Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Околиці Ялти. Лівадійський палац, Поляна казок і Массандра -

  1. Лівадійський палац
  2. Що подивитися в Лівадійському палаці?
  3. Як з Ялти доїхати до Лівадійського палацу?
  4. Поляна Казок
  5. Як доїхати до Поляни Казок?
  6. Масандрівський завод
  7. Як доїхати до Масандрівського заводу?
  8. Мої враження

Всі ми з дитинства добре знаємо Ялту. Багато з нас там бували, а хтось добре про неї чув. Знаменита набережна Ялти і не менш відома канатна дорога, яка веде на Ай-Петрі. Хто з нас не бачив їх або, принаймні, не чув ?! Всі ми з дитинства добре знаємо Ялту

Але сьогодні я хочу розповісти не про це чудове місто Криму, а про околиці Ялти, що там цікавого. Це і «Поляна Казок», і Лівадійський палац і завод Массандра.

Лівадійський палац

Лівадійський палац - це не просто пам'ятка Криму. Це важливе місце в історичному плані. Саме тому хочеться почати з розповіді про нього. Лівадійський палац являє собою останнє спорудження часів Російської Імперії. Створювався він як південна резиденція сімейства Романових. Розташовується в селищі Лівадія, що в 3-х км від м Ялта.

Відомо, що в 1834 році в околиці Ялти прибув граф Потоцький Лев Северинович, який купив Лівадію. У його маєтку був зведений панський будинок, оранжереї, закладений ландшафтний парк. Проект був розроблений Ф. Ф. Ельсоном. У 1861 році Лівадія стала літньою резиденцією Олександра II і його сім'ї.

Будинок Потоцького або Великий палац був кілька перебудований за проектом Монігетті. Крім цього, побудували Почтовий будинок, Малий палац, кухню. В цей же період була зведена Хрестовоздвиженська церква, Вознесенська церква в селищі Лівадії і інші споруди. У 1894 році в Лівадії помер Олександр III .

За проектом ялтинського архітектора Краснова Миколи Петровича в Лівадії в 1911 році було побудовано новий Білий палац для імператорської сім'ї Миколи II. Білий палац звели на місці розібраного в 1910 року Великого палацу. Малий палац був зруйнований під час Другої світової війни. Відомо, що Лівадійська резиденція вважалася палацовим майном імператорської сім'ї, вона могла бути неподільною і завещаема.

Цікаво, що в 1925 році в Лівадійському палаці відкрили санаторій для селян. У 1927 році це місце відвідував В. В. Маяковський, а в 1928 році тут гостював М. Горький.

Ялтинська конференція

3 великих президента

Одним з найбільш важливих подій, що сталися в Лівадії, є Ялтинська конференція. Вона проходила в Лівадійському палаці 4-11 лютого 1945 року. На ній зустрічалися керівники трьох союзних держав - Великобританії, США і СРСР (У. Черчилль, Ф. Д. Рузвельт, І. В. Сталін). Тут же жила американська делегація, очолювана американським президентом Ф. Д. Рузвельтом.

На цій конференції приймалися головні рішення про плановане поділ світу між країнами, що перемогли у війні. До моменту проведення конференції питання перемоги над Німеччиною був практично вирішене. До цього часу США контролювали практично весь Тихий океан, тому доля Японії також була вирішена. Глави союзних держав усвідомлювали, що у них є шанс здійснити історію Європи, так як практично вся Європа вже перебувала в руках трьох найголовніших держав.

Що подивитися в Лівадійському палаці?

Білосніжна резиденція призведе в захват навіть дуже вимогливих мандрівників. Ця будівля сміливо можна назвати шедевром архітектури. Походити по алеях резиденції, помилуватися краєвидами, які відкриваються з оглядових майданчиків, спуститися до моря може кожен. Вхід на територію палацу вільний. Білосніжна резиденція призведе в захват навіть дуже вимогливих мандрівників

Заплативши за квиток, можна відвідати палац і подивитися його зсередини. У касах можна знайти кілька пропозицій з різними екскурсіями. Працює Лівадійський палац щодня, крім понеділка. З липня по вересень палац відкритий для відвідування з 10.00 до 18.30, з квітня по червень і жовтні - з 10.00 до 18.00, а в листопаді - березні - з 10.00 до 16.00.

Під час екскурсії гід розповідає про історію цього місця, показує кімнати членів сім'ї Романових. Демонструють зал, в якому проходила конференція, і стіл, за яким сиділи глави трьох держав. Але найбільш відомим і, мабуть, найбільше запам'ятався місцем в Лівадійській резиденції є Італійський дворик.

Тут можна почути його історію і сфотографуватися на пам'ять
Тут можна почути його історію і сфотографуватися на пам'ять. Правда, фотографувати на свій фотоапарат не дозволяють. Тому доведеться скористатися послугами фотографа, який тут же роздрукує вам фотографію.

Як з Ялти доїхати до Лівадійського палацу?

Доїхати в Лівадійський палац з Ялти можна наступними способами:

Громадським транспортом - автобусами № 5, 11, 27, 32, 47. Слід їхати до зупинки «Лівадійський палац» або «Санаторій« Прикордонник ».

Якщо ви подорожуєте на своєму автомобілі, то. озброївшись навігатором, можна доїхати швидко і комфортно. На дорогу піде близько 30 хвилин.

Поляна Казок

поляна казок

У декількох кілометрах від Ялти знаходиться музей під назвою «Поляна Казок». Це музей флористики і скульптури, розташований під відкритим небом. Розмістився він над Ялтою в ущелину, порослому лісом. Тут можна зустріти сотні героїв казок, виконаних з різних матеріалів. Цікаві скульптури, в основі яких лежать корчі химерної форми.

Цікаві скульптури, в основі яких лежать корчі химерної форми

Можна помилуватися скульптурами могутнього Святогора, веселого Буратіно, Василини прекрасної, завзятого Карлсона і багатьох інших героїв казок. Вони також можуть стати частиною композиції ваших фотографій з подорожі. Всі скульптури представлені в одинадцяти розділах експозиції: казки всій землі, у лукомор'я, казковий ліс, казки та легенди Криму, Пушкінська поляна, казки сучасні та інші експозиції. Можна помилуватися скульптурами могутнього Святогора, веселого Буратіно, Василини прекрасної, завзятого Карлсона і багатьох інших героїв казок
На території «Поляни Казок» знаходиться ставок, в якому вмістилися скульптури, лілії, жаби і рибки. Посидіти в тіні біля ставка, насолодитися прохолодою від води. Що може бути краще в спекотний день після прогулянки ?!

Унікальність «Поляни Казок» не тільки і не стільки в скульптурах, як в місці розташування. Ліс, гори надають цьому місцю надзвичайну привабливість для туриста. Тут же можна відвідати зоопарк Казка. Це найбільш відомий в Криму зоопарк.

У літній період «Поляна Казок» працює з 9.00 до 20.00 (каси відкриті до 19.00), в зимовий - з 9.00 до 17.00 (каси до 16.00). Квиток для дорослого в зоопарк коштує 500 руб, для дітей 3-10 років 250 руб; на «Поляну Казок» відповідно 200 руб та 100 руб.

Як доїхати до Поляни Казок?

Доїхати до музею «Поляна Казок» і зоопарку можна трьома способами:

Найбільш актуальне - маршрутне таксі від автовокзалу м Ялта. При цьому маршрутка № 27 довезуть безпосередньо до музею. А маршрутки № 24, 26 довозять до місця, від якого потрібно буде піднятися трохи в гору.
На особистому транспорті з Ялти.
Можна доїхати на таксі. У літню пору таксисти регулярно чергують у «Поляни Казок».

Масандрівський завод

Масандрівський завод привабливий своєю історією. А почалася вона з того, що в 1891 році головним виноробом в Криму і на Кавказі був призначений князь Л. С. Голіцин. Він перший в Російській імперії заклав винний завод тунельного типу під землею, де вироблялося столове і десертне вино. Будівництво почалося в 1894 році в місці, обраному ним особисто, на схилі гори, з хорошим мікрокліматом, в маленькому селищі Масандра. Масандрівський завод привабливий своєю історією

Керівником проекту був Качалов Володимир Миколайович - камергер Найвищого Двору, керуючий маєтком Лівадія і Массандра. Массандра є найстарішим винним підвалом Криму. Побудований в 1897 році головний підвал складається з семи тунелів. Довжина кожного з них 150 м, а ширина 5 м. Від центральної галереї тунелі розходяться у вигляді віяла. Головною їхньою гідністю є постійна температура 10-12 ° C, яка є найкращою для дозрівання вина.

Головною їхньою гідністю є постійна температура 10-12 ° C, яка є найкращою для дозрівання вина

Екскурсія по території заводу побудована таким чином, що ви проходите і по підвалах заводу, і по надземної частини, потім група виходить у внутрішній двір заводу. Саме тут можна побачити завод таким, яким він був зображений на етикетці, на винній пробці. Тут же можна подивитися на знамениту башту з годинником, на ній зображена дата заснування заводу. Екскурсія по території заводу побудована таким чином, що ви проходите і по підвалах заводу, і по надземної частини, потім група виходить у внутрішній двір заводу
У колекції массандровских вин понад мільйон пляшок і більше 800 найменувань. Фотографувати на території заводу можна, але в підвалах є обмеження - дозволена зйомка тільки без спалаху. Частина підвалів закриті для відвідування, в них можна тільки заглянути.

Як доїхати до Масандрівського заводу?

До заводу Массандра можна дістатися кількома способами:

Від речового ринку м Ялти на маршрутці № 40. Їхати хвилин близько 15 хвилин.
Від автовокзалу м Ялта на автобусі № 44 або маршрутці № 3.
Від автовокзалу м.Сімферополя на тролейбусі, дорога близько 2,5 годин.
Із Сімферополя на таксі, вартість поїздки буде близько 2000 руб.
На особистому транспорті з Сімферополя, з Ялти.

Мої враження

В один день ми відвідали «Поляну Казок», Лівадійський палац і завод Массандра. Їздили ми на двох автомобілях. Водії наші раніше бували в цих місцях, так що проблем з навігацією у нас не було.
Треба сказати, що компанія наша складалася з людей різного віку - дорослих і дітей. У «Поляні Казок» було цікаво всім - і дорослим, і дитині. На території Лівадійського палацу також гуляли ми всією компанією - фотографувалися, милувалися видами, сиділи в тіні альтанок, що особливо було актуально в жаркий червневий день. Цей день був, на диво, дуже спекотним для цієї пори року.

А ось Масандрівський завод відвідували вже не все. Водії не пішли, тому що дегустувати вино їм не можна було, а без дегустації екскурсія по заводу здається незавершеною. Так що обидва наші водії залишилися з дитиною за межами заводу. А нам всім дуже сподобалася екскурсія. А ось Масандрівський завод відвідували вже не все

Дізналися багато цікавого про процес виробництва вина, про історію самого заводу і, звичайно, дегустація. Цей момент дозволив вибрати найбільш вподобане вино. А потім його можна придбати в магазині при заводі. Треба зауважити, що ціна вина на заводі представлена ​​роздрібна вартості такого ж вина в місті.

Мене особисто найбільше вразило відвідування Лівадійського палацу. Величність його архітектури і камерність кімнат прекрасно поєднуються, доповнюючи один одного. Велика Прідворцовий територія, обсаджений всілякими рослинами і вид на море, що відкривається звідти. Мене особисто найбільше вразило відвідування Лівадійського палацу

Як з Ялти доїхати до Лівадійського палацу?
Хто з нас не бачив їх або, принаймні, не чув ?
Що подивитися в Лівадійському палаці?
Як з Ялти доїхати до Лівадійського палацу?
Що може бути краще в спекотний день після прогулянки ?
Як доїхати до Поляни Казок?
Як доїхати до Масандрівського заводу?

Новости