Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дерево Осика - Aspen Populus Tremula

«Tremula» латинська назва означає «тремтіти». Тремтіти як Осика - так тремтіти можуть тільки листя осики, рухатися при найменшому вітерці.

Черешки листя плоскі і довгі: листя легко коливаються при русі повітря. Aspen це загальна назва для різних видів осики, а ботаніки відносять їх до роду Populus - це рід Тополя.

Aspen це загальна назва для різних видів осики, а ботаніки відносять їх до роду Populus - це рід Тополя

Aspen trees (Populus tremulai)

У осики колоновидний ствол. Живе вона, в середньому, 80-90 років. Росте дуже швидко. У ландшафтному садово-парковому дизайні осику використовують рідко: в міському пейзажі вона росте не більше 20 років, а її швидке зростання не дає можливості сформувати стабільну картину.

У ландшафтному садово-парковому дизайні осику використовують рідко: в міському пейзажі вона росте не більше 20 років, а її швидке зростання не дає можливості сформувати стабільну картину

Восени листя забарвлюється в різні тони - від золотистих до червоних. Є декоративні форми осик, з плакучими і пірамідальними кронами.

Aspen є прекрасним доповненням до будь-якого пейзажу, хоча, якщо ви не знаєте, як правильно доглядати за деревом, то малоймовірно, що воно буде виконувати свої декоративні функції на вашій ділянці досить довго.

Коренева система Аспен розташовується глибоко під землею, рясно утворюючи кореневі нащадки - це загальна риса всіх осик.

Кора молодих дерев гладка, світла; з віком розтріскується і темніє. Деревина біла із зеленуватим відтінком.

Осики все родом з холодних регіонів з прохолодним літом. Їх законний ареал - північна частина Північної півкулі. Чим далі на південь поширюється осика, тим вище вона підіймається в гори - на висоту, де прохолодніше.

Все осики зазвичай ростуть у великих клональних групах: від кореневих нащадків з'являються нові стебла, які іноді виникають в стороні від батьківського дерева на відстані 30-40 м. Кожне дерево може жити 40 або 150 років, але коренева система осиковою колонії може жити протягом тисяч років. Aspen мають незвичайні коріння, які здатні залишатися в живих під землею протягом багатьох років, вже після смерті батьків-дерев.

Деякі колонії осик стають дуже великими і поширюються швидко (1 м в рік), охоплюючи багато гектарів землі. Вони здатні пережити лісові пожежі, і знову відродитися після пожежі.

Вони здатні пережити лісові пожежі, і знову відродитися після пожежі

Осика не росте в тіні. Пожежа побічно приносить їй користь, так як розчищає простір для її саджанців. Осика вважає за краще відкриті сонця степи. Останнім часом, осики набирають популярність в лісовому господарстві, в основному через їх швидкого зростання і здатності до регенерації з пагонів: лісовідновлення відбувається набагато дешевше і не вимагає посадки або посіву.

Листорозміщення у осик чергове. Листя округлі або ромбічні, гострі або тупі на вершині, з округлою основою, краю городчатиє, жилкування пір'ясте. У порослевих пагонів листя можуть мати серцеподібну форму. У Північноамериканських осик краї листя більш зубчасті, ніж у Європейських.

Aspen - рослина дводомна, у нього різностатеві чоловічі і жіночі дерева (на відміну від більшості дерев, таких як сосна, наприклад, де чоловічі і жіночі квітки з'являються на одному дереві). Квітки зібрані в звисаючі сережки. Чоловічі сережки довше жіночих і червонуватого відтінку, а жіночі сережки зеленуваті. Цвіте осика в березні-квітні, до розпускання листя.
Плід - дуже дрібна коробочка; насіння забезпечені пучком пуху - пушком.

Осика - дерево біле і м'яке, але досить сильне, і має низьку горючість. Її деревину застосовують для виробництва сірників і паперу, і там, де затребувана низька горючість. Осичняк також є популярною постільній приналежністю у деяких тварин.

Термообработанная осика є відмінним матеріалом для інтер'єрів сауни. Стовбур дерев іноді схильний до гниття з серцевини назовні, але суха деревина стійка до гниття і деформації, і традиційно використовується для сільського будівництва в північно-західних регіонах Росії (зокрема, для покрівлі, у вигляді тонких рейок).

Осика відома у багатьох країнах, як дерево, відганяє злих духів; тому часто їх садять поруч з оселями.

За східнослов'янської апокрифічної легендою, Юда Іскаріотський повісився на осиці. Але насправді, це не так! Цей вид дерев не росте на Близькому Сході. Дерево Іуди - це ріжкове дерево, або церцис європейський .
Осиковий кілок вважався одним з небагатьох видів зброї, які підходять для вбивства вампіра. Існує повір'я, що якщо осиковий кілок вбити в могилу людей, то це завадить їм воскреснути з мертвих.

Новости