Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Екскурсія на острів Валаам з Санкт-Петербурга на 1 день на метеорі

  1. Про Валаамі
  2. Про Валаамском чоловічому монастирі
  3. Історія монастиря
  4. Географія Валаама
  5. відвідування Валаама
  6. Проведення екскурсій і ціни

Турботлива Божественна міць.
Їй радісний дивится небожитель.
Оберігає мудро Промислитель
хвилю морів і кожен листочок гаїв.
Земних істот невидимий Хранитель,
слухняних бур величний Вождь,
від блискавки рятує Він обитель
і на поля посилає дощ.
І ангели дивляться, як зріє нива,
як луг цвіте. Коли ж нетерпляче
ми вдаємося до згубних пристрастей
і пізня спонукує нас тривога,
злітає в світ посланник чуйний Бога
і небеса вказує нам.

В.В. Набоков

Уявіть, ви стоїте абсолютно одні - навколо вас скелі, синя гладь води, над вами - бездонне блакитне небо. Ви трохи розрізняєте шелест листя і ялинових лап, вода неспішно б'ється об скелястий берег. Теплий вітерець стосується вашого обличчя так ніжно, як мамині долоні в дитинстві. А сонце гладить вас по щоках, волоссю, ласкаво колесо до воза, обіймаючи променями ... Не важливо, чи маєте ви віру в душі, відвідуєте чи церква або вважаєте світобудову сукупністю фізичних і хімічних законів ... В цей момент ви розумієте, що саме це і є щастя ... щастя жити! Бачити, дихати, відчувати, відчувати, жити!

Бачити, дихати, відчувати, відчувати, жити

Острів Валаам - це місце сили, місце духовного насолоди і місце казкової природної краси.

Екскурсії на Валаам - це не просто популярний туристичний напрям, це час, який наповнить вас силою, добрими емоціями, допоможе відпочити і відновити сили.

Екскурсії на Валаам з Санкт-Петербурга організовані Паломницької службою Валаамського монастиря. Тривалість екскурсій - від 1 дня.

Тривалість екскурсій - від 1 дня

Найкоротшою і популярною туристичною екскурсією є «Валаамського експромт», він можливий у варіантах одного і двох днів. Збірні групи відправляються від станції метро «Озерки» в Санкт-Петербурзі і повертаються туди ж. Така організація дуже зручна для індивідуальних туристів, які без праці можуть дістатися з будь-якої точки міста до точки збору групи.

Виїзд туристичних груп (незалежно від кількості днів на острові) - в 8-00, повернення орієнтовно в 22-00.

Є тури на 3 та 4 дні, з їх розкладом на літній період можна ознайомитися на сайті Паломницької служби.
Однак, якщо ви відразу усвідомлюєте, що вам буде недостатньо туристичного знайомства з островом і монастирем, і вашої душі потрібно більше часу для молитви і відвідування церков і храму, то ви можете вибрати паломницький тур. Його програма включає відвідування ранкової, вечірньої та літургії. Паломницькі групи виїжджають раніше - в 7 ранку і повертаються ближче до півночі. Паломницькі тури в мінімальному варіанті розраховані на 2 дні.

Відзначимо, що для більш тривалого і глибоко занурення в життя монастиря існують такі формати відвідування як волонтер і трудник.

Про Валаамі

Валаамського архіпелагу і острів Валаам, як найбільший в його складі, розташовані в Ладозькому озері. Дістатися до Валаама можна з міст Приозерськ і Сортавала. Приозерськ розташований в Ленінградській області, Сортавала - в республіці Карелія. З обох міст ходять водні судна типу «ОМ» і «Метеор», що пов'язують острів і землю.

Від Приозерськ по воді до Валаама близько 60 км і годину з чвертю в дорозі. Острів і місто Сортавала розділяє приблизно 40 км водної гладі, час у дорозі трохи менше.

Якщо говорити про поїздку на Валаам з Санкт-Петербурга, то до острова сумарно близько 220 км., 60 з яких проходить по воді, в 160 - по автомобільній трасі А-121.

Природу Валаама хтось називає казкової і привітною, хтось по-північному суворою. Валаамського архіпелаг складається з 50 островів і розташований в среднетаёжной зоні. Острови тектонічного походження, тобто являють собою скелі. Шар землі на скелях мінімальний - близько 30 см. Це дозволяє рости траві і низькорослим чагарниках. Всю решту рослинність складають хвойні дерева, які черпають необхідні для життя мікроелементи з скелястої породи.

Всю решту рослинність складають хвойні дерева, які черпають необхідні для життя мікроелементи з скелястої породи

Поєднання скелястого берега, ялин і сосен, різнотрав'я квітів з насичено-синій гладдю води дає досконале чарівність панорам Валаама. Берегова лінія сильно порізана. На островах крім вдаються в сушу заток і бухт є кілька лісових озер.

Валаам отримав свою назву від фінського Valamo - гірська, висока земля. Дійсно острова архіпелагу знаходяться від 5 до 58 метрів над рівнем моря. Вони велично підносяться над водною гладдю, радуючи око своєю красою і гармонією.

Про Валаамском чоловічому монастирі

Монастир в наші дні

Історія Валаамського Спасо-Преображенського монастиря дивовижна і в якійсь мірі сумна. Сьогодні, на початку XXI століття монастир відновлює свій майже повністю втрачений за радянських часів уклад.

Валаамського монастиря є ставропігійного чоловічого монастиря Руської Православної Церкви. Це означає, що він безпосередньо підпорядковується Патріарху Московському і всієї Русі. Даний статус є найвищим. Його монастир отримав після початку відновлення його патріархом Алексієм II. Саме він, побувавши в монастирі ще хлопчиком, почав відновлення Валаамського монастиря в 1989 році. Сьогодні велич монастиря тільки відроджується.

Відреставрований Спасо-Преображенський собор, освячена ікона Божа Матір Валаамская. З 13 скитів, що існували до радянського періоду, відновлені і відреставровані 11.

Спасо-Преображенський собор - серце Валаамського монастиря. У ньому розташовані ікона Валаамской Божої Матері і мощі преподобних Германа і Сергія.

У ньому розташовані ікона Валаамской Божої Матері і мощі преподобних Германа і Сергія

Братія Валаамського монастиря сьогодні налічує 191 чоловік, 103 з них - ченці, інші - послушники. Також на Валаам щороку приїжджають трудники - люди, що працюють на славу Божу і допомагають вести господарство монастиря або виконують роботи по його відновленню.

У XIX монастир мав повний комплекс господарств і виробничих дворів, що забезпечує братію всім необхідним і дозволяє бути повністю незалежним від поставок з суші. На сьогоднішній день повністю відновлено фермерські господарства. Чернеча ферма включає 80 корів і телят, курники і форелеве господарство. Для вирощування овочів побудована теплиця, а фрукти ростуть у фруктових садах. Примітно, що шар землі на скелях Валаама всього 30 см і для того, щоб розбити фруктовий сад монахам необхідно було самостійно вручну збільшити висоту грунту до тієї висоти, щоб могли рости яблуні і груші.

Історія монастиря

Час заснування Валаамського монастиря є відкритим питанням для істориків. Можна припустити, що перші відвідини острова в процесі поширення християнства на Русі відбулося в X-XI століттях. Згадки про засновників Валаамського монастиря преподобних Германа і Сергія датуються XII або XIV століттями (на думку різних істориків) - саме ці століття можна вважати початком життя Валаамської обителі. З цих часів веде свою історію Валаамського монастиря на землях Приладожья.

Валаамського монастиря завжди був виключно мирною обителлю, ченці ніколи не брали в руки зброю і в разі небезпеки воліли забрати святині і піти в ліси. Тому монастир неодноразово піддавався нападам і руйнувань шведською армією. Були в монастирі роки запустіння, але духовне життя завжди поверталася на острів. Роком найбільшого розорення обителі вважається 1611 рік - тоді монастир був зруйнований дощенту.

Ченці повернулася на архіпелаг в 1715 році, коли Петро I, після успішно проведеної компанії і приєднання цих земель, видав указ про відновлення Валаамської обителі. У 1781 році монастир очолив ігумен Назарій, який почав кам'яне будівництво на острові. При його ж управлінні побудована монастирська 72-метрова дзвіниця і відлитий дзвін на честь апостола Андрія Первозванного вагою 1000 пудів.

Розквіт Валаамського монастиря припав на XIX століття. 42 роки в цьому столітті громадою керував батько Дамаскін. Ігумен Дамаскін був не тільки високодуховною людиною, але і відмінним господарником. Він ввів суворий розпорядок дня ченців, в якому велике значення приділялося не тільки молитви, а й праці. До кінця XIX століття в обителі проживало близько 1000 осіб. Це було, мабуть, найкращий час для Валаама.

Двадцяте століття стало справжнім випробуванням для обителі. Труднощі йшли одна за одною і привели до того, що рівно на півстоліття монастир перестав існувати на острові. Перша Світова війна забрала з монастиря молодих і сильних чоловіків. У 1918 році Валаамського архіпелагу увійшов до складу Фінляндії, так як до цього входив в Велике князівство Фінляндське Російської імперії. Однак, на території суміжної держави монастир проіснував недовго. В ході російської-фінської війни кордону Радянського Союзу розширилися і Валаам потрапив на територію керовану комуністичної, безбожної партією. У 18 березня 1940 року прозвучали 12 рідкісних ударів дзвону Спасо-Преображенського собору - монастир перестав існувати. Ченці з найціннішими святинями пішли до Фінляндії і в містечку Хейнявесі заснували Новий Валаам, який живе свій православним життям досі.

Наступні 50 років монастирські будівлі використовувалися як і більшість аналогічних по всьому Союзу для господарських цілей - тут були і школа для юнг і боцманів, і підсобні приміщення целюлозного заводу, і будинок для інвалідів війни та праці. Якщо до радянського періоду на острові жили тільки члени братії, то за радянських часів населення острова стало мирським (на сьогоднішній день на острові залишаються мирські жителі, вони будуть переселені на материк протягом найближчих років в рамках програми по відродженню Валаамського монастиря).

Відновлення Валаамського монастиря почалося в 1989 році під керівництвом патріарха Алексія II. У 2005 році вперше після 65-річної перерви задзвонив дзвін Андрія Первозванного. У 2010 році на острів було проведено електрику (до цього на острові електрики не було!)

До 2016 року братія майже повністю відновила свої фермерські подвір'я. Монастир став місцем проведення фестивалю православного співу «Просвітитель». На острів за літній період приїжджає близько 90 000 туристів і 10 000 паломників, а також трудники і волонтери.

Географія Валаама

Географія Валаама

Валаам - це центральний і найбільший острів Валаамського архіпелагу, під цією назвою острова ми розуміємо всю сукупність островів. Маленькі близькі і віддалені острівці - це невід'ємна частина Валлама, без якого його не можна уявити. Адже часто саме на цих островах з маловідомими назвами і розташовані скити.

Скит - це поселення ченця, віддалене від загального поселення. Скити як форма чернечого життя поширені в православ'ї, найбільш відомі скити Афона і Валаама.

У Валаамском монастирі братія жила громадою, розташованої на Валаамі поблизу Германова поля. Келії ченців розташовані навколо Спасо-Преображенського собору, по периметру. Поруч - робітного дому, водопровідний будинок, готель для паломників і господарські споруди.

Але не всі монахи могли і бажали жити в громаді - тим, кому потрібно більше усамітнення і більше часу для молитви дозволялося піти на віддалені ділянки архіпелагу. Так з'явилися скити монастиря. Сьогодні їх 14, будується 15-й.

Скити Валаамського монастиря:

  • Скит Всіх Святих
  • Нікольський скит
  • Коневский скит
  • Предтеченський скит
  • Гетсиманський скит
  • Смоленський скит
  • Аврааміевскій скит
  • Воскресенський скит
  • Іллінський скит
  • Свято-Володимирський скит
  • Скит Олександра Невського
  • Скит Олександра Свірського
  • Скит апостола Андрія Первозванного
  • Скит Германа Аляскинского

Якщо ви відвідуєте Валаам одним днем, то у вас буде можливість познайомитися тільки з одним скитом. При цьому треба розуміти, що лише частина скитів відкрита для туристів. Так, наприклад, Предтеченський скит повністю закритий від туристів, а в скит Всіх Святих відкриває свої двері для мирських тільки раз на рік.

Найближчим від Центральної садиби є Нікольський скит. До нього близько 1,5 км від Спасо-Преображенського собору. По головній монастирській дорозі можна дійти до Воскресенського і Гефсиманського скитів. Решта скити розташовані в значно видаленні.

відвідування Валаама

Будь-яке відвідування Валаама - туристичне, паломницьку або волонтерський, - організовується Паломницької службою Валаамського монастиря.

З її допомогою ви можете підібрати оптимальний для вас формат відвідування Валаама, кількість днів перебування та розміщення на острові.

Паломницька служба має представництва в Санкт-Петербурзі і Москві, а також безпосередньо в головній садибі монастиря. Співробітники служби дадуть відповідь на всі ваші питання і допоможуть підібрати найкращий варіант поїздки на Валаам.
Організовуються групові тури, створені тури для індивідуальних туристів.

Проведення екскурсій і ціни

Тривалість - 1 день (з 8.00 до 22.30).

Програма поїздки «Валаамкій експромт»:

  • 08.00-11.00 - Петербург-Приозерськ, переїзд на комфортабельному автобусі
  • 11.00-12.30 - Приозерськ - о.Валаам, Монастирськ. бухта
  • 12.30-15.30 - екскурсія "Центральна садиба"
  • 15.30-16.00 - концерт духовних піснеспівів
  • 16.00-16.30 - обід у трапезній Центральної садиби
  • 16.30-18.00 - екскурсія «Нікольський скит»
  • 18.00-19.30 - о.Валаам, Монастирськ. бухта-Приозерськ
  • 19.30-22.30 - Приозерськ - Петербург

Екскурсія на острів Валаам у 2016 році доступна щодня з травня по серпень включно.
У вересні екскурсії проводяться в наступних числах (пт, сб, ТСК): 2, 3, 4, 9, 10, 11, 16,17, 18.

Ціна на екскурсію - 5400 руб. / Чол.
При покупці більш ніж одного квитка ви отримуєте знижку 300 руб. на кожен квиток.
У вартість входить: автобус, метеор, екскурсії по програмі, обід.

Система знижок:

  • 50% - дітям до 17 років влючітельно при супроводі двох батьків ( "Сімейний пакет")
  • 50% - дітям до 12 років у супроводі дорослих
  • 15% - школярам (від 12 років), студентам, аспірантам, шкільним групам
  • 15% - пенсіонерам і інвалідам в травні, червні, вересні

З іншими турами служби (Тихі обителі православної Фінляндії, Святині православної Грузії, Святині православної Греції і Італії та ін.) Ви можете ознайомитися на офіційному сайті.

Бажаємо приємних подорожей!

ЯК ЗНАЙТИ?

ЯК ЗНАЙТИ?

Новости