Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Барбадос - Країни та народи

статті

БАРБАДОС - острівна країна в Центральній Америці, омивається водами Атлантичного океану. Займає о. Барбадос - самий східний в архіпелазі Малих Антильських островів. Площа - 431 кв. км.

Острів Барбадос - коралового походження, з поганими природними гаванями. Є печери, підземні річки і озера. Поверхня острова пологими терасами піднімається до центру, де знаходиться найвища точка - гора Хіллабі (335 м). На північному сході берег круто обривається в океан. Решта берега - пляжі з білим піском.


Клімат тропічний пасатний, жаркий. З червня по листопад - період дощів, з лютого по травень - сухий сезон з тропічної спекою, яка пом'якшується північно-східний пасат, що дме з Атлантичного океану. Середня температура вересня +27 ° С, лютого +25 ° С. Випадає до 1200-1400 мм опадів. Бувають тропічні урагани. Є кілька коротких річок. Грунтові води залягають глибоко.

Велика частина тропічних лісів було вирубано під плантації цукрової тростини; поряд з ними є пасовища, ростуть чагарники. На узбережжях збереглися невеликі ділянки з заростями дерев, оповитих епіфітами. Тваринний світ бідний: зелені мавпи, мангусти, черепахи, колібрі, фрегати, пелікани. У прибережних водах водиться летюча риба - символ Барбадосу. Є кілька природних парків і заповідників: національний парк Фарлі-Хілл, підводний морський парк Фолкстоун, парк орхідей Оркід-Вёрлд і ін.

У 350 р острів був заселений індіанським плем'ям таємне (араваки), яке в 1250 році було знищено войовничими племенами Карибів. Іспанці висадилися тут в 1518 року і потім вивезли багатьох індіанців на о. Гаїті. У 1536 року на острові висадився португальський мореплавець Педру-а-Кампус, який назвав його «бородатим» (барбудос) через достатку фігових дерев з повітряними корінням. У 1625 р Барбадос став колонією Великобританії. Перше англійське поселення засноване в 1627 р Для роботи на плантаціях із Західної Африки в 1640-1700 рр. було завезено 135 тис. негрів-рабів. Рабство скасовано в 1834-1838 рр. У 1961 р острів отримав внутрішнє самоврядування, а в 1966 р - незалежність, залишаючись членом Британської Співдружності. Вплив британської культури на Барбадосі особливо сильно, за що острів іноді називають «Малої Англією».

Глава держави - королева Великобританії, яку представляє генерал-губернатор. Парламент складається з двох палат. Адміністративно Барбадос ділиться на 11 приходів. Офіційна мова англійська.

Населення - 277 тис. Чол. 75% - негри (нащадки африканських рабів), 20% - мулати, 5% - нащадки європейців та індіанці. 67% населення - протестанти, 4% - католики, 12% сповідують інші релігії, 17% - поза конфесій. Більшість населення проживає в західній частині острова. У містах живе 51%.

Валовий внутрішній продукт у 2002 р склав 4153 млн дол., Душовою - 15 тис. Дол. Послуги дають 78% ВВП, промисловість - 16%, сільське господарство - 6%. Видобувається природний газ. Розвинені нафтопереробка, електронна (збірка вузлів і компонентів з імпортних деталей), фармацевтична, текстильна, швейна, тютюнова, цукрова промисловість. Вирощуються цукровий очерет, ямс, арахіс, тютюн, цитрусові, батат, бавовник. Розлучаються вівці, свині, велика рогата худоба. У прибережних водах ведеться рибальство. Діють офшорні банки, страхові компанії, провайдерські фірми. Основні статті експорту: цукор, патока-меляса, ром, зрізані квіти, одяг, електронні компоненти. Головні експортери - США, Тринідад і Тобаго, Великобританія, Ямайка.


Барбадос - один з найкрасивіших в природному відношенні куточків Західної півкулі, який привертає до себе безліч туристів з усього світу. У 2002 р його відвідало 498 тис. Туристів. Дохід від туризму в 2001 р склав 687 млн ​​дол. Головне багатство острова - морські пляжі з дрібним білим піском, уздовж яких побудовані великі готелі-хмарочоси і пансіонати, невеликі вілли, клуби гольфу (в т. Ч. Сенділейн, Рокли) і крикету . Більшість туристів спрямовується на західне (Платинове) і південне узбережжя в період з середини грудня до середини квітня. Основні визначні пам'ятки острова: підводний морський парк Фолкстоун (коралові рифи), пташиний заповідник Ешфорд, зоопарк Барбадос, музей американських індіанців, цукрова плантація Санбёрі (17 ст.), Ромовий завод Маунт-Гей, музей цукру Порт-Вейл, вітряк Моргана Льюїса, монастир Св. Миколая (17 ст.), «замок Сем-Лорд» (1820) на південному сході острова (музей і готель).

Столиця країни - м Бриджтаун. Населення - 99 тис. Чол. Розташований на південному заході острова. Заснований в 1628 р Тут живе 40% всього населення. Нафтопереробка, підприємства по збірці електронних компонентів, фармацевтичної, швейної та цукрової промисловості, завод Маунт-Гей з виробництва рому. У центрі збереглися будівлі колоніальної архітектури: будівля парламенту з копією Біг-Бена (1871), собор Св. Михайла (17-18 ст.), Синагога (1833), музей Барбадосу, військове укріплення Гаррісон з фортом Анна (1705), пам'ятник адміралу Нельсону.

інші країни

Новости