Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найзнаменитіші палаци Криму: Ханський палац у Бахчисараї. фото

Уявити собі Крим без одного з його головних прикрас - чудових, воістину царських, що вражають чудовою архітектурою палаців просто не можливо. Палац княгині Гагаріної, Лівадійський, Масандрівський, Воронцовський, Ластівчине гніздо, Ханський, Юсуповський - і це ще далеко не повний перелік всіх палацових споруд, які розташовані в наймальовничіших куточках Кримського півострова.

Така велика кількість пам'яток архітектури та історії пояснюється досить просто - в усі часи Крим славився прекрасними кліматичними умовами, а тепле море, прекрасні пейзажі і тропічна рослинність не могли не привертати сюди представників аристократії.

Дуже багато відомих прізвища Російської імперії, включаючи, звичайно ж, саму імператорську сім'ю вважали за краще проводити літо далеко від вогкості, затяжних дощів і сірих, гранітних каналів Санкт-Петербурга, зводячи справжні палаци на теплом, гостинному півострові, в яких було все необхідне і для комфортного проживання і для того, щоб підкреслити найвищий статус «відпочиваючих».

Національна енциклопедія будівництва ProfiDom.com.ua починає публікувати матеріали про деякі з цих прекрасних палаців Кримсокго півострова

Історія Кримського півострова тісно пов'язана з історією Османської імперії. Свого часу, від 1478 року і до того моменту, коли після російсько-турецької війни переможені турки не відмовилися від претензій на Крим, півострів був однією з її частин. Слідів турецького панування в Криму залишилося досить багато, однак, найяскравішим і вражаючим вважається Ханський палац, що розташувався в Бахчисараї і був резиденцією Кримських ханів з 16 століття.

Цікаво, що початок зведення палацу в 1532 році стало початком будівництва і самого майбутнього престижного курорту Бахчисарай, тому можна з упевненістю сказати: без цього монументальної споруди, швидше за все, не виник би новий, яскравий і став на сьогоднішній день дуже відомим кримське місто.

До речі, палац є єдиним у світі зразком оригінальної резиденції мусульманського правителя, самобутньої татарсько-кримської архітектури, зразком унікального зодчества цього відокремленого народу.

Насправді, Ханський палац являє собою цілий палацовий комплекс, який в цілому і створює незвичайний зовнішній вигляд даного будови. До складу Ханського палацу входять:

Палацова площа

Північні ворота і надбрамна вежа

поштовий корпус

Велика Ханська мечеть

ханський цвинтар

Золотий фонтан

фонтан Сліз

Соколина вежа

Крім того, Ханський палац у Бахчисараї включає такі важливі і знамениті будівлі, як Північне і Південне Дюрбе (купольні усипальниці), Ротонду Менглі II Герая, Конюшенного і Бібліотечний корпусу, Південні ворота, Садові тераси, Дюрбе Діляри-бікеч, Персидський сад, Гаремний корпус , Бассейний дворик, Літню альтанку, розташовану на першому поверсі, Золотий кабінет на другому поверсі, Малу ханську мечеть, Лазні Сари-Гюзель, дворик Фонтану, Зал Дивану, Портал Демір-Капи, Житлові покої кримських ханів і Кухонний корпус.

Свого часу, в Ханському палаці побували Катерина Друга, яка прожила тут три дні, Олександр Сергійович Пушкін, імператори Олександр Перший і Олександр Другий, Василь Андрійович Жуковський, а під час чергової російсько-турецької війни тут розміщувався лазарет, в котом працював знаменитий Микола Іванович Пирогов.

Для того, щоб просто оглянути всі, без винятку, покої і цікаві куточки Ханського палацу в Бахчисараї, знадобиться цілий день, а щоб оцінити всі нюанси архітектурних рішень і вивчити історію комплексу - кілька неспішних, уважних відвідувань Ханського палацового комплексу разом з професійним гідом.

Ханський Палац, як і всі, що знаходиться на території включеного українського Криму, належить нашій країні, як найбільше культурна спадщина минулого.

У наступній публікації, Національна енциклопедія будівництва ProfiDom.com.ua розповість про Воронцовському палаці

Новости