Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Які бувають винні пляшки і про що це говорить

Силует цієї тари залежить від вмісту. Червоні вина зазвичай розливають в бордоские пляшки з характерними крутими плічками у верхній частині. У бургундські пляшки з похилими плічками частіше розливають білі вина. Зустрічаються елегантні судини з довгим завужені шийкою, їх ще називають «флейти». Це фірмова тара для білих вин французького Ельзасу, у цій приймете їх можна здалеку дізнатися на винній полиці. В Австрії та Німеччині теж такі зустрічаються. Але в Німеччині є і своя оригінальна вигадка: в тамтешній Франконії вже кілька століть в ходу округла плоска пляшка, що нагадує похідну флягу, називається вона боксбойтель.

У масивних і великих пляшок для шампанського та ігристих вин своя функція: вони повинні витримувати великий внутрішній тиск, який потім виявляється тими самими чарівними бульбашками в вашому келиху. Кріплені вина на кшталт хересу або портвейну найчастіше живуть в особливих пузатенький пляшках.

Натисніть на зображення для переходу в режим перегляду

Силует цієї тари залежить від вмісту

Попри всю різноманітність форми переважна більшість винних пляшок одного і того ж обсягу, 750 мл. Але бувають варіанти в ту і іншу сторону. З більших вам може зустрітися магнум, він дорівнює двом звичайним пляшках і вельми зручний для невеликої компанії. Кажуть також, що в Магнум вино краще дозріває, цю гіпотезу можете перевірити особисто.

А ось на маленькі пляшки зверніть увагу. Є в винному світі негласне правило: чим менше пляшка, тим краще вино. І дорожче, додамо від себе.

У елегантні пляшечки по 330 мл або навіть 275 мл розливають зазвичай дуже солодкі і рідкісні вина. Такі Айсвайн з Центральної Європи, Vinsanto в Італії, деякі різновиди токайського в Угорщині. Основних причин дві. Такого вина багато не вип'єш, його смакують буквально ковточками, і велика ймовірність, що велика пляшка залишиться недопитої, а це погано для вина - воно швидко окислюється, його смак і аромат змінюються. Друга причина чисто комерційна: і маленька-то пляшечка з Айсвайн коштує пристойних грошей, а якщо розливати його в стандартну пляшку, ціна буде астрономічною.

Новости