Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Анапа або Крим? Де краще відпочивати?

  1. переваги Анапи
  2. Анапа - курорт-легенда!
  3. привабливість Криму
  4. Головне багатство півострова - субтропіки!
  5. Не злічити числа пам'яток!
  6. Біля берегів Криму, крім Чорного, хлюпається і Азовське море
  7. Біля берегів Криму кидаються в обійми один одному два моря!
  8. Так де краще? В Анапі або Криму ?!
  9. Схожі матеріали:

Цікаве питання! Особливо, якщо врахувати, що знаходиться Всеросійська здравниця для сімейного та дитячого відпочинку і лікування, якою по праву вважають Анапу, в яких - то ста кілометрах від морського порту "Кавказ". Менше години їзди на комфортабельному рейсовому автобусі, ще менше на особистому авто, і ось тобі переправа. Зійшов на паром, загнав на нього машину. Півгодини приємного плавання при приємною погоді, і перед вами - морські ворота фантастичного за природними і архітектурним красот півострова легендарний порт Керч. А ще на коштовну перлину в блакитний оправі Чорного і Азовського морів можна потрапити повітряними лайнерами: прямо з Анапи до Сімферополя і назад, регулярно літають літаки, і особливо багато рейсів в високий сезон.

А ще на коштовну перлину в блакитний оправі Чорного і Азовського морів можна потрапити повітряними лайнерами: прямо з Анапи до Сімферополя і назад, регулярно літають літаки, і особливо багато рейсів в високий сезон

переваги Анапи

Тут треба виходити з матеріальної забезпеченості туристів. З російської глибинки на вже відомий і в світі курорт можна доїхати як пасажирськими поїздами (в літню пору їх приходить більше сорока з самих різних сіл Вітчизни), так і міжміськими автобусами. Звичайно ж, це набагато дешевше ніж авіаперельоти! Від Анапи, що називається, рукою подати до інших причорноморських курортних зон - Великого Сочі , Туапсе , Геленджика , Тамані, Єйська. Відпочив, підлікувався, скажімо, в одній з більш ніж двохсот здравниць (санаторії, пансіонати, дитячі оздоровчі табори) - від чого б не з'їздити в столицю недавніх Зимових Олімпійських ігор, щоб оглянути той же гірськолижний курорт в Червоній галявині, ні трохи не поступається по комфорту тим же швейцарським! Або відвідати Олімпійський парк ?! У кожної курортної зони свої пам'ятки. І все під рукою, все доступно для огляду! І подорож рейсовими автобусами до того ж не так дорого!
Якщо ж говорити про пляжах Анапи , Так аналогічними не може похвалитися жодна європейська країна, яка виходить до Чорного моря. Зокрема, піщаними. Адже вони простягнулися на чотири десятки кілометрів - від річки Анапки і за межі станиці Благовіщенській. При тому з чудовими, як в пустелі, дюнами від метра і місцями під дванадцять і вище - справжнє роздолля для дітвори, що грає на них в догонялки або прагнуть зловити вертких ящерок. А дорослі на вершинах дюн можуть сховатися від пекучого літньої спеки - на них рясно ростуть з широкою кроною дерева, під якими розміститися ціле сімейство. І кварцовий пісок з подрібненої черепашкою і мікроорганізмами - лікувальний. У міжсезоння, та й в літню пору шторми буквально перелопачують його, збагачуючи своїми корисними для здоров'я солями. Перебування на піщаних пляжах позбавить вас від шкірних захворювань, радикуліту, хвороб опорно-рухового апарату, заспокоїть дихальну, нервову і серцево-судинну систему, зміцнить імунітет. І все це золоте багатство залишила в дар людям стародавня річка Кубань, яка змінила раптом в далекі від нас часи русло і повернула від Чорного до Азовського моря, куди тепер впадає. Великий плюс для здоров'я - ласкаве сонце. Воно освітить в Анапі більше 280 днів в році. А це безкоштовний природний вітамін "Д", якого так мало в Сибіру, ​​а тим більше на Півночі.

Власне, в Анапі є і   галькові   і   кам'янисті пляжі
Власне, в Анапі є і галькові і кам'янисті пляжі . І вони теж лікувальні. Починаються від Високого берега, буквально межує з піщаним Центральним пляжем і триваючими в бік Новоросійська. Сукко , Малий і Великий Утріш (тридцять кілометрів) - це царство галькових і кам'янистих, і тому числі і нудистських, пляжів, де море в будь-який час року кристально чисте, в ньому немає лякаючою курортників камки (морської водорості), яка іноді більш ніж на десяток метрів поширюється в море, а на березі гниє і смердить. В її захист додамо - аплікації з камки корисні для здоров'я. З неї навіть почали випускати цілющі бальзами. І багато хто вже не дивуються, побачивши хто сидів при столі серед густих водоростей туристів - з ніг до голови в аплікаціях. Знавці стверджують - лікує і шкірні захворювання, і хвороби в хребті, і для дихання корисна, і, тому не варто дивуватися: в Камке вся таблиця Менделєєва!

Анапа - курорт-легенда!

Воістину так - адже їй більше двох з половиною тисячі років! І щоб в цьому переконатися, немає потреби читати підручники з історії, користуватися іншими літературними джерелами. Досить відвідати музей під відкритим небом "Горгіппія", який знаходиться, до речі, в самому серці Анапи. Залишки вулиць, підвали з амфорами, посудом далеких часів - в музеї ви побачите, відкриєте багато дивовижне, незвідане, повчальне для себе. І навіть склеп, виявлений нещодавно з фресками про подвиги давньогрецького героя Геракла. Він ніби підтверджує одну з місцевих легенд - адже саме Геракл звільнив від міцних ланцюгів Прометея, який подарував людям вогонь. А прикутий ними був герой до однієї з скель великого Утриша . До речі, за іншою легендою, повз неї пропливали в пошуках Золотого руна аргонавти !? Сочінці, правда, заперечують це твердження. І навіть спорудили на вершині Орлиних скель недалеко від свого міста пам'ятник Прометею з гордо піднятою головою, палаючим поглядом і розірваними в люті ланцюгами на руках. Залишимо. Однак, суперечки в стороні! Нехай істину встановлюють фахівці з грецької міфології. але музей Горгиппия - одна з найбільш відвідуваних визначних пам'яток Анапи. Втім, як і її знаменитий дельфінарій у відкритому морі з театром під відкритим небом і фантастичними виступами дельфінів-Аталіїн і інших морських тварин, охоче позує після уявлень разом з вами на відеокамеру або той же цифровий апарат.

Підсумуємо
Підсумуємо! В Анапі прекрасне Чорне море , З пляжами, обладнаними на європейський манер і навіть шезлонгами, що обертаються вслід за сонцем, від чого ви отримуєте рівномірний шоколадний, на заздрість, загар. Маса найрізноманітніших розваг в будь-яку пору дня, вечора або ночі. Можна взяти на прокат яхту , Покупатися і позасмагати у відкритому морі, порибалити, зайнятися морським екстримом - серфінгом, кайтінгом, віндсерфінгом, вейкбордингом, дайвінгом і іншими морськими видами спорту. Особливо зручне для них місце у станиці Благовіщенській, від якої в трьох кілометрах від берега знаменита на весь світ Банку Марії Магдалени, а поблизу обмілини затонулі кораблі , Літак часів Великої Вітчизняної війни, казковий світ мешканців підводного царства. Без перебільшення, влітку в станицю з'їжджаються любителі підводного екстриму з усіх кінців світу. Для них працюють спеціалізовані клуби з досвідченими інструкторами. А ось порівняно недавно, що отримала статус курорту федерального значення Тамань, славиться своїми лікувальними погаслими і діючими грязьовими вулканами. Один з них б'є струменя в блакитне небо прямо з моря, поряд з центральним пляжем станиці Голубіцкой, утворюючи острівець, який з часом змивається хвилями, але періодично відроджується знову і знову. Всеросійська здравниця Анапа - це, власне, не тільки саме місто, а й її курортні селища Сукко, Малий і Великий Утріш, вітязево , Джемете , згадана станиця Благовіщенська та ін. Більше двох сотень санаторіїв і пансіонатів, дитячих оздоровчих таборів, тисяча з гаком готелів, готелів, гостьових будинків, кемпінгів, наметових містечок, приватного сектора - кожен знайде тут дах над головою, буде нагодований і напоєне, при бажанні знайде розвагу до душі - в кафе і ресторанах, торгово-розважальних комплексах тощо і так по порядку. Про популярність курорту сам за себе говорить той факт, що щорічно його відвідують понад чотири мільйони росіян і гостей з ближнього і далекого зарубіжжя (останні становлять десяту частину від названої цифри), що навіть вище числа відвідувань нашими співвітчизниками за той же період, наприклад, Туреччини або Куби.

привабливість Криму

Одна з переваг півострова перед Анапою - площа його території. У муніципального освіти Анапа вона становить понад 981 квадратного кілометра. Із заходу на схід курорт простягнувся на 53, з півночі на південь - 64 кілометри. Начебто, не так вже й багато. Проте, на землях Анапи і району цілком можуть вміститися такі європейські країни-карлики, як Мальта, Ватикан, Андорра, Ліхтенштейн, Монако і понад половини Сан-Марино разом узятих. Крим куди більші за своїми масштабами. Його площа становить більше 27 тисяч квадратних кілометри. Із заходу на схід півострів простірется на 326, з півночі на південь - 205 кілометрів. Загальна протяжність його меж перевищує дві з половиною тисячі кілометрів. При цьому пляжних територій - понад 620 кілометрів. Та й з чисельністю населення Анапі за Кримом не наздогнати: на півострові проживає близько мільйона 973 тисячі чоловік в той час як в Анапском регіоні ледь 150 тисяч.

Головне багатство півострова - субтропіки!

Вони розташовані біля південного узбережжя півострова, захищеного від злих зимову холоднечу Кримськими горами. Протяжність їх 170 кілометрів, ширина - більше 63 .. Найвища вершина у Роман-Кош приблизно в 37 кілометрах від Гурзуфа, в масиві Бабуган-Яйла і складеної з вапняку -1545 метрів над рівнем моря. Одна з легенд говорить, що пірати-розбійники зберігали в її печерах свої награбовані багатства. До речі, в 1966 році сходження на неї здійснили понад тисячу двісті піонерів зі знаменитого і понині на весь світ дитячого оздоровчого табору "Артек.", Потрапити в який було і є великим щастям. У гряді кримських гір і інші високі вершини - Зейтін-Кош (тисяча п'ятсот тридцять чотири м), Кемаль-Егерек (1529м) Еклезі-Бурун (1527 м), Ангар-Бурун (1453м) і ін.
Ну, а що таке кримські субтропіки - говорити довго не доводиться. Як і Великий Сочі Краснодарського краю - саме благодатне місце для відпочинку і лікування. Цікаво, що і протяжність пляжів у субтропіків на Кубані і в Криму практично збігаються - перевищують по сто п'ятдесят кілометрів. Залишимо Великий Сочі в стороні. У зоні субтропіків Криму курортні міста і селища - Ялта , Сімеїз, Лівадія, Алупка, Кацивелі, Понизівка, Меллас, Фарос і ін., Де сонце сяє з небес більше трьохсот днів в році, щедро обдаровуючи відпочиваючих природним вітаміном "Д" і де зим практично не буває, а середньорічна температури в плюсі ​​13 -16 градусів і в січні з тим же плюсом 4 -7. Трапляються і сонячні вікна до 15-20 і вище тепла. Температура води влітку доходить до 27 градусів і взимку нижче 10-8 вистигає. Тих же сибіряків її пронизує тіло пекучість не лякає, і вони із задоволенням в міжсезоння кидаються в хвилі, а потім до красна розтирають себе рушниками, покректуючи від задоволення.

Субтропіки - це чудова природа: пальми, магнолії, тюльпанове дерево, не кажучи вже про чотирьох десятків видів кипарисів, ялівцевих гаїв, прогулянки серед яких особливо корисні для здоров'я, особливо для страждають на астму або захворюванням всієї дихальної системи: смолисті флюїди реліктових дерев вмить вбиває віруси і мікроби в організми, і людина ніби заново народжується, у нього як би з'являється друге дихання. Купатися у південних берегів Криму можна з кінця квітня і до кінця жовтня включно.

Не злічити числа пам'яток!

Звичайно, спершу (і це неодмінно) співвітчизники і туристи з усіх частин світу прагнуть побачити Ластівчине гніздо - середньовічної замок на стрімкій скелі над морем, зведений талановитими зодчими в 1912 році. Пам'ятка розташована в селищі Гаспра недалеко від Ялти. Про Лівадійському палаці теж багато хто чув. У лютому 1945 року в ньому відбулася історична Ялтинська конференція за участю Сталіна, Рузвельта і Черчіля. Підсумки її широко відомі. Побудований палац був в 1911 році і був літньою резиденцією царя Миколи Другого і його родини. Садово-парковий ансамбль потопає в пальмах, магноліях, що не намилуєшся на його смарагдові галявини і яскраві квітники. У субтропіках розташований і курортний Судак. Можна оглянути Консульський замок і стародавню фортецю, яку почали будувати в шостому і сьомому століттях візантійці, а завершили в чотирнадцятому п'ятнадцятому століттях генуезці. Зачарує туристів незрівнянний по красі Нікітський ботанічний сад біля Ялти. Йому понад дві сотні років. У ньому зібрано понад п'ятнадцять тисяч видів рослин з усього світу. Про нього краще б не почути, а побачити, помилуватися на диво творіння людських рук! Закладено був сад в 1912 році. Про пам'ятки південного берега Криму можна розповідати багато і красномовно. Але краще б самим приїхати сюди на відпочинок або лікування і відвідати захоплюючі екскурсії!

Біля берегів Криму, крім Чорного, хлюпається і Азовське море

І в цьому плані півострову дійсно дуже пощастило! Особливо мальовничі його Казантипський залив і курортні селища: Мисове, Новотрадное, Семенівка, Щолкіно, Заводське, Кам'яне. Відмітна риса місцевих пляжів - вони піщані і просторі, добре обладнані, з розвагами на воді як для дорослих, так і дітей. Дно, як в Анапі, пологе, десятки метрів в бік моря пройдеш, поки тобі стане по груди, що безпечно особливо для дітвори і навіть солідних мам і тат, дідусів і бабусь, які не вміють плавати. У Кримському Приазов'ї є і санаторії, і пансіонати, і дитячі здравниці, бази відпочинку, готелі, гостьові будинки, приватний сектор. При цьому ціни на відпочинок і лікування куди нижче, ніж в тій же Анапі, тим більше в Великому Сочі. Кримське Приазов'я - місце відпочинку і лікування для тих, хто втомився від галасливих мегаполісів і бажає провести відпустку, канікули ближче до матінки-природи. А яка тут фантастична рибалка! У світі давно відомо, що такої кількості риби, як в Азовському морі, немає більше в жодній водоймі планети - в сорок разів більше, ніж в Чорному морі і в двісті разів більше, ніж в Середземному! Рибаче - не хочу! І в рідні пенати до холодного пива її навяліть можна - не забороняється! Пам'яток вистачає: знамените озеро Сиваш, Арабатська стрілка, грязьові вулкани, фортеця Єні-Кале (вісімнадцяте століття, побудована Османською імперією), Аджимушкайські каменоломні і багато, багато іншого. А вечорами - дискотеки і караоке в кафе і ресторанах, прогулянки під Місяцем у теплого узбережжя, загадковий шепіт ласкавих хвиль!

Біля берегів Криму кидаються в обійми один одному два моря!

Воістину унікальне явище - на планеті велика рідкість! І являє воно себе світу в Керченській протоці. Фантастика! Але цілком зрима. Води Чорного моря набагато прозоріше моря Азовського. І перше просто на очах освітлює друге. "Лукомор'я" - так назвав це явище наш великий Олександр Пушкін. Легенди стверджують, що розташоване воно у Тамані. Хоча дехто називав і північні і сибірські регіони. Але треба вірити світила російської, а за визнанням, навіть світової поезії. Він бував у цих чудових місцях, як і його побратим по перу Юрій Лермонтов. А в поемі-казці "Руслан і Людмила" так і стверджує: "І я там був, мед, пиво пив ..." Стало бути, правда! Пролог до "Руслану і Людмилі" "У Лукомор'я дуб зелений" - улюблений вірш не тільки дітвори, а й дорослих. А тисячолітні дуби де ростуть? Правильно - на півострові Крим і в наших південних широтах!

Так де краще? В Анапі або Криму ?!

Бувалі туристи, об'їздили Кубань і Крим уздовж і поперек, дружно відповідають; : "Привабливо і тут і там!". Правда, деякі все-таки уточнюють - де у кожного регіону свої достоїнства. Ну і що, що в Анапі немає субтропіків, і тут середземноморської клімат, відчувається прохолодне дихання підступають до неї степів, іноді доходять до неї і відгомони бори з - під Новоросійська або, як її ще називають, норд-осту - північно-східного вітру? Подує, подує, підніме з глибини моря в червні або липні холодом обпалюють води. Курортники дивуються і навіть сахаються від берега: нічого собі південь! Але проходить день, інший, і все знову приходить в норму. Мілководді швидко прогрівається під жаркими літніми променями сонця. А через день, інший про норд-сході і просто забувається. Купатися і загоряти в Анапі можна з травня по жовтень, а буває і довше. "Оксамитовий сезон" завжди казковий і багатолюдний. Що ж стосується субтропіків, то ось вони зовсім поруч - Туапсе, Великий Сочі. Викупив екскурсію, і завітайте тобі, і пальми, і магнолії, і інші дивовижні дерева субтропічної зони! До речі, про магноліях - в Анапі в саду сільськогосподарського технікуму вони теж ростуть, і туди і місцеві жителі і туристи ходять в пору цвітіння на дивовижні квіти помилуватися. І багато у нас Крим нагадує - зелені газони, квітучі віоли круглий рік, сонячні вікна навіть в січні і лютому, коли повітря прогрівається до плюс п'ятнадцяти і вище! Так що куди поїхати на відпочинок і лікування - в Анапу або Крим (?!) Віддамо на відкуп майбутнім відпускникам. А ми постаралися, правда, коротко розповісти про привабливість і древньої Тавриди (колишня назва Криму) і про Горгиппии - ім'я, яке Анапа носила ще до нової ери, в пору розквіту в ній работоргівлі, карбування власних монет і коли королі різних народів приїжджали сюди за красунями-слов'янками, щоб взяти їх собі в дружини!

  • Здравниці Краснодарського Краю на узбережжях Чорного та Азовського морів, відомі на весь світ і його найбільші гірськолижні курорти в Червоній галявині і Домбай, є й інші, захоплюють росіян і зарубіжжі переваги.

Схожі матеріали:

Помітили помилку або неактуальну інформацію? Будь ласка, повідомте нам про це

Будь ласка зачекайте...

Так де краще?
В Анапі або Криму ?
Або відвідати Олімпійський парк ?
А тисячолітні дуби де ростуть?
Так де краще?
В Анапі або Криму ?

Новости