Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Акула китова.

Акула китова (лат Акула китова (лат. Rhincodon typus) є найбільшою рибою і найбільшою акулою з усіх живих на планеті. Незважаючи на свої гігантські розміри китова акула не представляє для людини небезпеки. Гігантська риба небезпечна тільки для дрібних видів риб і маленьких рачків (криля). У багатьох країнах для туристів влаштовують спеціальні екскурсії для перегляду акули в природному середовищі існування. Бажаючі можуть поплавати поруч з гігантом і сфотографуватися на пам'ять. Правда, вдається це досить рідко, так як китова акула веде потайний спосіб життя і до сих пір порівняно мало вивчена, зате туристи радісно розлучаються з грошима і з будь-якого отримують на все життя незабутні емоції.
Китові акули досягають 16 м в довжину і 11 т живої ваги. Передня частина голови сильно стисла. Рило закінчується дуже широкої кінцевої пащею. Уздовж хребта проходять три характерні складки, звані гребенями. Очі дуже маленькі, розташовані з боків голови. Верхня лопать хвостового плавця значно більші нижньої. Глотка діаметром 10 см, зуби рудиментарні до 3 мм в довжину. Спина забарвлена ​​в темно-сірий, червоний або буро-зелений колір. На цьому тлі проступають білі, жовті або зелені плями. Черево світле, майже біле. Подібне фарбування робить китову акулу майже непомітною в океанських водах.

Китова акула мешкає в Тихому, Атлантичному і Індійському океанах Китова акула мешкає в Тихому, Атлантичному і Індійському океанах. Найчастіше зустрічається біля Мадагаскару, в Карибському морі і Мексиканській затоці, біля берегів Південної Африки і у Сейшельських островів. У пошуках їжі знаходяться в постійній міграції, вважаючи за краще води з температурою від +21 до +25 С. Іноді китові акули збираються в невеликі зграї (переважно у північно-західних берегів Індії), але частіше зустрічаються в гордій самоті. Плаває біля самої поверхні води, але може і занурюватися на глибину до 300 м. Під час годівлі китова акула всмоктує в відкриту пащу воду разом зі їстівної дрібницею і проціджує її крізь зяброві отвори, оснащені гребенеподібне фільтраційним апаратом. На кожній зябрової дузі знаходяться понад 1000 відростків для фільтрації їжі. Відростки представляють собою видозмінені зуби з довгими щетинковидними коронками. Протягом години акула проціджує близько 2000 тонн води. Паща у китової акули, на відміну від інших видів акул, знаходиться на кінці рила, а відстань між розкритими щелепами перевищує 1 м. Крім планктону китові акули фільтрують з води дрібні види риб, кальмарів, риб'ячу ікру, проте основною їжею є весільного рачки.

Розмноження китових акул і розвиток молодняку до сих пір вивчено дуже погано Розмноження китових акул і розвиток молодняку до сих пір вивчено дуже погано. В даний час вважається Яйцеживородящие рибою. Імовірно в одному виводку з'являється близько двох десятків добре розвинених і підготовлених до самостійного життя дитинчат завдовжки близько 50 см, які швидко ростуть і досягають зрілості до 21-25 років при довжині тіла більше 7 м. Молоді роки є найнебезпечнішими в життя китової акули. У зрілому віці китова акула обзаводиться шкірним покривом товщиною в 12-15 см і стає досяжною для зубів будь-якого хижака. Тривалість життя оцінюється в 100 років. Визнана зникаючим видом, в ряді країн полювання на неї суворо заборонено. У Мексиканській затоці організовані заповідники китових акул.

Новости