Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рованіємі

  1. Як дістатися
  2. Клімат і погода в Рівному
  3. Погода в Рівному на 10 і 14 днів
  4. Погода в Рівному по місяцях
  5. Відгуки по місяцях
  6. Що подивитися в Рівному
  7. зоопарк Рануа
  8. музей Арктикум
  9. Сноуленд
  10. Куди сходити в Рівному
  11. Цікаві місця в Рівному
  12. Приватні гіди в Рівному
  13. Чим зайнятися
  14. покупки
  15. Магазини та торгові центри Рівному
  16. їжа та напої
  17. Зв'язок в Рівному
  18. Безпека
  19. Де зупинитися в Рівному

Місто Рованіємі - столиця губернії Лапландія в Фінляндії і відомий фінський зимовий курорт. Сьогодні відпочинок в Рівному стійко асоціюється з Новим Роком та Різдвом. Рованіємі розташований у Полярного кола, в місці злиття двох великих північних річок - Оунасйокі і Кемійокі. Населення міста становить 60 тисяч осіб. Місто Рованіємі - столиця губернії Лапландія в Фінляндії і відомий фінський зимовий курорт

Північне сяйво

©

Перша згадка про поселення на місці нинішнього Рівному сходить до XI століття. Лапландські лісу і виявлені в цих місцях золотоносні жили на рубежі XIX-XX століть залучили сюди велику кількість переселенців. Місто сильно постраждав під час Другої світової війни, згорівши дотла. Тому в сьогоднішньому Рівному немає будівель, побудованих до 1940 року. Після війни відбудовувати місто взявся архітектор Алвар Аалто. Символами Рівному зараз вважаються музей «Арктикум» і міст Яткянкюнттіля ( «свічка сплавника»). Але в першу чергу Лапландія і Рованіємі зокрема - столиця Різдва і батьківщина самого Санта-Клауса. Фіни вважають, що Санта-Клаус і духи Різдва живуть в Лапландії, на горі Корватунтурі. Тут знаходяться майстерні Санти, пошта, а також «Санта Парк» - тематичний різдвяний розважальний центр, куди прагнуть потрапити під час зимових канікул туристи з дітьми з усього світу. Навіть влітку в місцевих магазинчиках можна підібрати подарунки до майбутнього Різдва.

Ще Рівному знаменитий тим, що знаходиться прямо на лінії Полярного кола, про це розповідає туристам розташований біля північного в'їзду в місто покажчик «Полярне коло» з позначенням точної географічної широти цієї уявної лінії - 66 ° 33 '07' 'північної широти та 25 ° 50 '51' 'східної довготи. Тут вам видадуть посвідчення, що ви перетнули Полярне коло.

Заснований: 1960 рік
Площа: 8017,20 км2
Населення 59 848 чол. (2009)
Валюта: євро
Мова: фінський
Оф.сайт:

Поточний час в Рівному:

18:35

(UTC +2)

Також місто Рованіємі відомий в Європі як центр зимових видів спорту. Завдяки наявності снігових гармат, які гарантують сніговий покрив на схилах і трасах, сезон тут починається з листопада. Найближчий до Рованіємі гірськолижний курорт - Оунасваара (Ounasvaara), де є 5 лижних трас, оснащених чотирма підйомниками. Максимальний перепад висот в цьому місці - 140 м, найдовший спуск - 820 м. У зимовий сезон в Рівному протягом цілого місяця проходять різдвяні змагання, міжнародні Ігри першого снігу і ралі в сопках. В кінці зими проходить льодовий марафон, змагання на мотонартах і гонки на оленячих упряжках. Зимові ігри «Полярна лижня» збирають в Рівному любителів спорту з усіх куточків Європи.

Як дістатися

До Рівному можна дістатися поїздом, автобусом або літаком.

У Рівному є власний аеропорт з однойменною назвою, що знаходиться в 18 км від міста, переліт Гельсінкі - Рованіємі триває 1 годину 20 хв. Під час новорічних свят і зимових канікул багато туроператорів ставлять чартери, так що на свята можна взяти турпакет і долетіти до Рованіємі без пересадок.

У місті є також і залізнична станція, яка діє з 1909 року. Переїзд з Гельсінкі в Рівному займає 9 годині 10 хв.

Напередодні Різдва державна залізнична компанія Фінляндії пускає в Лапландію додаткові нічні поїзди, щоб доставити всіх бажаючих на зимові курорти.

Автобусне сполучення Рівному з Росією виконується з міста Кандалакша Мурманської області по маршруту Кандалакша-Кемиярви-Рованіємі. Ще існує автобусний маршрут Мурманськ-Ивало-Рованіємі.

Пошук авіаквитків
в Рівному

Пошук попутників
на BlaBlaCar

Пошук автомобіля
в прокат

Клімат і погода в Рівному

Клімат в Рівному помірний. Сніг в цій частині Лапландії лежить в середньому 180 діб в році - з листопада по квітень, так що погода в Рівному як там не є зимова. Середня температура січня - мінус 14 ° C, хоча часто може опускатися і до 20-30 ° C. Середня температура липня - + 14 ° C. У вересні, жовтні, а потім в лютому і березні в околицях Рівному можна спостерігати Північне Сяйво - Аврора Бореалис - справжній феєрверк на небесах.

Погода в Рівному на 10 і 14 днів

Прогноз погоди

п'ятниця
05.07

+ 16 ° C

+9 ... + 16 ° C

+ 16 ° C

95%

95%

с, 3 м / с

субота
06.07

+ 11 ° C

+12 ... + 11 ° C

100%

100%

св, 3 м / с

Неділя
07.07

+ 17 ° C

+13 ... + 17 ° C

100%

100%

св, 4 м / с

понеділок
08.07

+ 15 ° C

+11 ... + 15 ° C

0%

0%

св, 6 м / с

Вівторок
09.07

+ 17 ° C

+12 ... + 17 ° C

25%

25%

св, 4 м / с

середа
10.07

+ 14 ° C

+9 ... + 14 ° C

93%

93%

св, 5 м / с

Погода в Рівному на 10 і 14 днів

на «Погода.Турістер.Ру»

Погода в Рівному по місяцях

Відгуки по місяцях

Що подивитися в Рівному

Село Санта Клауса і «Санта Парк»

Резиденція Санта Клауса

©

Звичайно ж, чарівна село Санта Клауса недалеко від Рованіємі - головна визначна пам'ятка столиці Лапландії. Самого Санта Клауса можна побачити в селі цілий рік, до того ж, можна доглянути подарунки до майбутнього Різдва в численних сувенірних крамничках, купити листівки зі спеціальними лапландськими поштовими штемпелями, познайомитися з оленями і лайками - улюбленцями Санти. Дістатися сюди можна на автобусі №8 від залізничного вокзалу Рівному.

Ще одна важлива пам'ятка - «Санта Парк». Це унікальне поєднання новітніх технологій розваг, красивій лапландської природи і різдвяних казок. Тут можна поспостерігати за роботою трудяг-гномиків, повчитися в школі для ельфів і навіть допомогти цим смішним казковим героям прикрасити різдвяне печиво з корицею. У «Санта Парк» в переддень Різдва можна взяти участь в різних тематичних шоу, оглянути галерею крижаних скульптур, спробувати смачних імбирних пряників з пряникової пекарні, покататися на санях по засніжених околицях. Інформацію про графік роботи і вартості вхідних квитків можна отримати на сайті Санта-парку .

зоопарк Рануа

зоопарк Рануа

©

Неподалік від Рованіємі знаходиться арктичний зоопарк Рануа - один із самих північних в світі. У зоопарку, відкритому в 1983 році, живе близько 60 видів арктичних тварин в природних умовах. Територія зоопарку розташована прямо в хвойному лісі. Тут немає клітин і оглянути зоопарк можна, пройшовши по трикілометрові дерев'яному мосту. Зверху відвідувачі можуть спостерігати росомаху, рись, вовка, лосів, оленів. Рануа - єдине місце в Фінляндії, де можна побачити білих ведмедів.

Поруч із зоопарком знаходиться казковий замок Мур-Мур з сувенірною майстерні Санта-Клауса, де виготовляють і продають веселі фігурки тварин, які живуть в парку. Напевно сподобається гостям і постійно діюча виставка ляльок, де представлені сотні ляльок з різних країн світу.

Напередодні Різдва зоопарк запалюється чудовою ілюмінацією, тут встановлюють крижані скульптури і проводять різні Різдвяні програми і заходи.

Графік роботи: щодня

1 вересня-31 травня: 10: 00-16: 00

1 червня-31 серпня: 9: 00-19: 00

01.04-30.09.08 (євро) 01.10- 09.12.08 (євро) 10.12-10.01 11.01-31.03 Дорослі 16 14 17,50 14 Діти 4-14 років 13 12,50 15 12,50 Діти до 4 років Безкоштовно Пенсіонери 13, 50 13 16 13 Студенти 13 12,50 15 12,50 Квитки на групу (мінімум 11 осіб) Дорослі 13,50 13,50 15 13,50 Діти 12 12 13,50 12

Більш детальну інформацію можна дізнатися на сайті зоопарку Рануа .

музей Арктикум

Унікальний музей «Арктикум» - знакова пам'ятка Рівному. Тут відвідувачі мають можливість познайомитися з способом життя, культурою та історією Півночі. Це музей, науковий центр, і просто популярне місце проведення різного роду культурних заходів. Безліч виставок розповідають про культуру та традиції, про сучасному способі життя північних народів в арктичних регіонах Фінляндії.
Одна з таких експозицій - «Змінюється Арктика», що відкрилася в квітні 2007 року - дає можливість ознайомитися з льодової печерою, театром північного сяйва, арктичною річкою, науковими станціями і ходом арктичного року.

Але головна виставка музею - «Північні промисли». Вона веде гостей музею до історичних витоків розвитку міста Рованіємі і всього регіону Перя-Похьола, географічного району, обмеженого Ботнічна затокою, Саллі і Коларі. На виставці можна побачити дерев'яні будівлі старого Рівному, познайомитися з легендами та міфами місцевого населення.

Архітектурно музей «Арктикум» виділяється характерною особливістю - в його фойє зі скляним дахом, крізь яку видно краси арктичного неба, можуть розміститися 700 осіб.

Ціни і графік роботи музею можна уточнити на його сайті .

Сноуленд

Унікальний комплекс, повністю зроблений зі снігу та льоду знаходиться в парі кілометрів від Рованіємі. У комплекс входить крижаний ресторан на 250 чоловік, два крижаних бару, Арктична дискотека. У Сноуленде проводяться виставки крижаних скульптур, для туристів є крижана готель голку, де найсміливіші з гостей можуть залишитися на ніч. У крижаному готелі сплять на оленячих шкурах, а в крижаному ресторані сидять на крижаних стільцях і кріслах.

Ще одна визначна пам'ятка Рівному - вулиця Халлітускату, на якій розташований палац «Лаппа», бібліотека і мерія, побудовані за проектом знаменитого архітектора Алвара Алто. Тут же в 1988 році був встановлений величезний монумент Кайна Темперса, в пам'ять про відновлення Лапландії, зруйнованої під час Другої світової війни.

Музей лісу Лапландії, також знаходиться в Рівному, на прикладах будівель, предметів культури і фотографій розповідає про традиції, роботу і побут лапландських лісорубів і бокорашів періоду початку минулого століття. Музей знаходиться під відкритим небом - серед лісистих гір.

З такими народними промислами, як лов лосося або оленярство, можна познайомитися в Краєзнавчому музеї Пеуккеля. Також експозиція відтворює обстановку селянського життя Північної Фінляндії в XIX столітті.

У 80 км від Рованіємі знаходиться 16-метровий водоспад Ауттінкенгяс - традиційне місце сплаву лісу зі збереженими жолобами для колод. Для туристів водоспад обладнаний пішохідною стежкою.

Куди сходити в Рівному

10 туристів було тут

Неподалік від Рованіємі знаходиться арктичний зоопарк Рануа - один із самих північних в світі. В ...

14 туристів було тут

Чарівна село «Санта Парк» - чи не головна визначна пам'ятка Рівному і ...

1 турист був тут

Унікальний комплекс, повністю зроблений зі снігу та льоду знаходиться в парі кілометрів від Рованіємі. В ...

8 туристів було тут

Унікальний музей «Арктикум» - знакова пам'ятка Рівному. Тут відвідувачі мають можливість ...

2 турістa були тут

У 80 км від Рованіємі знаходиться 16-метровий водоспад Ауттінкенгяс - традиційне місце сплаву лісу ...

2 турістa були тут

Ще одна визначна пам'ятка Рівному - вулиця Халлітускату, на якій розташований палац «Лаппа» ...

Всі пам'ятки Рівному

Цікаві місця в Рівному

пам'ятки

Музеї та галереї

Де поїсти і випити

Парки та зони відпочинку

Активний відпочинок

Магазини та ринки

Приватні гіди в Рівному

Більш детально з Рованіємі вам допоможуть ознайомитися російські приватні гіди.
На проекті Експерти.Турістер.Ру зареєстрований 1 російська гід і компанія в Рівному .

Чим зайнятися

Дивно довгий сезон зимових видів спорту починається в Лапландії в листопаді і триває до квітня, тому з найбільш ймовірних занять в Рівному варто виділити саме активне проведення часу серед мальовничих пейзажів. Можна покататися на гірських або рівнинних лижах, на санках, на оленячої або собачій упряжці. Можна побудувати замок своєї мрії з льоду і снігу.

Сопка Оунасваара - працює весь рік спортивно-розважальний комплекс, розташований біля міста Рованіємі.
Ось що може запропонувати цей центр любителям лижного спорту: перепад висот - 140 м, підйомники - 4 (1 крісельний, 3 бугельних), гірськолижні траси - 7 (одна з них дитяча), найдовша траса - 820 м (Ounas), рівнинна лижня - 100 км., халф-пайп, санна траса - 800 м (перепад висот - 120 м).

У Оунасваара є спортивне училище, яке цілий рік проводить різні навчальні курси для відпочиваючих. Тут можна повчитися атлетичної гімнастики та аеробіки, позайматися в стрілецькому тирі, на тенісних кортах пограти в волейбол на п'яти волейбольних майданчиках, Є навіть дитяча водна гірка і плавальні басейни для відпочиваючих різного віку. В училищі є першокласні номери для проживання і кафе.
Тут же знаходиться і лижний стадіон «Оунасваара», на трасах і трамплінах якого півроку лежить сніг. У листопаді тут вже проводяться перші змагання, а в березні відкриваються лижні гри.

Рованіємі - також визнана столиця мотосаней - звідси стартує безліч сафарі-програм на мотосанях по Лапландії. Загальний парк мотосаней в Рівному - 150 одиниць.

А ще Рівному - місто північних оленів, де можна покататися на запряженій оленями упряжці, а найголовніше - отримати справжні «права» на управління цим рогатою транспортним засобом.

покупки

Шопінг в Рівному відрізняється яскраво вираженим етнічним відтінком. Як покупок, як правило, виступають художні вироби зі скла, кераміки, дерева, пластика і металу, оленячі шкури, роги, вироби саамських майстрів - берестяні коробочки, олов'яна карбування, традиційні фінські ляльки, фігурки оленів і ведмедів. Більшість магазинів в Рівному зосереджено на вулиці Koskikatu - головній торговій вулиці міста, частина якої є пішохідною.

Плакат «Ale» у вітрині магазину означає, що тут почався розпродаж. Найкращі розпродажі бувають взимку - після Різдва (24 - 25 грудня), а також влітку - після Іванова дня (22 - 26 червня). Знижки можуть бути від 20 до 70%. При купівлі товару на суму більше 40 євро туристам в багатьох магазинах можуть оформити повернення мита - tax-free.

Продуктові магазини і ринки відкриті з понеділка по п'ятницю з 9 до 21, по суботах з 9 до 18, влітку і в Різдвяний сезон магазини працюють також по неділях. Промислові магазини працюють головним чином з понеділка по п'ятницю з 10 до 17, в суботу з 10 до 14.

Магазини та торгові центри Рівному

Інтернет-ресурси магазинів в Рівному

  • - торговий центр в центрі міста
  • - продаж сувенірів в селі Санта Клауса, Santa Claus Village, Arctic Circle
  • - ювелірний магазин
    Santa Claus Village, Arctic Circle
    Tel. +358 16 310 313
  • - магазин фінських товарів
    Koskikatu 20
    Tel. +358 50 1517
  • - в цьому місці можна придбати сертифікат про перетин Полярного кола
    Santa Claus Village, Arctic Circle
    Tel. +358 16 3561 513

їжа та напої

У Рівному до послуг гостей є близько 30 ресторанів, барів і кафе на будь-який смак і гаманець. Національна лапландська кухня грунтується на традиціях і місцевих продуктах і відрізняється простотою і ситністю. В їжі переважає натуральний смак з додаванням грибів і ягід по сезону. Найбільш традиційними стравами Лапландії є оленяча піджарка - «порокярістус» і суп з сьомги.

У Рівному можна також спробувати міжнародну кухню, наприклад, італійську, китайську, турецьку, або мексиканську.

Деякі з закладів громадського харчування в Рівному.

  • Китайський ресторан Hai Long запропонує недорогі і смачні страви. Адреса: Rovaniemi, Valtakatu 22.
  • Відмінна італійська кухня в ресторані Martina. Адреса: Rovaniemi, Koskikatu 11.
  • Цікавий і арктичний ресторан Sodexho, розташований поруч з резиденцією Санта Клауса.
  • Bar & Grill ZoomUp , Café & Bar Zoomit - кафе-бар при готелі «Hotel Santa Claus». Тел. +358 16 321 321.
  • Santamus - Ресторан на Полярному колі, крім смачної вечері запропонує і захоплюючу розважальну програму, в якій буде миття золота, сауна і торф'яні обгортання. Arctic Circle. Тел. +358 16 318 552.
  • Lapland Hotel Sky Ounasvaara - Оглядовий ресторан на вершині сопки Оунасваара. Тел. +358 16 323 400.
  • Ресторан Polar - при готелі «Hotelli Cumulus Rovaniemi» .Адреса: Valtakatu 23. Тел. +358 16 333 600.
  • ресторан Amarillo - при готелі «Sokos Hotel Vaakuna» .Адреса: Koskikatu 4. Тел. +358 20 1234 695.
  • Ресторан «Fransmanni» - при готелі «Sokos Hotel Vaakuna». Адреса: Koskikatu 4. Тел. +358 20 1234 695.
  • На території Санта Парку є невелике кафе, де можна ситно пообідати з 11 до 15 годин. Адреса: 96930 Arctic Circle. Тел. +358 16 333 0000.

Зв'язок в Рівному

Як і всюди в Фінляндії, зі зв'язком в Рівному у російських туристів проблем бути не повинно, так як в країні прийняті стандарти стільникового зв'язку GSM 900/1800. Фінський роумінг є у всіх великих російських операторів.

У Рівному повсюдно є телефони-автомати, з яких можна зателефонувати в будь-яку країну світу. Щоб здійснити дзвінок, туристу знадобляться монети або спеціальні телефонні картки, які можна купити в газетних кіосках ( «R-kioski»), в магазинах, кафе при АЗС і на пошті. За кордон з Рованіємі можна зателефонувати так само, як і з будь-якого іншого міста Фінляндії: набравши 00, 990, 994 або 999, потім код країни, код міста та номер абонента.

Ось список деяких телефонів, які було б корисно записати, вирушаючи до Фінляндії:

Загальний аварійний номер по всій країні (швидка допомога, пожежна служба, поліція) 112 Місцева поліція 10022 Довідкова 118 Перевірка часу 10061 Автоматичний будильник 100151 Телеграми 020211 Валютні курси 10031 Довідкова аеропорту 96008100

Що стосується Інтернету, то кількість точок доступу Wi-Fi неухильно зростає. Звичайний же Інтернет-доступ можна отримати в численних інтернет-кафе.

Дрімс - інноваційна симкарта і прорив в світі зв'язку. Унікальність сімки полягає у відсутності її приналежності до певного оператора і, як наслідок, більш низька вартість спілкування: Дрімс працює в 197 країнах світу і автоматично підключається до місцевих операторам. Більше немає необхідності шукати вигідний роумінг або купувати симкарту в кожній новій країні, так як Дрімс готова до роботи відразу після перемикання Вашого мобільного телефону з авіарежіма в звичайний. Крім смартфона універсальна симкарта адаптована до планшетів і роутера.

Відстежувати і поповнювати баланс можна за допомогою безкоштовного мобільного застосування як в ручному, так і в автоматичному режимі. Більше не потрібно розорятися на пакети послуг і абонентську плату, так як гроші почнуть списуватися з рахунку тільки за секунди розмови і витрачені мегабайти. Дрімс - це стабільний доступ в інтернет, вигідні дзвінки, прозора тарифікація і ціни, що мало відрізняються від місцевої вартості зв'язку. Все це дозволяє спілкуватися з близькими, ділитися фотографіями, будувати маршрути і дізнаватися багато корисної інформації про країну без побоювання витратити всі гроші на роумінг.

Купити сім-карту

Безпека

Рованіємі, як і будь-який інший місто Фінляндії безпечний, оскільки сама країна є однією з найбезпечніших країн Європи. Навіть напідпитку фіни залишаються адекватними і миролюбними. Але щоб не спокушати долю, виконуйте елементарні правила безпеки: не носіть гаманець в задній кишені, беріть з собою тільки найнеобхідніше, залишивши основне в сейфі готелю, не одягайте через плече сумки і футляри з технікою.

Якщо ваш паспорт загублений, терміново заявите про це в будь-який поліцейський відділок, де складуть відповідний протокол. На підставі цього паперу і вашого письмової заяви Консульство Росії видасть свідоцтво на повернення, яке і з'явиться документом, що засвідчує вашу особу. Для оформлення такого документа вам знадобляться 2 фотографії і перевірка вашої особистості.
Якщо у вас пропав авіаквиток, зверніться до представника авіакомпанії, що відправляє ваш літак.

Пам'ятайте, що всі аварійні служби Фінляндії викликаються безкоштовно з будь-якого телефону.

Де зупинитися в Рівному

Рованіємі пропонує гостям міста комфортне розміщення на будь-який смак і достаток. У центрі міста є достатня кількість готелів високого рівня, а в мальовничих околицях туристів чекають котеджі і кемпінги. У нас на сайті ви можете як, так і.

Кемпінг в місті всього один, він називається Ounaskoski Camping і розташовується за півкілометра від Рованіємі. Кемпінг може розмістити 80 «будинків на колесах» і 40 наметів. Відкритий цілодобово в літній період часу. Розташований за адресою: Jäämerentie 1, 96200 Rovaniemi. Телефони: + 358- (0) 16 345 304; + 358- (0) 400-692 421.

Окремо хотілося б зупинитися на екстремальному розміщенні - в крижаній хаті-голку. Офіційно крижаний готель називається SnowHotel, він був відкритий в грудні 2009 року. Гостям пропонується переночувати під оленячими шкурами при температурі від 0 до мінус 5 градусів за Цельсієм в неопалюваному приміщенні. При готелі є ресторан і бар.

Різного роду проспекти, карти, розкладу громадських місць і проводяться в місті заходів можна отримати в Інформаційному туристичному бюро Рівному за адресою: Maakuntakatu 29-31, тел. + 358 (0) 16-346 270.

компанія Booking.com предлагает до бронювання більше 300 готелів Рівному . Ві зможете підібраті готель, вікорістовуючі різноманітні фільтри: зірковість готелю, тип готелю (готель, апартаменти, вілла, хостел и т.д.), ВАРТІСТЬ, Розташування готелю, ОЦІНКИ людей, Які відвідалі готель, наявність Wi-Fi и много Іншого. Перейти в сервіс підбору та бронювання готелю в Рівному .

Останні заброньовані готелі в Рівному

Новости