Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Де на Закарпатті шукати найбільший метеорит в історії Європи

Відомий метеорит "Княгиня", з нагоди якого розроблений цілий туристичний маршрут, впав 160 років тому Відомий метеорит Княгиня, з нагоди якого розроблений цілий туристичний маршрут, впав 160 років тому   На території України зареєстровано 43 метеоритів - залізних і кам'яних

На території України зареєстровано 43 метеоритів - залізних і кам'яних. Серед українських зразків переважають кам'яні метеорити - 39 примірників. Знайдено також 4 залізні, пише Depo.Закарпатья з посиланням на Mukachevo.net

Найбільший з них, який отримав величну назву "Княгиня" (Синоніми: (Кпуаһіпуа); (Csillagfalva); (Knahyna); (Nagy-Bereszna) Княгиня, Закарпатська області), приземлився в 9 червня 1866 року у Закарпатті, о 17.00. Місце падіння - широта: 48o54.000 N, довгота: 22o24.000 E

Після його падіння було зібрано близько тисячі частин загальною масою майже в півтонни кілограмів, які розійшлися по багатьох, головним чином, зарубіжних музеях. Найбільша частина (близько 286 кг.) Метеорита було знайдено в урочищі "Чорні млаки» ". Головна маса зберігається у Віденському музеї природної історії. Тип метеорита: LL5 кам'яний, хондрит звичайний. На сьогодні зібрано понад 1000 індивідуальних екземплярів загальною вагою близько 500 кг

Через два тижні після вибуху, Василь Крів'янік, звичайний селянин, збирався косити сіно. А замість того на галявині Чорна Млака, з глибокої воронки, присипаної пухким грунтом, відкопав камінь вагою близько 280 кг. Те було ядро ​​метеорита. За це Крів'яніку дісталося кілька добрих волів за дорогоцінну знахідку, а розколотий на три частини уламок доставили до Віденського музею природної історії, де він до цих пір і зберігається.

Метеорит отримав назву "Княгиня", за назвою села, біля якого впав. До речі, тут свого часу побував Жюль Верн, а Чарльз Дарвін, після вивчення уламків метеорита доктором Ганом, прийшов до висновку: "Княгиня" має в собі частинки позаземних коралів, паразитів і рослин! У 1881 році в журналі Science було опубліковано матеріал "Дарвін і відкриття доктора Гана викопних організмів в метеоритах".

І хоча гіпотези, висунуті Дарвіном і доктором Ганом, робив перші досліди, в ході детального аналізу метеоритної породи пізніше були спростовані, метеорит "Княгиня" однозначно займає значне місце в історії нашої країни і планети в цілому.

В урочищі Чорні млаки можна йти двома маршрутами - з с. Княгиня, або з с. Стужиця. Останній трохи коротше - всього 5 км пішки в одну сторону. Біля моста в с. Стужиці - початок маршруту. Далі слід йти вздовж річки Стужічанкі в урочищі Підзвоній, дорогий через поле до лісу. На узліссі можна зробити привал, випивши мінеральної води (у джерела обладнане місце для відпочинку). За джерелом стежка йде вправо і веде до урочища Папоротні. Навколо - вікові букові ліси, ростуть тополі, ясени, білі ялиці, смереки. Урочищем потрібно пройти близько 1.5 км до ще одного джерела. За ним вправо стежка веде в урочищі Чорні млаки.
Згідно погодних умов і фізичної підготовки, прогулянка зі Стужиці до Черних млаки може тривати від 3 до 5 годин. Загальна протяжність маршруту складає близько 10 км.

З села Княгиня до місця падіння метеорита йти близько 8 км. Стежка в урочищі Чорні млаки йде повз карстові печери на схилах масиву Стінка, а тутешні буково-яворові ліси є одним з природних багатств не тільки Закарпаття, а й усієї країни!
Отже, відразу за селом Княгиня, поверніть наліво - маршрут маркований, шукайте сині позначки на деревах. Стежка йде в гору, звиваючись по полях, з яких добре видно хребет Стінку та м Княгініця. За узліссям перед поворотом в буковий ліс є джерело.
В Черних млаки дорога піднімається буковим лісом, повним тіні. В урочищі лісовій стежці перейдіть на галявину, тут також є джерело і можна набрати смачної води. Звідси рухайтеся на північний схід, дотримуючись маркованої синіми мітками стежки. Стежка бродити лісом, галявинами, буде йти повз мальовничі скельні масиви.

Після урочища Пріслупець і дороги в грабово-березовому лісі, відкривається прекрасний вид на хребет р Явірник, а також м Домашінській верх. У пору цвітіння тут, уздовж стежки, можна побачити квіти-дзвіночки, гвоздику дельтоподібними, вузьколистий іван-чай та інші помітні рослини. Загальна протяжність маршруту складає близько 14 км. Це відмінний варіант для одноденної прогулянки, яка триватиме від 4 до 7 годин, в залежності від вашої фізичної підготовки і погодних умов.

Новости