Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кращі пляжі Хорватії для сімейного відпочинку з дітьми

  1. пляжі Істрії
  2. Пляжі узбережжя Кварнер
  3. Популярні пляжі острова Крк
  4. Пляжі Північної і Середньої Далмації
  5. Пляжі Південної Далмації

Привіт, друзі! Той, хто мріє про м'якому пісочку і класичних середземноморських пляжах, потрапивши в Хорватію, буде розчарований. Майже всі пляжі тут плиткові або кам'янисті.

В основному це невеликі клаптики суші з величезними кам'яними уступами під тінню сосен, відвойовані у моря, крихітні бухти, невеликі бетонні причали для яхт.

Піщану смужку можна відшукати на дуже невеликих ділянках узбережжя і тільки в рідкісних місцях, часом знаходяться на віддалі від популярних курортів Хорватії. Та й то, називати їх піщаними можна з деяким застереженням: пісок тут, як правило, хрусткий, великий, з домішкою гальки.

Зате вздовж стежок по дорозі на пляж, та й на самій його території - не рідкість підступають прямо до води пінії, фіги і шовковиці. Та й дітям приносить задоволення пірнати з бетонних пірсів і каменів.

У Хорватії найчастіше можна побачити специфічний пляжний відпочинок: відпочиваючі розташовуються прямо на галявинах в тіні дерев або загоряючи поруч з плитами, одночасно насолоджуючись відпочинком у води і красою природи.

Більшість пляжів в Хорватії - муніципальні (хоча є частково викуплені готелями), обладнані парасольками, шезлонгами, з магазинчиками в крокової доступності. Відвідувати їх можна безкоштовно, але за користування інфраструктурою потрібно заплатити. Пляжне обладнання надається деякими готелями безкоштовно.

Курортних пляжних зон в країні три: Істрія з узбережжям Кварнера, Північна і Середня Далмація і Південна Далмація. Детальніше про кожного з них можна почитати в цій статті .

пляжі Істрії

Півострів Істрія, як і весь Північ Хорватії, - це скелясті береги, суцільно вкриті лісом, з вузькою кам'янистою прибережної смужкою у води. Повітря тут по-справжньому цілющий, просочений ароматами хвої.

Пляжі - переважно бетонні штучні платформи, плато, природні камені, невеликі галькові лагуни.

Щоб зробити вхід в море більш комфортним для відпочиваючих, прибережну зону з часом стали «облагороджувати» і споруджувати штучні пляжні зони - бетонні пляжі-платформи з безліччю парасольок і лежаків. До моря же можна спускатися по зручним сходами.

Але зате тут відмінна чистота берегової лінії, за що Істрія щорічно отримує величезну кількість «Блакитних прапорів».

Але зате тут відмінна чистота берегової лінії, за що Істрія щорічно отримує величезну кількість «Блакитних прапорів»

Пляжі Рабаца вважаються кращими на півострові Істрія і навіть у всій Хорватії. Затишні і невеликі, з дрібної і великої галькою - вони хороші для відпочинку з дітьми. Між скель і печер загубилося безліч невеликих затишних бухт, куди можна відправитися з дітьми.

У Ровіні пляжі насипні мелкогалечниє. А тому вже через кілька метрів дно являє собою величезні камені, що зовсім незручно відпочинку з дітьми. Зустрічаються плити, поступово заходять в море, що забезпечує більш безпечний спуск в воду. Пляжі навпаки готелів найчастіше обладнані понтонами, поручнями та зручними сходами, по яких можна спускатися в море.

Узбережжя курорту Пореч з численними лагунами з смарагдово-зеленою водою, з красивою береговою лінією і відокремленими бухтами розтягнулося на десятки кілометрів. Пляжі переважно - бетоновані платформи з обладнаними спусками і скласти плато. Зустрічаються і крупногалечний пляжі з великими каменями при вході у воду.

Зустрічаються і крупногалечний пляжі з великими каменями при вході у воду

Між курортом Умага і Пореч в невеликому рибальському селищі Новиград зустрічається рідкісний різновид пляжів для цих місць - пологі галькові. До того ж тут досить розвинена інфраструктура. Все це забезпечує комфортний відпочинок з дітьми.

Пляж Біеца - відмінне місце для дітей в Хорватії. Цей неширокий піщаний пляж розташований в околицях Пули в курортному містечку Медуліні на самому півдні Істрії.

Прохолоду і тінь створюють дерева, що ростуть уздовж узбережжя прямо у води. Сім'ї з дітьми в ці місця приваблюють мілководді, теплий пісок і пологий вхід. Тут безпечно купатися з маленькими дітками і тим, хто не дуже добре плаває. У тіні гіллястих дерев можна сховатися і відпочити від спеки. На пляжі є міні-аквапарк з водними гірками.

Вирушаючи на курорти цього регіону з дітьми, краще не відвідувати відокремлені скелясті пляжні ділянки - в таких місцях люблять грітися на дні морські їжаки. А також бажано користуватися спеціальним взуттям та реально оцінювати своє вміння плавати.

Пляжі узбережжя Кварнер

Хорватське Примор'я (або область Кварнер) знаходиться між материковою частиною країни, півостровом Істрія і Далмацією (історична область на узбережжі Адріатики, розташована на сучасній території Чорногорії та Хорватії).

Протокою Кварнер омиваються острова Раб, Крк і Црес, які здавна славляться своїми туристичними традиціями. На території регіону (адміністративний центр Рієка) розташований найстаріший курорт Хорватії - Опатія, захищений від материка невисокими горами. З цієї причини тут завжди трохи тепліше, ніж на курортах Істрії. Пляжі Кварнера і Опатії - кам'янисті, дрібно-галькові або платформи.

Райський пляж розташований на острові Раб - це піщане узбережжя протяжністю в 1,5 кілометра з відносно невеликою глибиною біля берега і швидко прогрівається водою цілком підійде для відпочинку з дітьми в Хорватії, особливо з малюками.

Пляж Црні Моло розташований в затоці Кварнер на відомому морському курорті Хорватії - Цріквеніца. Курорт славиться цілющим повітрям і солоною водою, піщано-гальковий білосніжною пляжною смугою, дрібним морем, комфортним входом в воду, морськими розвагами на будь-який вік з анімацією на дитячих майданчиках. Його часто пропонують для відпочинку з маленькими дітьми. Він знаходиться неподалік від міського галькові-піщаного пляжу City Beach Crikvenica з водними гірками та ігровими дитячими майданчиками.

Поблизу розташований галькові-пісочний пляж Balustrada Beach, на якому зустрічаються ділянки з камінням.

На острівці Качьяк (в 10 хвилинах від міста Цріквеніца на машині) - гальковий пляж Kačjak Beach з деревами вздовж берега. Тут є ділянки з бетонними плитами і каменями.

Підійде для сімейного відпочинку і галькові-піщаний пляж Poli Mora Beach в селищі Селце. Розташований він у мальовничій бухті зі спокійним морем.

У затоці Кварнер біля далматинського узбережжя розташований острів Крк, який разом з островом Црес є найбільшими островами Адріатики.

Острів Крк від далматинського берега відокремлений вузькою протокою. Дістатися туди з цього боку можна по Кркському мосту. Від Істрії і островів Раб і Црес Крк відокремлений затокою Кварнер і з'єднується поромних повідомленням.

Пляжі острова Крк дуже різноманітні і красиві: серед скелястих уступів загубилися маленькі печери і тихі бухти, берег химерно звивається галькової смужкою. Цей острів рекомендований для сімейного пляжного відпочинку з дітьми в Хорватії.

Популярні пляжі острова Крк

Пляж Vela Plaza - протяжний піщано-гальковий берег з пологим входом, чистою водою і розвагами для дітей. Знаходиться поблизу від курорту Башка.

Піщано-гальковий пляж Rupa (курорт Малінська з найбільш пожвавленим районом Халудово) також уподобаний туристами для сімейного відпочинку. У тутешніх місцях на узбережжі немає сильного вітру і рідко трапляються великі хвилі.

Пляж Soline відомий джерелами лікувальної грязі, що дозволяє поєднувати відпочинок з лікуванням. Також тут безліч спортивних майданчиків і тенісних кортів.

Пляж Komoriska - крихітний, протяжністю менше 50 метрів. Прямо до самого берега підступають зарості сосен, де можна сховатися від спекотного сонця. Тут завжди спокійна атмосфера, що розташовує до безтурботного відпочинку.

На пляжі Meline (пісок і галька) ніде сховатися від сонця: пляжної інфраструктури немає, також як і зростаючих поблизу дерев з природною тінню. А тому парасольку від сонця краще прихопити з собою. На острові це найбільший пляж. І навіть в самий піковий сезон тут можна відшукати вільне містечко.

Пляж Baska - піщаний, з пологим входом, затишний і неймовірно красивий, але без будь-якої інфраструктури (всі пляжні приналежності потрібно брати з собою).

Пляжі Північної і Середньої Далмації

Пляжі цього регіону розташувалися на узбережжі від протоки Кварнер до бухти Котор.

Середня Далмація - це центральна частина узбережжя, досить велика частина материка, зосереджена переважно навколо річки Цетіна, і безліч островів, найвідоміші серед них - Хвар і Брач.

У міру просування на південь від півострова Істрія природа починає радувати великою різноманітністю прибережного ландшафту. Скелясті береги, порослі сосновими деревами, трапляються упереміж з тихими затоками, затишними бухтами, з нескінченним ланцюгом диких і населених островів і вузькими протоками між ними.

Пляжі і узбережжі Середньої Далмації, що представляють собою широку берегову лінію з мелкогалечним покриттям, пологими спусками, з м'яким кліматом і чудовою природою, приваблюють сім'ї з дітьми на місцеві курорти.

Пляжі і узбережжі Середньої Далмації, що представляють собою широку берегову лінію з мелкогалечним покриттям, пологими спусками, з м'яким кліматом і чудовою природою, приваблюють сім'ї з дітьми на місцеві курорти

Орієнтовані на сімейний відпочинок готелі Середній Далмації на початку купального сезону спеціально готують пляжні території. Для цього природну гальку подрібнюють і розсипають по прибережній смузі, що робить захід у море більш зручним і комфортним. Можна навіть не використовувати спеціальне взуття. Пляжі нерідко обладнані гірками і дитячими майданчиками.

Подорожуючи по Середній Далмації, неможливо не відзначити морські види і пляжі цього курортного регіону поблизу міст Спліт, Задар, Шибеник.

Особливо знаменита своїми курортами Макарська Рів'єра, що розтягнулася на 70 кілометрів уздовж узбережжя. Саме тут зосереджені кращі пляжі Хорватії для відпочинку з дітьми і численні курорти: Тучепи, Брела, Башка-Вода.

Серед них виділяється невелике містечко Брела (розташований між Макарська і Спліт) зі своїм знаменитим пляжем з відшліфованою морем білою галькою Punta Rata в обрамленні соснових і оливкових гаїв. Галька дуже дрібна і часом навіть немає потреби в лежаках. Підступають до прибережної смужці пляжу сосни створюють природне укриття від спекотного сонця.

Курорт захищений Дінарського Альпами від північних вітрів, низка островів не допускає до узбережжя штормові хвилі, чиста прозора вода створює ілюзію відсутності дна. Прекрасно обладнаний, з зручним спуском в море цей пляж комфортний для відпочинку з дітьми різного віку.

До речі, не так давно пляж Пунта-Рата включений журналом «Форбс» в 20 кращих в світі пляжів.

Пляж Zaton - мілководді, галька і світлий пісок, пологий вхід, хороша інфраструктура - хороший для відпочинку всією сім'єю. Тут є водні гірки, басейни, парки розваг, багато кафе. Розташований в 16 кілометрах від міста Задар.

По сусідству розташувався піщаний пляж Sabunike. Пляж з невеликою глибиною біля берега, зручним входом, теплою добре прогрітій водою люблять відвідувати сімейні пари з дітьми. Також він подобається тим, хто займається дайвінгом і серфінгом. Неподалік розташовані грязьові лікарні.

Піщаний Королівський пляж (Kraljičina plaža), розташований в Нінського лагуні, також популярний серед сімейних туристів.

На сонячний пляж Saharun (острів Дуги Оток) можна потрапити, вирушивши на поромі з Задара. 800-метрова прибережна смужка з білим піском загубилася між сосновим бором і морем. Малюкам тут дуже подобається плескатися біля берега під наглядом батьків. Море дрібне, зручний вхід в воду, комфортно і безпечно для дітей.

Піщаний пляж Soline в оточенні неймовірної природи і соснових лісів розташований поруч з містом Біоград-на-Мору в маленькій однойменної бухті.

Тут же - дрібна галька пляж Sveti Filip i Jakov, що розтягнувся на 3 кілометри, оточений оливковими гаями, на якому також непогано відпочивати з дітьми.

Щоб потрапити на пляж Zlatni Rat біля Бола (острів Брач), потрібно скористатися поромом зі Спліта. Його назва перекладається як «Золотий ріг».

Цей пляж унікальний. Він розташований на жовтому піщано-галькові мисі, більш ніж на 500 метрів виступаючому в море. Щодня (і навіть кілька разів в день) він змінює свої контури під впливом хвиль і вітру. Його особливості - дрібна біла галька, пологий вхід, оточений сосновим гаєм.

Якщо хочеться підняти настрій і зануритися в розслабляючу і затишну атмосферу, можна відправитися на сонячний острів Хвар з безліччю запашних і ароматних рослин. Пляжі на острові Хвар - бетонні платформи.

Пляжі Південної Далмації

Чим ближче до сонячного Дубровнику, тим яскравіше стають відчуття, колоритнее ландшафт, повітря спекотніше, а море тепліше.

Південна Далмація вражає різноманіттям пляжних місць: галькові - уздовж узбережжя курортів, бетонні невеликі платформи зі спеціальними сходами - у готелів, у відокремлених затишних місцях - скласти, на островах (район Дубровника) - піщані.

У легендарному Дубровнику, відомому не тільки своїми пам'ятками, пляжі представлені в основному бетонною плитою і галькою.

У числі найбільш відомих на цьому курорті пляжів - багатолюдний і галасливий гальковий Banje Beach. Він розташований поблизу від Старого міста, що робить його ще привабливіше для допитливих туристів, що бажають поєднувати відпочинок біля води з пізнавальним проведенням часу.

Він розташований поблизу від Старого міста, що робить його ще привабливіше для допитливих туристів, що бажають поєднувати відпочинок біля води з пізнавальним проведенням часу

Найбільший в Дубровнику піщано-гальковий пляж - Lapad Beach з відмінною інфраструктурою.

У невеликому селі Srebreno (містечко Млини, 10 км від Дубровника) - пляжі дрібно-галькові. Зустрічаються ділянки з піском.

Крім курортів, розташованих на узбережжі Південної Далмації, до її головним «пляжним» пам'яток можна віднести острова - Корчула, Млет, Колочеп, на яких багато комфортних облаштованих піщаних пляжів. Дістатися на острови можна тільки по морю з близько розташованих курортних місць на узбережжі.

Відпочинок на острові Колочеп відрізняється неквапливістю і спокоєм. Тут всього дві маленьких села, повітря бездоганно чистий, піщаний пляж.

На красивому острові Корчула (батьківщина знаменитого мандрівника Марка Поло) піщані пляжі розташувалися в спокійних тихих бухтах.

На острові Млет в ідилічною селі Саплунара знаходяться піщані пляжі, такі рідкісні в Хорватії. Місцевий пляж з хорошим заходом в воду розташований в захищеній напівзакритої бухті з мальовничими хвойними деревами, під тінню яких легко сховатися від сонця.

Другий піщаний пляж розташований на острові в заповідному містечку Blace Bay.

Також можна засмагати і купатися на пляжах навколо внутрішніх солоних озер, вода в яких зазвичай буває трохи тепліше, ніж в море, що важливо на початку або в кінці сезону.

Узбережжя цієї курортної країни дуже і дуже різноманітне. І, безумовно, вибираючи місце для відпочинку з дитиною в Хорватії, потрібно грунтовно вивчати особливості того чи іншого курортного регіону. А про те, куди сходити з дітьми в Хорватії , Читайте в наступній статті.

Гарного відпочинку! А поки, поки ...

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

Сподобалася стаття?

Новости