Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Подорожник-9». Червона Поляна: «Горки місто» - «Роза Хутір» - «Газпром» ( «Лаура»)

  1. Чому ж вона червона?
  2. Всі краси Кавказького хребта
  3. Можна на лижах, а можна і на велосипеді
  4. Дуже-дуже VIP

Кілотонни приємної втоми, терабайти відео і з десяток тисяч метрів, відміряних бадьорим кроком уздовж найбільш захоплюючих панорам Краснодарського краю, - приблизно так можна резюмувати десятий день життя «ПоDорожніков» в дев'ятій експедиції Калінінград - Сочі. Але про все по порядку.

Ставши в унісон зі світанком і підбадьорить запливом в кристально чистих водах Чорного моря, ми вирушили в дорогу, який сьогодні обіцяв бути неблизьким. На порядку денному - Червона Поляна. Маршрут до місця призначення складався з декількох автобусних поїздок і невеликий пішої прогулянки. Але ми і подумати не могли, що все складеться зовсім інакше ...

З успіхом діставшись до автовокзалу Адлера, звідки планували відправитися до кінцевого пункту, ми були буквально вихоплені з натовпу чіпким поглядом місцевого таксиста. Спокуслива пропозиція скинутися на поїздку з ще парою пасажирів і доїхати до Червоної Поляни за ціною автобусного квитка ми з радістю прийняли і без задньої думки стрибнули в чорну тонований «Ладу 2109». Ні доносилася з салону гучна музика з східними мотивами, ні напис HOOLIGAN не були розглянуті нами як застереження ...

Ні доносилася з салону гучна музика з східними мотивами, ні напис HOOLIGAN не були розглянуті нами як застереження

Що ж, треба сказати, доїхали ми дуже швидко, так швидко, що прийти в себе нам допоміг тільки дбайливо приготований чай «Ахмад», термос з яким якраз для таких випадків завжди лежить в нашому рюкзаку. Втім, якщо ви великий любитель швидкої їзди і дуже гучної музики, то таке пересування (на кшталт телепортації) напевно доведеться вам до смаку.

Чому ж вона червона?

Отже, Червона Поляна - чому ж вона червона і чим так приваблива для тисяч відпочиваючих тут круглий рік туристів?

У середні століття сюди заглядали римляни, генуезці, а, можливо, і алани, іранці. Про це свідчать руїни понад двадцять фортець в місцевих околицях. Що жили тут черкеські сім'ї Псоу, ачіпсоу, айбога, чужгуча були відомі під загальною назвою медовеев.

Царська Росія здавна вела війну з Європою і Туреччиною за вихід до Чорного моря і приєднання Кавказу. Кавказькій війні, що тривала з 1817 по 1864 роки, судилося закінчитися в Червоній Поляні (в той час аул Ахчіпсоу, галявина Кбааде). Саме тут в травні 1864 року зійшлися чотири загону російських військ. 2 червня того ж року перед військами був відслужений урочистий молебень і зачитано наказ головнокомандуючого армією про закінчення багаторічної Кавказької війни.

На галявині Кбааде було закладено невелике селище, яке на прохання командирів присутніх загонів було найменовано Романівському, також його називали Царської Поляною. Після закінчення Кавказької війни Романовський ненадовго прийшов в запустіння.

Уцілілі черкеські сім'ї змушені були покинути свій край, хтось перебрався до Туреччини, мало хто пішли на Кубань. Спроби переселення сюди звільнених від кріпацтва мужиків з Тули і Калуги були невдалими, оскільки переселенці не могли адаптуватися до незвичайних для них кліматичних і географічних умов. Але, як відомо, святе місце порожнім не буває.

Але, як відомо, святе місце порожнім не буває

Про благодатних порожніх землях біля річки Мзимти дізналася ставропольська колонія греків-переселенців і направила сюди через Головний Кавказький хребет своїх ходоків. З перевалу Псеашхо Поляна представилася подорожнім в червоно-коричневих тонах: восени такий колір набувають листя папороті, скумпії і черешень. Ось і охрестили переселилися сюди в 1878 році грецькі сім'ї Поляну Червоної.

Після Великої Вітчизняної війни вона поступово будувалася і розвивалася як горноклиматический курорт. Тут були зведені власна гідроелектростанція, дві турбази, відкриті середня школа і школа мистецтв, побудовані лікарня, поліклініка, вузол зв'язку, ретрансляції телевізійна станція, продуктові та продовольчі магазини. Однак по-справжньому відчутний розвиток Червона Поляна отримала в останнє десятиліття.

На селище звернули увагу під час висунення Сочі в якості претендента на проведення зимових Олімпійських ігор 2002 року. І нехай Сочі та Олімпіада обійшла стороною, Червону Поляну помітили. Зусиллями приватних інвесторів були побудовані гірськолижні траси і п'ять черг канатно-крісельних доріг фірми «Альпіка-Сервіс». Тут спробували створити комплексну програму розвитку гірничо-морського курорту.

Всі краси Кавказького хребта

Немає сумнівів в тому, що Червону Поляну чекає велике майбутнє і слава загальноросійського та світового курорту. Вийшовши в ефір завдяки нашому надійному мобільному партнеру Tele2 (до слова, беріть на замітку послугу «Скрізь нуль» - 0 рублів за всі вхідні дзвінки і два рубля за вихідні дзвінки в подорожах по Росії за хвилину розмови), ми по черзі вивчили кожен з трьох складових місто комплексів.

Отже, по порядку. СТК «Гірська Карусель» являє собою комплекс висококласних гірськолижних трас і канатних доріг гондольного і крісельного типів, органічно вписалися в зону північного схилу гори Аибга. На даний момент загальна протяжність діючих гірськолижних трас становить 10 км, але вже в 2014 році їх протяжність збільшилася до 30 км. Комплекс має три пересадочні «щаблі» на висотах 960, 1450 і 2200 м над рівнем моря, а також великі зони катання на висотах від 960 до 2300 м.

Комплекс має три пересадочні «щаблі» на висотах 960, 1450 і 2200 м над рівнем моря, а також великі зони катання на висотах від 960 до 2300 м

Популярність «Гірської каруселі» взимку пояснюється не тільки широкою пропозицією різних за рівнем складності трас - від «зелених» до «чорних», але і найтривалішим сезоном катання - аж до середини травня (сезон закрили 25 числа). У літній період «Гірська карусель» залишається не менше привабливим місцем для туристів. Саме тут можна побачити з висоти пташиного польоту все краси Кавказького хребта і відчути в повній мірі чистоту і свіжість «смачного» гірського повітря. Ми ж, перевівши дух і ковтнувши живий, кристально чистою «Води Байкалу», продовжили свій шлях.

Можна на лижах, а можна і на велосипеді

Другий усе своєю чергою, але не за значенням стала «Роза Хутір», справжній туристичний бренд Червоної Поляни.

Курорт розташований в долині річки Мзимта, біля підніжжя південного схилу хребта Псехако і на північному схилі хребта Аибга. По обидва боки річки побудовані сучасні, з претензією на європейські, курорти в дусі 19 століття. У будинках заввишки в 4-6 поверхів розмістилися готелі, апартаменти, ресторани, магазини, пункти прокату спортивного спорядження, спортивні та дитячі майданчики, паркінги та станції канатних доріг.

У будинках заввишки в 4-6 поверхів розмістилися готелі, апартаменти, ресторани, магазини, пункти прокату спортивного спорядження, спортивні та дитячі майданчики, паркінги та станції канатних доріг

П'ять мостів пов'язують правий берег річки з лівим і мають кожен свою назву. Фактично курорт побудований в заплаві річки, єдиному тут рівному місці. Тому гірські схили дуже близько підступають до забудови. Ліс, що складається з дуба, граба, бука, каштана, щедро огранювати це пишність. На східній околиці курорту, на правобережжі Мзимти, між пляжем і апартаментами готелю Heliopark, починається пішохідна стежка. Стежка обладнана містками, сходами, місцями для відпочинку, оглядовими майданчиками.

Ще один природний об'єкт для літнього відпочинку в цьому районі - обладнаний пляж. До послуг відпочиваючих представлені два басейни з чистою гірською водою, дитячий і дорослий, лежаки з парасольками, душові кабіни та роздягальні. Якщо захочеться випити холодної чистої води, то, зайшовши за ратушу і пройшовши трохи вліво, до схилу, можна знайти джерело.

За допомогою канатних доріг або автотраси можна піднятися не тільки до нижньої частини курорту «Роза Хутір», що іменується «Роза Долина», а й на висоту 1170 м - до «Роза Плато», де розташована верхня частина курорту з готелями і апартаментами.

«Роза Хутір» об'єднує близько 80% всіх гірськолижних трас Червоної Поляни. Це 77 км трас будь-якого рівня складності з перепадом висот в 1535 м, які пов'язані п'ятьма гондольний і 13 крісельних підйомниками. Кожна гондола вміщує до восьми осіб, а крісельні канатні дороги оснащені чотирьох- і шестимісні кріслами.

Гірськолижні траси забезпечені найбільшою в Європі системою штучного засніження, що дозволяє кататися з кінця листопада до початку травня. Тут створені всі умови для фрістайлу. Працюють гірськолижна школа і дитячий гірськолижний клуб, прокат спорядження. У літній сезон курорт пропонує п'ять піших маршрутів. Те ж стосується і велотрас.

Все велотрасси - середнього рівня складності. На пересадковою станції між гондольний канатними дорогами «Олімпія» і «Заповідний ліс» побудований «Роза Притулок». У ньому розмістилися каси, медпункт, туалети, інформаційний центр, дитячий клуб, ресторан «Зима» з великою відкритою терасою. І це далеко не все, чим вас готові тут здивувати! Головне, не забути застрахуватися від непотрібних ризиків.

Накопичувальні програми страхування життя від «Росгосстрах ЖИТТЯ» дозволяють одночасно отримати хорошу страховий захист і зберегти значний обсяг фінансових коштів. За допомогою накопичувального страхування ви зможете зібрати гроші на квартиру, дачу, машину, навчання дитини у вузі, весілля та інші важливі події. Крім цього, вам і вашим близьким буде забезпечена надійна страхова захист від нещасних випадків і хвороб. Лінійка продуктів «Престиж»: «Сім'я», «Діти» і лінійка «Престиж-2» дозволять клієнтам компанії «Росгосстрах ЖИТТЯ» досягти будь-яких життєвих цілей, а спеціально для тих, хто піклується про накопичення, пропонується програма «Заощадження».

Дуже-дуже VIP

Здійснивши все намічене, з легким серцем можна вирушати хоч в «Розу Хутір», хоч в «Горки-місто», хоч в ... «Газпром»! Саме так тут іменується ще один магніт для тяжіння всіх прихильників активного відпочинку.

Це, перш за все, держава в державі, а потім вже самодостатній гірський курорт в сусідстві з іншими курортами Червоної Поляни і ще спортивно-тренувальний центр національних збірних з лиж і біатлону. Тут відчувається присутність статусу VIP в усьому, від інтер'єрів і порядку до надто уважно-вимогливою охорони в непомітною захисній формі.

Три гірських курорту конкурують між собою за різноманітністю, цінами і якістю. Подивимося, що ж побудовано ВАТ «Газпром» в унікальному природному куточку, притулившись до кордонів Кавказького біосферного заповідника.

У гірськолижний комплекс «Лаура» (іноді його називають саме «Газпром»), що розташувався на території Червоної Поляни, входять: « Гранд готель Поляна », Канатна дорога Псехако I, канатна дорога 3S, канатна дорога Псехако II, біатлонний стадіон, лижний стадіон, лижні та біатлонні траси, гірськолижні траси з крісельними підйомниками , Олімпійське село, штучне озеро, суспільно-культурний центр «Галактика».

Пологий рельєф хребта Псехако гірськолижного комплексу «Лаура» в Сочі - це те, що істотно відрізняє курорт від двох інших прилеглих: «Троянди Хутір» і «Гірської Каруселі», і єдине місце, де можна легко пробігти пару кілометрів на бігових лижах або покататися на собачих упряжках. Такими видами спорту, як гірські лижі і сноуборд, тут вже нікого не здивуєш, вони стали традиційними.

Повною мірою вивчивши багату інфраструктуру Червоної Поляни, «ПоDорожнікі» рекомендують це місце для незабутнього відпочинку. Всім же любителям пляжів ще раз нагадуємо потрібний напрямок руху: Калінінград, Ленінський, 16! Куди поїхати відпочивати? Вибрати раннє бронювання або купити «палаючу» путівку? Відповіді на ці та багато інших питань вам підкажуть привітні співробітники, які стверджують, до речі, що справжня місія компанії - допомогти кожній людині втілити заповітну мрію про подорож і залишити у кожного свого клієнта найкращі враження про якість роботи. Ви можете подивитися на www.alohatur.ru - тут для вас вже зібрані тури на кращі пляжі світу!

Без сил, закінчуючи цей звіт, ми впевнені, що завдяки фотовраження, дбайливо прикладеним до тексту, ви підете за нами не тільки у віртуальному просторі (у «Вконтакте», на «Фейсбук», Калінінград.Ru , podorojniki.tv ), Але і включіть Червону Поляну в список обов'язкових до відвідування курортів вже в самий найближчий час. До зустрічі!

Чому ж вона червона?
Чому ж вона червона?
Отже, Червона Поляна - чому ж вона червона і чим так приваблива для тисяч відпочиваючих тут круглий рік туристів?
Куди поїхати відпочивати?
Вибрати раннє бронювання або купити «палаючу» путівку?

Новости