Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Крим, Алупка

  1. Воронцовський палац
  2. Воронцовський парк
  3. Готелі Алупки

Алупка - селище міського типу на Південному березі Криму. Знаходиться всього в 17 км від Ялти. Алупка - назва грецьке і в перекладі означає «лисиця». Колись давно тут було багато лисиць, сюди приїжджали полювати.

Населення 8.5 тис. Чоловік плюс відпочиваюче і туристи. З Ялти ходять маршрутки 32 і 27. З Сімферополя і Севастополя - рейсові автобуси.

З кінця XIX століття в Алупці працює дитячий санаторій ім. професора МДУ Боброва, там лікують захворювання верхніх дихальних шляхів. Добре почувають себе в Алупці сердечники і люди з проблемами нервової системи: лікуванню сприяє ялівцевий повітря.

У сучасній Алпуке і її околицях знаходяться безліч готелів, відпочинок в яких нікого не залишить байдужим завдяки прекрасній природі, найчистішому морю і чудовим пам'яток.

Воронцовський палац

Воронцовський палац

Гора Ай-Петрі. Вид з тераси Воронцовського палацу.

Вид з тераси Воронцовського палацу

Східна башта Воронцовського палацу.

У першій половині XIX століття Алупка набуває популярності завдяки графу Воронцову. М. С. Воронцов, герой Вітчизняної війни 1812 року, губернатор Новоросії, мріє зробити Алупку центром своїх південних володінь.

У 1828 році починається будівництво знаменитого палацу. Через 20 років, в 1848 році, палац побудований. Автор, англійський архітектор Едвард Блор, в Криму ніколи не був. Йому були представлені малюнки, опис місцевості.

Палац перевершив всі очікування. Це кращий зразок англійської архітектури XIX століття з точки зору істориків мистецтв. Під час Ялтинської конференції в лютому 1945 року в Воронцовському палаці в Алупці жила делегація Великобританії на чолі з Уїнстоном Черчилем.

Північний фасад Воронцовського палацу.

Північний фасад палацу виконаний в стилі Тюдор. Він схожий на лицарський замок. А з південної сторони - це вже швидше резиденція падишаха в східному мавританському стилі. Палац вдало вписаний в навколишній гірський пейзаж. З боку моря зубці гори Ай-Петрі і шпилі Воронцовського палацу виглядають цілісно і органічно завдяки задумом архітектора.

Південний фасад Воронцовського палацу.

Південний фасад Воронцовського палацу

Воронцовський палац.

Основний будівельний матеріал палацу - камінь вулканічного походження, зеленувато-сірий діабаз. Він в кілька разів міцніше граніту. Цікаво, що під час катастрофічного кримського землетрусу 1927 року палац не постраждав.

Тут знімалися фільми «Три мушкетери» з Михайлом Боярським, «Небесні ластівки», «Анна Кареніна», «Червоні вітрила», «Звичайне диво», «Сафо». Зі східного боку прохід на територію внутрішнього двору обрамляють дві вежі у формі шахових тур.

Зі східного боку прохід на територію внутрішнього двору обрамляють дві вежі у формі шахових тур

Східні ворота палацу.

У палаці 150 кімнат, але не всі вони доступні для огляду. Другий поверх палацу закритий для відвідувачів. Усередині просторі парадні зали, кабінети, приймальні, спальні апартаменти. На стінах - портрети самого графа Воронцова, його дружини, їх славних предків. Деякі кімнати зберегли первісну обробку, наприклад спальня Єлизавети Ксаверівни - подружжя графа Воронцова. Там можна подивитися на справжні венеціанські дзеркала. Одна з найкрасивіших кімнат - вітальня в блакитних тонах, стіни якої прикрашені ліпними квітами. Є зимовий сад з тропічними рослинами. З давніх часів збереглася деревоподібна ліана фікус-репенс, що обвиває стіни. Біля фонтана мармурові скульптури італійських майстрів. Найвідоміші - «Дівчинка» Квинтилиана Корбелліні і скульптурний портрет Катерини Великої.

Воронцовський парк

Парк навколо палацу теж облаштовували 20 років. Він умовно розділений на дві частини. Нижній парк - у французькому класичному стилі і Верхній - ландшафтний англійський парк. Парк розташований на скелястому терасованому схилі. Землі практично не було - її привозили з півдня Росії і з Ай-Петринської яйли.

Дерева приживалися дуже важко ... Практично за кожним здійснювався індивідуальний догляд. Це платан східний або чинара, оспіваний ще А. С. Пушкіним. Суничник дрібноплідний або безсоромниця, скидає свою кору і оголює оранжево-зеленуватий ствол. Сосна італійська пінія, з колоди якої по італійській версії тато Карло зробив Буратіно. Найдивовижніше дерево в парку - араукарія чилійська.

Нижній парк.

Нижній парк

Водоспад у Воронцовському парку.

У парку багато полян, кожна з яких має свою назву - Платановая, Каштанова, Сонячна, Контрастна. Є водоспади. Великий і Малий кам'яні хаоси. Коли облаштовували парк, багато скель підривали, і необроблені брили діабазу садівник Карл Кебах вирішив не прибирати. Він посадив навколо екзотичні дерева, проклав стежки. Тут любила прогулюватися дружина графа Воронцова Єлизавета Ксаверівна; в одному з гротів похована її улюблена собачка.

Один з гротів в Воронцовському парку.

Один з гротів в Воронцовському парку

Малий кам'яний хаос.

Режисер Олександр Роу був вражений красою Південного берега Криму і Воронцовського палацу. Тут знімав він свої найвідоміші казки «Руслан і Людмила», «Фініст Ясний сокіл», «Кощій Безсмертний», «Садко». При виході з парку, в східній його частині, знаходиться дегустаційний зал, де можна спробувати кращі вина Масандрівського заводу марочних вин. Є експрес-дегустація.

Поруч з залою для дегустації кінцева зупинка автобусів і маршрутних таксі.

Поруч з залою для дегустації кінцева зупинка автобусів і маршрутних таксі

Воронцовський парк - стежка серед кам'яного хаосу.

Прекрасна природа, чудові пам'ятки і найчистіше море - все це робить Алупку унікальним місцем для відпочинку.

Готелі Алупки

Booking.com

Новости