Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ці товари бішкекчани складно знайти - що купити на виставці у Палаці спорту

БИШКЕК, 19 апр - Sputnik. У залі Палацу спорту витає апетитний запах ковбаси. Тут можна закупитися продуктами на найближчий тиждень: є і цукерки, і спиртне, і варення, і чай ... Можна відшукати і щось особливе. Наприклад, підприємець Денис Гайфулін привіз з Іссик-Кульської області натуральні масла. Їх виробляють там же, в Караколі, з місцевої сировини.

В принципі, для яєчні згодиться і масло з волоського горіха, а також арахісове і кунжутне. Вони додадуть страві горіховий присмак.

© Sputnik / Асель Мінбаева

Це масло надає стравам горіховий смак. На ньому можна і посмажити яєчню, але це буде дорогувато, пояснює продавець. Краще заправляти ним салати

"Але це дороге задоволення. Краще все-таки заправляти такими маслами салати. Ціна за 0,9 літра - 250 сомів. Це дуже корисна їжа, попит на неї зростає з кожним роком", - пояснює Гайфулін.

Вирішив взяти участь у виставці і бішкекчанін Микола Троеглазов. Він уже більше тридцяти років шиє взуття з натуральної шкіри місцевого виробництва. Його туфлі і черевики вигідно відрізняються від імпортних аналогів.

© Sputnik / Асель Мінбаева

Киргизстанські взуття з натуральної шкіри може носитися по 15 років і коштує недорого: вартість зимових черевиків не перевищує три тисячі сомів

Найпопулярніша модель - мокасини. Вони з товстої шкіри і зшиті вручну. Ціна більш ніж прийнятна - півтори тисячі сомів за пару. Недорого коштує і зимове взуття: за черевики з натуральним хутром потрібно віддати близько 2 800 сомів.

Якщо йти повз стелажів з сукнями по 500 сомів, то можна побачити лоток Бурми Бекешева. Вона виготовляє одяг і аксесуари в етнічному стилі.

"Попит на вироби з повсті піднявся завдяки іноземцям. Коли громадяни інших країн стали купувати такий одяг, наші задумалися: чому люди так женуться за повстю? Виявилося, що влітку в ньому не жарко, а взимку не холодно. Тепер повсть практично не знімають", - сміється дизайнер.

Її прилавок завалений різнокольоровими калпак. 500 сомів стоять дорослі моделі, дитячі можна купити за 380. Є варіанти і на хлопчиків, і на дівчаток.

© Sputnik / Асель Мінбаева

Різнобарвна окантовка для дитячих калпак - ноу-хау дизайнера. Такі вироби коштують 380 сомів

"Попит на головні убори зростає з вересня, ближче до зими. Кольорова окантовка Калпака - моє ноу-хау. Я такі роблю тільки для дитячих модельок, дорослі у нас люблять що-небудь серйозніше", - пояснює майстриня.

Невелика чергу зібралася біля стенду Майлуу-Сууйського лампового заводу. Ці лампи розжарювання - недорогі і надійні - можна зустріти не тільки в Киргизстані, а й в Росії, Україні, Азербайджані, Грузії, Вірменії, Казахстані і Туркменії, розповідає заступник комерційного директора підприємства Адилбек БАКАЛАУ.

© Sputnik / Табилди Кадирбеков

Ось так виглядають світлодіодні лампочки, які виготовляються в Майлуу-Суу. Вони коштують близько ста сомів і служать по 3-4 роки, при цьому економічніше звичайної лампи в 10 разів

Світлодіодні лампи коштують недорого - близько 100 сомів, але зустріти їх в бішкекських супермаркетах не так просто. Полки заполонили контрабандні китайські аналоги, нарікає співробітник заводу.

"Ми зверталися в Торгово-промислову палату і Міністерство економіки, щоб вирішити питання з незаконним ввезенням. Така продукція дешевше нашої, але ніхто не гарантує її якості. Наші ж лампи проходять випробування в Росії", - зазначив він.

Аману Арзіеву теж доводиться боротися за покупця. Він генеральний директор Киргизстанські компанії, яка виробляє побутову хімію: засоби для миття посуду, кондиціонери, відбілювачі, рідке мило.

© Sputnik / Асель Мінбаева

Миломоющіе засоби вітчизняного виробництва на 20-30 відсотків дешевше закордонних аналогів. Найбільше покупцям подобається засіб для миття посуду

Він з гордістю показує новинку - освіжувач повітря на водній основі. Він більш екологічний і стоїть в два рази дешевше зарубіжного аналога - всього 100 сомів.

На виставці були і представники зарубіжних компаній. Менеджер з продажу Аллен Джао прилетів до Бішкеку з Китаю. Його стенд заповнений різнокольоровими нитками, "блискавками" та іншої швейною фурнітурою.

© Sputnik / Табилди Кадирбеков

У виставці взяли участь близько 30 підприємців, в тому числі бізнесмени з інших країн

Президент південнокорейської компанії Юни Чой також прилетіла до Бішкеку, щоб знайти партнерів. Вона збирається поставляти в Киргизстан обладнання для очищення води.

Заступник директора білоруського заводу Дмитро Шевкунов зізнається: вони довго вивчали ринок Киргизстану, перш ніж відкрити тут представництво.

  • БИШКЕК, 19 апр - Sputnik

    Виставка триватиме до 23 квітня

    © Sputnik / Табилди Кадирбеков

  • Там можна купити товарів на тиждень вперед

    © Sputnik / Табилди Кадирбеков

  • Народні умільці також вирішили представити відвідувачам плоди своєї праці

    © Sputnik / Табилди Кадирбеков

  • Очікується, що виставку відвідає близько 10 тисяч осіб

    © Sputnik / Табилди Кадирбеков

1/4

© Sputnik / Табилди Кадирбеков

Виставка триватиме до 23 квітня

Продукція киргизько-російської компанії вже з'явилася в магазинах Бішкека. Поки з великого російського заводу сюди поставляється тільки кілька видів пральних порошків.

"Тут довіряють російському якості. Завдяки Євразійського економічного союзу між нашими країнами зміцнилися торговельні відносини. Бішкекчани охоче купують наш товар, їх особливо радують ціни: пачка порошку для ручного прання коштує всього 27 сомів. За 3 кілограми для пральної машинки-автомат потрібно віддати всього 195 сомів ", - розповідає генеральний директор компанії Айзада Кадираліева.

Особливий попит у бішкекчан викликало недорогий засіб для видалення накипу в пральних машинах. Російський аналог коштує всього 80 сомів за кілограм, в той час як імпортні засоби обходяться в три рази дорожче.

Відвідати виставку можна до 23 квітня Вона організована урядом Киргизької Республіки спільно з Торгово-промисловою палатою.

Обов'язково подивіться нашу інфографіку, в якій ми зібрали найпопулярніші російські товари , Які зустрічаються в Киргизстані.

Коли громадяни інших країн стали купувати такий одяг, наші задумалися: чому люди так женуться за повстю?

Новости