Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Празький град самостійно: пам'ятки, поради

  1. Собор святого Віта
  2. Старий королівський палац
  3. Каплиця святого Хреста
  4. Картинна галерея Празького Граду
  5. Костел святого Іржі
  6. Злата вуличка
  7. вежа Даліборка
  8. музей іграшок
  9. Королівський сад
  10. Почесна варта Празького граду
  11. Як дістатися
  12. Графік роботи
  13. Квитки в Празький град
  14. Де купити квитки
  15. Знижки та спеціальні тарифи
  16. Поради щодо відвідування Празького граду

Празький град - древній символ чеської держави, офіційна резиденція правителів країни протягом століть. Що розкинувся на 70 000 м ², він є найбільшим замковим комплексом світу (про що свідчить Книга рекордів Гіннеса) і одночасно найбільшою президентською резиденцією. Ця дивовижна фортеця подібно машині часу перенесе вас углиб століть. У спорудах Празького граду було використано архітектурні стилі, мабуть, всього останнього тисячоліття. І звичайно, з його старовинними вежами, розкішними палацами, величними храмами, вуличками і площами пов'язано безліч дивовижних історій.

Історія Празького граду

цікаві пам'ятки

Празький град самостійно

Як дістатися

Графік роботи

Квитки в Празький град

Знижки та спеціальні тарифи

Поради по відвідуванню

Аудіогід по Празькому граду

Празький град стоїть на лівому березі річки Влтави, на вигідному в стратегічному відношенні кручі Опиш, що простягнувся від Петршінскій пагорба, і домінує над що долі лежить долиною. Напроти нього височіє інша фортеця Праги - Вишеград - з нею протягом століть Празький град ділив звання резиденції правителів.

Історія фортеці сягає своїм корінням у сиву давнину і найтіснішим чином пов'язана з історією самої Чехії. Цитадель почалася з городища слов'ян, на місці якого в IX князі Пржемисловічи (перша княжа і королівська династія Чехії) і збудували перші споруди майбутньої цитаделі. Йшли століття, зміцнення росло, і в 1125-1140 роках, за князя Собеслава I, Празький град оформився як фортеця.

Своїм сучасним виглядом Празький град багато в чому зобов'язаний старанням Карла IV, який розгорнув в середині XIV століття масштабні будівельні роботи. Саме в той період було закладено перший камінь у фундамент нового храму - собору Святого Віта. Правда, пройшло багато часу, перш ніж головний храм Праги, та й усієї Чехії, був остаточно добудований. Сталося це тільки в XX столітті!

цікаво:

За велінням Карла IV даху Білій (нині практично не збереглася) і Чорної веж покрили позолоченими пластинами. З цим часто пов'язують появу виразу «Золота Прага» (Злата Прага), як часто називають чеську столицю.

Протягом наступних століть змінювалися як правителі, так і архітектурна мода. Комплекс Празького граду поповнювався новими спорудами - оборонні мури, палацами, садами, романський стиль змінювала готика, потім прийшли бароко і ренесанс. Свій талант йому присвячували найкращі архітектори Чехії, а останні переробки були проведені тут вже в XX столітті.

Сучасні туристи мають щасливу можливість милуватися унікальним комплексом старовинної фортеці і королівської резиденції. Але так було не завжди - до 1989 року, протягом декількох десятиліть, Празький Град був закритий для відвідування публіки, так як тут розміщувалася резиденції президента Чехії. Вона розміщується тут і сьогодні: резиденції і канцелярії президента віддані приміщення в Південному і Центральному крилі Нового королівського палацу, через що вони закриті для відвідування туристів. Відкриваються вони два рази на рік - у травні на День звільнення від фашизму і в жовтні з нагоди Дня заснування Чеської республіки. Ну а решта частини Празького граду доступні для туристів і щедро діляться з ними своїми культурними та історичними багатствами.

Собор святого Віта

Собор святого Віта

Грандіозний, величний собор Святого Віта, Вацлава і Войтеха - головна домінанта Празького граду і всієї Праги. Тут спочивають багато святих, чеські королі, знатні дворяни і служителі церкви, а також зберігаються унікальні королівські регалії (які можна побачити лише за дуже великих святах). Собор був закладений в 1344 році і будувався майже 600 років. Його попередником було найстаріше культову споруду в Празі - костел Діви Марії. Частина його законсервованих руїн можна побачити при відвідуванні Картинній галереї Празького Граду.

Шансів побачити оригінали королівських регалій у туристів небагато - не всі мають можливість потрапити до них в дні великих свят. Але можна оглянути точні копії королівських коштовностей - в Залі сейму Старого королівського палацу.

Примітно, що сам собор стоїть на місці язичницького капища, присвяченого Святовита. Ще в 930 році на цьому місці з волі князя Вацлава була побудована ротонда святого Віта - в ній князь і упокоївся лише через декілька років. Потім на цьому місці була базиліка, а вже при Карлі IV почалося зведення величезного собору. Побачити законсервовані стіни базиліки сьогодні можна через спеціальні заґратовані вікна біля південної стіни собору.

У Південній вежі собору святого Віта знаходиться оглядовий майданчик з захоплюючим видом на Прагу. Тут же можна розглянути старовинну дзвіницю зі знаменитим 14-тонним дзвоном по імені Зигмунд.

Дізнатися більше про собор святого Віта можна в цієї статті . А також в аудіоекскурсія по Празькому граду з аудіогідом Travelry.

Старий королівський палац

Старий королівський палац

Свій нинішній вигляд набув в кінці XV століття і зобов'язаний цього королю Владиславу II Ягеллончик, який затіяв перебудову. При ньому ж в Старому королівському палаці з'явився грандіозний Владиславский зал, який в той час був найбільшим світським приміщенням Східної Європи. Тоді ж була побудована і знаменита Сходи вершників - спеціально для лицарів, які потрапити до палацу, не покидаючи сідла.

Каплиця святого Хреста

Придворна каплиця, побудована в XVIII столітті. Усередині розміщується унікальна експозиція «Святовітскіе скарби».

Картинна галерея Празького Граду

Багата колекція живопису, найстаріша в Чехії. Картинна галерея Празького граду була створена в кінці XVI століття, на основі багатої колекції короля Рудольфа II. На жаль, багато шедеврів з цієї колекції були згодом розграбовані. Однак, не все так погано. Галерея була офіційно відтворена в 1965 році, і сьогодні колекцію складають кілька тисяч творів мистецтва, в тому числі прекрасні роботи видатних італійських, німецьких, голландських, фламандських, чеських художників.

Костел святого Іржі

Костел святого Іржі (так звучить по-чеськи ім'я Георгія Побідоносця) є найдавнішою збереженою церквою в Празькому граді і однією з найстаріших у всій Чехії. Важливою святинею костелу, яка залучає сюди не тільки туристів, але і паломників, є гробниця святої Людмили Чеської.

Злата вуличка

Злата вуличка

Вулиця пряникових, лялькових, немов іграшкових будиночків, повна сувенірів і магазинчиків. З'явилася в Празькому граді XV столітті, разом з будівництвом кріпосної стіни. Вважається, що назва «Златніцкая» вулиця отримала через те, що тут жили чеканники по золоту. Згодом тут стали селитися представники різних ремесел, а ще ходять чутки, що при ексцентричному короля Рудольфа II тут жили алхіміки, все намагалися переплавити свинець в золото. Насправді, це просто чутки, а ось хто тут дійсно жив, так це Франц Кафка (в будинку № 22) та нобелівський лауреат, письменник Ярослав Сейферт (будинок не зберігся).

А в будинку № 16 на відвідувачів чекатиме відтворена в дусі XVII століття таверна. Заглянувши в неї, можна жваво уявити собі, де і як харчувалися середньовічні мешканці Празького граду. Крім того, тут готували їжу для ув'язнених, які містилися в двох баштах, що стоять по обидва кінців Злати вулички - Даліборка і Нової білої вежі.

вежа Даліборка

Вежа Даліборка примикає до Златою вуличці. Колись тут тримали знатних в'язнів, а заодно катували їх. А тепер вежа з моторошною історією гостинно запрошує всіх гостей відвідати виставку середньовічних знарядь тортур.

музей іграшок

Острівець дитинства в Празькому граді. Не всі ж дивитися на суворі середньовічні вежі і знаряддя тортур! Цей музей іграшок - один з найбільших в світі подібних музеїв. Багату колекцію іграшок, в яку входять навіть іграшки з Стародавнього Риму та Стародавнього Єгипту, зібрав режисер Іван Штайгр. А розташований музей в колишньому приміщенні Верховного Бургграфства - резиденції найвищого бургграфа (висока посада при дворі).

Королівський сад

Королівський сад з'явився в Празькому граді в XVI столітті, коли вся цитадель набула рис ренесансного стилю, має на увазі обов'язкову наявність парків і садів. Зокрема, тут розбили Королівський сад з екзотичними деревами, фонтанами і першими в Європі тюльпанами - ці квіти, між іншим, з'явилися тут раніше, ніж в Голландії. Їх подарували заїжджі гості з Туреччини. У ньому ж знаходиться «співаючий» фонтан, створений в 1568 році залізних справ майстром Томашем Ярошем. «Правда,« співає »він дуже тихо.

Почесна варта Празького граду

Для багатьох туристів, які відвідують Празький град або навіть просто гуляють по Градчанської площі, окремої "пам'яткою" є почесна варта. Зміна караулу - це завжди цікаве і барвисте дійство. До того ж, всі гвардійці одягнені в костюми від Теодора Піштека, художника по костюмах, який отримав премію Оскар за роботу над фільмом «Амадей» Мілоша Формана. Зміна караулу відбувається щогодини в декількох місцях замку (там, де біля воріт розташовані пости). Але сама урочиста трапляється раз на добу рівно опівдні в першому дворі - під урочистий марш і, звичайно, при великому скупченні туристів.

Дізнайтеся про визначні пам'ятки Празького граду багато цікавих історій, фактів, легенд в аудіоекскурсія « скарбниця Богемії », Доступною в нашому путівнику для iPhone .

Дізнайтеся про визначні пам'ятки Празького граду багато цікавих історій, фактів, легенд в аудіоекскурсія «   скарбниця Богемії   », Доступною в нашому   путівнику для iPhone

Як дістатися

Варіантів, як дістатися до Празького граду, існує кілька. Перед відвідуванням комплексу варто продумати, з якого боку ви до нього підійдете, адже фортеця стоїть на горі.

Логічно почати огляд Празького граду з боку Градчанської площі, куди вас довезе той же трамвай № 22 (зупинка Pohorelec). Саме тут кожну годину відбувається зміна почесної варти. Пройшовши через Ворота гігантів, ви опинитеся в Першому дворі. З Градчанської площі починається і маршрут нашої аудіоекскурсія по Празькому граду .

Інший зручний варіант - підійти до фортеці з північних воріт, куди вас довезе той же трамвай № 22 (тільки зупинка буде називатися Pražský hrad).

Також можна доїхати на метро до станції Malostranská і піднятися по Старій замкової сходах. Але це, мабуть, найменш зручний варіант. Підйом в гору забере сили, які стали в нагоді б при огляді Празького граду. За цими сходами найкраще спускатися вже після огляду фортеці, насолоджуючись прекрасними панорамними видами.

Графік роботи

Празький град відкритий цілий рік з 6 ранку до 22-ї години.

Пам'ятки працюють:

влітку (1 квітня - 31 жовтня) - з 9 ранку до 17 годин

взимку (1 листопада - 31 березня) - з 9 ранку до 16 годин

Особливий графік:

Собор святого Віта - доступ в храм припиняється за 20 хвилин до закриття. Не плануйте свій похід сюди незадовго до закриття.

По неділях храм працює: з 12 до 17 влітку і з 12 до 16 взимку.

Собор закритий для туристів в дні релігійних свят, інших спеціальних заходів, про які повідомляється на його сайті www.katedralasvatehovita.cz .

Велика Південна вежа собору

Години роботи: з 10 до 18. Доступ припиняється о 17.30.

Сади і парки працюють тільки в літній період, за винятком невеликого саду «На бастіоні».

Квитки в Празький град

Вхід на територію комплексу безкоштовний. І за просту прогулянку по Празькому Граду платити не потрібно, але для відвідування окремих місць потрібно квиток. До таких місць відносяться: собор святого Віта, Старий королівський палац, постійна виставка «Історія Празького Граду», костел святого Іржі, Національна галерея в монастирі Святого Іржі, Злата вуличка і вежа Даліборка, Картинна галерея Празького Граду, Порохова вежа, виставка «Святовітская скарбниця ».

На купленому квитку буде вказано список пам'яток, відвідування яких допускає ваш квиток. При відвідуванні Празького Граду ви можете вибрати один з декількох видів квитків. Найбільш популярні - коло A і коло B. Перший дає можливість відвідати місця практично по «повній» програмі, інший - за скороченою. Якщо хочете укластися в один день, Вам цілком підійде «скорочений» варіант.

коло А

Старий Королівський палац, виставка «Історія Празького Граду», Базиліка Св Їржі, Злата вуличка, Порохова вежа, Собор Святого Віта, Рожмбергський палац

Повний - 350 крон, сімейний - 700 крон

коло В

Старий королівський палац, Базиліка Св. Йіржі, Собор Святого Віта, Злата вуличка

Повний - 250 крон, сімейний - 500 крон

коло З

Картинна галерея Празького граду, експозиція «Святовіцкій Поклад»

Повний - 350 крон, сімейний - 700 крон.

Якщо ви не хочете брати комплексний квиток, ви можете окремо оплачувати вхід лише в деякі об'єкти (правда, це значно менш вигідно).

Експозиція «Історія Празького Граду»: повний - 140 крон, сімейний - 280 крон

Експозиція «Святовіцкій Поклад» (в каплиці святого Хреста у Другому дворі): повний - 250 крон, сімейний - 500 крон

Картинна галерея Празького Граду: повний - 100 крон, сімейний - 200 крон

Порохова вежа (експозиція «Від королівського оточення до замку охорони президента»): повний - 70 крон, сімейний - 140 крон

Оглядовий майданчик на Великий Південної вежі собору Святого Віта. Вхід в башту розташований в Третьому дворі зліва від Золотих воріт собору. Повний - 150 крон (знижки тут не діють).

Де купити квитки

Пункти купівлі квитків знаходяться в другому і третьому дворах, в Старому Королівському палаці, на Златою вуличці, в Лобковіцком палаці.

Знижки та спеціальні тарифи

Отримати квиток з 50% знижкою можуть:

  • Діти і підлітки у віці від 6 до 16 років
  • Старшокласники та студенти очних відділень у віці до 26 років
  • Відвідувачі старше 65 років.

Для отримання знижки потрібно пред'явити підтверджуючі документи.

Якщо ви подорожуєте сім'єю, то можете придбати квитки за спеціальним тарифом. За сімейним квитку можуть пройти від 1 до 5 дітей до 16 років і максимум двоє дорослих.

Безкоштовно потрапити в будь-пам'ятки Празького Граду можуть:

  • Діти до 6 років
  • Інваліди та їх супроводжуючі (потрібно пред'явити карту ZTP Card)
  • Гіди з ліцензією

У Празькому граді бувають дні безкоштовного відвідування всіх або більшої частини об'єктів - в дні національних свят або Дні відкритих дверей (про них повідомляється окремо, але загальноприйнято, що таким днем відзначається відкриття Літнього сезону - його дата щороку змінюється, потрібно уточнювати додатково). Втім, в такі дні ви ризикуєте втратити багато часу на стояння в чергах через особливо високого напливу туристів. Та й сам комплекс важко буде оглянути повноцінно через велику кількість людей.

Фотографування в стінах Празького граду платне і тільки без спалаху і штатива, вартість 50 крон.

Заборонено знімати в інтер'єрах Картинній галереї, при відвідуванні експозицій «Історія Празького граду» і «Скарби Святого Віта».

Поради щодо відвідування Празького граду

  • Приходьте в Празький Град раніше вранці, коли ще немає черг до кас і можна без суєти оглянути переповнені в інший час доби туристами місця.
  • Квиток в Празький град дійсний два дні - день покупки і наступний, але кожен об'єкт можна відвідати тільки один раз. Так що якщо ви не встигли щось подивитися в один день, у вас є можливість повернутися пізніше. Це дуже зручно, враховуючи масштаб комплексу.
  • Платна в звичайний час, Злата вуличка стає безкоштовною після 17 годин влітку і 16 взимку. Відмінна можливість прогулятися по ній, тим більше що сувенірні магазинчики працюють до 18 годин.
  • Якщо хочете застати традиційну зміну варти перед воротами Празького граду, постарайтеся прийти на Градчанської площу до початку години. Влітку караул змінюється щогодини з 7:00 до 20:00, взимку з 7:00 до 18:00. Однак, урочисто це відбувається лише в полудень - о 12.00. Майте це на увазі при плануванні свого графіка. Якщо хочете зайняти кращі місця, приходьте на церемонію заздалегідь, хвилин за 20-30.
  • При відвідуванні костелів не забувайте про дрес-код: одяг повинен закривати плечі, не допускаються короткі спідниці та шорти.
  • Якщо Ви подорожуєте з iPhone, рекомендуємо встановити безкоштовний додаток Travelry . Це GPS-путівник, який працює оффлайн і допоможе Вам легко орієнтуватися в місті, планувати маршрут, знаходити пам'ятки і дізнаватися про них корисну інформацію. А якщо Ви хочете ще й послухати про них цікаві розповіді, скористайтеся доступним у додатку аудиогидом . захоплююча аудіоекскурсія по Празькому граду познайомить вас з найяскравішими історіями, подіями та особистостями, які пов'язані з цим дивовижним місцем.

Новости