Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Джарилгач: гід по відпочинку на єдиному безлюдному острові Європи

  1. Все, що вам потрібно знати про острів Джарилгач, перш ви підете туди:
  2. Як доїхати до Джарилгача?
  3. Де жити на острові Джарилгач?
  4. Особливості острівного життя
  5. Флора і фауна Джарилгача
  6. Що взяти з собою на острів?
  7. Важлива інформація

Українські Мальдіви - саме такий епітет можна зустріти в будь-якому матеріалі про Джарилгач. І ця замітка не виняток. Острів давно вабив і спокушав з кожної добірки топових місць в Україні, які варто відвідати. Нарешті було вирішено відправитися на острів і подивитися всю цю красу своїм очима. Українські Мальдіви - саме такий епітет можна зустріти в будь-якому матеріалі про Джарилгач

Все, що вам потрібно знати про острів Джарилгач, перш ви підете туди:

  • Числиться як єдиний безлюдний острів в Європі
  • Довжина острова - 42 км (основна частина 23 км, вузька частина 19 км), максимальна ширина - 4,8 км
  • Острів описали в своїх творах античні історики Пліній Старший, Птеломей, Геродот.
  • Це заповідна зона, тут водиться багато червоно книжкових видів тварин
  • На острові Джарилгач понад 400 солоних озер
  • Старий маяк був спроектований за проектом знаменитого Ейфеля, але це не підтверджена інформація
  • На острові є скит ченця Марка, єдиного постійного мешканця острова

Як доїхати до Джарилгача?

Дорога до острова нелегка. Спочатку вам потрібно дістатися будь-яким зручним способом до Скадовська. Якщо ви їдете з Києва, то швидше за все на поїзді через Херсон, далі потрібно пересісти на регулярну маршрутку або замовити приватний трансфер до Скадовська.

Далі від набережної можна дістатися до острова на катері, або найнявши приватну човен. Дві конкуруючі фірми надають трансфер на острів на катерах: до маяка на ОМ-103 і до бухти Глибокої на катері Анна II.

Конкурентний ринок бере своє: в касі ОМ104 вам розкажуть, що в бухті Глибокої немає прісної води, брудне море і багато відпочиваючих. Зворотну історію, тільки про маяк, вам розкажуть зазивали катера Анна II. Наші друзі відпочивали у маяка і залишилися задоволені, ми ж вважали за краще бухту Глибоку і не пошкодували. Загалом, обидва варіанти робочі, ось тільки якщо ви плануєте дістатися на рейсовому судні, то варто врахувати особливості розкладу катерів:

Розклад катерів на Джарилгач Теплохід Анна II

Скадовськ - Бухта Глибока
Відправляється в самому кінці набережної, пірс у бетонної стіни.
Відправлення на острів: 8:15, 10:10, 13:30, 16:45
Відправлення з острова: 9:10, 12:20 15:45, 17:45
Вартість в обидві сторони: дорослий 130 грн, дитячий 65 грн (ціни на 2017 рік)

Теплохід ОМ-103

Скадовськ - Маяк
Відправляється в самому кінці набережної, пірс у бетонної стіни.
Відправлення на острів: 8:45 14:00
Відправлення з острова: 12:45, 17:00
Вартість в обидві сторони: дорослий 160 грн, дитячий 80 грн (ціни на 2017 рік)

Час у дорозі:
Від Херсона до Скадовська ~ 1,5-2 години
Від Скадовська до острова Джарилгач ~ 0,5-1 годину

Де жити на острові Джарилгач?

Варіантів поселення на самому острові не так багато: хустки або невелика база романтичних куренів в буквальному сенсі з очерету.

Намет відкриває перед вами широкі можливості у виборі місця ночівлі: подалі від людей, ближче до моря, кожен день в новому місці. До слова, нашим тимчасовим житлом на острові був намет українського виробника Red Point , Яка відмінно зарекомендувала себе: компактна, простора і надійна, з безліччю продуманих дрібниць. Одна з особливостей - спочатку встановлюється верхня тент, що дуже виручає в дощ.

На невеликій базі, яка знаходиться у Бухти Глибокої, є крихітні будиночки на 2-3х людей, укомплектовані холодильником, інші зручності на вулиці. Тут же знаходиться центр життя острова, точка збору відпочиваючих зі Скадовська і просто заїхали на день пляжників. У Гаврілич - так називається ця самобутня база куренів, можна не тільки випити пива (попередньо розведеного водою), купити свіжий улов крабів, рапанів і креветок, а також поповнити запаси прісної води. На острові буквально 2 точки, де можна набрати воду: у маяка і у Бухти Глибокої.

Тут же вам пляжний душ, оренда лежаків і навіть плавальних засобів у вигляді величезного синього матраца. У маяка інфраструктура дещо скромніше: є струмок з прісною водою, щось на зразок польової кухні і оренда лежаків під навісом. На базі ж можна домовиться про сафарі на джипі або ГАЗ-69, за гривні вас підкинуть до маяка або іншій точці острова.

Контингент відпочиваючих в куренях вельми різноманітний і галасливий. Для розваг оного адміністрація задіє аніматорів, влаштовує дискотеки і навіть запрошує театральні трупи. Загалом особливого єднання з природою і тиші в цій частині острова не варто шукати. Тому ми вирішили перетнути острів вздовж і влаштуватися біля піщаного пляжу на іншій стороні.

Вибір був досить вдалим: нам дістався навіс, який вирішено було використовувати в якості "гастросарая" - тобто кухні. По дорозі довелося пройти вбрід кілька озер, так званих солончаків. Які ніякі, а вже пригоди. Крім нас в цій частині острова зупинилося ще пара чоловік, десь на відстані 200 метрів від нашого табору. Днем в цю частину острова приходять відпочиваючі, але все ще кілометри білого піщаного пляжу можна назвати практично безлюдними.

Якщо вам чужі обидва способи проживання, то ви можете зупинитися в Скадовську в одному з готелів і навідатися на острів на катері.

Особливості острівного життя

В кінці серпня море виявилося прохолодним (напередодні нашого прибуття був шторм), повним медуз, але дуже красивим. Дійсно в цьому місці море має бірюзовий відтінок, а в купе з білим піском мимоволі відсилає уяву до райських островах. Незважаючи на велику кількість людей у ​​цивілізованого місця відпочинку, буквально в декількох кілометрах вже відчуваєш відсутність людей і цивілізації.

У кількох місцях зустрічаються облаштовані для відпочинку навіси і баки для сміття. В основному відпочиваючі дбайливо ставляться до острова, забираючи залишки своєї життєдіяльності з собою або хоча б викидаючи в призначені для цього місця.

В основному відпочиваючі дбайливо ставляться до острова, забираючи залишки своєї життєдіяльності з собою або хоча б викидаючи в призначені для цього місця

Деякі туристи влаштовують невеликий похід по острову, переміщаючись кожен день по його периметру. У будь-якому випадку, чим далі, тим менше людей.

Флора і фауна Джарилгача

Нам пощастило побачити оленів - вони раз далеко, іншим разом вони буквально вискочили на нас. Гнані лісником на мотоциклі, вони граціозно скакали над високою травою і демонстрували нам свої пухнасті білі попи. З боку відкритого моря можна спостерігати чорноморських дельфінів афалін. Дельфіни підпливають до берега вранці, щоб пополювати на косяки риб. Також тут водяться дикі коні, муфлони, лисиці і влаштувалася сімейка кабанів, яка щовечора приходить на водопій до маяка. Судячи з кількості відбитків різних копит і лап на землі живності тут вистачає.

Судячи з кількості відбитків різних копит і лап на землі живності тут вистачає

Так само в достатку є медузи, чайки і комарі (як пощастить), краби, рачки і креветки (як варені, так і живі).

Майже всі дерева на острові - дикі оливки. Це невеликі деревця більше схожі на чагарники, але і їх достатньо, щоб сховатися в тіні на пляжі або розтягнути рятівний від сонця тент.

Це невеликі деревця більше схожі на чагарники, але і їх достатньо, щоб сховатися в тіні на пляжі або розтягнути рятівний від сонця тент

Що взяти з собою на острів?

Не забудьте сонцезахисний крем і головний убір - від сонця тут не сховатися. Якщо ви вирішили піти з наметом - запасіться баклажками для води і засобами від комах. Так як зона заповідна, то розпалювати багаття, і рубати дерева заборонено. Для готування краще взяти газовий пальник, а для багаття купити дрова.

Продукти можна купити в Херсоні або в Скадовську, правда на великі супермаркети розраховувати не варто - ЕКО маркет і АТБ вам на допомогу.

Ну і намет не забудьте. Спасибі нашим друзям з Red Point за надану технологічну намет, ідеальну для подібного відпочинку.

Спасибі нашим друзям з   Red Point   за надану технологічну намет, ідеальну для подібного відпочинку

Фото: Марія Леоненко, Олена Деньга .

Важлива інформація

З Києва поїздом, найзручніші №102, 076, 298.
Як знайти квитки на поїзд Укрзалізниці , Якщо їх немає.
Зовсім біда з жд квитками? Спробуйте BlaBlaCar

Варіант 1: на свій страх і ризик скористатися регулярними автобусами. Розклад
Варіат 2: приватні візники, потрібно попередньо забронювати місце за кілька днів. Контакти та розклад . Вартість - 100 грн (2017 рік)
Варіант 3: якщо у вас велика компанія, то краще замовити приватний автобус. Контакти перевіреного водія (8 місцевий вантажний бус, посадочних місць 8-12) - 095-892-53-93

Де жити на острові Джарилгач?
Що взяти з собою на острів?
Зовсім біда з жд квитками?

Новости