Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Люксембурзький сад

  1. Jardin du Luxembourg: пам'ятки саду
  2. Люксембурзький палац - резиденція Марії Медічі
  3. фонтан Медічі
  4. Розваги в Люксембурзькому саду
  5. Інформація для туристів
  6. Як дістатися до Люксембурзького саду
  7. Години роботи:

Люксембурзький сад (фр. Jardin du Luxembourg) в Парижі - палацовий парк на лівому березі Сени, улюблене місце відпочинку парижан і туристів.

Люксембурзький сад був створений з ініціативи королеви Марії Медічі в 1612 році і зараз займає площу в 25 гектарів.

Початковий сад займав всього 8 гектарів і представляв собою невеликий парк з деревами, квітковими клумбами і штучними ставками. У 1630-х роках сад був розширений до тридцяти гектарів і набув сучасного вигляду.

Після смерті Марії Медічі монархи в основному нехтували садом. У 1780 році Людовик XVIII продав східну частину парку, проте після Великої французької революції сад розширили до 40 гектарів і відновили.

У 1865 році, під час реконструкції Люксембурзького саду, був побудований паркан навколо парку, посаджений фруктовий сад і встановлені численні статуї.

Jardin du Luxembourg: пам'ятки саду

У Люксембурзькому саду можна прекрасно провести час, милуючись красивим палацом і водоймами з фонтанами. Тут знаходиться великий фруктовий сад, пасіка, оранжерея, розарій та 106 статуй, розкиданих по всьому парку, зокрема, скульптура Марії Медічі і статуя Свободи.

До речі, в Парижі знаходяться чотири статуї Свободи: одна, як ми вже знаємо, в Люксембурзькому саду, друга - в Музеї мистецтв і ремесел, третя - на Лебединому острові, а четверту статую Свободи можна побачити біля Ейфелевої вежі.

Люксембурзький палац - резиденція Марії Медічі

Люксембурзький палац був зведений в 1630-х роках як королівська резиденція Марії Медічі. Палац будувався за проектом архітектора Саломона де Бросса в перехідному стилі від ренесансу до бароко. На початку XIX століття, після революції, резиденція була перероблена в законодавче будівлю і значно розширена Альфонсом де Жизора. З 1958 року в палаці засідає Сенат Франції.

фонтан Медічі

Фонтан Медічі знаходиться посеред мальовничої природи Люксембурзького саду. Він був побудований в 1624 році разом з палацовим парком. На фонтані зображений міфічний епізод - зустріч німфи Галатеї зі своїм коханим АЦИС, а над ними нависає жорстокий циклоп Поліфем. Прилеглий до фонтану ставок з'явився в 1862 році, тоді ж були встановлені статуї Сени і Рони, а також герб роду Медічі.

Розваги в Люксембурзькому саду

На величезній території палацово-паркового ансамблю є багато цікавих розваг для дітей і дорослих. У західній частині Люксембурзького саду знаходиться великий дитячий майданчик «Зелений курча» (Poussin Vert). Вона розділена на дві зони: для дітей до 7 років і для дітей від 7 до 12 років. Ігровий майданчик обладнана пісочницями, гірками, мотузковими трасами, дитячим скалодромом і різноманітними гойдалками.

У парку діти можуть покататися на поні або на старовинній 100-річний каруселі, подивитися виставу про життя Гиньоля в невеликому театрі маріонеток.

Найпопулярніша розвага для дітей в Люксембурзькому саду - пускання корабликів і вітрильників з дистанційним управлінням в великому басейні перед палацом. Про це розвазі згадав Джо Дассен в своїй пісні «Le Jardin Du Luxembourg».

Для дорослих тут не менше цікавих варіантів для проведення дозвілля. У парку обладнані тенісні корти та баскетбольні майданчики. Є відкритий музичний павільйон, де можна безкоштовно послухати виступ. Для любителів настільних ігор є критий майданчик для гри в шахи. Крім цього, відвідувачі можуть подивитися безкоштовну виставку фотографій, яка проводиться на зовнішній стороні садового огорожі.

Парижани та гості столиці вибирають Люксембурзький сад для сімейних пікніків, романтичних прогулянок і читання книг. На великих галявинах в гарну погоду завжди багато відпочиваючих. А якщо ви хочете побачити околиці Парижа зверхньо - відвідайте вежу Монпарнас - саму суперечливу будівництво міста, яка одночасно псує вигляд і дозволяє їм насолоджуватися.

Інформація для туристів

Адреса: Rue de Vaugirard / Rue de Médicis, 75006 Paris, Франція.

Вхід в сад - безкоштовний для всіх.

Як дістатися до Люксембурзького саду

На метро (найближчі станції):

  • лінія 4 - Odéon, Saint-Sulpice, Saint-Placide;
  • лінія 10 - Mabillon, Odéon;
  • лінія 12 - Rennes, Notre-Dame des Champs.

RER: станція Luxembourg (лінія B).

На автобусі (найближчі зупинки):

  • Senat - автобуси № 58, № 84, № 89;
  • Musée du Luxembourg - автобуси № 58, № 84, № 89;
  • Luxembourg - автобуси № 38, № 82, № 84, № 89;
  • Guynemer-Vavin - автобуси № 58, № 82, № 83.

На велосипеді з мережі Vélib - найближчий пункт прокату № 6009 за адресою: 28 Rue Guynemer.

Години роботи:

  • 7:30 - 21:30 - з квітня по жовтень;
  • 8:15 - 16:30 - з листопада по березень.

Люксембурзький сад, як і сам Париж, прекрасний у будь-яку пору року. Плануючи поїздку до Франції, подбайте про своє розміщення заздалегідь. Підібрати та забронювати готель в Парижі можна на нашому сайті.

Люксембурзький сад на карті Парижа

Новости