Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ла Оротава


Канарські балкони і
квіткові килими

Поселення гуанчей на місці міста Ла Оротава (La Orotava) існувало ще задовго до появи на острові іспанців. Закономірно, що і конкістадори не обійшли увагою родючу і багату водою долину, відразу ж після завоювання Тенеріфе приступивши до поділу кращих земель. Поділили, потім все пересварилися і заново влаштували переділ власності з судами і експропріацією незаконно привласненого.

Сьогодні Ла Оротава з туристичної точки зору цікава добре збереженим історичним центром. Виклик машину де вийде і вирушайте бродити по бруковим вуличках і дивитися класичні канарські будиночки XVII-XVIII століть.

Каса де лос Балконес (Casa de los Balcones) - чудовий зразок канарського зодчества епохи розбагатілих конкістадорів з традиційними балконами. До речі, раніше такі різьблені балкони робили виключно з дорогою сосни і саме по ним судили про достаток домовласника. Бо коштували вони, найчастіше, дорожче самої будови.
Під дахом «будинку балконів» знаходяться колоніальний музей і реміснича майстерня з виробництва сувенірів, які продаються прямо тут же. Ручна вишивка, маленькі балкончики, кераміка - гідна альтернатива китайським дельфінчиків.

Навпаки розташований Каса дель Туриста (Casa del Turista) - найстаріший будинок в Ла Оротава, теж доступний для огляду не тільки зовні. Тут можна отримати уявлення про те, як в місті роблять килими з піску (про килимах читайте нижче).

Церква Іглесія де ла Консепсьон (Iglesia de la Concepcion) - кращий на архіпелазі приклад канарського бароко XVIII ст. Туристи, яким довелося побувати в країнах Латинської Америки, виявлять схожість з тамтешніми церквами. Пам'ятка архітектури національного значення видно здалеку.
У місті є ще кілька церков, не настільки монументальних.

Колись в Ла Оротава було тринадцять водяних млинів по виробництву гофіо . Можна сказати, цілий завод. Три з них працюють до цих пір, правда вже не на воді.

Місто оточене банановими плантаціями, городами з помідорами і виноградниками: долина Оротава здавна служить такою собі житницею всього острова. Німецький мандрівник Олександр фон Гумбольдт, глянувши на місцеві простори з висоти пташиного польоту, напише: «Побувавши на берегах Оріноко, в перуанських Кордильєрах, у прекрасних долинах Мексики, визнаю, що ні в одній частині світу не бачив більш різноманітного і привабливого пейзажу ... ».
З тих пір пройшло вже більше двохсот років, пейзаж, звичайно, змінився і забудувався, але все одно дух захоплює. Гумбольдт дивився на долину з того самого місця, де зараз зроблена оглядовий майданчик його імені (Mirador de Humboldt). Ніщо не заважає подивитися і нам.


Екскурсію в Ла Оротава зручно поєднати з відвідуванням відомого на острові ресторану Meson el Monasterio ( www.mesonelmonasterio.com ) В районі сусіднього містечка Los Realejos. Точніше, це комплекс з декількох ресторанів, облаштованих в колишньому монастирі. Колоритно і туристам подобається.
Щороку в червні на восьмий день католицького свята Тіла Христового (Corpus Christi) по вулицях Ла Оротава простує урочиста процесія. Напередодні цього дуже важливого в житті міста події їх прикрашають своєрідними килимами з пелюсток квітів, піску, каменів і забарвлених тирси. Дійство так і називається - «День килимів» (Dia de las Alfombras).

Але найбільший і ефектний килим традиційно розстеляється на площі перед мерією. Два десятка майстрів приступають до роботи над його створенням ще за півтора місяці до початку свята, використовуючи тільки різнокольоровий вулканічний пісок з вулкана Тейде .

На відміну від грандіозного піщаного полотна на головній площі (до речі, малюнок ніколи не повторюється), менш масштабні квіткові картини на вулицях Ла Оротава з'являються безпосередньо в «День килимів».

З раннього ранку і до обіду городяни на очах у численних туристів цілими сім'ями будуть скрупульозно чаклувати над бруківкою, щоб вже ввечері їх праці канули в небуття. Разом з ними зникне під ногами процесії і піщаний килим у мерії.

«День килимів» в Ла Оротава в 2016-2023 рр. 2016 2 червня 2017 22 червня 2018 7 червня 2019 27 червня 2020 18 червня 2021 10 червня 2022 23 червня 2023 15 червня

У цей день туристів в місті дійсно дуже багато. Долучитися до прекрасного приїжджають десятки тисяч людей, що створює певні проблеми. В першу чергу - з паркуванням.
Найбільший інтерес викликає сам процес створення килимів, тому максимальну кількість глядачів доводиться на 10-13 годин. До обіду, коли основна маса картин вже закінчена, стає вільніше.
Хода на чолі з єпископом починається ввечері. Як правило, з туристів його рідко хто чекає.

PS дивіться фоторепортаж зі «Дня килимів-2017» на нашому форумі.


C автомагістралі TF-5 звертаємо за вказівником на La Orotava. Далі рухаємося до центру міста і шукаємо парковку.
Прямих автобусів з півдня немає, треба їхати з пересадкою через Пуерто де ла Крус або Санта Крус.
Розташування Мірадора Гумбольдта подивіться на карті за посиланням праворуч. Він знаходиться на схід від Ла Оротава, прямо на трасі TF-21.

Місто можна відвідати з оглядової автобусною екскурсією. запитуйте в Центрі туристичних послуг «Тенерифе по-російськи».



Новости