Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Масандрівський палац

Автор: Наталя Шайкін

Массандра добре відома за межами Криму завдяки чудовим винам, які виготовляють тут, і палацу імператора Олександра III. Масандрівський палац - один з кращих архітектурних пам'ятників Південного берега Криму, гармонійно вписався в навколишню природу. Легке витончене будівля добре вимальовується гостроверхим дахом на тлі вкритих лісом гір. Палац розташувався у Верхній Масандрі на висоті 200 метрів над рівнем моря. Від нього відкривається прекрасний вид на море і Ялтинську бухту. Імператор Микола I, відвідавши в 1837 році Массандровское маєток графа М.С. Воронцова, був так вражений красою цього місця, що, оглядаючи інші Південнобережні дачі, повторював: «Добре, та все не Массандра». Раніше недалеко від палацу знаходилася стара церква, а поруч зі скелі випливав джерело. З давніх часів джерело вважався святим, водою з цього джерела хрестили немовлят, її вважали особливо чистою та цілющою, так що пили її всієї Массандрой. За часів Олександра III в престольне свято Різдва Іоанна Хрестителя, тут проходили благодійні ярмарки, кошти від яких ішли на користь бідним і нужденним.

Історія Масандри
стиль
парк
Як дістатися до Масандрівського палацу


== Історія Масандри ==

Територія Масандри була заселена з давніх часів. Археологи виявили залишки таврські поселення і руїни середньовічних храмів XIV-XV століть. В Античні часи тут з'явилося поселення, коли - точно не встановлено, але мабуть, не раніше XV або початку XVI століть. Поруч з джерелом Ай-Ян (святий Іоанн) греки побудували церкву в ім'я Різдва Іоанна Предтечі. І хоча після виходу християн з Криму храм був зруйнований татарами, залишилися греки приходили сюди 24 липня в день Різдва Іоанна Предтечі і здійснювали богослужіння. У наказовому аркуші хана Крим-Гірея за 1782 рік згадуються покинуті грецькі села «Марсанда» і «Мгараш». До моменту приєднання Криму до Росії місцевість була розвалинами, зарослі лісом і дикими виноградними лозами. Академік П.С. Паллас, зробивши подорож по Криму в 1793-1794 роках, описує занедбані землі грецького села Марсанда, жителі якої в 1778 році були переселені в Маріупольський повіт.

У 1788 році ці землі були подаровані Катериною II французькому контр-адміралу принцу Карл Нассау-Зіген, начальнику Чорноморської гребний флотилії за участь в штурмі Очакова. Краса цих місць справила на маршала незабутнє враження, принц хотів оселитися тут надовго, але незабаром був змушений повернутися на батьківщину. Землі Масандри знову перейшли в казну, і в 1796 році вони були подаровані поміщику Матвію Нікітіну.

Першим власником Масандри був економсоветнік Н.М. Смирнов, який свого маєтку назвав «Дача богоданного». Землемірний план дачі, знятий в 1897 році, зберігся в Нікітському саду. Територія цієї дачі величезна - близько трьох тисяч десятин, вона тягнулася від Ялти і села Ай-Василь на заході, до села Ай-Даніль на сході. У зв'язку з тим, що Смирнов не займався ні будівництвом, ні сільським господарством, дача вже в 1811 році знову належить казні. З території цієї дачі за розпорядженням Дюка Рішельє Х.Х. Стевеном було вибрано місце (село Микита і розорена село Магарач) для організації Імператорського Нікітського ботанічного саду. В цей же час приймається рішення про продаж земель села «Марсанди».

У путівнику того часу пишеться: «минула по шосе Ялтинський церковний бугор помітить стежку, що веде на піднесеність, що лежить з правого боку поштової дороги. Доріжка ця веде в крихітну татарську сільце Масандра, про існування якої можуть знати тільки тубільці, бо вона спочиває в поглибленні двох височин, що перешкоджають бачити її з усіх боків, і майже невідома офіційно за окреме селище, тому що показана всередині округу суміжних з нею поміщика ».

У 1815 році маєток купила Софія Костянтинівна Потоцька, жінка з романтичної долею. Графині дуже подобалися масандрівські простори, і прекрасний клімат. Виноградарством і виноробством вона теж не займалася, але мріяла на пагорбах Масандри побудувати місто - центр всього Південного берега і назвати його Софіополіс. Ялта в той час була маленькою рибальським селом на узбережжі. Користуючись підтримкою генерал-губернатора Новоросійського краю Дюка Армана де Рішельє, Софія Костянтинівна почала будівництво замку і парку. Але незабаром Рішельє з політичних мотивів змушений був залишити свою посаду, і ідея побудови великого міста вмирає.

Після смерті красуні гречанки дача «богоданного» перейшла у спадок її дочки Ольги Наришкіної, дружині генерал-ад'ютанта Льва Наришкіна, двоюрідного брата Михайла Воронцова - генерал-губернатора Новоросії і Бессарабії. У неї-то і купує Масандру для своєї улюбленої племінниці графині О.В. Браницької (тещі М.С.Воронцова) ясновельможний князь Григорій Олександрович Потьомкін. Олександра Василівна придбала цю дачу для онуків, але всіма справами відав і розпоряджався Михайло Семенович Воронцов. Граф, оцінивши красу тутешніх місць, влаштував парк і відродив церкву. Новий храм, побудований за проектом архітектора Філіпа Федоровича Ельсона (1793-1867), оригінально виглядав серед оточував його лісу. Вікові граби, розлогі дуби і невеликий білий храм в давньогрецькому стилі. Він був побудований досить просто, головний вхід прикрашали чотири колони доричного ордена і трикутний фронтон, який вінчав хрест, до входу вели дев'ять мармурових сходинок. Дзвіницю розмістили прямо на гілках могутнього дуба, що ріс поруч з церквою. Будівництво храму закінчили в 1832 році і освятили в пам'ять Усікновення Глави Івана Предтечі. З під вівтаря церкви випливав джерело, який збирався недалеко від церкви в невелика водойма, прикрашений іконами. Храм Іоанна Предтечі відвідували члени імператорської родини, в 1837 році тут молилася імператриця Олександра Федорівна, дружина Миколи I.

У 1879 році поряд з церквою спадкоємець генерал-губернатора князь С.М. Воронцов вирішив побудувати палац. Для будівництва було обрано місцевість, багата мальовничими скелями, гротами і джерелами. Проект палацу, в основі якого лежав тип французького замку епохи пізнього Відродження із середньовічними вежами, крутими гостроверхими дахами і вигадливими мансардами, був готовий до 1880 року. Французький архітектор М.А. Бушар оселився в Масандрі, і будівництво йшло досить успішно.

До середини 1881 року палац був підведений під дах, але в кінці листопада Бушар несподівано помер. Незабаром помер і сам замовник С.М. Воронцов. Будівництво палацу надовго зупинилося, і життя тут завмерло до 1889 року, коли Масандру придбало питоме відомство для імператора Олександра III. У власність царя перейшло «будівля в два поверхи ... складене з місцевої вапняної породи каменю», з цинковим дахом і підвалами, але абсолютно не обладнаний всередині. Він доручає добудувати палац одному з найбільших російських архітекторів другої половини XIX століття Максиміліану Єгоровичу Месмахеру. Керував будівництвом палацу архітектор О.Е. Вегенер. У декор фасаду вносяться багато змін в стилі модерн. Будівництво йде швидкими темпами, але раптова смерть імператора в 1894 році, відсуває його закінчення.

Немов фатальна друк тяжіла над цим палацом, не дозволяючи завершити будівництво. Палац будувався 20 років, але навіть в 1902 році будівельники здали його непридатним для життя: не було внутрішньої обробки, меблів, освітлення. Масандрівськії маєтку не знаходилося застосування. Зрештою, вирішили зробити з нього шляховий палац - імператор Микола II зацікавився створенням в Масандрі центру Кримського виноробства і збирався приїжджати сюди для спостереження за роботами. До того ж палац служив мисливським будинком Романових. Внутрішнє оздоблення, отже, було досить скромним, ніяких господарських будівель, крім сторожового будинку, не передбачалося. Царське сімейство жодного разу навіть не залишалося тут на нічліг - відпочивши кілька годин і відвідавши церкву, їхали в улюблену Лівадію .

Добудували палац вже після 1921 року, влаштувавши в ньому санаторій для хворих на туберкульоз. Навколишній простір змінилося: Храм Усікновення Глави Іоанна Предтечі знесли, багатовікові дуби зрубали, а джерело висох. На згадку про ті часи залишилися лише кілька мармурових сходинок. За радянських часів цей прекрасний архітектурний пам'ятник був «закритим об'єктом». У 1948 році його переобладнали в ретельно охороняється держдачу, куди двічі на відпочинок приїжджав І.В. Сталін. Тут регулярно бували Н.С. Хрущов і Л.І. Брежнєв.

У 1990 році палац був переданий музейному об'єднанню «Палаци і парки Південного берега Криму» для відновлення в ньому інтер'єру-експозиції часів Олександра III. В даний час палац є філією Алупкінського палацово-паркового заповідника і відкритий для відвідування. На першому і другому поверхах будівлі розміщена експозиція палацового інтер'єру другої половини XIX століття, створена на основі фондів Алупкінського палацу-музею . Зали третього поверху займають стаціонарні виставки.


== Стиль ==

У завершеному своєму вигляді творіння архітектора Месмахера відрізняється від задуму Бушара, тобто від французького готичного замку, і нагадує споруди в стилі Людовика ХVI. Архітектор перетворив аскетичний лицарський замок в казковий терем. Триповерхова будівля з безліччю декоративних зовнішніх деталей вінчає пірамідальний дах. Стрілоподібне завершення «кріпаків» веж, високі камінні труби додають будові спрямованість увись, і тому палац здається легким і витонченим. Петербурзький архітектор застосував в оздобленні фасадів метлахськую і керамічну плитку, в інтер'єрах - майолікові кахлі, вітражі, живопис по склу, випалювання по дереву з підфарбовування. Майстерність і смак дозволили йому гармонійно поєднати елементи архітектури та образотворчого мистецтва.

Майстерність і смак дозволили йому гармонійно поєднати елементи архітектури та образотворчого мистецтва

У першому поверсі - їдальня з різьбленого дуба, більярдна, буфетна і кухня вся в кахлях; на другому поверсі - житлові кімнати. Палац призначався Олександром III для відпочинку, і тому в ньому немає прийомних кімнат. Кімнати всі маленькі, з низькими стелями, усюди прекрасні каміни з кримського мармуроподібного вапняку. Третій поверх, світліший, оброблений простіше і призначався для дітей. У палаці багато балконів і терас, на яких встановлені декоративні вази та скульптури, що зображували грецьких богів, сфінксів, химер, сатирів.

У палаці багато балконів і терас, на яких встановлені декоративні вази та скульптури, що зображували грецьких богів, сфінксів, химер, сатирів

Масандрівський палац був задуманий за останнім словом інженерної думки - динамомашина і потужний котел постачали царський палац електроенергією і теплом. Зі східного боку побудована підпірна стіна з практичною метою: щоб зсуви і потоки води, що сходять з гір, не руйнували палац. Але прикрашена нішами, вазами, високими колонами, статуями і фонтанами, вона виглядає як невід'ємна частина палацового комплексу. Навіть висока труба «кочегарки», стилізована під мінарет, гармонує з строкатим візерунком кахельної даху і витонченими лініями і вирізами стін будівлі. Чудовий парк, розбитий навколо палацу підкреслює його неповторність і романтичність.

Чудовий парк, розбитий навколо палацу підкреслює його неповторність і романтичність


== Парк ==

Композиція палацу і парк площею 6 гектарів створюють унікальний палацово-парковий ансамбль. Верхній Масандрі була призначена роль своєрідного ландшафтного заповідника. Розкішні сіножаті великими терасами піднімалися до самого підніжжя гір, листяні ліси чергувалися з сосновими, ялівцевими і Тисів. На їх фоні живописно виділялися сірі брили скель з таємничими кам'яними гротами. Парк формувався поступово шляхом заміни місцевих дубово-грабових насаджень привізними екзотичними деревами та чагарниками, серед яких самшит, тис ягідний, пінія, катальпа.

Архітектурно оформлена частина парку займає невелику ділянку біля самого палацу. Далі вона переходить в природний лісовий масив з прогулянковими дорогами і стежками. У самого палацу газони, квітники і невисокі чагарники. У центральній частині партеру, навпроти палацу - великий плоский басейн з фонтанами, біля входу кам'яна огорожа з балюстрадою і двома сфінксами. Навпаки сфінксів, ростуть гігантські секвої рідкісної форми і кольору. З майданчика біля палацу відкривається прекрасний вид на безмежні простори моря, ялтинський затоку і підноситься над ним гірський ланцюг з вершиною Ай-Петрі.

== Як дістатися до Масандрівського палацу ==

До Массандрівському палацу можна проїхати з Ялти на тролейбусі до зупинки «Верхня Массандра», у скелі зі скульптурою орла вийти на дорогу, відгалужується від магістралі на північ, і пройти по ній до палацу.

До Массандрівському палацу можна проїхати з Ялти на тролейбусі до зупинки «Верхня Массандра», у скелі зі скульптурою орла вийти на дорогу, відгалужується від магістралі на північ, і пройти по ній до палацу

література:
Д.Тарасенко. Південний берег Криму. 2006
В.Ф. Нейенкірхен, А.С. Моїсеєв. Крим. Путівник. 1914
О.Ю. Захарова. Ясновельможний князь Воронцов. 2004

5 січня 2014

категорії: Массандра , ПБК , Ялта

Права на документ належать автору, вказуйте посилання при цитуванні

Новости