Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац Дожів

  1. Як знайти Палац Дожів
  2. Час роботи
  3. Що подивитися в Палаці Дожів
  4. Історія Палацу Дожів

У Венеції залишилося, так, в общем-то, і було досить мало готичної архітектури, але з того, що є, можна сміливо складати каталог шедеврів цього стилю. Головною і найрозкішнішої готичної коштовністю Венеції був, є і буде Палац Дожів - Palazzo Ducale.

Палац ніби сміється над законами фізики і геометрії: суцільні і важкі стіни верхнього поверху ніби парять на ажурности аркад нижніх поверхів. Він, справді, немов піднятий над кам'яними плитами Пьяцетти Сан-Марко і Слов'янській набережній. Світлі тони облицювання надають йому легкості. Палац Дожів прекрасний у будь-яку погоду і в будь-який час доби. Він зустрічає гостей міста, які прибувають з боку лагуни, своїм виглядом відразу вселяючи святковий настрій і підкреслюючи урочистість зустрічі.

Дож це обирається глава Ясновельможної республіки Венеції, держави зі столицею в Венеції, яке існувало з 12-го по кінець 18-го століття. В цілому посаду дожа проіснувала приблизно 1100 років. Дож це обирається глава Ясновельможної республіки Венеції, держави зі столицею в Венеції, яке існувало з 12-го по кінець 18-го століття Рибак вручає кільце Дожеві (Паріс Бордоне)

Як знайти Палац Дожів

Палац Дожів на мапі

фасад палацу

Палац Дожів і Дзвіниця Сан-Марко.

Палац Дожів південним фасадом виходить на Слов'янську набережну (Riva degli Schiavoni), а західним боком дивиться на Пьяцетту Сан-Марко. Разом з двома колонами, що утворюють свого роду парадний вхід в місто, він вінчає його. Палац Дожів з'єднується з Собором Сан-Марко , Утворюючи єдиний комплекс.

Словом, якщо ви опинилися на Пьяцці Сан-Марко, то треба щосили постаратися, щоб Палацу годі й шукати.

Час роботи

Музей «Палац Дожів»

  • з 1 листопада по 31 березня відкритий з 8:30 до 17:30
  • з 1 квітня по 31 жовтня з 8:30 до 19:00.

Майте на увазі, що рівно за годину до закриття Палацу Дожів припиняють продаж квитків і пропуск екскурсантів.

Вхідний квиток коштує 20 євро,

він включає в себе відвідування відразу всього музейного комплексу Сан-Марко, в який, крім Палацу Дожів, входять:

  • Музей Коррер,
  • Бібліотека Марчіана (Скульптурні зали),
  • Археологічний музей.

З цього єдиним квитком ви можете пройти по згаданим музеям протягом 3 місяців. Тобто, одноразово, звичайно: сьогодні Палац Дожів, завтра Коррер, через день Скульптурні зали.

Сайт Палацу Дожів: palazzoducale.visitmuve.it .

Що подивитися в Палаці Дожів

Палац Дожів - величезний музей, на огляд якого не шкода витратити цілий день.

По-перше, сама будівля. Три поверхи Палацу спростовують своїм зовнішнім виглядом всі знайомі нам закони логіки і здорового глузду. Він здається перевернутим, оскільки найпотужніша, а тому що здається найважчою, частина вінчає будівлю, спочиваючи на мереживних балконах другого поверху і ажурних арках з тонких колон першого. Фасади Палацу облицьовані мармуром світлих тонів, від цього він здається легким і повітряним.

Палац дожа під час повені.

З боку фасаду, який виходить на Пьяцетту, зліва є окремий вхід, який називається «Паперова двері» (Porta della Carta). Вона розкішна декорована барельєфами із зображеннями дожа Франческо Фоскарі і Крилатого Лева святого Марка. Через цей вхід можна пройти на арочне галерею Фоскари, у внутрішній двір Палацу Дожів і до Сходами Гігантів. За Сходами Гігантів ви підніметеся на другий поверх Палацу.

Про повені читайте тут ...

По-друге, всередині самого Палацу ваші очі розбіжаться від великої кількості об'єктів для додатка уваги. Золота сходи ведуть в зали зібрань. Вона, оброблена позолоченою ліпниною, колись призначалася для особливо почесних гостей. За цими сходами гості піднімалися в Зал Великої Ради, це найбільший зал не тільки в Венеції, але і по всій Італії.

Велика зала. У довжину зал 54 метри, завширшки - 25, висота стін - 15 метрів. Він займає все південне крило Палацу. Вікна залу виходять на лагуну. На п'єдесталі біля східної стіни стоять крісла дожа і членів Малої ради, а всю стіну займає полотно Якопо Тінторетто «Рай». На стелі ви побачите розпис Паоло Веронезе «Тріумф Венеції». По стінах висять портрети всіх дожів, що правили Венецією.

Зал виборів (або Зал долі) - наступний зал після Залу Великої Ради. Тут проходили вибори, тут же виносилися вироки. Зал оздоблений різьбою і позолотою. Прикрашений картинами на алегоричні теми.

Зал компаса, Зал Скарлатті, Зал Ради Десяти, Зал Колегії, Зал Сенату, зал Карт розкажуть вам венеціанську історію і покажуть всю міць мистецтва художників і майстрів Ясновельможної республіки.

З залів Управління законів та Управління кримінальних справ ви пройдете по мосту Зітхань просто до в'язниці. Саме тут ви остаточно зрозумієте, чому цей красивий на вигляд міст так називається.

Історія Палацу Дожів

Фасад палацу з балконом. Зліва видно ті самі дві колони.

Спочатку на місці нинішнього Палацу стояла фортеця зі стінами та вежами, оточена водою. Це була перша резиденція дожа, побудована в 810 році. Через 166 років трапився палацовий переворот, в результаті якого венеціанці спалили той палац. Замість нього побудували інший, який теж згорів в 1106 році.

XII століття продиктував венеціанським будівельникам нові правила будівництва, вони відмовилися від кріпосних стін і веж, засипали рів і стали будувати саме палац. Море відмінно захищало місто, замість стін у венеціанців був відмінний флот.

Будівля Палацу, яке сьогодні стоїть в серці Венеції, будували з 1309 по тисячу чотиреста двадцять чотири роки. Архітекторами вважаються Філіппо Календаріо (йому приписується початковий план проекту), П'єтро Базей і майстер Енріко. Для закінчення будівництва до Венеції запросили флорентійських і ломбардні майстрів, але основні роботи по обробці будівлі були виконані венеціанцями - знаменитими майстрами по обробці мармуру, членами сім'ї Бон.

Палац Дожів - малюнок.

20 грудня 1577 року сталася сильна пожежа, він сильно пошкодив південне крило Палацу. Вирішено було не міняти готичного стилю. За реставрацію взявся Антоніо де Понті, автор знаменитого на весь світ Моста Ріальто.

Палац Дожів був основною резиденцією дожа Ясновельможної Республіки, тут же засідали Сенат і Велика Рада, в цьому ж будинку розміщувалися Верховний суд і таємна поліція, над Залом Ради Десяти знаходилися камери сумнозвісної в'язниці Пьомбі (Свинець), з якої зумів втекти тільки одна людина за всю історію цієї тюрми - Джакомо Казанова. Тюремні камери розташовувалися і в підвалах Палацу, на рівні води Палацового каналу.

З центрального балкона Палацу дож був народу, вітав високих гостей. З боку, що виходить на Пьяцетту, на рівні другого поверху серед мармурових колон світлих тонів можна побачити дві колони більш темного, червоного відтінку. Це зроблено спеціально: між цими колонами стояла людина, зачитує смертні вироки.

Сьогодні Палац Дожів - це розкішний музей, який повинен стояти (і варто) в списку пам'яток Венеції, обов'язкових до відвідування.

Новости