Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Історія появи пляшки

  1. Коли пляшка стала схожою на пляшку
  2. Коли виготовили першу пляшку на Русі
  3. Промислове виробництво
  4. Виробництво в наші дні
  5. Класичні форми винних пляшок
Перші фінікійські пляшки

Першим прообразом сучасної пляшки можна назвати глиняні амфори. Цікаво, що з винаходом скла, першим предметом виробництва стала якраз таки пляшка.

Але стародавні скляні бутлі були мало схожі на сучасну тару: безформні, товстостінні з мутного скла з бульбашками повітря. Для зручності перенесення до них прилаштовували спеціальне вушко.

Першими цю технологію освоїли фінікійці (VI століття). На відміну від глиняних амфор такі пляшки не пропускали рідину, тому швидко завойовували популярність.

Коли пляшка стала схожою на пляшку

У XVIII столітті венеціанські майстри освоїли скляне ремесло. Їх технологія передбачала використання спеціальних металевих форм для відливання пляшок. Так пляшка стала цілим твором мистецтва : Химерна форми зі складними рельєфними малюнками і сценками з античної міфології.

Їх використовували не тільки для напоїв, але і для зберігання рідких приправ. Пізніше скляні посудини стали використовуватися для медикаментів і парфумерних виробів.

Перша російська пляшка 1635 року

Коли виготовили першу пляшку на Русі

Перша вітчизняна пляшка з'явилася 1635 року на заводі, розташованому в районі нинішньої підмосковній станції Істра. Перша партія призначалася для зберігання лікарських препаратів. для вина випускали пляшки двох видів: об'ємом 1/16 і 1/12 частини відра.

Промислове виробництво

Ще однією ключовою датою в історії вина і пляшки став 1894 рік. Відбувся перехід від ручного виробництва до машинного. З'явилися стандарти виготовлення, ціни різко впали, і скляний посуд в звичному розумінні остаточно увійшла в побут людини.

Виробництво в наші дні

Тенденції тисячолітньої погоні за функціональністю і дешевизною тепер змінюються в зворотну сторону: в сучасних пляшках цінується їх унікальність, на неї покладаються функції прикраси столу. Чимало тих, хто займається колекціонуванням пляшок. У Мадриді навіть є музей, де експонується понад 10 тис. Різних примірників.

Класичні форми винних пляшок

  • Бордоская форма негласно стала еталоном для червоних вин. Увігнуте денце дозволяє уникнути попадання осаду в келих . Випускають із зеленого або прозорого скла.
  • Бургундські пляшки використовуються як для червоних, так і білих вин. Традиційна бургундська пляшка виготовляється з зеленого скла.
  • Пляшки по типу «флейти» - схожі на бургундські, але мають більш витягнуту форму. Родина таких пляшок - Німеччина. Найчастіше використовується для вин німецьких сортів
  • пляшки для шампанського та ігристих вин. За легендою її винайшов французький монах Дом Періньон. Вони мають увігнуте денце і товсті стінки, що дозволяє стримувати внутрішній тиск ігристих вин. Цікаво, що до її появи більш 80% пляшок шампанського розривалося під час вторинної ферментації.
бордоськие бургундські флейта для шампанського

Новости