Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Боснія і Герцеговина

  1. Географія Боснії і Герцеговини
  2. держава
  3. Мова
  4. релігія
  5. Валюта
  6. Популярні пам'ятки
  7. Туризм в Боснії і Герцеговині
  8. Популярні готелі
  9. чайові
  10. Віза
  11. Медицина
  12. Безпека
  13. екстрені телефони
  14. Фото і відео зйомка
  15. Питання та відгуки про Боснії і Герцеговині

Корисні дані для туристів про Боснії і Герцеговині, містах і курортах країни. А так же інформація про населення, валюті Боснії і Герцеговини, кухні, особливості візових і митних обмежень Боснії і Герцеговини.

Географія Боснії і Герцеговини

Боснія і Герцеговина - держава в Східній Європі, в центральній частині Балканського півострова. Складається з автономних адміністративних одиниць Федерації Боснії і Герцеговини, Республіки Сербської та округу Брчко. Межує на заході і півночі з Хорватією, на сході з Сербією, на південному сході з Чорногорією. Має невеликий вихід до Адріатичного моря.

Боснія займає північну частину країни, уздовж долини річки Сави і її приток. Герцеговина перебуває південніше, в басейні річки Неретви. Сербська республіка займає північно-східну, прилеглу до Сербії, частина країни.


держава

Державний устрій

Форма правління - республіка.

Колективний глава держави - Президія Боснії і Герцеговини, що складається з трьох членів державотворчих народів. Термін повноважень президії - 4 роки.

Вищий законодавчий орган - Парламентська Асамблея Боснії і Герцеговини. Складається з двох палат: палата народів і палата представників.

Вищим органом виконавчої влади є Рада міністрів.

Мова

Державна мова: боснійський, хорватська, сербська

релігія

Переважаючі релігії - іслам, православ'я, католицизм.

Валюта

Міжнародна назва: BAM

Конвертована марка (КМ або ВАМ), що дорівнює 100 пфенігам (фенігам). Курс конвертованій марки до євро встановлений в пропорції 1 КМ = 0,51129 євро. В обігу знаходяться банкноти номіналом в 200, 100, 50, 20, 10, 5, 1 і 0,5 марок (остання з 31 березня 2003 року поступово вилучається з обігу), а також монети номіналом в 2 і 1 марку, 10, 20 і 50 пфенігів.

Обмін грошей бажано проводити тільки в офіційних закладах - банках, готелях і обмінних пунктах, так як при обміні на вулиці дуже великий відсоток шахрайства. Всі квитанції, отримані при обміні грошей, слід зберегти, так як вони будуть потрібні для зворотного обміну при виїзді з країни. Використання кредитних карток утруднене.




Популярні пам'ятки

Всі пам'ятки Боснії і Герцеговини
  1. Старий міст

  2. тунелі Сараєво

  3. монастир Тврдош

  4. Храм Христа Спасителя

  5. Старий базар

  6. Замок Баня-Лука

  7. імператорська мечеть

  8. вежа Капітана


Туризм в Боснії і Герцеговині


Відпочинок в Боснії і Герцеговині за найкращою ціною

Пошук і порівняння цін по всіх провідних світових систем бронювання. Знайдіть для себе кращу ціну і заощаджуйте до 80% від вартості туристичних послуг!


Популярні готелі




Кухня Боснії і Герцеговини

Як і всюди на Балканах, боснійська кухня сформувалася в результаті змішання південнослов'янських, німецьких, турецьких і середземноморських кулінарних традицій. Основа місцевих страв - м'ясо та овочі, причому якщо в м'ясних продуктах добре помітно турецький вплив, то стосовно овочів і зелені боснійці не поступляться своїм сусідам по середземноморському регіону. А від слов'янських народів успадковано велика кількість молочних продуктів, в першу чергу сиру, і широке використання хліба і зернових.

З м'ясних продуктів найбільш широко використовуються яловичина, баранина і свинина, здебільшого смажені на відкритому вогні або тушковані. При цьому характерною рисою місцевої кухні є тривала теплова обробка продуктів, з обов'язковим використанням овочів і зелені. Найбільш популярними стравами цієї групи є "Босанскі-Лонас" - своєрідне печеня з м'яса з додаванням паприки, капусти, овочів і петрушки, голубці "жапрак", знамениті ковбаски з рубаного м'яса "чевапчичи", шашлик "шиш", печене м'ясо з овочами " Хаджійсько-чєвап ", тушковане з рисом і овочами м'ясо" Джювєч "(" гювеч "), смажене на грилі м'ясо" гайдук ", великі рублені котлети" плескавица ", бурек з м'ясом або сиром і листкові пироги з сиром і м'ясом" піда " , і десятки інших самобутніх страв. Причому сербські і боснійські страви мало чим відрізняються один від одного, хіба що в Боснії більше використовують рослинного масла, а в сербських районах - поквашених особливим чином молока "каймак".

Особлива стаття - овочі. Їх тут завжди подають на стіл, незалежно від того, сніданок це або вечеря, у вигляді самостійних блюд або просто як "зелену закуску". Місцеві салати в більшості своїй є вельми крупно порубані овочі, заправлені оливковою або соняшниковою олією, але часто зустрічаються і вельми складні страви з томатів, паприки і гострого перцю, цибулі та численних сортів зелені типу "Српска салату", фаршированого перцю або "Яхин" з декількох видів овочів і зелені. Також варто спробувати сирний пиріг "сірніца" і пиріг зі шпинатом "зеляніца".

Рибу і морепродукти тут використовують нечасто, так як вузька смуга узбережжя не дозволяє налагодити її регулярні поставки на місцевий стіл. Але в сербській частині країни, а також на узбережжі, нерідко можна зустріти всіляку смажену рибу (в тому числі і річкову форель), гуляш з риби, пироги з рибою і салати з морепродуктами. На столі завжди присутній свіжий хліб, починаючи з цілком традиційних булок і короваїв, і закінчуючи тонким прісним хлібом "сомун", дуже схожим на лаваш.

А ось місцеві десерти дуже хороші. Тут можна чітко простежити спадщина турецької кулінарії - на кожному розі продаються "баклава", "халва", "локум" ( "лукум"), "Гураб" з сирного суфле, "суджук" з лісовими горіхами, або чудові печива з листкового тіста з просоченням. І в той же час випічка слов'янського типу такий же частий гість на столі - знаменитий пиріг з сирною начинкою "гібаніца", млинці з різними начинками "палачинке", запечені в сирі горіхи і сливи "штрукли", пончики "пріганіца", яблучний пиріг зі збитими вершками "туфах" (звучить, втім, зовсім по-турецьки), відкриті пироги з варенням, зварені в меду горіхи "альва", різноманітні пудинги, рулети і печива всіх сортів.

Все це запивается неймовірною кількістю чорної кави, який тут споживають у величезній кількості. Також популярні молоко, чай з травами, мед і різні соки.

З алкогольних напоїв найбільш затребувані пиво (як місцеве, так і імпортне), легкий хмільний напій з проса "буза", "салеп" з бульб диких орхідей і зозулинця (п'ють гарячим), а також традиційні міцні напої "ракія" (як виноградна, так фруктова) і самогон домашнього приготування. Місцеві вина хоч і погано відомі на міжнародних ринках, але заслуговують на пильну увагу. Особливо самобутні герцеговинские вина, в першу чергу "Гангаш" і "Жілавка".

приховати текст

Як і всюди на Балканах, боснійська кухня сформувалася в результаті змішання південнослов'янських, німецьких, турецьких і середземноморських кулінарних традицій. Основа місцевих страв - м'ясо та овочі, причому якщо в м'ясних продуктах добре помітно турецький вплив, то стосовно овочів і зелені боснійці не поступляться своїм сусідам по середземноморському регіону. А від слов'янських народів успадковано велика кількість молочних продуктів, в першу чергу сиру, і широке використання хліба і зернових ....

Показати весь текст

чайові

Чайові прийняті в таксі, в готелях і ресторанах і зазвичай складають 10% від суми рахунку. У таксі рекомендується заздалегідь узгодити маршрут поїздки і її вартість.

Віза

Режим в'їзду полегшений. Як отримати візу в Боснію і Герцеговину

Медицина

Рівень медицини в країні невисокий, особливо за межами Сараєво та інших великих міст. Постійно відчувається нестача основних медичних препаратів.

Безпека

Категорично не рекомендується демонструвати свої політичні симпатії, якщо ви не впевнені, з ким маєте справу. Зовні жителі Боснії і Герцоговини нічим один від одного не відрізняються, але нескладно здогадатися, що невинний коментар на тему минулої балканської війни може викликати не завжди адекватну реакцію.

екстрені телефони

Єдина екстрена служба - 112.
Швидка допомога - 124.
Пожежна охорона - 123.
Поліція - 122.

Фото і відео зйомка

Фотографувати дозволено тільки в місцях, де немає заборонного знаку (перекреслений фотоапарат). Заборонено фотографувати об'єкти транспортної інфраструктури і енергетики, портові споруди і військові об'єкти.

Питання та відгуки про Боснії і Герцеговині


Задати питання добавть відгук

Новости