Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

жінки моря

11:56

Одна з найбільш незвичайних і відомих традицій корейського острова Чёджу - жіночий дайвінг. Прогулюючись по узбережжю острова, практично повсюдно можна зустріти досить немолодих жінок одягнених в чорні гідрокостюми. Це так звані «Жінки моря» - професійні нирців, які добувають з дна різноманітні морепродукти. Про них і піде невелике оповідання.

Одна з найбільш незвичайних і відомих традицій корейського острова Чёджу - жіночий дайвінг. Прогулюючись по узбережжю острова, практично повсюдно можна зустріти досить немолодих жінок одягнених в чорні гідрокостюми. Це так звані «Жінки моря» - професійні нирців, які добувають з дна різноманітні морепродукти. Про них і піде невелике оповідання.

Кажуть, що ця традиція з'явилася в Кореї ще в 17-му столітті. І на протязі довгого часу професія нирців була однією з найбільш затребуваних в цих краях. Зараз чисельність «русалок» в Кореї - близько 5000.

Аквалангами ці відчайдушні жінки не користуються. Маска, ласти, гідрокостюм. Ось і все їх нехитре спорядження.

Видобуток збирають в спеціальну сітку, а яскраві буйки використовують для сигналізації про своє місцезнаходження, щоб пропливають повз суду знали, що тут, на глибині, працює людина.

Робочий день таких тіточок триває близько 4-х годин. Робота важка і небезпечна, та й роки дають про себе знати. Середній вік нирців - 50-60 років.

Найбільше скупчення нирців, на мій погляд, можна зустріти на острові Удо. В цілому, жінки досить доброзичливі, але фотографуватися не люблять. Мабуть, туристи вже дуже дістали їх своїми докучаннями.

Найчастіше нирців пропонують прямо на березі купити у них якусь морську живність. Ось ця мадам, наприклад, дуже наполегливо пропонувала придбати пару таких колючих предметів, натомість на її послуги позування

Є на узбережжі певні місця, де нирців організовують імпровізовану торгівлю. Ви можете придбати у них свіжовиловлених дари моря, і тут же на місці вам їх оброблять і приготують.

На острові Удо для нирців створені всі умови. Уздовж берега проходить відмінна дорога зі з'їздами до води.

Пересуваються по острову нирців на всіляких гольф-карах, скутерах та квадроциклах:

Прямо на березі, через кожні два-три кілометри, побудовані спеціальні будиночки з роздягальнями, спальними місцями і купальними кімнатами. Спочатку я не знав, що це таке і спробував увійти в одну з них. Розгнівані голі тітоньки швидко дали мені зрозуміти, що даремно я це зробив

Морепродукти, які добувають нирців, мають неабияку цінність на ринку, тому ними не могли не зацікавитися підприємці. Вони і створили для них всі умови для продуктивної роботи і об'єднали в бригади.

Раз у раз неподалік від зручних для сходу в море пірсів можна зустріти ось такі скриньки. У них хене зберігають своє обмундирування і інструменти:

Уздовж узбережжя острова Удо, безліч жінок розкладають на землі і перебирають ось такі водорості у величезній кількості. Я поняття не маю, що вони з ними роблять:

Острів Чеджу - раніше відомий в Європі під ім'ям Квельпарт - острів вулканічного походження. Тут знаходиться вулкан Халласан, найвища гора в Південній Кореї (1950 м).

З 2007 року унікальна природа острова знаходиться під охороною ЮНЕСКО як об'єкт всесвітньої спадщини.

В даний час чисельність хене продовжує скорочуватися. Але влада острова докладають чималих зусиль для збереження цієї, що стала вже знаковою, традиції. До речі, тут зустрічаються нирців зовсім в віці.

На Чёджу встановлений монумент жінці-нирців і працює музей хене. Швидше за все, якщо ця традиція і зникне як професія, то як туристична пам'ятка - навряд чи.

Дуже вже екзотично виглядають ці жінки в чорних гідрокостюмах на тлі похмурих вулканічних пейзажів острова!

За матеріалами: fresher.ru

Новости