Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бендлер Річард Вейн

© Flickr.com © Flickr

Річард Бендлер (Richard Wayne Bandler) народився в 1950 році в Нью-Джерсі. Потім сім'я переїхала на Західне узбережжя Америки, до Каліфорнії, де і пройшли дитинство і юність Річарда. Він був типовим американським підлітком буйних 60-х: вживав наркотики, обожнював рок-н-рол, шанував вільну любов і любов до свободи. Однак на відміну від багатьох товаришів по ідеології Бендлер не кинув школу і вчився досить непогано.

Сусід Бендлер видавець Роберт Спітцер відразу відзначив неординарність 17-річного Річарда: хлопчисько був начитаний, ерудований в питаннях філософії, розбирався в літературі і музиці. Згодом Спітцер став залучати його до роботи у видавництві і одного разу доручив розшифровку магнітофонних записів психотерапевтичних семінарів. Бендлер захворів психологією і через два роки після закінчення коледжу поступив в Каліфорнійський університет (California University), де почав освоювати цю науку. Тоді ж він захопився роботами по.

У 1969-му Перлз підписав контракт з видавництвом Спітцера на випуск серії своїх книг. Але через рік несподівана смерть психотерапевта поставила ці плани під загрозу. Положення врятував юний Бендлер: він запропонував Спітцеру допомогу: відібрати, розшифрувати і записати лекції Перлза і на цій основі випустити-таки книгу. Бендлер настільки втягнувся в роботу, що через деякий час почав вести себе в точності як Перлз. Наслідуючи Фрицу навіть в інтонаціях, Бендлер став самостійно вести практичні заняття з гештальт-терапії в Кресдж-коледжі (Kresge College). Там же деякий час по тому він познайомився з лінгвістом Джоном Гріндером.

Незабаром вони вели гештальт-групи вже вдвох. Бендлер упивався успіхом, а Гріндер пильно спостерігав за поведінкою одного і активно підтримував його. Він бачив, що секрет популярності Річарда серед студентів не в феноменальних знаннях (яких, до речі, і не було), а в його приголомшливою здатності точно копіювати стиль і манери відомого вченого.

Одним Перлзом справа не обмежилася. Річард Бендлер разом з Джоном неодноразово зустрічалися з (найбільшим гіпнотерапевта) і з Вірджинією Сатир ( «мамою» сімейної терапії). Бендлер переймав манери нових вчителів зі швидкістю копіювального апарату. Увечері він слухав лекції Еріксона або Сатир, а вже на ранок ідеально точно відтворював їх професійний почерк у себе на заняттях.

Саме тоді, в середині 1970-х років, Річард і Джон прийшли до висновку, що успіху майже на будь-якому терені можна досягти, якщо в точності копіювати поведінку когось, хто в цій справі вже досяг успіху. Так зародився новий напрямок в психології - нейролінгвістичне програмування.

Майже п'ять років Бендлер і Гріндер вдосконалювали систему і спільно вели тренінги. Це приносило стабільний дохід. І популярність: люди юрбами рвалися на лекції, щоб послухати про магію НЛП з вуст метрів. А на той факт, що Бендлер знали в кожній поліцейській дільниці Каліфорнії як алкоголіка, кокаїніста і досить агресивну особистість, шанувальники НЛП просто закривали очі. «Майстер, який здатен вилікувати від фобії за 15 хвилин, має право на все! »- виправдовували вони свого кумира перед журналістами.

В кінці 1980 року бізнес-союз Джона і Річарда несподівано розпався: Гріндер більше не міг виносити нестриманої поведінки товариша.

Сам Бендлер взявся за розум лише в 1986-му, коли мало не потрапив за грати за звинуваченням у вбивстві повії Коріння Крістен. Суд тривав три місяці, і хоча проти Бендлер було зібрано безліч доказів, його виправдали. Пустивши в хід всі комунікативні здібності, Бендлер буквально умовив суддю і присяжних визнати його невинним.

Після історії з вбивством Річард повернувся до роботи. Тепер уже в поодинці він продовжував читати лекції з основ НЛП, консультувати, писати статті. Цим, власне, він зайнятий досі.

Як і 25 років тому, багато його семінари починаються з такої фрази: «Я заснував нейролінгвістичне програмування. Тому я можу робити все, що мені заманеться! Ви здивуєтеся, але я навчив безліч найчистіших у світі людей бути настільки ж огидними, як і я. І знаєте що? Вони стали від цього набагато щасливішим ».

І знаєте що?

Новости