Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Поради авіамандрівники: що потрібно знати про ручній поклажі та багажі

Що можна брати з собою в салон літака крім стандартної ручної поклажі, як перевозити нестандартний багаж і домашніх тварин, що робити, якщо обікрали під час рейсу або ж якщо Ваш багаж втрачено? Про це ми і поговоримо сьогодні.

Про це ми і поговоримо сьогодні

Що таке «ручна поклажа»

Зовсім недавно авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» ввела тариф «Тільки ручна поклажа», хоча інші великі авіакомпанії (наприклад, KLM, Iberia, Lufthansa, Aegean Airlines, Air Baltic і інші) використовують його вже досить давно. Що ж можна взяти з собою в салон, якщо у Вас куплений квиток без багажу, який передбачає тільки ручну поклажу?

Для початку вивчіть максимально допустимі розміри сумки або валізи, який можна взяти в салон. Кожна авіакомпанія встановлює свої норми габаритів, тому не полінуйтеся їх уточнити заздалегідь, адже не виключено, що перед виходом на посадку Вас попросять вставити свій чемодан в рамку. І якщо виявиться невідповідність, то доведеться терміново перепаковувати валізу, що, погодьтеся, ні до чого. Найбільш поширені розміри такі: 56х45х25 см, 55х40х20 см, 42х32х25 см.

Більшість авіакомпаній обмежують вагу ручної поклажі, наприклад, у МАУ це 12 кг для учасників програми лояльності Panorama Club (рівня Classic або Premium) і 7 кг для всіх інших пасажирів. Але найчастіше авіаперевізники позначають максимальну вагу ручної поклажі 8 кг (наприклад, Lufthansa, Aegean Airlines).

Деякі перевізники висувають вимоги тільки за розмірами ручної поклажі, при цьому взагалі ніяк не обмежуючи її вага. Але роблять позначку, що пасажир повинен бути в змозі самостійно покласти на верхню полицю такий предмет ручної поклажі і самостійно забрати його.

Кількість одиниць ручної поклажі регулюється авіакомпанією. Як правило, в салон літака дозволяють брати 1 місце багажу. Пасажирам бізнес і першого класу деякі авіакомпанії дозволяють провозити 2 місця ручної поклажі.

Більшість великих авіакомпаній також дозволяють додатково взяти в салон дамську сумочку або чоловічий портфель, парасолька, ноутбук, фотоапарат (при посадці повинен бути на плечі або на шиї), книгу для читання в польоті, костюм або плаття в чохлі для одягу, а також верхній одяг . У більшості випадків дозволяється брати на борт пакет з Duty Free. Якщо Ви летите зі складною дитячою коляскою або милицями, то уточніть правила з цих предметів багажу - їх, швидше за все, дозволять взяти з собою безкоштовно, але у трапа заберуть і занурять в багажний відсік літака, а по прильоту - повернуть там же, біля трапу . Нижче для прикладу - правила провезення ручної поклажі МАУ.

Трапляється, що різні авіакомпанії, що входять в один авіаальянс, пред'являють різні вимоги до ручної поклажі. Наприклад, Lufthansa (Atar Alliance) дозволяє взяти в салон вищеперелічені предмети додатково до Вашої ручної поклажі, а ось співробітники входить в той же альянс Aegean Airlines будуть непохитні і змусять обмежитися виключно одним місцем ручної поклажі без будь-яких додаткових сумочок і пакетів.

Також пам'ятайте, що більшість лоукост (Wizz Air, easyJet) пред'являють суворі вимоги до провезення багажу, дотримуючись правило: одна людина - одне місце ручної поклажі. І те, що в звичайній авіакомпанії Вам дозволять провезти в салоні безкоштовно (сумка з ноутбуком, костюм в чохлі для одягу і фотоапарат), лоукост цілком може порахувати за 3 додаткових місця ручної поклажі і стягне з Вас відповідну плату.

Як перевозити нестандартний багаж

Найбільш поширені приклади нестандартного багажу - це спортивне спорядження, музичні інструменти і тварини.

Більшість європейських авіакомпаній (крім лоукостів) перевезуть спортінвентар безкоштовно разом з основним багажем. Головне - повідомити про те, що саме і в якій кількості ви збираєтеся везти, не пізніше ніж за 48 годин до вильоту: місткість вантажних відсіків обмежена. Також важливо вкластися в норми: для економічного класу вона становить 23 кг будь-якого багажу, пасажири преміального економічного класу можуть розраховувати на два місця багажу по 23 кг кожне, а ті, хто летить бізнес-класом, - на два місця по 32 кг.

Для перевезення на літаку гірськолижне обладнання потрібно упакувати в впізнавані чохли з маркуванням. Причому в кожному чохлі повинна лежати тільки одна пара лиж і палиць або один сноуборд з кріпленнями.

Ключки, м'ячі, черевики та інше спорядження потрібно упакувати в спеціальний кофр (купите модель на коліщатках). Причому кофров має бути стільки, скільки гравців летить, - майте це на увазі, подорожуючи компанією.

Велосипед приймається до перевезення тільки в спеціальному чохлі. А якщо ви вилітаєте з амстердамського аеропорту Schiphol рейсом KLM, доведеться упакувати велосипед в спеціальну коробку, яку можна купити там же в аеропорту за 20 євро. Всі перевізники вимагають, щоб кермо велосипеда був повернений і зафіксований уздовж рами, педалі зняті, а шини спущені.

Комплект для дайвінгу вважається одним місцем багажу, включаючи всі: від гідрокостюма до акваланга. Балон для кисню повинен бути порожнім, клапан - відкритий або знятий. Регулятор і консоль краще взяти в салон в спеціальній сумці з ущільненими краями. У ручній поклажі варто перевозити і водолазні ліхтарі. Головне - не забудьте вийняти лампи та акумулятори та упакувати їх окремо.

Дошка для серфінгу приймається до транспортування в спеціальних чохлах. Ніс і хвіст серфа варто обернути повітряно-пухирчастої плівкою, а по краях обкласти його картоном. Плавці краще зняти. Парус для серфа скрутіть, щоглу розберіть і упакуйте в вітрильну сумку (гик покладіть в чохол з дошкою). Вимоги до габаритів спорядження для серфінгу у авіакомпаній розрізняються.

Детально про перевезення спортивного спорядження можна прочитати в спеціальному розділі на сайті МАУ .

Музичні інструменти можна перевозити в салоні літака як ручну поклажу. Але при цьому необхідно дотримуватися встановлений ліміт по вазі і габаритам. Що ж стосується допустимих розмірів ручної поклажі, в середньому вони становлять 60х40х20 з невеликими коливаннями в ту чи іншу сторону. Або - не більше 115 см по сумі трьох вимірів. Порядок дій простий: заздалегідь зателефонувати в офіс авіакомпанії або зайти на сайт, дізнатися максимально можливі параметри ручної поклажі і прикинути, чи відповідає їм ваш інструмент. Якщо так - ви спокійно полетите зі своєю скрипкою або флейтою на руках. Якщо ні - доведеться здавати інструмент в багаж.

Будь-музичний інструмент потрібно перевозити в жорсткому футлярі із закругленими краями, незалежно від того, чи візьмете ви його в салон або здасте в багаж. Аеропорт - це завжди штовханина і метушня. Пошкодити крихку річ в такій обстановці нескладно, а виправити наслідки цього - набагато важче. Багато авіакомпаній просто не приймають до перевезення інструменти в м'яких футлярах щоб уникнути випадкових ушкоджень (наприклад, під час турбулентності) і подальших претензій пасажирів.

Якщо ви здаєте інструмент в багаж, по можливості постарайтеся захистити його багатошаровій упаковкою. Найпростіший варіант - обернути цінний предмет гофрокартоном або повітряно-пухирчастої плівкою. Якщо ні того, ні іншого немає під рукою, підійде обгортковий папір і навіть старі газети. На упаковці інструменту, що здається в вантажний відсік, потрібно зробити позначку «Обережно, крихкий вантаж», в цьому випадку його при перевезенні на візках покладуть зверху.

Деякі авіакомпанії пропонують своїм пасажирам можливість викупити для музичного інструменту окреме місце в салоні. Однак при викупі місця теж діє певний ліміт за габаритами - приблизно 130х50х30 см з можливими невеликими відхиленнями.

Якщо ви везете рідкісний, старовинний інструмент - переконайтеся, що він не вважається об'єктом культурної цінності. При покупці таких речей рекомендується брати у продавця спеціальний сертифікат, який підтверджує, що інструмент не вважається предметом мистецтва і його можна вивозити. Даний документ у вас можуть попросити на митниці, щоб переконатися, що ви не намагаєтеся уникнути сплати мит або вивезти з країни під покровом ночі або густого туману її національне надбання.

Для перевезення тварин потрібен дозвіл на ввезення, вивезення або транзит тварини, дійсну медичну довідку, свідоцтво про вакцинацію та інші необхідні документи. На рейсах МАУ при реєстрації тварини до перевезення більш ніж за 24 години діє знижка 50%.

Коти і маленькі собачки можуть летіти в салоні разом з господарем, а ось представникам великих порід доведеться подорожувати в багажному відсіку.

За нормами більшості авіакомпаній вага перевезеного в салоні тваринного разом з контейнером не повинен перевищувати 5 кг, для МАУ ця норма становить 8 кг ( детальніше про перевезення тварин на рейсах МАУ ).

Що робити, якщо обікрали в салоні літака

На борту літаків іноді теж відбуваються крадіжки. У цьому контексті Ви повинні розуміти, що речі, що знаходяться в салоні літака, не підлягають реєстрації, тому жодна авіакомпанія світу не несе за них відповідальності. Це стосується будь-якого етапу поїздки - в аеропорту, на реєстрації, в черзі на паспортний контроль і так далі. Відповідальність авіакомпанії в частині багажу - це зареєстрований багаж в багажному відсіку. До речі, після того, як пасажири покинули борт, екіпаж оглядає його і якщо знаходить щось, то складає про це акт, а саму річ передає в службу Lost & Found аеропорту прибуття.

Всі авіакомпанії ведуть облік передбачуваних «бортових злодіїв», передають відомості про них до правоохоронних органів тієї країни, громадянами якої є передбачувані злочинці. Але пасажири повинні розуміти, що літак - не нічний клуб, де існує фейс-контроль на вході. А авіакомпанія не має ніякого відношення до правоохоронних органів і не може самостійно вести слідство. Літак - це можливе місце злочину, так само як будь-який вид транспорту (поїзд, автобус і т.п.).

Основна рекомендація пасажирам - будьте максимально зібраними і уважними (особливо на довгих перельотах і вночі). Не залишайте гроші і цінні речі на увазі, не давайте своєю поведінкою зрозуміти, де саме вони знаходяться. Ставтеся з обережністю до пропозиції помінятися місцями. Найбільш цінне (гроші і документи) взагалі краще тримати при собі - наприклад, у внутрішніх кишенях. Також намагайтеся взагалі не вживати алкоголь під час рейсу: захмелілий пасажир під час довгого нічного перельоту з дорогим ноутбуком на колінах - знахідка для злодіїв.

Дуже важливо незадовго до приземлення перед виходом з літака перевірити, чи на місці Ваші найцінніші речі (гроші, документи, коштовності, електроніка). Якщо зрозумієте, що щось пропало, відразу ж повідомляйте бортпровідників. Вони можуть викликати поліцію безпосередньо на борт до виходу всіх пасажирів, і тоді зловити злочинця буде в рази легше. Якщо Ви виявили пропажу після того, як вийшли з літака, але ще перебуваєте в митній зоні аеропорту, відразу ж пишіть претензію по втраті або крадіжці ваших особистих речей.

Якщо ж Ви виявили, що вас обікрали, вже вдома або за територією митної зони аеропорту, єдиний вихід - писати заяву в поліцію за місцем проживання або за місцем знаходження аеропорту. За законодавством інших варіантів немає.

І врахуйте, що написати заяву - обов'язковий пункт, інакше у правоохоронців не буде підстав для проведення розслідування.

Що робити, якщо багаж пошкоджений або загублений

У разі втрати, пошкодження або псування багажу відповідальність за них несе компанія-авіаперевізник, на рейсі якій ви виконували свій політ. Відповідно до міжнародних домовленостей про правила повітряних перевезень, якщо цінність багажу не була оголошена і оплачена при реєстрації, то Вам оплатять його вартість згідно вазі (близько 20 доларів США за 1 кг).

Всі міжнародні та внутрішні законодавчі акти вимагають Вашого письмового звернення в компанію, яка перевозила вас і ваш багаж, і зробити це потрібно виходу з контрольної зони аеропорту. Не виявивши на багажній стрічці свою валізу або виявивши його пошкодженим, відразу ж йдіть в офіс Lost & Found. Потім, після складання відповідного акта Вам слід звернутися в авіакомпанію з претензійною заявою в терміни, встановлені законодавством (бажано не затягувати і зробити це протягом тижня). Іноді бувають випадки, коли доставка багажу прострочена, якщо він, наприклад, був загублений, а потім знайдений. У цьому випадку термін подачі претензії подовжується до двох тижнів.

Авіакомпанія зобов'язана сплатити Ваші збитки навіть у тому випадку, якщо багаж був пошкоджений при навантаження і вивантаження в зв'язку з недбалими діями працівників аеропорту. Навіть в цьому випадку саме авіаперевізник несе повну відповідальність за збереження зданих в багаж речей. Відповідальність зберігається аж до того моменту, коли Вам вручать валізи.

Якщо у Вас немає часу, щоб оцінити ступінь пошкодження по прильоту в аеропорту, Ви можете зробити це вдома. Оцініть зовнішній стан багажу і докладно опишіть його в тексті своєї претензії. Щоб визначити розмір понесених збитків, Вам необхідно отримати висновок експерта.

У разі незначного пошкодження або забруднення валізи можете організувати ремонт або хімчистку самостійно, а потім надати авіакомпанії чеки для виплати компенсації.

Якщо у Вас дорогий брендовий чемодан, Ви можете звернутися за вказаною в документації на нього адресою гарантійній майстерні або до імпортера і отримати висновок про доцільність ремонту даного валізи із зазначенням суми, в яку цей ремонт може обійтися.

Якщо в експертному висновку буде зазначено, що пошкоджений валізу не підлягає ремонту, то компанія-авіаперевізник зобов'язана відшкодувати його вартість в повному розмірі з урахуванням ступеня зносу, яку теж визначить експертиза.

Страхуйте свій багаж

Більшість авіапасажирів не замислюються про те, що багаж на час польоту можна застрахувати. Проте, в разі втрати авіакомпанією багажу (або навіть затримки більш ніж на 4 години) страхова компанія виплатить Вам відшкодування.

Перед поїздкою за кордон я завжди купую страховку компанії PZU (програму «Бізнес» або «Еліт»). Аналогічні програми є і у деяких інших страхових компаній, але я віддаю перевагу PZU.

Такий тип полісу коштує трохи дорожче стандартного, але при цьому гарантує виплату при втраті або крадіжці документів, втрати або затримки багажу, а також скасування або затримки авіарейсу (більш ніж на 4 години). Для отримання страхової виплати при втраті багажу потрібно зателефонувати в контакт-центр страхової компанії, щоб зареєструвати страховий випадок, і переслати по email сканокопію акту про втрату (або затримки) багажу. І Вам виплатять невелику компенсацію (близько 100 доларів США), які скрасять біль втрати коханого валізи, з яким Ви проїхали півсвіту.

І Вам виплатять невелику компенсацію (близько 100 доларів США), які скрасять біль втрати коханого валізи, з яким Ви проїхали півсвіту

Але, безумовно, кращі подорожі - це ті, які завжди йдуть за планом без втрати і пошкодження багажу. І нехай вони завжди такими будуть у Вашому житті, залишаючи тільки приємні враження!

АВТОР: блогер VMARTZ

Що можна брати з собою в салон літака крім стандартної ручної поклажі, як перевозити нестандартний багаж і домашніх тварин, що робити, якщо обікрали під час рейсу або ж якщо Ваш багаж втрачено?
Що ж можна взяти з собою в салон, якщо у Вас куплений квиток без багажу, який передбачає тільки ручну поклажу?

Новости