Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Хто такий Єгипетський Сфінкс і скільки років Сфінкса?

Найвідоміша скульптура з давнини - великий Сфінкс - істота з тілом   лева   , Величезною головою людини і з направленим в простір поглядом Найвідоміша скульптура з давнини - великий Сфінкс - істота з тілом лева , Величезною головою людини і з направленим в простір поглядом.

Дивним чином в Сфінкса поєднується напруга і спокій. Прінікнувшій до землі, він начебто збирається зробити стрибок, - після того сну, який тривав вічність. На 23,5 метра його масивна голова височіє над підставою, а довжина його тіла становить 74 метри. Сфінкс спочиває на плато Гіза, де знаходяться піраміди фараонів IV династії - Хафра (Хефрена), Хуфу (Хеопса) і Менкаура (Мікеріна).

Дуже складно встановити дату створення цього пам'ятника. Але вчені можуть обчислити час життя кам'яної брили, з якої був зроблений сфінкс. Стародавні скульптори не залишили свідоцтв про початок і завершення своєї роботи. Або ж, швидше за все, ці свідчення ще не були виявлені вченими.

Між передніми лапами у Сфінкса стоїть стела, зроблена з граніту. Її спорудили приблизно в 1400 році до нашої ери при фараоні Тутмосе IV 18 династії. На цьому монументі написано, що він почав своє існування задовго до цього періоду. Він стояв, засипаний піском по саму шию. Фараон Тутмос звільнив його від піску і на честь цієї події побудував стелу.

Вже ближче до наших часів дослідники не раз звільняли Сфінкса від піску. Це робили в 1886, 1818 і 1925 роках. З цього приводу навіть висунули гіпотезу, що, нібито Сфінкса встановили до того, як плато Гіза почало перетворюватися на пустелю. Не було сенсу ставити тут скульптуру, якщо знали, що її занесе пісками зі східної Сахари. Таке логічне умовивід підтверджують і сліди ерозії - що в перекладі з латинської - роз'їдання.

За розрахунками дослідників, район Гізи був плідним і вологим 11000 - 15000 років тому. Цим часом і вирішено припускати вік споруди. Виходить, що Сфінкс набагато старше єгипетської культури, яка з'явилася лише в кінці IV тисячоліття до нашої ери. Але це припущення не знайшло ні речових, ні документальних підтверджень.

Існує ще одна, більш обережна гіпотеза з приводу віку Сфінкса. Піраміда Хафра (27- 26 століття до нашої ери) недалеко знаходиться від Сфінкса, і можна припустити, що вони були споруджені в один час.

Вчені шукали збігу по зовнішності Хефрена і Сфінкса. Особа Хефрена взяли з недавно знайденої при розкопках його скульптури. Цю процедуру робили за допомогою комп'ютера . І все одно вчені до цих пір не визначилися в цьому питанні.

У всі часи свого існування, стародавні єгиптяни вірили, що цей пам'ятник як центр «великої магічної сили». Вони вважали, що Сфінкс охороняє "Славне Місце Початку Часів".

Новости