Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як правильно давати чайові?

  1. Кому і скільки дати на чай в готелі?
  2. В ресторані
  3. на екскурсіях
  4. інше

Відпочинок за кордоном давно перестав бути для нас екзотикою, але живучи на курорті, я постійно стикаюся з тим, що наші туристи до сих пір не вміють давати чайові. Або вони мучать себе питаннями, типу «Кому потрібно давати чайові?», «Скільки давати чайових, щоб не образити?», «Як правильно давати чайові?», «А чи не забагато я дав на чай?», Або вони взагалі не заморочуються і на чай не дають - так легше і дешевше.

Однак, не секрет, що часто чайові бувають одним з основних джерел доходу співробітників туристичного бізнесу. Економлячи на чайових, ви просто напросто позбавляєте людини його заслуженого заробітку. Мені це здається страшно несправедливим, тому я підготувала невелику шпаргалку, яка допоможе вам стати найбажанішим туристом на будь-якому курорті :)

Для зручності привожу розмір чайових в доларах, але підійде і еквівалент в євро або місцевій валюті.

Кому і скільки дати на чай в готелі?

Кому і скільки дати на чай в готелі

Носіям в готелі - 1-2 долара за кожен валізу.

Прибиральникам номера в готелі - 1-2 долара можна залишати щодня на туалетному столику.

Співробітникам рецепшн в готелі давати на чай не обов'язково, тільки якщо ви дуже хочете віддячити за прекрасну роботу конкретної людини. Проте, в деяких країнах третього світу (зокрема в недорогих готелях Єгипту і Туреччини) ваші чайові можуть вкрай сприятливим чином вплинути на рішення співробітника рецепшн виділити вам номер получше - в цьому випадку давати треба відразу при заселенні ок. 20 доларів.

В ресторані

У ресторанах, які працюють за системою «все включено», чайові залишати не треба, однак, пару доларів можна залишити відзначився в ваших очах офіціантові, щоб окремо подякувати за його роботу.

Офіціантам в ресторанах, де ви платите за замовлення, найчастіше залишають 10% -15% від вартості замовлення. Однак, в деяких країнах чайові додають до суми вашого рахунку за замовчуванням, тому завжди звертайте увагу на те, що написано в чеку. Розмір включених чайових вказують в рядку SERVICE.

Про те, чи додадуть до рахунку чайові, можна дізнатися або у офіціанта, або в меню - зазвичай ресторани вказують всі додаткові збори внизу кожної сторінки меню.

Так само не забувайте, що в ресторанах чайові - це ще й показник того, наскільки ви задоволені сервісом і їжею. Тому, якщо ресторан залишає чайові на ваш розсуд, ви маєте повне право скоротити суму чайових (аж до нуля), якщо обслуговування або їжа вам не сподобалися, або навпаки збільшити суму чаю, якщо ресторан перевершив всі ваші очікування.

на екскурсіях

Під час екскурсій прийнято залишати на чай водіям (автобусів / човнів / коней / і т.п.). Якщо екскурсія групова, то досить дати від 1 до 3 доларів на ваш розсуд (і ваш екскурсійний гід швидше за все нагадає вам про це). Якщо екскурсія індивідуальна, то водій заслуговує суми в 5-10 доларів, в залежності від виду транспорту та тривалості екскурсії.

Екскурсійним гідам давати чайові не обов'язково, але якщо ваш гід вам ну прям дуже сподобався, то можете сміливо віддячити йому за роботу. Тільки майте на увазі, що зазвичай гіди непогано заробляють, тому або дайте на чай як мінімум 20 доларів, або просто нічого не давайте. Повірте, гід скоріше образиться на чайові в 1-2 долари, ніж на їх повна відсутність.

інше

Крім вищеназваних випадків, на чай прийнято залишати співробітникам СПА салонів (масажистам, косметологів і тп). Чайові можна залишити по закінченню процедури особисто фахівця, або на рецепшн салону при оплаті всього рахунку. Розмір чайових зазвичай залежить від вартості наданих вам послуг, але мінімум це може бути близько 3-5 доларів за процедуру.

Іншим співробітникам сфери туризму ви зовсім не зобов'язані давати на чай, але ви завжди можете віддячити когось особисто за особливо прекрасну роботу або нестандартну послугу. Це можуть бути музиканти, фотографи, аніматори, продавці, таксисти і тп.

Не забувайте, що чай - це ваш спосіб висловити подяку якомусь співробітнику. Якщо співробітник відверто халтурить, і його роботою ви незадоволені, то можете сміливо на чай нічого не залишати!

Ну і остання порада - перед поїздкою за кордон все-таки не полінуйтеся пошукати в інтернеті інформацію про те, чи прийняті чайові в цій країні і в якому розмірі. Виявляється, є на нашій планеті прекрасні країни, наприклад Нова Зеландія, де люди про чайові взагалі не чули і навряд чи зрозуміють, навіщо це ви їм суєті гроші :). Справедливості заради скажу, що крім НЗ інших таких країн я поки не знаю ..

Кому і скільки дати на чай в готелі?
Або вони мучать себе питаннями, типу «Кому потрібно давати чайові?
», «Скільки давати чайових, щоб не образити?
», «Як правильно давати чайові?
», «А чи не забагато я дав на чай?
Кому і скільки дати на чай в готелі?

Новости