Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рекомендації по Італії: Бергамо

Рекомендації по Італії: Бергамо

Можливо, хтось скаже, що Бергамо мало чим виділяється на тлі інших невеликих італійських міст. А між тим, він має багато цікавих особливостей. Російському вуху це місто найчастіше знаком по телефільму «Труффальдіно з Бергамо», поставленому за п'єсою Карло Гольдоні «Слуга двох панів». Причому в назві фільму наголос у слові «Бергамо» падає на другий склад, мабуть, для ритмічності, тоді як правильний наголос - на першому складі.

Бергамо (Bergamo) не можна назвати туристичною Меккою. Я підозрюю, що більша частина туристів сюди потрапляє завдяки тому, що місцевий аеропорт Оріо-аль-Серіо (Orio al Serio) є важливим хабом для найбільшого лоукостера Європи Ryanair. Крім того, цей аеропорт вважається третім за значенням для головного міста північної Італії - Мілана (після Мальпенса і Лінате). Варто сказати, що я також був у числі тих, хто летів до Мілана. Але, як любитель старовини, якої в Мілані все-таки мало, я на півдня затримався в Бергамо.

Місто розділене на дві частини: нижнє місто (Citta Bassa) і верхній (Citta Alta). Внизу, в основному, переважають сучасні будинки з малоцікавими для туриста об'єктами, а нагорі - все якраз навпаки. Тому про нижньому місті можна сказати в декількох реченнях. Тут знаходяться основні транспортні вузли: вокзал і аеропорт. Правда, останній розташований в трьох кілометрах від самого Бергамо. Вулиці нижнього міста - широкі і рівні, і ще, я б сказав, запашні. Не дарма, за однією з версій, слово «бергамот» походить від Бергамо, де його вперше почали культивувати.

Не дарма, за однією з версій, слово «бергамот» походить від Бергамо, де його вперше почали культивувати

Перед дорогою, що йде в Citta Alta (або ще «старе місто»), знаходиться центральна площа Citta Bassa. По неділях тут часто влаштовуються ярмарки. Тут же знаходиться пам'ятник Віктору Еммануїлу II (Vittorio Emanuele II), борцю за об'єднання Італії.

Тут же знаходиться пам'ятник Віктору Еммануїлу II (Vittorio Emanuele II), борцю за об'єднання Італії

Верхнє місто повністю розташований на пагорбі на висоті 380 метрів над рівнем моря. Фактично, це передгір'я Альп. В Citta Alta більшість будівель відноситься до XIV-XV ст., І найвідоміше місце тут - Стара площа (Piazza Vecchia). На ній розташовані міський палац і вежа Torre del Comune, висота якої 54 метри. Цей середньовічний міський пейзаж можна назвати головною темою місцевих листівок і магнітиків.

Всього прогулянка по верхньому місту навряд чи займе більше трьох годин, якщо, звичайно, не зайти на якусь виставку в міському палаці.

Всього прогулянка по верхньому місту навряд чи займе більше трьох годин, якщо, звичайно, не зайти на якусь виставку в міському палаці

Капела Коллеони (Capella Colleoni)

Капела Коллеони (Capella Colleoni)

У верхньому місті досить багато туристів, але трапляються і такі ось безлюдні вулиці з італійським колоритом:

У верхньому місті досить багато туристів, але трапляються і такі ось безлюдні вулиці з італійським колоритом:

Вид на нижнє місто

Вид на нижнє місто

Куди ж в Італії без футболу

Бергамо помітно виділяється своїм верхнім містом серед промислових міст півночі Італії. Взагалі, в Бергамо цікавий міський ландшафт: пагорби, розташовані майже в межах міста, фунікулер, що з'єднує старе місто з новим, звивисті вулиці біля височин, за якими летять вниз і повзуть вгору автобуси. При цьому, як зазначав французький архітектор Ле Корбюзьє, Бергамо занадто невідомий при такій кількості пам'яток в ньому. Від себе додам, що в цьому, безумовно, є і перевага.

Новости