Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац Топкапи: історія османів в камені

  1. Опис палацу Топкапи
  2. Палац Топкапи султана Сулеймана
  3. Палац Топкапи: екскурсія
  4. Палац Топкапи: кімнати
  5. Де знайти палац Топкапи в Стамбулі?

Палац Топкапи є найбільшою пам'яткою, яку рекомендується відвідати відпочинку в країні Сходу. Будівля була побудована між 1466 і тисячу чотиреста сімдесят вісім султаном Мехметом II. Палац знаходиться на височині пагорба на невеликому півострові, на північ від Золотого Рогу, Мармуровим морем на півдні і протокою Босфор на північному сході.

Опис палацу Топкапи

Резиденція султана вважалася центром політичного життя Османської імперії в XV-XIX століттях. Потім правляча династія переїхала на острів Долмабахче на березі моря.

Потім правляча династія переїхала на острів Долмабахче на березі моря

Опис палацу Топкапи

Після завоювання Константинополя в 1453 в честь святкування перемоги Мехмед II дав наказ побудувати свій палац в нинішньому місці поруч з древніми візантійськими руїнами. Як тільки правляча династія Османської імперії переїхала в Топкапи, колишню резиденцію назвали «Старий палац».

«Топкапи» означає на турецькому «Ворота з гарматами». Поруч з головним входом у фортецю встановлені гармати, які були використані під час військових походів і для охорони комплексу.

Поруч з головним входом у фортецю встановлені гармати, які були використані під час військових походів і для охорони комплексу

Палац Топкапи султана

Палац Топкапи султана Сулеймана

Протягом століть в палаці добудовувалися нові приміщення. Спочатку в них перебували близько 700-800 жителів. Потім територія була розширена до таких розмірів, що стала вміщати до 5000 чоловік в звичайні дні і до 10000 чоловік на час проведення свят. Одну з основних частин будівлі займали яничари - особиста військо султана.

Одну з основних частин будівлі займали яничари - особиста військо султана

Палац Топкапи, площа Султанхмед і затоку Босфор

Палац Топкапи став найбільшим будівлею в світі, містом в місті. Стіни, що оточують його, витягнулися на 5 км в довжину. Його площа близько 70000 кв.м. перевищує територію держави Ватикан, і всього лише в два рази менше, ніж Марокко. Після реконструкції площа була збільшена до 80000 кв.м. За 400 років царювання в Топкапи кожен султан додавав новий зал. Архітектура ансамблю носить східний характер.

Зали утворюють головні Царські ворота, площа Султанахмет і собор церкви Святої Софії.

Зали утворюють головні Царські ворота, площа Султанахмет і собор церкви Святої Софії

Палац Топкапи гарем

Тут же розташовувалося приміщення гарему. «Гарем» в перекладі з арабської означає «заборонений», і являє комплекс апартаментів в палаці, де проживали дружини, наложниці і діти султана, що охороняються євнухами. У свій час тут постійно перебувало 474 жінок.

В гаремі було близько 400 кімнат в розпорядженні матері султана, дружин султана, наложниць. А також турецькі лазні, кімнати для обрізання, апартаменти султана. На сьогоднішній день в палаці Топкапи відкритий музей і проводяться екскурсії для туристів.

Палац Топкапи: екскурсія

Комплекс був відкритий для публічного відвідування в якості музею до 1924 року за наказом Ататюрка.

Проходячи через перші ворота, Ворота Імператора, відвідувачі бачать «Двір полку». Через них тільки султан мав право проїжджати верхом, всі інші проходили пішки. Тут знаходяться великий парк, руїни і колони візантійського періоду і церква Святої Ірини, яка використовується в наші дні для проведення концертів та художніх виставок. Тут же розташований Монетний імператорський двір і Археологічний музей.

Палац Топкапи екскурсії

Другий сторожовий вхід називається «Ворота вітання». Сьогодні проходячи тут відвідувачі можуть придбати квитки і отримати доступ до другого двір ( «Двір Дивану»).

Треті ворота називаються «Ворота Фелісіті». Тут султан і його двір відзначали важливі події. Загородження захищалося євнухами і ніхто не мав без дозволу пройти через них.

Палац Топкапи: кімнати

Треті ворота ( «Двір Ендерун») являють собою Глядацька зала, де султан проводив зустрічі з візирами і іноземними послами. За цією кімнатою знаходиться бібліотка, а також музей колекції костюмів султана, речей царської родини. Найцікавішими з них є Кинджал Топкапі, величезні смарагди, великі свічники з чистого золота і мощі святого Іонна Хрестителя.

Найцікавішими з них є Кинджал Топкапі, величезні смарагди, великі свічники з чистого золота і мощі святого Іонна Хрестителя

Палац Топкапи кімнати

Зліва від кімнати для прийому візирів знаходиться зал реліквій. Тут знаходяться мантія, слід і волосся Пророка Мухаммеда (САС), мечі перших халіфів, контейнер для чорного каменю Кааба.

З приватного саду султана, відкритого для туристів в третьому залі, відкривається вид на Золотий Ріг з одного боку. З іншого - на Мармурове море і протоку Босфор. Тут же в 19 столітті була побудована невелика мечеть.

Тут же в 19 столітті була побудована невелика мечеть

Де знайти палац Топкапи

Де знайти палац Топкапи в Стамбулі?

Палац Топкапи знаходиться в районі Султанахмет поруч з Емінону в районі Старого міста. Режим роботи з 9:00 до 17:00 в усі дні, крім вівторка. У літній період екскурсія відкрита сім днів на тиждень. Музей закритий для відвідувачів в перший день релігійних свят. Вартість квитка - 25 турецьких лір для дорослих і 13 лір - додатково оплачується за екскурсію в гарем.

Дивіться також:

Династія Османов: історія перемог

Османи: Сулейман Пишний

Палац Топкапи: відео

Новости