тілі тварини суцільні плями розкидані по всіх його частинах, де немає плям кільцевих. Іноді суцільні плями можуть поєднуватися з кільцевими плямами.

Черево і лапи леопарда зазвичай прикрашають суцільні темні плями. На зовнішній стороні його ніг у верхній їх частині вони зазвичай більші, а ближче до нижньої частини плями дрібніють - кисті і ступні барса відзначені лише дрібними темними цяточками. Хвіст леопарда покритий кільцевими і суцільними плямами великого розміру - зверху і частково знизу.

Плями на тілі барса мають різний характер - вони можуть бути як чорного кольору, так і бурого. Кількість і частота плям на тілі барса залежать від різних факторів. Африканські барси зазвичай мають більш дрібні плями в своєму забарвленні, тоді як їх азіатські родичі прикрашені більшими темними плямами. Форма як суцільних, так і кільцевих плям також залежить від багатьох факторів, як і число їх елементів і розміри.

Кожна особина леопарда має унікальне розташування плям на тілі. Цю особливість дуже зручно використовувати для ідентифікації конкретних особин тварин. Така якість можна порівняти з унікальністю відбитків пальців на руках людини. Дослідники часто користуються такою особливістю леопардів, щоб виявляти в умовах дикої природи окремих особин виду, за якими вони спостерігають. Самі леопарди використовують таку унікальну особливість в якості маскування під час полювання. Забарвлення барсів змінюється лише відносно його інтенсивності і змін візерунка, утвореного плямами.

Чорні пантери, також відомі як леопарди-меланісти, зустрічаються в Південно-Східній Азії. Однак забарвлення шкури пантери не зовсім чорний - на ній завжди проступають плями. Завдяки чорному кольору хутра, такі тварини успішно маскуються в лісах. Найчастіше такі види зустрічаються на острові Ява. Набагато рідше в популяціях барсів, що населяють тропічну Азію і лісові гірські райони, зустрічається рецесивний ген, який відповідає за меланизм. Зате більше половини популяцій леопардів, що мешкають на півострові Малакка, мають чорне забарвлення. Причому, чорні леопарди можуть з'явитися в одному посліді з леопардами звичайного забарвлення. Пантери мають більш агресивну манеру поведінки, ніж звичайні барси.

Існує також поняття неповного меланизма або псевдо-меланизма, також відомого як абундізм, яке характеризує певний стан посиленої пігментації шкіри тварини, що має нерівномірний характер. Таке явище зустрічається і у леопардів. При виникненні абундізма плями на тілі леопарда можуть розширюватися до їх злиття.

Кігті барса зазвичай світлі, з восковим відтінком, трохи здавлені з боків і дуже зігнуті. Довжина гострих кігтів барса по зовнішній лінії становить 55 мм на передніх лапах, в той час як на задніх лапах тваринного кігті трохи менше і не такі гострі.

Відмінності тварин між статями незначні і виражаються тільки в розмірах особин і у вазі черепа - у самок він легше, ніж у самців. В умовах дикої природи леопарди живуть близько десяти років. У неволі тварини можуть доживати до віку 21 року.

Поширення і місця проживання леопардів

Ареал проживання леопарда набагато ширше, ніж ареал поширення будь-якого іншого тварини з сімейства котячих. Леопарди пластичні, що легко пояснюється їх досить замкнутим способом життя. Такі хижаки мають унікальну здатність вести полювання на свою здобич.

Барси поширені в лісових і лісостепових областях, а також в саванах і гірських районах африканського континенту. Також даний вид населяє південну частину Східної Азії. Раніше барси мешкали в більшій частині Африки, Закавказзі, Пакистані та Індії. Також їх ареал охоплював остов Ява і Занзібар, а також Шрі-Ланку.

У наші дні в деяких історичних районах проживання леопардів даний вид або не зустрічається, або остаточно вимер. Серед таких країн Марокко і Синайський півострів, а також Занзібар. В інших же областях ареал барсів має структуру, розітнуту на відокремлені популяції, які знаходяться на великій відстані один від одного. Якщо говорити про Росію, тут леопарди можуть мешкати в Приморському краї. Також дуже ймовірна зустріч з хижаком на території Північного Кавказу.

Нинішній ареал проживання леопардів знаходиться в Північно-Східному Китаї, в Маньчжурії і на Корейському півострові. Також він охоплює східну частину Тибету і Індокитай, а також малакку, острів Ява, Бірму, Індію і Кангеан, Афганістан і Іран, Аравійський півострів і всю Африку на південь від Сахари. Варто відзначити, що ареал суттєво скорочується з плином часу.

Згадуючи четвертинний період, можна судити про те, що житлами леопардів також виступали такі країни як Франція і Італія, Англія і Бельгія, Німеччина і Португалія, а також Угорщина, Румунія та Іспанія. На факт існування леопардів на території Європи до епохи неоліту вказують знахідки вчених.

Говорячи про африканських леопарда, можна відзначити, що вони переважно мешкають в джунглях, розташованих в центральній області континенту, а також в гірській його частини. Також леопарди зустрічаються в саванах і напівпустелях аж до Марокко і мису Доброї Надії. Барса потрібна вода, тому вони вважають за краще уникати проживання на посушливих територіях, обхід стороною Сахару і деякі райони Намібії.

На території Азії барси зазвичай мешкають в хвойних лісах на Амурі, а також в тропічних і субтропічних лісах, що знаходяться на схилах гір і на рівнинах Індії і Південно-Східної Азії. Ареал леопардів в Азії тягнеться до Аравійського півострова, в Ізраїль і в Анатолійське нагір'я в південно-західній частині. У південно-східній частині ареал проживання барсів досягає остова Ява. Дані хижаки невідомі лише в позбавлених води пустелях Азії, а також на Суматрі і в Борнео. Хоча знахідки вчених знаходять підтвердження того, що леопарди раніше населяли і Суматру. Сучасних ареал проживання барсів охоплює територію від Кавказу, Кашміру і Афганістану, включаючи Гімалаї, аж до Амура.

Територія країни колишнього СРСР є північною частиною ареалу проживання барсів і обмежується кількома його частинами - кавказької, далекосхідної і середньоазіатської. У той же час середньоазіатська частина ареалу поділяється на кілька ділянок.

На Кавказі популяція леопардів значно скоротилася в XX століття, ставши буквально нікчемною. Можна з упевненістю говорити про те, що в цьому регіоні леопарди перебувають на межі вимирання. На території Кавказу ареал барсів населяє гірські передгір'я, вкриті лісами, а також гори без лісів. Ареал барсів бере початок в західній частині, недалеко від Туапсе, і охоплює північні передгір'я. Далі він простягається в східну і південно-східну частину до краю Кавказького хребта. Що стосується передгір'їв, леопарди заселяють їх лісу і можуть зустрічатися в їх верхніх межах і іноді вище цієї межі. Ареал барсів на схилі Кавказького хребта опускається аж до підніжжя гір, а в Закавказзі він захоплював гірську частину Малого Кавказу, включаючи область між Ріоні і Курой. Ділянка перебування хижаків в Середній Азії представлений в Передній Азії - на території Ірану та Афганістану, представляючи собою північну частину ареалу. Цей ареал умовно розділений на частини. На заході, в Туркменії, значну частину ареалу має Копетдаг. Ще одним маленьким ділянкою ареалу можна вважати височина Малий Балхан. Трохи більша ділянка ареалу, Великий Балхан, відділений від нього пустельній рівниною. Особливістю цих ділянок є те, що популяції барсів, що мешкають в них, ізольовані один від одного. Також абсолютно відокремлений ділянку ареалу Середньої Азії розташований на правому березі верхньої Амудар'ї і Пянджа. Далекосхідний ділянка перебування хижаків на території Росії має відношення до Північно-Східного Китаю і до Корейського півострова. Ця частина ареалу розташована в Уссурійському краї, а також на території Приамур'я і Забайкалля.

гібриди леопардів

Серед леопардів зустрічаються гібриди - такі як леопон. Леопон є гібридом, отриманим в результаті схрещування самця леопарда з самкою лева. Вперше існування леопон було офіційно підтверджено в Колхапур в Індії на початку XX століття. Пізніше їх почали навмисно розводити в зоопарках Німеччини, Японії та Італії. Гібриди леопарда не можуть приносити потомство. Зовнішній вигляд леопон також досить цікавий. Його голова має форму, більш схожу з левовою. Всі інші частини тіла гібрида більш схожі з тілом леопарда. Розміри гібридів зазвичай представляють собою нечно середнє між левом і леопардом. Самці гібридів іноді мають гриву, схожу з левовою, довжина якої може досягати 20 см в довжину. Забарвлення леопон відрізняється коричневими або чорними плямами, а їх хвіст прикрашає левова пензлик на кінці.

Ще одним гібридом леопарда є ягопард - він з'явився після схрещування самця ягуара і самки леопарда.

Біологія та екологія леопардів

Територіальне і соціальну поведінку

Леопард є поодиноким тваринам, провідним переважно нічний спосіб життя. Ці тварини можуть з легкістю пристосуватися до будь-яких умов проживання. Вони можуть жити як в лісах і горах, так і в пустелях. Площі їх індивідуального існування можуть різнитися від 8 до більш ніж 400 км2 - все залежить від рельєфу місцевості і наявності їжі для тварини. Скромні розміри барса не заважають йому успішно полювати на велику здобич - їх жертви іноді можуть важити до 900 кілограмів.

Барси володіють унікальними навичками лазіння по деревах. Вони можуть забиратися на них з метою відпочинку або з метою полювання на мавп. Але частіше, все ж, леопарди займаються наземної полюванням. Як правило, хижак дуже тихо і обережно підбирається до своєї жертви на відстані одного стрибка, а потім накидається на свою здобич і душить. Якщо стрибок виявився невдалим, тварина не переслідує жертву. Іноді барс може навмисне шумно підходити до видобутку, а потім затаюватися. В цьому випадку жертва полювання перебувала в замішанні, не розуміючи, з якого боку чекати нападу. Найчастіше барс піднімає залишки своїх жертв високо на дерево з метою зберегти їх від шакалів і гієн.

харчування леопардів

Раціон барса зазвичай складають копитні - антилопи і олені, а також косулі. Іноді хижак може харчуватися гризунами і мавпами, а також птахами і зміями. Може також нападати на овець і коней. Від барсів часто страждають домашні собаки, а також дикі лисиці і вовки. Леопард через брак їжі може красти здобич у інших леопардів. Що стосується людей, на них барси нападають нечасто - для цього потрібно потривожити тварину. Однак леопард завжди нападає в разі його поранення - в цьому випадку наслідки можуть бути дуже сумними.

Полювання на видобуток

Як правило, барси не полюють колективно, вважаючи за краще одиночну полювання. Хижак підкрадається в жертві або чекає її де-небудь в засідці.

розмноження леопардів

Зазвічай Барсі розмножуються цілий рік в південніх районах свого ареалу. Популяції, что Живуть на Далекому Сході, розмножуються зазвічай в кінці осені або на качану зими. Розмноження барсів зазвічай супроводжують бійкі и ревом з боку самців леопарда, что характерно для Котячая. В інший час барс дуже мовчазний, чого не можна сказати про лева або тигра. Вагітність самки леопарда зазвичай триває три місяці. Її результатом стає народження одне або двох (набагато рідше трьох) сліпих дитинча леопарда. Лігво барси зазвичай влаштовують в печерах або ущелинах скель. Також в якості притулку можуть служити ями, утворені викорчуваними корінням дерев. Місце леопарди вибирають тихе і непомітне. Дитинчата барса випереджають в зростанні тигренят - зазвичай по закінченні 2,5 років вони стають статевозрілими. Що примітно, самки леопардів дорослішають раніше, ніж самці.

Статус популяції леопардів

Популяції леопардів невблаганно скорочуються. Причинами зникнення виду є руйнування природних умов проживання хижаків, а також зникнення харчування для тварин. Існують статистичні дані, які говорять про те, що на момент 2007 року налічувалося всього від 25 до 34 далекосхідних леопардів.

охорона леопардів

Ще кілька років тому головною проблемою зникнення барсів був їх відстріл з метою заволодіти цінною шкурою. Однак тепер причини їх вилову дещо змінилися. З розвитком східної медицини, відстріл леопардів браконьєрами ведеться з метою їх використання на потреби медицини. До Червоної книги внесено п'ять видів барсів, в їх числі і далекосхідний леопард. Також вони занесені до Червоної книги Росії.

Леопард і людина

Полювання на леопардів

Барс, або леопард, завжди був для мисливців вельми значущим трофеєм. Полювали на хижаків виключно в межах територій їх проживання. Серед мисливців існує поняття «великої п'ятірки», в яку входять такі небезпечні тварини як слон, носоріг, лев, африканський буйвол і африканський барс. Будь-який з цих тварин є для мисливця цінною здобиччю і розкішним трофеєм.

Якщо говорити про полювання на леопардів в період з XIX по XX, то можна зробити висновок, що на території країн Африки та Азії такий вид полювання мав зовсім безладний і неконтрольованого характеру. Саме цей фактор став вирішальним у питанні зникнення такого рідкісного хижака в більшій частині його місця проживання.

У багатьох районах Азії і в наші дні зустрічаються браконьєри, провідні полювання на барсів, хоча такий вид полювання законодавчо заборонено по всій території країни. На жаль, попит на красиві і цінні шкури леопардів все ще високий на «чорному ринку», а органи тварин активно використовуються в рецептах народної медицини. Деякі країни африканського континенту виділяють певну квоту на відстріл барсів - це обумовлено їх високою чисельністю на території деяких країн. Цікаво буде дізнатися, що вартість леопарда може досягати значень від 4000 до 12000 доларів.

Стандартна схема полювання на барса є використання приманки у вигляді туші тварини, що представляє інтерес для хижака (це може бути мавпа або косуля). Необхідно використовувати свіжі туші, адже леопард, як і всі інші представники його родини, не прийде на запах падали.

Зазвичай мисливці знаходять самотньо зростаюче дерево, яке часто відвідує барс. Тушу приманки прив'язують до нижньої гілці дерева таким чином, щоб вона добре проглядалася на тлі неба. Леопард йде на запах жертви вже в сутінках, супроводжуючи свій прихід риком. Такий рик схожий з кашлем або зі звуком пилки - мисливець ні з чим його не сплутає. Потім мисливцеві доводиться діяти дуже швидко - постріл робиться з близької відстані. Коли барс поранений, він є найбільш агресивний і небезпечний для людини, намагаючись напасти на нього, замість того щоб бігти. Часто барс лише прикидається вбитим - варто мисливцеві підійти ближче, і він кидається на нього.

На початку XX століття мода на шкури леопарда досягла свого апогею, зробивши це тварина своєю жертвою. Більшість зірок того часу любили хизуватися в манто з шкури барса, а також фотографувалися для обкладинок журналів в такому вигляді. Все це призвело до істотного скорочення чисельності барсів на землі. За шість років 60-х років хутровий ринок Європи поповнився більш ніж 250 000 шкур барсів. Особливо любили леопардові шкури і вводили з в моду такі відомі особистості як дружина президента Сполучених

Леопарди-людожери

Серед популяцій барсів, також як серед левів і тигрів, зустрічаються хижаки-людожери. Як правило, людоїдами стають старі і немічні леопарди, які вже не здатні вести полювання на копитних. Необхідно пам'ятати, що серед леопардів людожери зустрічаються набагато рідше, ніж серед тих же левів або тигрів.

Історії відомий сумний випадок, що мав місце на початку XX століття в Індії з «рудрапраягскім людожером». Цей хижак убив більше ста двадцяти п'яти людей, і це тільки офіційні дані. Цей барс ночами пробирався в оселі і двори людей і вбивав їх на місці.

Іноді людоїдами стають не тільки старі тварини, але і цілком молоді особини, які стали жертвами дикобразів. Барс, який отримав поранення від отруйної голки дикобраза, не може рухатися і стає інвалідом. Такий хижак уже не може повноцінно полювати на звичних звірів. Такі хворі барси вибирають своєю здобиччю людей.



Новости