Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ГРЕЦІЯ: ПАЛАЦ Кносс о.КРІТ. Обговорення на LiveInternet

Цитата повідомлення танкіст_Т-72

Кносський палац
Загадка Кносского палацу

Кносський палац - руїни величної споруди на острові Крит. Стіни палацу зберігають безліч міфів і легенд, головною з яких є легенда про царя Міноса і його дочки Аріадні, що жили тут в незапам'ятні часи.

Стародавнє місто Кносс - центр однієї з найбільших цивілізацій, що виникли в доісторичні часи на берегах Егейського моря. Культура, що процвітала тут, отримала найменування «мінойська» на ім'я легендарного царя, і найменші дати, якими можна визначити її походження - близько 7 тисяч років до нашої ери, коли перші мінойци припливли до берегів Криту. Кносський палац був побудований в період розквіту цієї цивілізації, що наступив близько 1500 року до н.е., і є її найяскравішим символом.

Кносський палац - це безліч внутрішніх приміщень, серед яких як царські покої, так і численні службові приміщення - купальні, комори, сходи і коридори, зали і двори, хаотично сгруппировавшиеся навколо головного двору - дивлячись на повну відсутність симетрії в будівництві палацу стає зрозуміло, чому саме з цим місцем завжди пов'язували одну з найвідоміших легенд - про лабіринті Мінотавра.

Всі житлові приміщення в Бог неба, грому були оброблені дуже ретельно, багато прикрашені майстерними фресками, що зображають повсякденне життя палацу. Сучасні розкопки показують, що покої царської сім'ї навіть опалювалися в холодну пору року каміном, а вікна закривали рами з найтоншого алебастру, пропускає світло. Інша дивовижна споруда Кносского палацу - унікальна система водопостачання і каналізації, і до цього дня викликає законне захоплення інженерів.

Інша дивовижна споруда Кносского палацу - унікальна система водопостачання і каналізації, і до цього дня викликає законне захоплення інженерів

Кносський палац був знищений виверженням на острові Санторін, і довгі тисячоліття був прихований від людських очей. Лише в 19-20 століттях масштабні розкопки, проведені на місці палацу, змогли повернути до світла руїни колись одного з найвеличніших споруд давнини.

https://onauke.info/blog/45554638782/Knosskiy-dvor...p;bpid=43763974677#42838027782

Кносський палац на острові Крит був побудований приблизно в 1700 році до нашої ери. Найбільший архітектор стародавності Дедал побудував цей дивовижний палац для царя Міноса. Існує давня легенда про те, що Кносский палац - Лабіринт з безліччю заплутаних ходів. У цьому Лабіринті цар Мінос приховував таємницю своєї дружини - Мінотавра. Але чи існував Лабіринт насправді? Підтвердження цьому знайшов англійський археолог Артур Еванс.

У 70-х роках минулого століття вчений прибув на острів Крит. Він розраховував знайти тут відомості про загадкове иероглифическом листі, який бачив в Оксфордському музеї на печатках, що відбувалися нібито з Спарти. Еванс розраховував пробути на острові не більше тижня. Але прогулюючись в околицях Іракліона його увагу привернув пагорб кефалі. Цей пагорб був дивно схожий на занесені піском руїни стародавнього міста. А через кілька днів до Еванса дійшли відомості, що один критський купець на своїй ділянці, який примикав до пагорба, виявив руїни незвичайних будівель і підозріло великі горщики. Для археолога цього було достатньо, щоб почати розкопки.

Для археолога цього було достатньо, щоб почати розкопки

Майже 30 років тривали роботи на місці пагорба кефалі. Але з-під купи будівельного сміття вчені звільнили не місто, як передбачалося спочатку, а лише один будинок, який, правда, по площі не поступалося цілому місту. Це і був Кноський палац. Разом з палацом Еванс відкрив і велику стародавню культуру. Він вирішив назвати її "минойская". З тих пір і люди, які жили в Кноссі, називаються мінойцамі.

Після кропіткої реконструкції археологам вдалося відновити вигляд Кносского палацу. Навколо вимощеного каменем просторого двору розміром 50 на 50 метрів химерним чином розташовувалися найрізноманітніші споруди. Іноді вони були збудовані на різних рівнях. Окремі поверхи спиралися на колони і з'єднувалися між собою монументальними сходами і довгими коридорами, що йдуть часом нижче рівня землі. Величезна кількість виробів з дорогоцінних металів, багате оздоблення деяких кімнат, високохудожні настінні розписи-фрески - все це було свідченням того, що палац був місцем перебування правителів Кносса і всього Криту. Сотні кімнат служили покоями для царя і цариці, сановників і придворних дам, слуг і невільників. Сотні залів призначалися для урочистих прийомів. Тут же знаходилися скарбниці і просторі майстерні ремісників.

Тут же знаходилися скарбниці і просторі майстерні ремісників

По всій видимості, будувалося це монументальна споруда не одне століття. Місце для його побудови, відверто кажучи, було обрано не зовсім вдало. Основна частина палацу потрапила в зону чинного геологічного розлому в земній корі і тому не один раз руйнувалася землетрусами. Але кожен раз на місці старого палацу будувався новий ще більших розмірів. В остаточному варіанті він постав перед кносских правителями, приблизно, в 1700 році до н. е. Кносський палац на той час займав площу близько 16 тисяч квадратних метрів.

Архітектура палацу хаотична і безсистемна. Частина кімнат вирубана прямо в схилі гори. Окремо стоять приміщення побудовані з грязьового цегли і прикріплені до основної будівлі дерев'яними каркасами. Зодчі Криту, на відміну від стародавніх греків, які не володіли мистецтвом симетрії. Саме тому багато архітектурні деталі вони вставляли туди, куди вважали за потрібне, навіть всупереч законам гармонії. Але зате за технологією зведення будівель їм не було рівних. Для страховки будівель від землетрусів минойские будівельники першими стали зводити еластичні стіни, чергуючи камінь з дерев'яними вкладишами.

Для страховки будівель від землетрусів минойские будівельники першими стали зводити еластичні стіни, чергуючи камінь з дерев'яними вкладишами

Основна визначна пам'ятка Кносского палацу - криваво-червоні колони, які в мистецтвознавстві отримали назву "ірраціональні". Вони не розширювалися донизу, як в будівлях інших стародавніх народів, а навпаки - звужувалися. Кожна така колона зверху завершувалася капітеллю у формі круглого валика. На ньому розташовувалася квадратна плита, яка підтримувала дерев'яну стелю. Колони Кносса не уподібнюватися рослинним прототипам, як, наприклад, в архітектурі стародавнього Єгипту і Персії, де вони мали форму тягнуться вгору стебел папірусу або лотоса. Критські майстри не стали наслідувати природі і оголили сутність колони всього лише як опори.

Критські майстри не стали наслідувати природі і оголили сутність колони всього лише як опори

Інша цікава особливість Кносського палацу - величезні сходи. Побудовані вони були з великих кам'яних блоків і цілком сучасні. Центральні сходи, яка веде до приватних житлових приміщень, має дренажний канал. Він збирає стічні води з кам'яних жолобів, які прокладені по всьому палацу. Крім цього, під підлогами кімнат археологи виявили розгалужену каналізаційну мережу, що складається з глиняних труб малого і великого діаметрів. За одним трубам до палацу надходила питна вода, яка зберігалася в спеціальних цистернах, з інших наповнювалися ванні і басейни, треті використовувалися для відводу відходів із вбиралень.

За одним трубам до палацу надходила питна вода, яка зберігалася в спеціальних цистернах, з інших наповнювалися ванні і басейни, треті використовувалися для відводу відходів із вбиралень

Ще одна цікава особливість Кносського палацу - відсутність вікон. Їх з успіхом замінювали так звані світлові колодязі - значні за площею прорізи в стелі. Іноді вони у всіх перекриттях розташовувалися один під іншим. Світло через отвори проходив аж до першого поверху. При цьому створювалася різна ступінь освітленості кімнат. Також світлові колодязі служили свого роду "кондиціонером", так як забезпечували природну вентиляцію приміщень. Обігрів будівлі в зимовий час здійснювався за допомогою спеціальних переносних печей.
Західна частина Кносского палацу була адміністративним і церемоніальним центром. Історики припускають, що розташовані тут три кам'яні шахти використовувалися в релігійних церемоніях, коли разом з подарунками (це в основному були вино, мед, масло і молоко) кістки і кров жертовних тварин поверталися землі, з якої вони з'явилися.

Історики припускають, що розташовані тут три кам'яні шахти використовувалися в релігійних церемоніях, коли разом з подарунками (це в основному були вино, мед, масло і молоко) кістки і кров жертовних тварин поверталися землі, з якої вони з'явилися

Найбільшою розкішшю в західному крилі відрізнявся Тронний зал. Правда, розміститися в ньому могло не більше 16 осіб. Гіпсовий трон з високою спинкою і донині стоїть в цьому залі. Це найдавніший трон в Європі.
Окремо розташовувалися приміщення для царської сім'ї. Урядові покої складалися з світлих кімнат, які прикрашали настінні розписи. Фрески писалися по сирій штукатурці фарбами. Майстри давнину зазвичай зображували рослини або ритуальні дії. Але найчастіше зустрічається узор у вигляді біжучої хвилі або зигзагів. Таким візерунком в основному покривалися ірраціональні колони. Взагалі, переміщення і рух є відмінною рисою критського мистецтва: немає застиглих поз; особи людей різноманітні, що наштовхує на думку про портретного живопису; вельми обширна колірна гамма - помаранчева, блакитна, бірюзова, але в основному густо червона в поєднанні з чорною обробкою.

Взагалі, переміщення і рух є відмінною рисою критського мистецтва: немає застиглих поз;  особи людей різноманітні, що наштовхує на думку про портретного живопису;  вельми обширна колірна гамма - помаранчева, блакитна, бірюзова, але в основному густо червона в поєднанні з чорною обробкою

Серед настінних розписів Кносского палацу дуже часто зустрічаються зображення елегантних дам у вишуканих туалетах, з нафарбованими губами і хитромудрими зачісками. У них дуже тонкі талії, гранатові або блакитні сукні з пишними кринолінами, відкриті корсажі, пещені оголені руки, вигадливі зачіски, перевиті перлами, тонкі з горбинкою носи і маленькі ротики із застиглою кокетливою напівусмішкою. Дослідники називали їх "придворними дамами", "Парижанка", "дамами в блакитному". Ці назви їм, звичайно, підходять, але, швидше за все ці дами були жрицями.

Але чи існував Лабіринт насправді?

Новости