Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Наша адреса - Крим. Лівадійський царський палац Миколи II в Криму

Неймовірно гарне палац, білокам'яний, з граціозною архітектурою, на тлі яскраво синього моря, оточений смарагдовою зеленню парку, весь залитий сонцем - саме таке враження справляє Лівадійський царський палац Миколи II. Розташований він у маленькому приморському селищі Лівадія, і отримав свою назву від першого свого власника - польського магната Лева Потоцького, який набуває ці землі в 1834 році, і за проектом ялтинського архітектора К. І. Ешлімана будує для себе маєток і називає його грецьким словом Лівадія , що означає - галявина. Навколо маєтку, приблизно на 4 га землі, садівник Делінгер розбиває розкішний парк.В 1860 році Лівадію купує Олександр II для своєї дружини. Будинок Потоцьких перебудовується в палац. Палац переходить у спадок до Олександра III, потім - до Миколи II. У 1904 році старий великий палац зносять і будують новий за проектом талановитого ялтинського архітектора Н.П. Краснова. Дивовижний по красі, новий палац був побудований всього за сімнадцять місяців.

Будувався палац швидко і з широким розмахом, засобів не шкодували. Проведено були колосальні роботи. Дві з половиною тисячі робітників працювали 17 місяців не тільки вдень, але і вночі, при світлі смолоскипів. Стіни зводили з білого інкерманського каменю. Зовнішня поверхня стін палацу після закінчення будівництва була флюатірована, т. Е. Покрита спеціальним хімічним складом (кеслерскім флюатом), що охороняв камінь від вивітрювання і забруднення. Усередині палацу були використані всі новітні досягнення будівельної техніки, між поверхами побудований ліфт.

У Лівадійський палацовий ансамбль, крім Великого палацу, входять поштовий корпус, палац міністра двору барона Фредерікса, споруджені одночасно з палацом, палацова церква в ім'я Воздвиження Чесного Хреста, побудована в 1872 р, і італійський дворік.Італьянскій або Флорентійський дворик, безумовно, підкреслює тонкість і вишуканість Лівадії. Ввійти туди можна через мереживні ворота з кованого заліза. Це місце повністю повторює стиль італійських будівель того часу. Дворик з усіх боків оточують колони, створені в дусі середньовічної Італії. Кам'яні стежки закінчуються в центрі, де розташований мармуровий фонтан, безсумнівно, привертає погляд .. В архітектурі триповерхового палацу виразно простежуються форми італійського Відродження з найтоншою промальовуванням колонад, відкритих аркад, чарівного флорентійського дворика. Як властиві еклектиці «добавок» привернуті елементи архітектури Візантії (дзвінниця), арабської архітектури (світловий дворик) і готичний (колодязь і химера на балконі) .У палаці 58 художньо оброблених кімнат. Головний вхід оформлений попарно розташованими колонами з блакитно-білого мармуру і прикрашений тонким художнім різьбленням по каменю, виконаним російськими і італійськими майстрами. По обидва боки входу встановлені великі вази з уральської яшми. Із західного боку до палацу примикає церква у візантійському стилі, перебудована ще Монігетті з католицької каплиці Потоцьких. Трохи вище над невеликим джерелом ще в 1863 році встановлено фонтан. Він виконаний з білого мармуру і за формою нагадує Фонтан Сліз в Ханському палаці. Фонтан цей не єдиний на території Лівадії. Тут є ще кілька різних за формою, але, як правило, невеликих фонтанів. Створені вони в різний час, але добре поєднуються з плануванням парку.

Лівадійський палац У 1925 р в колишньому царському палаці був відкритий санаторій для селян, пізніше, в 1931 р, перетворений в кліматичний лікувальний комбінат. 4-11 лютого 1945 р, за три місяці до перемоги над гітлерівською Німеччиною, у Великому (Білому) залі палацу проходила Кримська (Ялтинська) конференція глав урядів трьох держав антигітлерівської коаліції - СРСР, США і Великобританії, на якій були прийняті «Декларація про звільнену Європу », рішення про створення ООН і інші документи, що мали важливе для долі світу значення. Під час роботи конференції в палаці була резиденція президента Сполучених Штатів Америки Ф.Рузвельта.

У липні 1974 року в Білий палац вперше увійшли екскурсанти. Зараз в палаці два відділи - меморіальний і відділ, в якому експонуються твори образотворчого мистецтва. Сотні туристів щодня відвідують зали палацу, прогулюються по парку.
Каса працює з 10-00 до 17-00.
Без перерви і вихідних.
Групові заявки за телефонами:
+7 (978) 761-81-71; +7 (3654) 31-55-81;
Лівадійський палац-музей надає екскурсійні послуги за двома основними експозиціям:
«Кримська конференція глав урядів СРСР, США і Великобританії»;
«Романови в Лівадії».
Оглядова екскурсія, тривалістю 1 година 30 хвилин (в літній період - 1 година 10 хвилин), включає в себе відвідування парадних залів першого поверху, супроводжуване розповіддю екскурсовода про події 4 - 11 лютий 1945 року, пов'язаних з роботою Кримської (Ялтинської) конференції глав урядів СРСР, США і Великобританії, а також з перебуванням в Лівадійському палаці американської делегації на чолі з президентом Ф. Д. Рузвельтом.
На другому поверсі палацу, в особистих кімнатах царської сім'ї екскурсанти знайомляться з перебуванням на Південному березі Криму трьох поколінь Романових, а також з деякими подробицями життя в Лівадії останнього Російського імператора Миколи ?? і членів його сім'ї.
Дорослий квиток: Дорослий квиток: 400 руб.
Пільговий квиток (пенсіонери, студенти при пред'явленні документа): 250 руб.

Як знайти, дістатися. Розташований палац в селищі Лівадія в 3-х км на захід від Ялти. З верхньої дороги Ялта-Севастополь є вказівник на Лівадію. Дорога веде через затишний поселочек прямо до палацу. У Лівадії можна пройти пішки з Ялти через територію Приморського парку, повз санаторіїв "Росія" і "Чорномор'я", повз виноградників і винзаводу, або доїхати будь-якою маршруткою, рейсовому автобусі, що йдуть в західному напрямку.
Із Сімферополя на автобусі або тролейбусі «Сімферополь-Ялта» (від залізничного-Вокзалу) до зупинки Автовокзал Ялта.
З Севастополя на автобусі «Севастополь-Ялта» до зупинки Автовокзал Ялта.
Від Автовокзалу міста Ялта на маршрутах № 11, 100, 108 до кінцевої зупинки "Лівадія". Далі пішки 5 хв. по території Лівадійського парку.
Адреса музею: Республіка Крим, 298655, м Ялта, смт. Лівадія, вул. Батурина, д. 44а

На головну
Визначні пам'ятки Криму
Подорожуємо по Криму
Відпочинок в Криму
міста Криму
Ваші історії, відгуки
Контакти

Новости