Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Свята у Франції

Святкувати, а не працювати французи дуже люблять. Напевно, цим вони затьмарюють святкові радість і веселощі, тому що на свята у Франції все закрито. Якщо знадобилося якісь ліки або закінчилося щось з продуктів, то купити це практично неможливо. На все місто працює одна аптека, але доїхати до неї теж не вийде - автобуси в свята не ходять. Продукти можна купити лише в маленьких магазинчиках, в яких практично нічого немає, та й якість продуктів залишає бажати кращого. А відкриті вони тільки тому, що їх містять мігранти, а не французи. А на святкування Першотравня закриті ще й музеї, слід мати це на увазі тим, хто збирається відвідати Париж на травневі.

У кожної французької провінції свій святковий календар, частина свят має фіксовані дати, частина, в основному, релігійні - можуть мати перехідні дати, в залежності від Великодня.
Особливо рясне кількість свят припадає на травень. Тут і 1 травня - День Праці і 8 травня - День Перемоги (французи святкують його 8, а не 9 травня). У цьому році на травень припав і свято Вознесіння, і свято П'ятидесятниці / Трійці. У кожної французької провінції свій святковий календар, частина свят має фіксовані дати, частина, в основному, релігійні - можуть мати перехідні дати, в залежності від Великодня На травневі свята вулицю, де проходять ходи, прикрашають прапорцями. На 8 травня ніякого параду не було, і взагалі будь-яких урочистостей я не бачила. А з великою помпою нормандці відзначають, як не дивно, свято Вознесіння. У Франції, на відміну від Росії, цей день вважається вихідним, але його святкування дуже мало нагадує християнське свято. Швидше, якісь язичницькі культи. З ранку в центрі міста проводяться шоу, потім від центру до околиці направляється карнавал з запрошеними артистами та музикантами, а також дітьми, які демонструють різні трюки. Святкова хода зупиняється на перехрестях, де артисти виконують номери перед стоять уздовж вулиць глядачами, і слід далі. А ввечері, коли сутеніє, проходить аналогічне хід, але вже з вогнями, яке закінчується танцювальним шоу на стадіоні, а потім запускаються фейверков. Такого красивого фейверков, як в цьому році в Шербуре, я ще не бачила жодного разу. А в неділю проводиться «блошиний ринок», на якому можна прикупити багато цікавих і корисних штучок, а також старих книг і іграшок, причому дуже дешево.

А ось свято Пасхи святкується більш, ніж скромно. Набагато скромніше, ніж в Росії. Народу в храмах мало, і в основному емігранти. У Франції замість фарбованих яєць використовуються шоколадні, а ще вони дарують один одному шоколадних курок і півників. А ось свято Пасхи святкується більш, ніж скромно Свято Трійці святкується ще скромніше, зате понеділок, наступний за Трійцею, оголошується вихідним днем.
На свято 14 липня, День взяття Бастилії, проходить парад, а ввечері теж виробляється фейверков. Як і по всій Європі, головним святом у Франції є Різдво. Крім різдвяної ялинки, до прикраси якої французи підходять дуже ретельно, святкової ілюмінації й особливого оздоблення, є інші невід'ємні атрибути свята, такі як «різдвяне поліно» на столі, дерев'яні черевички, в яких діти шукають свої подарунки і маленькі глиняні фігурки святих, які треба розфарбовувати самостійно, а потім складати з них експозицію за релігійною сюжету. Звичайно, найголовніше, це стіл, адже Різдво - свято сімейне, це вечеря в святвечір, за яким завжди збирається вся родина. Скрізь до столу на Різдво подаються копчений окіст, дичину, салати, випічка, фрукти і вино. До цього свята багато французів готують і розсилають друзям сімейний альбом з фотографіями, де розповідається про сімейні події і досягнення за рік. Ну і звичайно, не варто забувати про знаменитих різдвяних розпродажах, де можна купити речі зі знижкою до 75%.

Новости