Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як довго можна зберігати відкрите вино?

  1. Таніни проти кисню
  2. Коли відкрите вино вже не можна пити?
  3. Зберігайте відкрите вино в холодильнику

Часто трапляється, що відкрита пляшка вина залишається недопитої. Щоб насолодитися напоєм пізніше, необхідно знати, як довго він може зберігатися після відкупорювання. Часто трапляється, що відкрита пляшка вина залишається недопитої

Вино має один із самих довгих термінів придатності серед найбільш споживаних продуктів. Завдяки герметичній упаковці і наявності сульфіту в своєму складі, благородні вина можуть зберігатися протягом багатьох років, а то й десятиліть. Деякі з них згодом стають тільки краще. Однак після відкупорювання пляшки вино неминуче піддається впливу свого найлютішого ворога - кисню. Починається процес окислення, наслідки від якого впливають на фруктову композицію напою. Разом з погіршенням палітри смаку поступово зникають його свіжість і шарм.

Таніни проти кисню

Складно дати загальну рекомендацію по тому, як довго можна зберігати вино після відкупорювання. Справа в тому, що в залежності від його типу процеси окислення можуть відрізнятися. В цілому солодкі і терпкі вина з високою кислотністю і вмістом алкоголю більше стійкі до впливу кисню, ніж легкі і делікатні сорти.

В цілому солодкі і терпкі вина з високою кислотністю і вмістом алкоголю більше стійкі до впливу кисню, ніж легкі і делікатні сорти

У червоних винах вирішальну роль відіграє дубильні кислота, також відома як танін. Саме вона відповідальна за терпкість і колір напою. Крім того, вона є чудовим антиоксидантом, який протягом деякого часу дозволяє захистити вино від згубного впливу кисню.

Коли відкрите вино вже не можна пити?

Те, наскільки довго можна зберігати відкриту пляшку вина - досить суб'єктивний питання. Навіть якщо напій втратив свою фруктовість, а його аромат став не таким насиченим, як раніше, він все одно буде володіти приємним смаком. Але як тільки виявляються явні ознаки окислення: колір стає темним і тьмяним, втрачається блиск, смак і аромат починають віддалено нагадувати підгнилі яблука - таке вино стає непридатним для вживання.

Зберігайте відкрите вино в холодильнику

Щоб уповільнити процес погіршення вина через вплив кисню, необхідно по можливості закрити пляшку спеціальній герметичній пробкою, а потім поставити її в прохолодне місце. Найкращим чином для цього підійде холодильник, так як низькі температури значно зменшують швидкість окислення. У такому випадку будь-яке вино можна зберігати протягом 2-3 днів: за цей час не відбудуться помітні зміни в його смаку. Терпкі види можуть протриматися ще довше - до тижня. Але навіть якщо вино втратило свій смак, це не означає, що воно стає марним: ви можете використовувати його для приготування різних страв.

Якщо у вас є питання і коментарі, напишіть нам. Використовуйте форму для коментарів нижче або приєднуйтесь до обговорення в співтоваристві Liebherr ВКонтакте .

Коли відкрите вино вже не можна пити?

Новости