Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Афон





Головна / Путівник / Греція / п-ів Халкідікі / Афон


Афон - один з трьох півостровів Халхідікі. У південно-східній частині півострова височіє гора Афон заввишки 2033 метри. Для православних усього світу Афон - одне з головних святих місць, земна доля Божої матері.
Ті, хто піднімалися на вершину гори Афон (2033 м), говорять, що при гарній погоді можна розгледіти Константинополь.


Афон підноситься над рівнем моря, покритий незайманими лісами, чия краса справляє дуже сильне враження. Афон названий на честь велетня Афона. Відповідно до грецької міфології, Афон був одним з гігантів: сином Урана - Неба і Геї - Землі. Під час війни між гігантами і богами Олімпу, підбурюваний Геей помститися за неї Зевсу, Афон схопив найвищу гору у Фракії і жбурнув її в богів. Гора впала на македонську землю і стала називатися по імені гіганта, який її кинув. Існує безліч інших варіантів і версій цього древнього міфу.

Існує безліч інших варіантів і версій цього древнього міфу

На півострові Афон знаходиться єдине в світі православна чернеча держава Агіон Орос (Свята гора Афон), що налічує 20 діючих чоловічих монастирів X-XIV ст., В числі яких російський монастир Св. Пантелеймона. Чернеча держава має сухопутні і морські кордони. Його столицею є Карея (Карьес). Правитьдержавою Синод, що складається з щорічно обираються представників монастирів (по одному з кожного). Живе Афон за своїм статутом. Агіон Орос є державою в державі і єдиною монастирської республікою в усьому світі. Він завжди був джерелом натхнення багатьох поколінь людей і грав провідну роль в національній боротьбі греків за фізичну і духовну свободу. Крім того, це батьківщина грецького друкарства.

Правила відвідування Святої Гори засновані на Золотій буллі візантійського імператора Костянтина Ченця (1060 г.), яка була лише трохи змінена за минуле тисячоліття.
Доступ на Афон жінкам суворо заборонено. З цією забороною теж пов'язана легенда. Кажуть, що на початку V ст. Палакідія, дочка візантійського імператора Феодосія, повертаючись з Риму до Константинополя, побажала поселити Святу Гору і особливо один з монастирів, побудований на кошти її батька. Як тільки Плакиди наблизилася до входу в храм, вона почула голос Богородиці, що йшов від ікони в стінній ніші. Голос наказав Плакіда вийти, якщо вона вважає себе доброчесним християнкою і не хоче своєю присутністю вводити в спокусу ченців. Вражена царівна пішла, а вхід з тих пір заборонений для жінок і навіть для домашніх тварин жіночої статі. За народними повір'ями, птахи й ті не в'ють на Афоні гнізд і не виводять пташенят, підкоряючись волі Богоматері.

Афон є справжній музей візантійського та поствізантійського мистецтва. Тут зібрані багата бібліотека старовинних книг, дорогоцінні вироби, церковне начиння, різні реліквії, стародавні фрески і мозаїки.
На півострові в ході археологічних розкопок знайдені руїни античних міст, безліч храмів, старовинні замки. Але головне багатство - це монастирі з багатим духовним і культурною традицією.

Монастирі - справжні фортеці, побудовані на відшліфованих морем кручах, з амбразурамідля захисту від незваного ворога. Тінисті і тихі дворики, місця для роздумів і споглядання. Тиша та спокій. Сотні ченців, людей божих, які присвятили себе молитві і праці. Край порятунку душі і духу, край любові. Тут же зберігаються найбільш важливі християнські реліквії: пояс Пресвятої Богородиці, частки Чесного Древа Хреста Господнього, нетлінні мощі святих, в тому числі голова святого мученика Пантелеймона в російській монастирі. Головна ж афонська святиня - Дари волхвів, що знаходяться в монастирі Святого Павла. Їх таємно перенесли сюди з Константинополя після падіння візантійської столиці в 1453 році. Європейська Рада неодноразово вимагав від грецького уряду відкрити доступ на Афон всім бажаючим, у тому числі і жінкам. Православна церква різко виступає проти цього, адже тоді земний уділ Божої Матері перетвориться в звичайне туристичне містечко.

Афон призначений для тих, хто хоче поєднати спокійний відпочинок в мальовничому оточенні і поїздку на Святий Афон.

Доступ на Афон обумовлений наступними вимогами:

1. Необхідно отримання індивідуального або групового дозволу на відвідини Святої Гори.
2. Вхід жінок на Афон заборонений.
3. Відвідувачам заборонено залишатися на Афоні на ніч, за винятком відвідувачів 18 років і старше, що мають релігійні або наукові інтереси, які повинні бути засвідчені.

Пляжі Афона дуже численні. Тут є і та доглянуті, оснащені обладнанням для занять будь-якими видами водного спорту, і "дикі", безлюдні, розташовані у відокремлених бухтах. Багато з них облямовані зеленню сосен і платанів.
По узбережжю розкидані рибальські села: тут, в затишних маленьких тавернах, можна спробувати відмінне місцеве вино. У деяких селах збереглися руїни візантійських фортець.

Готелі Афона розташовані на самому початку півострова в невеликих курортних містечках Нео-Рода і Уранополі. Розваги в них практично відсутні. Відстань від аеропорту міста Салоніки до містечка Урануполі - 110 км.

Урануполі ( "Небесний місто") є останньою зупинкою на мисі Афон перед в'їздом в монастирську республіку Агіон Ороса. З гавані поселення відправляються суду, які перенесуть відвідувача в унікальний світ. На невеликій набережній розташовуються кафе, таверни, сувенірні магазини. З гавані поселення Урануполі відправляються суду, які перенесуть туриста в унікальний світ. На невеликій набережній розташовуються кафе, таверни, сувенірні магазини.

Новости