Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На розпродажі в Андоррі кашеміровий костюм від Вurberry коштує дешевше, ніж в Києві шкільна форма вітчизняного виробництва

  1. «А це справжній Calvin Klein? Чомусь дуже дешево, всього 70 євро »
  2. Срібний годинник від Tiffany можна купити за 180-600 євро
  3. В супермаркетах сухі вина продають за ціною від 70 євроцентів

Низькими цінами на брендовий одяг, техніку, алкоголь і косметику князівство приваблює покупців з Франції, Іспанії, Італії, а в останні роки - також з Росії та України

«Суцільна зона duty free» - так називають Андорру європейці. Це крихітне князівство вже давно вважається відмінним місцем для шопінгу. Країна, де не стягують податок на додану вартість, привертає низькими цінами громадян Франції, Іспанії, Італії, а в останні роки - Росії та України. Косметика і парфумерія, тютюн і алкоголь, одяг люксових брендів, годинники і ювелірні вироби, техніка і оптика в Андоррі на 20-30 відсотків дешевше, ніж в інших країнах Європи. Крім того, в князівство їздять за автомобілями і навіть за більш дешевим бензином! Варто відзначити, що всі товари в Андоррі виключно високої якості і низька ціна не повинна викликати підозр. Але головне те, що з середини січня і до кінця березня в цій маленькій країні проходять грандіозні сезонні розпродажі, коли ціни падають на 60 відсотків і більше.

«А це справжній Calvin Klein? Чомусь дуже дешево, всього 70 євро »

В Андорру їдуть одягатися «з голови до ніг», оскільки там за дуже хорошою ціною можна придбати все. Головний центр торгівлі - столиця, місто Андорра-ла-Велья. А на полювання за суперзнижки покупці відправляються в так званий fashion-район - перетин проспектів Princip Benlloch, Meritxell і Carlemany. Саме тут знаходяться мультибрендові бутіки, такі як Burberry, Zara, Massimo Dutti, Armani. Крім того, на проспекті Meritxell розташовано багато невеликих магазинчиків і дрібних крамничок, де асортимент хоч і не надто широкий, але зате складається в основному з ексклюзивних речей. В Андорру їдуть одягатися «з голови до ніг», оскільки там за дуже хорошою ціною можна придбати все Так, в Андоррі немає фірмових бутіків Louis Vuitton і Chanel, однак в маленьких магазинах запросто можна придбати окремі речі з останніх колекцій.

* На проспекті Meritxell в столиці князівства розташовано багато магазинчиків і дрібних крамничок, де асортимент хоч і не надто великий, але зате складається в основному з ексклюзивних речей

В принципі, шопінг в Андоррі - заняття неважка. Досить дотримуватися трьох головних проспектів, де кидаються в очі вітрини Lacoste, Mango, Timberland, Soho, G-Star і інших відомих брендів. Однак того, хто приїхав в країну вперше, все ж варто починати шопінг з великих універмагів. У них під одним дахом зібрані різні торгові марки, так що зручно розглянути речі, порівняти ціни, зробити покупки і ... отримати додаткові знижки від монополістів.

Свій похід по магазинах я почала з відвідування головного торгового центру Андорри - Pyrenees, де є все, що необхідно для комфортного шопінгу - від спеціальної кімнати для дітей до затишних кафе і ресторанів. Бутіки з модним одягом займають більшу частину комплексу. На першому поверсі знаходиться великий відділ з чоловічим одягом і аксесуарами, а я на другому - царство жіночого одягу та білизни, а також магазини для дітей.

Чудово, що в підвалі Pyrenees є величезний відділ електроніки, інакше моєму чоловікові було б дуже нудно:

- Тільки подивися, тут айподи стоять в два рази дешевше, ніж в наших інтернет-магазинах, та ще й знижки пропонуються! - як дитина радів чоловік. - Ти, мабуть, походи по магазину без мене, а оглянувши тут. Може, у них ще й хороші відеокамери є.

Одним словом, чоловік зник у морі «девайсів» і «гаджетів», і я на самоті попрямувала до відділів жіночого та дитячого одягу. Покупців там виявилося дуже багато, і в основному це були французи і росіяни. Причому друге - набагато більше.

- А це н-а-а-стоїть Calvin Klein? - з сильним московським акцентом питала елегантна дама в норковій шубі, простягаючи продавцеві білу куртку. - Щось дуже дешева, всього 70 євро.

- Мадам, у нас є всі сертифікати, що підтверджують оригінальне виконання кожної речі, - чистою російською відповіла продавець. - В Андоррі немає ПДВ, тому у нас все дешевше. А якщо у мадам є картка нашого універмагу, то куртка буде коштувати ще на 20 відсотків дешевше.

До слова, я мала знижок карткою Pyrenees (спасибі туроператору), тому з натхненням пішла вибирати обновки для себе і дочок. Робити це було приємно. По-перше, радував вибір: полиці і вішалки ломилися від одягу і аксесуарів багатьох знаменитих брендів, таких як Guess, Pepe Jeans, Tommy Hilfiger і Calvin Klein. А ціни на всі речі були в два - два з половиною рази нижчі за київські. Більш того, на багатьох цінниках були приклеєні різнокольорові кружечки, а в центрі торгового залу стояла таблиця, яка пояснює ці значки. Сині означали 20-відсоткову знижку, зелені - 30-процентну, червоні обіцяли уцінку на 40 відсотків, а чорні - на 50. Настрій був просто чудовим, але біля каси мене чекав ще один сюрприз. Як потім з'ясувалося, приємний.

- Мадам, ви неправильно розраховуєтесь за покупки, - знову-таки по-російськи звернулася до мене адміністратор. - Дозвольте я допоможу вам не переплачувати.

Дівчина швидко вибрала дві дитячі трикотажні шапки (це були найдешевші речі) і провела їх через касу, вирахувавши з отриманої суми 20-відсоткову знижку постійного покупця Pyrenees. Потім касир взяла два дитячих сукні від Сalvin Klein і, незважаючи на те що їх і так продавали зі знижкою 40 відсотків, додатково уцінила їх на 20 (це за картку, здогадалася я), а потім ще на 5 відсотків.

- Мадам купила у нас чотири речі, і в подяку ми даруємо вам додатковий дисконт, - пояснила дівчина п'ятивідсоткову знижку. - Скажіть, вам сьогодні потрібні ці покупки? - поцікавилася касир. Зізнаюся, це питання мене збентежив. Навіщо їй це знати? І чому вона не вважає інші, вибрані мною речі?

- Для постійних покупців діють додаткові знижки, - почала пояснювати касир. - За те, що ви придбали у нас чотири речі, я видам подарункові купони. Якщо прийдете до нас завтра, інші товари стануть для вас дешевшою не на 40, а на 60 відсотків. Я все зараз спакую, і пакет буде чекати вас на касі.

- Справа в тому, що я відпочиваю не в столиці, а на курорті Пас де ла Каса (це в 20 кілометрах від міста Андорра-ла-Велья). Я планувала завтра кататися на лижах ...

- Немає проблем, мадам. Завтра ми доставимо ваші покупки в готель, ви розрахуєтеся з кур'єром і віддасте йому купон на знижку. Звичайно, якщо вас це влаштує ...

Чи влаштує мене? Вона ще й питає! Я була просто приголомшена. Зі стану заціпеніння мене вивів чоловік.

- Я знайшов класну відеокамеру Sony! - сказав він. - З свого смартфона зайшов на наші інтернет-сайти і з'ясував, що в Києві така коштує більше 8 тисяч гривень, а тут її пропонують за 240 євро і в подарунок дають набір широкоформатних лінз. За нинішнім курсом 10 гривень за євро відеокамера коштує 2 тисячі 400 гривень. І уявляєш, після покупки рації - всього за 60 євро - мені дали додаткові дисконтні купони. Так по ним завтра камера ще на 20 відсотків дешевше стане! Візьмемо? Її готові до готелю привезти.

Срібний годинник від Tiffany можна купити за 180-600 євро

Крім речей і взуття, в Андоррі на зимових розпродажах радять купувати лижну екіпіровку. Обновки можна відразу ж випробувати в справі на прекрасних піренейських схилах. Наприклад, повний професійний комплект - лижі, палиці, кріплення, черевики - від відомої французької марки Rossignol можна купити за 300-400 євро. У Києві аналогічна екіпірування коштує рівно в два рази дорожче, і це з урахуванням клубної 50-відсоткової знижки.

Також слід придивитися до годинника, ціни на які відсотків на 30 нижче українських. Така покупка не терпить поспіху. Потрібно виділити окремий день і спокійно пройти по магазинах. У столиці Андорри ми з подругою заглянули в мультибрендовий бутик швейцарських марок. Скажу чесно, спочатку було страшнувато заходити в цей магазин. Вже дуже він виглядав респектабельно і манірно: білі стіни, на підлозі білий мармур, красива білі меблі і два справжніх білих дога. Але зустріли нас дуже привітно, посадили в зручні крісла і запросили годинникаря. Крім того, почувши, що ми говоримо по-російськи, продавець викликала перекладача.

- Російські покупці завжди вибирають найкращі і дорогі моделі, - з повагою сказав літній годинникар.

- О, нас цікавлять бюджетні варіанти, - дружно відповіли ми.

- Розумію, - сказав майстер і виклав перед нами ... коробочку з Patek Philippe (годинник цієї марки носить Володимир Путін). - Я розповім вам, чому годинник відносяться до творів мистецтва і за що люди готові платити такі великі суми. І коли ви будете розуміти цінність механізму, ми виберемо те, що підійде вам за ціною. У нас хороший годинник коштують від 200 євро.

Через годину я з подругою вийшла з магазину без годинника. Їх також пообіцяли привезти в готель через два дні, щоб ми змогли скористатися знижкою не на 30, а на 60 відсотків. А ще нам подарували набір змінних ремінців і видали дисконтну карту постійних покупців.

- Слухай, давай зайдемо в Tiffany, - запропонувала я подрузі. - Мені завжди було цікаво, скільки коштують ювелірні вироби цього бренду. А в Києві зайти у фірмовий бутик я не наважилася ...

І в цьому салоні було досить людно - вітрини з кільцями і діадемами розглядало людина десять. Всі говорили по-російськи.

- Степан, візьми для своєї Ніколь сережки. Всього 600 євро! - великий чоловік років сорока в гірськолижному костюмі голосно пропонував своєму товаришеві прикраси. - Або гляди, котрій годині! У Москві за них мільйони три викласти доведеться, а тут кулі - тисяча євро!

Помітивши наш інтерес до годинника, привітний продавець показав мініатюрну модель, прикрашену діамантами. Подивившись на цінник, ми побачили страшну цифру - 240 тисяч євро.

- Мадам, у Tiffany є срібний годинник за 180-600 євро, - поспішив заспокоїти продавець. - До того ж весь січень ми підносимо подарунки в честь Нового року і Різдва: при покупці однієї одиниці з золота можете вибрати будь-яку річ зі спеціальною срібною вітрини.

На відміну від салону Tiffany в інших ювелірних магазинах Андорри діяли розпродажі. З середини січня прикраси з осінньо-зимових колекцій продавали зі знижками на 20-30 відсотків, а моделі минулих років знизили на 40-50 відсотків.

В супермаркетах сухі вина продають за ціною від 70 євроцентів

Поїздки за кордон припускають покупку сувенірів. З Андорри везуть косметику і алкоголь. Ціни на алкоголь в цьому князівстві просто лякають. Так, в будь-якому супермаркеті ви запросто зможете придбати літр текіли всього за 3 євро, пляшку віскі - за 6-12 євро, літр бурбона Jim Beam коштує 5 євро, а сухі вина продають за ціною від 70 євроцентів. Що стосується тютюну, то в Андоррі 200 сигарет обійдуться в 15 євро. Виходить приблизно півтора євро за пачку. Не дивно, що курять там повсюдно, і ніяких обмежень, прийнятих в більшості країн Європи, немає.

Дуже вигідно купувати косметику. Найбільш відомі мережі парфумерних магазинів Gala Parfumeries і Julia Parfumeries. Ціни там навіть нижче, ніж в магазинах безмитної торгівлі в аеропортах. І зараз ще діють додаткові знижки на 30-60 відсотків. Зовсім недавно в столиці Андорри відкрився музей парфумерії, де можна не тільки дізнатися про тисячолітню історію ароматів, але і самому виступити в ролі парфумера. Поки вхід в музей для туристів вільний. Більш того, в будь-якому готелі для гостей кладуть подарункові купони на знижку в магазині музею.

Одним словом, на розпродажах в Андоррі легко втратити голову. Ну як встояти і не скористатися акцією від Mango, по якій 12 речей можна придбати за 80 євро. Знижки в Armani дозволяли купити класичні джинси за 40-70 євро, сорочки і блузки - за 70-110 євро, шкіряні ремені і сумки - за 40-150 євро. А в Вurberry жіночі пухові куртки з 60-відсотковою знижкою пропонувалися по 100 євро, в таку ж суму обходився і чоловічий кашеміровий піджак. Костюм для дівчинки, що складається з чорного жакета та спідниці в фірмову клітку, можна було купити за 48 євро (трохи більше 480 гривень). Це дешевше, ніж коштує в Києві шкільна форма вітчизняного виробництва!

- Щоб не виникло проблем при перетині кордону, зріжте цінники з усією одягу, - попередив гід. - Адже тут дуже суворі митні правила. Наприклад, не можна вивезти більше кілограма кави, п'яти літрів сухого вина, 100 мілілітрів духів і так далі. Загальна вартість вивезених товарів і побутової техніки не повинна перевищувати 600 євро для дорослого і 260-300 євро для дитини до 15 років.

І ще одна ложка дьогтю в медовому шопінг - висока плата в аеропорту за надмірну вагу багажу. Але є один хитрий хід, що дозволяє уникнути штрафних санкцій. При зважуванні багажу кладіть валізи і чохли з лижами якнайдалі на стрічку, зона ваг досить коротка і таким чином ви отримаєте запас в 5-6 кілограмів.

фото автора

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

«А це справжній Calvin Klein?
«А це справжній Calvin Klein?
А це н-а-а-стоїть Calvin Klein?
Скажіть, вам сьогодні потрібні ці покупки?
Навіщо їй це знати?
І чому вона не вважає інші, вибрані мною речі?
Чи влаштує мене?
Візьмемо?

Новости