Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Край світу в Іспанії: 10 неймовірних таємниць стародавньої Галісії

Галісія - автономний іспанський регіон, який має давню кельтську культуру, мову, яка по суті є похідною від мови середньовічних ліричних балад, і репутацію справжнього "лігва" відьом. Тут знаходиться останній в світі функціонує римський маяк, одні з найстаріших у світі туристичних маршрутів, форти залізного століття і незліченні загадкові петрогліфи. А види здатні заворожити вас назавжди і так, що ви вже не зможете виїхати з цього зачарованого місця. Галісія - автономний іспанський регіон, який має давню кельтську культуру, мову, яка по суті є похідною від мови середньовічних ліричних балад, і репутацію справжнього лігва відьом

Ось вони 10 таємниць, які не залишать вас байдужими:

1. Галійського мова

У 1978 році галісійська мова отримала визнання як один з п'яти офіційних мов Іспанії. Що цікаво, ця похідна від латинського мову, якою розмовляють три мільйони чоловік на північному заході країни, зрозуміла португальцям, але при цьому використовує Кастильська орфографію. Протягом багатьох десятиліть вирували дебати про те, чи є галісійська і португальська по суті на однією мовою.

Популярні статті зараз показати ще Популярні статті зараз   показати ще

Сьогодні в даному регіоні початкову і середню освіту викладають одночасно на галісійському і на іспанському. Однак, вищу освіту здійснюється на галісійському. Між XII і XIV століттями галісійсько-португальська була мовою для ліричної поезії на всій території Піренейського півострова. Сучасний португальська і галісійська походять від цього "ліричного" мови.

Сучасний португальська і галісійська походять від цього ліричного мови

2. Притулок відьом

1572 інквізиція назвала жителів Галісії "повними забобонів і мало поважають християнство". У 1610 році драматург Тірсо де Моліна написав: "в Галісії відьми з'являються на світ так само легко, як ріпа". Навіть сьогодні широко поширене галісійська чаклунство, яке відоме під багатьма іменами: hechicera, bruxa і meiga. Народжена в рибальському селі Кангас у 1551 році, Марія Соліна є однією з найвідоміших чаклунок Галісії. Згідно з легендою, вона підняла жіночу армію, щоб зупинити напад турецького флоту.

У 1621 році інквізиція зловила Соліна, після чого в тюрму і її піддали тортурам. Соліна зізналася в тому, що займалася чаклунством протягом багатьох десятиліть, допомагаючи всім навколо в регіоні Ріа де Віго. Незважаючи на її визнання, інквізиція відпустила Соліна.

Незважаючи на її визнання, інквізиція відпустила Соліна

Дехто каже, що відьма померла від отриманих травм. Інші вважають, що вона повернулася в Кангас, де як і раніше практикувала магію протягом багатьох років. Її місце останнього спочинку залишається загадкою.

Її місце останнього спочинку залишається загадкою

3. Сьомий кельтський народ

Шістьма кельтськими народами прийнято вважати жителів Ірландії, Шотландії, Корнуолла, Уельсу, острова Мен і Бретані. Ці землі єднає мова із загальним походженням. Однак, багато вчених вважають, що галісійці є сьомим кельтським народом. Однак, крім географічних назв, Галійського мова втратив свої кельтське коріння. Таким чином, ця місцевість офіційно не вважається кельтської, незважаючи на незліченні стародавні кільцеві форти, відьом і волинки.

Як і Ірландія, Галісія є землею емігрантів, які були змушені покинути свою батьківщину, але зберегли свою культуру. Під час залізного століття іспанські кельти побудували круглі форти ( "городища") по всій Галісії. Хоча практика зведення подібних споруд зникла в IV столітті нашої ери, багато руїн збереглися донині.

Хоча практика зведення подібних споруд зникла в IV столітті нашої ери, багато руїн збереглися донині

4. Вежа Геркулеса

Останній функціонує маяк часів Стародавнього Риму знаходиться на скелястому пагорбі в Ла-Корунья, Галісія. Прототипом побудованої між першим століттям до н.е. і другим століттям нашої ери, "Вежі Геркулеса" послужив Олександрійський маяк. Дехто припускає, що оригінальний дизайн цього маяка насправді фінікійський.

57-метрова вежа служила маяком для судів і була побудована на землі, коли священної для доримского племен.

57-метрова вежа служила маяком для судів і була побудована на землі, коли священної для доримского племен

Також відомий як Farum Brigantium, маяк досі висвітлює галісійська узбережжя. Після краху Риму вежу розграбували і забули на століття, але в XVIII столітті її реконструювали.

Після краху Риму вежу розграбували і забули на століття, але в XVIII столітті її реконструювали

5. Цей Колумб

Існує спірна альтернативна теорія історії, яка стверджує, що Христофор Колумб - вигадане ім'я галісійців Педро Мадруга. Будучи незаконнонародженим сином Фернана де Сотомайора, Мадруга в кінцевому підсумку успадкував володіння свого батька, ставши одним з найбагатших людей в Галісії.
Під час війни за кастильское правонаступництво, Мадруга прийняв не ту сторону, нажив занадто багато ворогів і був змушений тікати, рятуючи своє життя. Багато хто вважає, що він взяв собі нове ім'я. Експерт з почерків Модесто Мануель довали надав найбільш переконливі докази того, що Колумб і Мадруга - це один і той же чоловік.

6. галісійська петрогліфи

Галісія буквально рясніє петрогліфами. Більшість цих таємничих наскальних зображень зосереджено навколо Атлантичного узбережжя, особливо в районі гирла річки Лерез. Багато з них виглядають, як геометричні конструкції, такі як концентричні кола, спіралі і чаші. Також зустрічаються квадрати, свастика, зигзаги, трискеліон і тварини.

Завдяки радіовуглецевим аналізам золи, знайденої в наскального різьбі, дослідники змогли датувати Гліфи раннім бронзовим століттям. Подібні петрогліфи зустрічаються по всій Європі, а особливо багато їх в Великобританії, Португалії, Франції, Швейцарії, Швеції, Норвегії та Росії.

Подібні петрогліфи зустрічаються по всій Європі, а особливо багато їх в Великобританії, Португалії, Франції, Швейцарії, Швеції, Норвегії та Росії

7. Торре Сан Сатурнино

Сьогодні майже нічого не відомо про окупацію Галісії вікінги. Побудована в VIII або IX столітті, вежа "Торре Сан Сатурнино" захищала район Понтеведра від цих північних мародерів. У галісійських переказах залишилися опису боїв за цю вежу. Протягом століть Торре-де-Сан-Сатурнино не тільки служив в якості захисту регіону, а й був маяком для дружніх судів (вежа знаходилася на Ріа-де-Ароса).

Хоча історичні записи свідчать про перебування вікінгів в Галісії між 840 роком і XI століттям, до сих пір не проводилися наукові дослідження цього факту. Ірен Гарсія Лоскіно з Університету Абердіна виявила поблизу кургани, які вона вважає подібними структурам, використовуваним вікінгами для зимівлі в Великобританії.

Ірен Гарсія Лоскіно з Університету Абердіна виявила поблизу кургани, які вона вважає подібними структурам, використовуваним вікінгами для зимівлі в Великобританії

8. Кельтський Олімп

Монте Пінд багато хто називає галісійських Олімпом або кельтським Олімпом. Докази існування людини в даному районі сходить до 4000 року до нашої ери. З незапам'ятних часів гора була священним місцем. Згідно з легендою, доримского жителі Галісії збирали ночами на горі квітучі трави і проводили відьмовські шабаші. Один єпископ то відлучив від церкви всіх людей, які займалися «язичницької любов'ю» на Пінд.

В горі повно печер і наскальних розписів, що робить її ідеальним місцем для міфів. У X столітті єпископ Ірія Флавія побудував замок на вершині Монте Пінд, щоб захистити себе від прибережних набігів, але цей замок був зруйнований в 1467 році. Після того, як лісова пожежа в 2013 році знищив 1600 гектарів лісу, вчені побачили таємничі хрестоподібні петрогліфи на горі.

Після того, як лісова пожежа в 2013 році знищив 1600 гектарів лісу, вчені побачили таємничі хрестоподібні петрогліфи на горі

9. Стіни Луго

У 61 р до н.е., римляни захопили Галісію. Їх будівельні проекти назавжди змінили ландшафт цього регіону. Найбільш значним подібним досягненням стали стіни Луго. Стародавнє місто було засноване кельтськими племенами і названий на честь їх божества Лугоса, який приніс в цей світ світло і мистецтво. Сьогодні Луго - місто з населенням близько 100 000, яке є єдиним в світі містом, оточеним недоторканими римськими стінами.

Побудована між 263 і 276 роками нашої ери, 15-метрова у висоту стіна "Muralla Romana de Lugo" до сих пір оперізує центр міста Луго і тягнеться на 2100 метрів. На ній збереглися 49 оригінальних веж, які повністю незаймані, і 39 веж, які були значно пошкоджені протягом минулих століть.

На ній збереглися 49 оригінальних веж, які повністю незаймані, і 39 веж, які були значно пошкоджені протягом минулих століть

10. "Шлях Святого Якова"

Паломники відвідують "Ель Каміно де Сантьяго" або "Шлях Святого Якова" більше 1000 років. Після того, як Ісус помер, Святий Яків вирушив на Піренейський півострів, щоб євангелізувати його. У 44 р н.е., після повернення в Єрусалим, він був обезголовлений. Легенда свідчить, що труп Якова поміщений в човен, відплив в Галісию. У IX столітті якийсь відлюдник мав бачення місця поховання Святого Якова.

Цьому поховання приписували багато чудес, і воно швидко стало популярним місцем паломництва. У 1140 році, після того, як це місце було згадано в "Кодексі Калікста" (який по суті був першим в світі путівником), Сантьяго-де-Компостела став одним з найбільш ранніх туристичних маршрутів, куди потягнулися паломники з усього світу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в 1963 році Мехмед Алі ремонтував свій будинок і випадково пробив одну зі стін. Всередині виявилася давня сходи, що ведуть на справжнісінький підземне місто. Так було знайдено Деринкую - величезний підземний місто, який побудували задовго до народження Христа.

Новости