Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Показники ефективності праці та їх вплив на економіку організації

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. За допомогою кількісних критеріїв вирішуються основні завдання:
  3. Економічні показники ефективності праці: на що звертати увагу при розрахунку
  4. На чому заснована система показників ефективності праці
  5. Враховуються і параметри, що характеризують результати діяльності персоналу:

Організації повинні періодично проводити оцінку працівників і поточного грошового обороту, спираючись на показники ефективності праці. Пасивність персоналу негативно відбивається на фінансовому благополуччі, а також репутації компанії, тому необхідно відразу ж усувати проблеми, використовуючи різні способи.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Критерії та показники ефективності праці

Ефективність праці - показник результативності при виконанні роботи. Критерії та показники ефективності праці представляють собою набір найбільш значущих для працівника характеристик. До них відносяться поведінкові, трудові, особистісні, професійні якості, що визначають ступінь відповідності займаній посаді.

Сукупність критеріїв становить критеріальну базу організації. Її структура і зміст залежить від багатьох Сукупність критеріїв становить критеріальну базу організації чинників:

  • від цілей організації і цілей оцінки;
  • від специфіки і вимог до посади;
  • від структури персоналу і потреби в кадрах;
  • від особистісних особливостей, а також переваг керуючих;
  • від професійного іміджу компанії;
  • від професійної кваліфікації і рівня культури.

У менеджменті визнається важливою регулярна робота з критеріями оцінки. Детальне опрацювання, докладний опис і систематичне зміна критеріїв оцінки необхідні для того, щоб:

  • створити підстави для розробки інструментів вимірювання показників ефективності праці;
  • уточнити предмет оцінки;
  • зорієнтувати працівників на виконання обов'язків на належному рівні, а також у відповідності з цілями і завданнями компанії;
  • упорядкувати систему вимог відповідно до займаної посади;
  • мотивувати персонал до ефективної і результативної роботи;
  • зробити оцінку персоналу публічної і зрозумілої для всіх працівників.

Вимірюючи показники ефективності використання праці, менеджер по персоналу повинен намагатися створити сприятливу атмосферу. В іншому випадку працівники будуть напружені, що негативно відіб'ється на психологічному кліматі в колективі, лояльності і мотивації. Важливо доносити до працівників необхідність оцінки, давати роз'яснення, якщо будуть виникати питання.

В рамках однієї оціночної процедури можуть вимірюватися багато критерії, тому потрібно визначати не тільки кількісні, а й якісні показники , Використовуючи оціночний інструментарій. Останнім часом все частіше використовуються профстандарти, нормативи продуктивності і якісність, які розробляються в організаціях з урахуванням специфіки.

У великих організаціях часто складно оцінити показники ефективності праці працівників на основі прямих вимірів і прикладних досліджень. Кількісні критерії є поширеними при оцінці персоналу. З їх допомогою створюються умови для об'єктивної оцінки на основі всіх досягнутих результатів.

Довідка

За допомогою кількісних критеріїв вирішуються основні завдання:

  1. виявлення відповідності працівників займаній посаді;
  2. визначення внеску кожного окремого працівника в діяльність компанії;
  3. розробка системи оплати та додаткового стимулювання з урахуванням результатів роботи;
  4. підвищення індивідуальної віддачі шляхом орієнтації працівників на кінцевий результат;
  5. розвиток професіоналізму за допомогою усунення кваліфікаційних прогалин;
  6. вдосконалення методів, а також стилів роботи.

Головними перевагами оцінки кількісних показників ефективності праці вважаються конкретні критерії, високий ступінь доказовості результатів, мотивація персоналу. Але не виключені і недоліки, до яких можна віднести:

наявність труднощів або повна неможливість вимірювань деяких видів робіт;

необхідність розробки критеріїв оцінки, а також відповідних інструментів;

складність і трудомісткість оцінки зважаючи на великий обсяг робіт з обліку результативності;

наявність проблем розподілу, оцінки участі працівників в колективних формах діяльності;

неможливість виявлення потенціалу фахівців, їх внутрішніх резервів.

У деяких сучасних організаціях, що спеціалізуються на наданні послуг, показники ефективності і продуктивності праці оцінюються з якісної сторони. Але потрібно розуміти, що виконати оцінку можна далеко не у всіх компаніях або в неповному обсязі. При цьому потрібно враховувати чинники, що знижують ефективність праці персоналу: низька якість сировини, застаріле обладнання, перевантаженість співробітників і т.д.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися:

Економічні показники ефективності праці: на що звертати увагу при розрахунку

Можна визначити економічні показники ефективності праці, якщо оцінити ступінь задоволеності працівників, плідність діяльності, віддачу, результативність, прибутковість. До уваги береться і безвідходність, енерговитрати. Все це прямим чином відбивається на фінансовому благополуччі організації.

Розраховуючи показники оцінки ефективності праці в сфері продажів, потрібно враховувати наступні характеристики:

загальну виручку від реалізації товарів або послуг;

списані товари;

собівартість;

ціну резервів компанії;

оборотний капітал.

У виробничій діяльності враховуються інші параметри:

витрати за день;

продуктивність роботи;

частка завдання у черзі;

витрати організації;

витрати на зберігання товарів;

витрати на ремонт обладнання.

В цілому економічні показники впливають на всі перераховані вище параметри. Якщо працівники халатно ставляться до виконання обов'язків або рівень їх кваліфікації залишає бажати кращого, це негативно відіб'ється на якості, кількості товарів або послуг. На ефективність співробітників безпосередньо впливає рівень оплати праці, а при підвищенні окладу показники починають стрімко зростати.

Можна виділити фактори, що впливають на економічну складову організації. Якщо співробітники ходять на роботу, щоб отримувати гроші, а не працювати, неможливо поліпшити їх ефективність, якщо не внести суттєві корективи в поточний уклад організації.

Якщо показники тримаються на низькому рівні, необхідно не тільки переглянути цілі організації, але і ставлення співробітників до своїх обов'язків. Працівників можна стимулювати, розвиваючи в них лояльність, мотивацію, життєву позицію. Зробити це можна різними способами.

Фактори, що впливають на працівників і економічну ефективність організації:

мотивація

Висока мотивація безпосередньо позначається на ефективності роботи, кліматі в колективі, прагнення досягти заслуг. Крім того вона відбивається на командному дусі, умінні працювати пліч-о-пліч.

Ступінь достатку і прагнення

Коли працівники в цілому всім задоволені, вони відчувають себе комфортно, намагаються краще працювати, виявляють ініціативу.

Корпоративний дух

Впливає на мотивацію, плинність кадрового складу, а також на продуктивність праці.

Активна життєва позиція співробітників впливає на продуктивність. Необхідно заохочувати виділяються і амбітних фахівців, карати пасивних. Потрібно дотримуватися баланс між матеріальної і моральну складову, так як зайве преміювання негативно відбивається на прибутковості організації.

На чому заснована система показників ефективності праці

Для визначення діяльності організації використовується система показників ефективності праці. Вона включає розрахунок важливих параметрів. Проводити оцінку може як штатний, так і сторонній фахівець. Від правильності виконання процедур безпосередньо залежить нормальне функціонування підприємства, висока конкурентоспроможність і окупність.

результативність праці

вироблення

Відображає кількість продукції, виробленої за певний проміжок часу.

трудомісткість

Величина, що є зворотною виробленні. Вона характеризує виключно витрати праці на виробництво товарів або послуг.

Розраховуються показники використання основних фондів, оборотних коштів, рентабельності. До уваги беруть і якість товарів або послуг, так як саме воно безпосередньо впливає на конкурентоспроможність, прибутковість.

Довідка

Враховуються і параметри, що характеризують результати діяльності персоналу:

  1. продуктивність;
  2. задоволеність роботою;
  3. компетентність;
  4. інтенсивність;
  5. професійна поведінка і особистісні якості співробітників.

Перед тим як формувати систему, необхідно враховувати наступне:

показники ефективності мають велике значення в оцінці діяльності праці, тому що виражають результат роботи у вигляді точного значення;

результативність встановлюється щодо індивідуальної роботи фахівця, при цьому вимір виконується безпосередньо за результатами діяльності;

результати відображають продуктивність організації, тому важливо визначити фактори, що сприяють росту досягнень, моделей професійної поведінки та особистісних якостей.

Якщо прибутковість організації надмірно низька, необхідно працювати над зростанням показників ефективності праці. Для цього потрібно виявити недоцільні витрати, в тому числі на заробітну плату, яка не відповідає рівню кваліфікації. Додатково слід працювати над оздоровленням кадрового складу, мотивацією, підвищенням рівня знань, умінь.

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

Новости