Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гольфстрім: тепла течія з Мексиканської затоки в Атлантичний океан

  1. шлях Гольфстріму
  2. Гольфстрім протягом
  3. Вплив Гольфстрім течії
  4. майбутнє Гольфстріму

Гольфстрім протягом є сильним, швидко рухаються, теплою течією океану, який бере свій початок в Мексиканській затоці і впадає в Атлантичний океан. Гольфстрім протягом становить частину субтропічного кругообігу Північно-Атлантичного течії.

Потоки Гольфстріму класифікуються як поточні до західного кордону. В даний час його берегова лінія починається на сході Сполучених Штатів і Канади, а інший кінець Гольфстріму знаходиться на західній околиці океанічного басейну.

Західні прикордонні течії, як правило, дуже теплі, глибокі і вузькі струми, які несуть воду від тропіків до полюсів.

Гольфстрім вперше виявив в 1513 році іспанський дослідник Хуан Понсе де Леон - широко використовувався іспанськими мореплавцями, коли вони подорожували від країн Карибського басейну в Іспанію. У 1786 році Бенджамін Франклін освоїв подальше збільшення його використання.

шлях Гольфстріму

Сьогодні зрозуміло, що вода подається в Гольфстрім від західного узбережжя Північної Африки.

Екваторіальну течію, потоки якого від континенту Африка через Атлантичний океан досягають східного узбережжя Південної Америки, розпадається на дві течії:

  • одне з яких є Антильским плином,
  • друге - Гольфстрім плином.

Ці струми потім направляються через острови Карибського басейну, а далі через канал Юкатан між Мексикою та Кубою.

Оскільки ці області часто дуже вузькі, течії здатні стискатися і набратися сил.

Коли це відбувається, починається циркуляція теплих вод в затоці Мексики. Саме тут Гольфстрім стає офіційно видатним на супутникових знімках. Так сталося думку, що протягом формується в цій області.

Як тільки Гольфстрім протягом набирається достатньо сил від циркулюючих вод в Мексиканській затоці, потік Гольфстрім починає переміщається на схід - повертається на Антильські острови і виходить з цієї області через канал Флоридського протоки.

Тут, Гольфстрім протягом вже є потужною підводного рікою, яка транспортує воду в обсязі 30 мільйонів кубічних метрів в секунду (або 30 Sverdrups)

Потім Гольфстрім тече паралельно східному узбережжю Сполучених Штатів, далі впадає у відкрите море поблизу мису Хаттерас, і продовжує рухатися на північ.

У цьому місці у океану глибокі води - Гольфстрім є найбільш потужним потоком, утворює великі меандри, і розпадається на кілька течій, найбільшим з яких є Північно-Атлантичний протягом.

Північно-Атлантичний протягом тече далі на північ і живить Норвезьке перебіг і рухається відносно теплою водою вздовж західного узбережжя Європи. Інша частина Гольфстріму впадає в Канарська течія, яка рухається уздовж східній частині Атлантичного океану і назад на південь до екватора.

Гольфстрім протягом

Гольфстрім протягом, як і всі інші океанічні течії в основному викликані вітром, оскільки він створює тертя при русі по воді. Це тертя потім змушує воду рухатися в тому ж напрямку. Оскільки це західний кордон струму, магнітна вода уздовж краю Гольфстріму також допомагає його руху.

Північна гілка Гольфстріму, Північно-Атлантичний протягом, викликане термохалінної циркуляцією - в результаті різниці щільності води.

Північна гілка Гольфстріму, Північно-Атлантичний протягом, викликане термохалінної циркуляцією - в результаті різниці щільності води

Вплив Гольфстрім течії

Океанські течії, що циркулюють води різних температур, по всьому світу роблять значний вплив на світовий клімат і погодні умови.

Гольфстрім є одним з найважливіших течій - він збирає всі свої води з теплих тропічних вод Карибського моря і Мексиканської затоки.

Як такий, Гольфстрім тримає температуру поверхні теплого моря, в результаті чого ділянки навколо нього стають теплішими і гостинними. Наприклад, Флорида і велика частина південного сходу США має м'який клімат цілий рік.

Найбільший вплив Гольфстрім надає на клімат в Європі

Гольфстрім впадає в поточний ток Північної Атлантики. Хоча на цій широті температури поверхні моря охолоджуються значно, вважається, що Гольфстрім допомагає тримати такі країни, як Ірландія і Англія в набагато більш теплому кліматі, ніж вони могли б бути в таких високих широтах.

Середня низька температура в Лондоні в грудні становить 42 ° F (5 ° C), а в Сент-Джонс, Ньюфаундленд, в середньому 27 ° F (-3 ° C). Гольфстрім і теплі вітри зберігають також північне узбережжя Норвегії, роблячи його вільним від льоду і снігу.

Для підтримки в багатьох місцях м'якою, теплою температури поверхні моря, Гольфстрім може стати винуватцем у формуванні та зміцненні багатьох ураганів, які переміщуються через Мексиканську затоку.

Крім того, Гольфстрім грає важливу роль в розподілі диких морських тварин в Атлантичному океані.

У водах Нантакет, штат Массачусетс, наприклад, неймовірно велике число різноманітних видів тварин в біологічному плані: Гольфстрім є північною межею для південних видів тварин і південним кордоном для північних видів.

майбутнє Гольфстріму

Хоча немає остаточної відповіді, чи зможе Гольфстрім в майбутньому зникнути або вже зникає. Але це спричинить глобальну зміну клімату.

Деякі дослідження показують, що з таненням льодів в таких місцях, як Гренландія, холодна, щільна вода витікатиме в океан і порушить потік Гольфстріму і інших течій, які є частиною глобального конвеєра. Якщо це станеться, погодні умови в усьому світі можуть змінитися.

Останнім часом було багато доказів того, що Гольфстрім слабшає і уповільнюється - зростає занепокоєння про те, що вплив таких змін вплине на клімат планети.

Деякі джерела припускають, що без Гольфстріму, температура в Англії і північно-західній Європі може знизитися на 4-6 ° C. Це найбільш драматичні прогнози на майбутнє Гольфстріму, але вони, як і клімат сьогоднішньої моделі навколишнього струму, показують його значення для життя в багатьох місцях по всьому світу.
гідрологічний цикл
Ріп течії - небезпечний природний феномен
хвилі океану
Море - частина океану
повені

Новости