Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

3 карпатських села, в яких можна зцілити тіло і душу

проект " Полтава в Україні "Шукає найцікавіші куточки нашої країни. Сьогодні огляд захоплює три села, всі вони поруч і ділять на трьох свої багатства: Усть-Чорна, Руська Мокра і Лопухово.

Я думала, що звіт по Колочаві залишиться найдовшим звітом експедиції, але немає. Найдовшим буде огляд по Усть-Чорної, Руської Мокрої і Лопухово, так що запасайтеся попкорном і колою, а краще - бутербродом з салом і часником і томатним соком. Ваше сухе шаблі і благородний сир залиште на потім - обіцяю, зовсім скоро ви зможете відпустити на волю ваше аристократично сибаритство: звіт про преміум-відпочинку в Карпатах не за горами :)

Отже, це був божественний день. Вперше я порушую свій початок писати огляди, трохи охолонувши від перших вражень. Пишу, тремтячи після поїздки на УАЗику і наших пригод, на м'якому дивані в гостинному домі Хаджі, попиваючи карпатський чайок і в очікуванні баньки.

Якщо хочете відчути себе учасником неймовірних пригод, а не тухлим туристом в капелюсі і з картою місцевості, приїжджайте саме сюди.

Ми приїхали близько години ночі. Шлях від Синевира до Усть-Чорної зайняв години 3, хоча ходу всього-то 150 км. З привітом, як то кажуть, обласному автодору. А заодно і благодарочка: саме завдяки огидним дорогах в заповідних місцях Карпат так мало туристів.

Незважаючи на пізній час, нас зустрів Петро Петрович Костяк - голова села Усть-Чорна, красень, спортсмен, холостяк 32-х років від роду, мрія всього дівчачому населення Закарпаття. Я не знаю, звідки беруться такі люди, як вони збереглися і є чи ближче. Закарпатті - місце заповідне не тільки через оглушливо прекрасної природи, а й з-за людей. Тут жінки зберігають вогнище, чоловіки - вирішують питання, діти - пашать здоров'ям. Але саме гостре враження в тому, що вони так люблять свій край, що живуть тут свої життя, нікуди не хочуть їхати і гордо, без скарг, несуть жовто-блакитний прапор своєї країни - кожен будинок, кожен рід.

Місцезнаходження та дорога

Усть-Чорна Тячівського району Закарпатської області до 1945 року була Кёнігсфельдом, що в перекладі означає "Королівське поле". Після війни всіх німців виселили, але до сих пір їх залишилося багато, а деякі повернулися зараз на батьківщину. Один такий прекрасний німець, Коля Довбуш, приїжджає сюди при найменшій можливості, тужить страшно. Он-то нас і возив на УАЗика по горах.

Огляд наш захоплює три села, всі вони поруч і ділять на трьох свої багатства: Усть-Чорна, Руська Мокра і Лопухово.

Села розкинулися надзвичайно красиво: між двох річок, що утворюють третю.

Ми чомусь сподівалися на хорошу дорогу, але дива не сталося: останні 20 км перед Усть-Чорної - це сумовитий слалом по бездоріжжю.

Мураночка наша не підвела, а й ми їхали акуратно: Кий-авто, не переживайте, ми поводимося з нею, як зайчики. Заправляємо лише 95-м мустангом на WOG, в гори даремно не ганяємо. А якщо ганяємо - так вона сама просить, ми ні при чому.

Оцінка дорозі - 6.

Характеристика місця по суті питання

Це екологічна здравниця, і я не перебільшую.

Унікальність розташування в тому, що саме тут знаходиться все най-най: найкрасивіша і велика полонина Закарпаття - Полонина Красна. Самі високогірні озера в Україні. Найсмачніша їжа. Найблагородніші люди. Самі чорні траси. Найбільша кількість водоспадів на квадратний метр змішаного лісу. Сама цілюща мінеральна вода з різних джерел.

Оцінка - 10.

інфраструктура

Вся інфраструктура тутешніх місць вміщується в межах садиби, де ви зупиняєтеся: "У Колі", "У Хаджі", "У Макара". І тоді Коля, Хаджу і Макар - вони ваша інфраструктура. Дістануть все. Куплять, виміняв у сусіда, знайдуть в комірчині, дістануть з-під землі.

Потрібен транспорт їхати в гори? Ок, ось вам "шерифське джип" - УАЗик високої прохідності з кліренсом 47 см і мигалкою.

Потрібен лікар? Зараз доставимо.

Хочете ловити форель голими руками? Та будь ласка, легко - форелеве господарство тут майже в кожному будинку.

Магазини з продуктами є, але ви жодного разу туди не зайдете. Тому що де б ви не зупинилися - вас забезпечать всім. І джерельною водою небаченої смакоти в тому числі.

Оцінка - 7, на той випадок, якщо вам не зможуть знайти вертоліт.

харчування

Ось саме цей пункт я б у випадку з Усть-Чорної та Руській Мокрій назвала гордо "ЇЖА", тому що їжа тут - окрема тема.

Ми жили у Хаджі, а всім відомо, які у неї млинці з сиром. Це млинці забуття! Навіть найсуворіші дієти відступають перед ними.

Вже не кажучи про хайгеле - національному азербайджанському блюді, що віддалено нагадує вареники. Хаджу каже, що жоден чоловік, навіть ситий, не встоїть - і так, ми перевіряли.

Так що, з харчуванням ніяких проблем. Неймовірно смачно, натурально і дуже недорого.

Я знаю, що жіночій половині наших читачів завжди цікаво про шопінг, так ось, розповідаю. Відводжу з собою: кіло сушених білих грибів, брусничний джем, мед, тушонку з кролика, лікувальні збори трав, 4 види настойки, іван-чай і мариновані грибочки.

Оцінка - 20. Тобто, 10.

проживання

Тут немає поняття "дешевше і можна без зручностей". Проживання коштує від 60 гривень за людину, і в цьому випадку ви будете мати все - туалет, душ, м'яку чисту постіль, і запах дерева, який супроводжує ваш сон.

А, наприклад, на базі "Карпати" (затишний котедж серед смерек у самого джерела) за 100-150 гривень ви отримуєте не тільки житло, але і триразове харчування (знову всі ці гігантські порції і Борщ Борщів!).

Ось вам телефон Івана Дмитровича, наприклад, він організовує житло (та й все інше) + розповість все про ці місця, а знає він багато! 0977901903, Іван Дмитрович.

Або ось Юрій Петрович: 0979331976.

А банька "У Вінта" - найкраща у Руській Мокрій: 0976747216

Оцінка - 8.

Розваги

За два дні перебування тут ми постаралися дізнатися і особисто перевірити, чим можна наповнити ваш закарпатський відпочинок.

Розповідаю по порядку.

1. Лісова стежка 20-ти водоспадів. Ти йдеш вгору по схилу вздовж струмків гірської джерельної води, які, перетікаючи один в інший, утворюють водоспади небаченої краси. З струмка потрібно випити водиці. Ось прям обов'язково! Вона смачна, чиста, холодна, розкішна, цілюща ... Ну, і вмитися :)

2. Полонина Красна. Туди нас з вітерцем везли на шерифському УАЗику, і це саме по собі ще пригода. Полонина Красна - найкрасивіша полонина Карпат, без перебільшення. По-перше, такий вид відкривається, що ти тут же відчуваєш себе героїнею крутий документального фільму від National Geographic, а по-друге - там росте чорниця, і її можна брати голими руками.

3. Вершина Гайсон Гавор. Це там же, на полонині, забратися зовсім нескладно - це вам не Стримба, куди пішки 15 км і потім - тільки померти. Гайсон Гавор означає "відкриває верхні двері". Це особливе Місце Сили! Потрібно стати міцно, увібрати всю цю карпатську силу всім тілом, підняти руки долонями вгору і просити, чого хочете більше всього на світі. Легкий вітерець, сонце і близькі хмари будуть вам відповіддю. Аксакали тутешніх місць свято вірять в силу Гайсон Гавор і запевняють, що вона ніколи їх не підводила.

Я попросила, не скажу що. Але повідомлю, коли виповнитися. Хоча, якщо чесно, воно вже почало справджуватися

4. Будиночок лісника - на спуску з полонини. Там можна поспати і поїсти. Нас пригощали настоянкою на травах і бограчем - національним угорським м'ясним супом. О, ця настоянка! О, все настойки Карпатщіни! Трепетно ​​везу з собою кілька видів. Це ж диво, що за настоянка!

5. Банька, банька, банька! З віником і басейном, з крижаної джерельною водою і карпатським чаєм з трав, з цілющим станом дитинства, в якому засинаєш, як у м'якій перині, а прокидаєшся, як після ортопедичного матраца - відпочив, свіжий, як травнева троянда. І молочка парного відразу.

6. І найзаповітніше. Свидовецький хребет, де розташовані три найбільш високогірних озера України. Дістатися туди - це квест. Потрібно довго вичікувати погоду, тому що УАЗик їде по схилу 40 кілометрів майже, а по гірських трасах - це близько 3,5 годин. Смерековий ліс, неймовірні види, а в озері можна і потрібно скупатися! Це одне з карпатських чудес, але ми, до нашого горя, не змогли його побачити, хоч і встали до світанку, щоб потрапити туди. Дощ, туман, розмита дорога - їхати далі було б невиправданим ризиком. Тому ми понуро і безнадійно повернулися з півдороги назад, так що їдьте туди і зробіть це за нас. Ну будь ласка. А потім - покажіть всім.

А ще кілька мінеральних джерел з цілющою водою (ШКТ), форелеві господарства, красиві зелені галявини, рибалка (а тут водиться дунайський лосось, наприклад!), Мисливство та грибні походи! А взимку приїжджайте покататися на чорних трасах, але і не тільки - багато містечок для спокійного лижного відпочинку, є підйомник, можна їхати з дітками. Тут багато інструкторів, які допоможуть і навчать, а в кожній садибі є прокат спорядження. Вже не кажучи про санях, конях і санчатах.

Що стосується вилазок в цивілізацію, то зовсім поруч - Мукачево та Берегово, якщо що. Ну, і Колочава - в 8 км, тільки перейти потрібно по гірському хребту. Ми об'їжджали. Об'їзд - 150 км.

Оцінка - 10.

Можливість відпочинку з дітьми

Усть-Чорна, Руська Мокра, Лопухово - це місця саме для сімейного відпочинку. Я б поїхала тільки з дітками, і знаєте чому? Тому що я хочу, щоб вони це побачили. І я не про природу.

Я хочу, щоб мої діти побачили, якими бувають люди навколо. Як вони бережуть свій будинок і поважають свій край. Як люблять і шанують батьків. Як священно для них поняття "гість".

Так що - так, все 10 балів за шматочок правильного дитинства.

Чистота

Я більше ніде не бачила таких чистих дворів, як тут. У пташнику - ні пір'їнки зайвого. Жодного поламаного дитячого велосипеда, розкиданих іграшок, сяк-так накидано дощок і мисок на столі у дворі. Все потопає в квітах, чистоті і дереві, і навіть собаки ввічливо махають хвостом. А ліжко пахне травами і диким медом. Тут живуть справжні газди (господарі по-місцевому).

Чистота - 10 балів.

Wi-Fi, мобільний зв'язок

Оцінка - 2 бали, ну, ви розумієте. Без коментарів.

Хоча прямо зараз проводять лінію і обіцяють, що через півроку хороший вайфай буде в кожній хаті.

Безпека

Коли ми приїхали сюди і поставили машину, забули закрити в ній вікна. Так вона кілька днів і простояла, і кожна річ всередині лежала на своєму місці.

Той рідкісний випадок, коли ти точно знаєш, що є на землі місце, де на ніч годі й замикати дверей, а діти самі гуляють в лісі, і їм нічого за це не буває!

Так що, сміливі 10 за безпеку.

глибокодумний висновок

По-перше, я хочу подякувати Петра - голову Усть-Чорної, Анатолія - ​​голову Руській Мокрій, Юрія Петровича - начальника гірничо-рятувального загону і Колю - місцевого "шерифа", аксакала і повелителя УАЗика. Ці люди закохали нас в свій край раз і назавжди.

Так, так, так, сюди варто приїхати, як в лікарню духу і тіла одночасно. Тому що звідси ви поїдете додому цілими. Ви ж розумієте, про що я, правда?

Ваші Лала, Іванка, Андрій

Лала Тарапакіна

Проект "Знайдено в Україні" в Фейсбуці

Проект Знайдено в Україні в Фейсбуці

Не пропусти блискавку! Підписуйся на нас в Telegram

Потрібен транспорт їхати в гори?
Потрібен лікар?
Хочете ловити форель голими руками?
Я б поїхала тільки з дітками, і знаєте чому?
Ви ж розумієте, про що я, правда?

Новости