Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Анхель - найвищий водоспад у світі

Анхель - це найвищий в світі водопад. Він простягається в висоту на 979 метрів. Вода спадає з вершини гори Ауянтепуі, назва якої на місцевому діалекті означає «Гора Диявола».

Читайте також: Деттіфосс - найпотужніший водоспад Європи / Красиві водоспади Росії

сам водоспад індіанці називають Парекупа-міру ( «Водоспад найглибшого місця»). Колосальна висота падіння води змушує її розсипатися на дрібні частинки і перетворюватися в туман, перш ніж вона досягне землі. Цей туман потім можна відчути на відстані декількох кілометрів від водоспаду. Особливо прекрасний водоспад Анхель в сезони дощів, коли навколо нього утворюється велика кількість дрібних цівок води, які вириваються з тріщин в піщанику під кручею. Це неповторне величне і, в той же час елегантне видовище, що запам'ятовується на все життя.

Вузький потік води обрушується з висоти в величезне озеро в непрохідних джунглях, біля підніжжя скель. Слід зазначити, що відстань від краю обриву до першого з перешкод на шляху потоку води становить 807 метрів, і ще 172 метра доводиться на другу «хвилю». Офіційно висоту водоспаду Анхель визначили в 1949 році фахівці Національного Географічного Товариства, вона становить 978 метрів. Запаморочливі краси водоспаду приваблюють любителів незабутніх відчуттів з усього світу, зокрема стрибунів з дельтапланами.

Багато хто називає Анхель восьмим «чудом світу», адже він удвічі перевищує найвищу рукотворне спорудження світу і грандіозніше Ніагарського водоспаду раз в 20. Деякі дослідники висунули припущення, що якщо у початку стоку водоспаду поставити водяну турбіну, то енергія, вироблена вируючої водою, цілком може забезпечити невелике місто. Багато років про це феноменальне диво природи знали тільки індіанці: вони вважали, що на «Горе Диявола» живе дух, який краде душі, тому обходили це згубне місце стороною.

Світ дізнався про водоспаді випадково: американський пілот Джеймс Ейнджел в 1933 році здійснював обліт цієї місцевості. Важко сьогодні сказати, що він там шукав: алмази або поклади руди ... Головне - це те, що він абсолютно випадково побачив: воістину гігантський вертикальний стовп падаючої вниз води.

У 1937 році зі своїми компаньйонами він знову повернувся до цього незвичайного місця , Тепер вирішивши там висадитися. Але, на жаль, літак був серйозно пошкоджений, і компанія 11 днів добиралася до цивілізації пішки. Так водоспад і був названий - в честь першовідкривача: на іспанському «Ейнджел» вимовляється, як «Анхель». Просто містика якась: льотчик з прізвищем «Ангел» знайшов диво на горі Диявола ...

Просто містика якась: льотчик з прізвищем «Ангел» знайшов диво на горі Диявола

До водоспаду дістатися практично неможливо - все підходи перекриті стрімкими скелями і сельвою. Тому для туристів пропонуються спеціальні тури: на каное по річці або обліт на літаку. Видовище в будь-якому випадку буде грандіозним: пінистий водяний стовп, з великим гуркотом який падає в киплячу прірву з піднебесся. Венесуельський Національний парк Канаима, де і розташований водоспад Анхель - в 1994 році внесли в «Списку Всесвітньої спадщини Юнеско».

Новости