Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Темне пиво України. Рейтинг?

  1. Суб'єктивний рейтинг українського темного пива Після того як одного разу спробував «Крушовіце Чорне»,...

Суб'єктивний рейтинг українського темного пива

Після того як одного разу спробував «Крушовіце Чорне», мені захотілося дізнатися про темному пиві трохи більший. Чи справді воно таке інше погане? Чи є смачний сорт темного пива, в принципі?

У моєму «рейтингу» взяло участь 12 сортів темного і напівтемній пива, звареного в Україні і 4 сорти, зварені в Європі, для порівняння. Чому стільки? Так, тому що вітчизняне темне пиво - закінчилося. У середньостатистичному супермаркеті Дніпра (в Варус) більше наших темних сортів не спостерігається! Можливо, якісь пару сортів я не знайшов, але вони явно не з загальнодоступних видів, принаймні у мене в місті.

Відносно рейтингування, роздачі місць і висунення в лідери - все вкрай суб'єктивно, я не порівнював всілякі якісні показники, будь то одиниці гіркоти, висота піни та інше таке. Тільки «подобається» чи «не подобається», з більш-менш конструктивним обгрунтуванням. Ось.

Ось

Вісім з половиною літрів пива. Пф-ф-ф !! Тест на один раз.

Мій рейтинг

Не дивлячись на те, що у деяких сортів пива моя початкова оцінка буде збігатися, ранжуватися вони будуть, все одно, по черзі. Це так, тому що прикладом, пиво з більш високою ціною, але рівною оцінкою, буде котируватися нижче, так як продукт відповідної якості можна купити і дешевше. Статусність і йменням марки пива я не враховую. Понти - за буйок!

1. Faxe Stout - смачне бельгійське міцне напівтемне пиво. Той сорт, яким я із задоволенням пригощу своїх друзів і пригощаючи сам. Пиво, яким приємно смакувати і істинно насолоджуватися його суворим і водночас м'яким смаком. При всьому цьому, пиво має дуже адекватну ціну - 30 гривень, за півлітрову жерстяну баночку. Я поставив йому аж 11 балів, це максимальна оцінка, в моєму рейтингу. Супер!

2. Львівське «Портер» - єдиний портер, що нині вариться в Україні. Гарне, смачне, густе темне пиво. Це саме той сорт, який я придбаю, якщо раптом полювання «винного» смаку пива. Із задоволенням вип'ю одну або дві пляшки цього гарного душевного пива. Фактично, це найкращий темний сорт, зварений в Україні. Спасибі нашим львівським пивоварам! Відмінне пиво, за дуже демократичну ціну. 10 балів.

3. Портер з Пардубіце . Чеський, як це не дивно, портер. Смачне, чудово зварене пиво з багатющим ароматом. Швидше за все, якби його оцінювали фахівці, то воно зайняло б не третю сходинку, а може навіть і першу, на увазі його «чарівного» аромату і дуже вивіреного, тонкого смаку. Як на мене, саме смаку в ньому замало, хоча об'єктивно він більш шляхетний, ніж у львівського такого пива. Ще один фактор - ціна, 56 гривень за 0.5л, це дуже дорого в наших реаліях. 10 балів.

4. Чернігівське «Біла Ніч» . Пиво - відкриття! Чудове пшеничне пиво з темним солодом в складі, яке несподівано легко пити. Має характерний аромат і смак - смачний смак, якщо можна так сказати. Це той сорт пива, яким приємно втамувати спрагу, не дивлячись на те, що це темне пиво. Такий сорт, що пити і пити. : D Міцні 9 балів! А ціна, ціна - 12 гривень, за 0.5л, це дешево.

5. Guinness Draught - класичне темне пиво, є еталонним сортом, для більшості шанувальників темного. Як для мене, в ньому занадто мало смаку, хоча той смак що є, він приємний і рівний, без натяку на будь-якої характер, абсолютно не дратує, але і не вражає. Напевно, таким і має бути «еталонне» пиво. Сенсу купувати я його не бачу: дорого і незрозуміло за що? Відносно ціни - дорого, 55 гривень за пінту пива. 9 балів.

6. ППБ «Авторське» - розчарування року. Спочатку ставив його врівень з датським Стаутом, поки не спробував ... немає, пиво це гарне: густе, ароматне, досить міцне і напівтемне, але раніше воно було куди смачніше і більш насиченою. Але, а так-то, пиво непогане, гідне своєї, цілком адекватної ціни - 17 гривень, за 0.5 літра. 9 балів, а думав, що воно буде моїм фаворитом.

7. Полтавське «Диканські Вечори» - визначна пиво. Основна його примітність в тому, що це дійсно темне українське пиво. Чи не напівтемне і не портер, а класичне темне пиво, так що деякому сенсі, воно займає першу позицію. Це найкраще просте темне пиво, від українських пивоварів. Ціна - звичайна, не пам'ятаю скільки коштувало, гривень 12-15. 8 балів.

8. Eichbaum Schwarzbier - теж примітне пиво, особливо тим, що наше - краще. : D Ага. Начебто німецьке, зварене за всіма канонами пивоваріння, а н-ні, полтавське краще буде! Не сказати що воно погане, пити його приємно, ось так само приємно, як пити дуже водянистий компот. Які до нього претензії? Смачненько і спрагу втамовує. Ось з цим сортом, так само. Поставив йому 8-м балів, з нятяжечкой. Ціна у нього, до речі, нормальна - 25 гривень, за «німця».

9. АТБ «Пивоварня №1» темне - пиво, яке увірвалося в позитивний рейтинг !! Воно чудове. Чудово своєю ціною і тарою. Його можна купити в літровій пластиковій пляшці, що за іншими сортами помічено не було. А його ціна не перевищує 16-ти гривень, за літр, Карл !! І при цьому, має прийнятний смак. До речі, це напевно нижче пиво з мого рейтингу, смак якого можна розцінювати як хороший. Все решта - толерантні або навіть нетерпимі. Це сорт отримав 7 балів, твердо сім.

Усе. Сорти темного пива, які я міг би рекомендувати - закінчилися. Всі інші різновиди, насилу можна назвати смачними. Це такі ось пива, які не хочеться «повторювати», а деякі навіть і допивати.

10. Львівське «Різдв'яне» - невиразне пиво, найсильніша сторона якого - фольгированное шийку. Не те, щоб воно було поганим, просто сенсу в ньому - нуль. Теж 7 балів. Слабенька сімка.

11. Роберт Домс «Віденський» - було б непогане пиво, але присмак «мальтозної патоки» просто дратує. Можливо, деякі характеризують цей присмак як «лікарський». Загалом, цей присмак притаманний найдешевшим табір і в темному пиві він чужий. В іншому непогане пиво. 7 балів. Ще більш слабка сімка.

12. Robert Doms «Мюнхенське» - невиразне темне кислувате пиво. Більше додати нічого. Непогане, але і не гарне. 6 балів, за красиву пляшку і стільки, ж за смак.

13. ППБ «Чорне» - чванлива посередність в стильній тарі. Це пиво розчарувало. Чесно кажучи, я багато років ставив «ППБ» на вершину п'єдесталу вітчизняних пивзаводів, пригадувалося чудове «Авторське» і Легенький і приємна «Галицька Корона». Від цього всього немає і сліду. 5 балів, не більше. Скотилися.

14. Старопрамен «Дарк» - дивне темне пиво. Чому дивне? Та тому що, його просто неможливо характеризувати як темне, на смак! Не розумію, як можна було зварити посередній лагер з карамельного солоду? Але це так. 5 балів, половинка з яких - авансом. Такий собі видохнувшіеся лагерок.

15. Янтар Чорний Принц - несмачне пиво, яке я допив, будучи на поводу у своєї природної жадібності. Вкрай не рекомендую купувати це пиво. Бу-е. 4 бали.

16. Krusovice Cerne - ви що знущаєтесь? Це взагалі незрозуміло що! Напій з огидним смаком. Єдина заслуга якого, створення цього рейтингу. : D Це пиво зламало мені віру в українських пивоварів (воно вариться за ліцензією в Радомишлі) і тільки рейтинг - повернув її. 2 бали.

Як ви помітили, реальне темне українське пиво зайняло лише 7-е місце, в моєму рейтингу, а всі інші сорти: стаут, портер або напівтемне, Гіннес на 5-му місці, не береться до уваги. Цьому є пояснення, видать я не люблю класичні темні сорти. Ну, що ж ... вибачайте! : D Зауважу ще той факт, що в рейтингу був ще 17-й вид пива - Robert Doms American Style Ale , Яке на етикетці значиться як напівтемне, а за фактом швидше бурштинове і з абсолютно відсутнім характерним темному пиву, смаком. Але пиво само по собі, дуже смачне! Рекомендую.

Чи справді воно таке інше погане?
Чи є смачний сорт темного пива, в принципі?
Чому стільки?
Сенсу купувати я його не бачу: дорого і незрозуміло за що?
Які до нього претензії?
Чому дивне?
Не розумію, як можна було зварити посередній лагер з карамельного солоду?

Новости