Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Десять знаменитих чаїв Китаю - TeaTerra

  1. 1. Лунцзин (Long Jing tea, Dragon Well tea; букв. Колодязь Дракона) Китайська назва:龙井茶, lóngjǐngchá...
  2. 3. Те Гуань Інь (Tieguanyin tea; букв. Залізна богиня милосердя)
  3. 4. Маофен з гір Хуаншань (Maofeng tea; букв. Ворсисті піки Жовтої Гори)
  4. 5. Цзюньшань Іньчжень (Junshan Yinzhen tea; букв. Срібні голки острова Цзюньшань)
  5. 6. Кимун (Keemun tea; букв. Ціменьскій червоний чай)
  6. 7. Так Хунпао (Da Hong Pao tea; букв. Яскраво-червоний халат / мантія)
  7. 8. Люань Гуапянь (Guapian tea; букв. Насіння дині з Люань)
  8. 9. Сіньян Маоцзянь (Xinyang Maojian tea; букв. Пухнасті (волохаті) кінчики Сіньян)
  9. 10. Тайпин Хоукуй (Hou Kui tea, Monkey Tea; букв. Ватажок мавп з Тайпин)
1. Лунцзин (Long Jing tea, Dragon Well tea; букв. Колодязь Дракона)

Китайська назва:龙井茶, lóngjǐngchá
Тип: зелений чай
Де виробляється: провінція Чжецзян, м Ханчжоу.
Китайська назва:龙井茶, lóngjǐngchá   Тип: зелений чай   Де виробляється: провінція Чжецзян, м Ханчжоу
Свою назву чай отримав від гірського району в провінції Чжецзян, який в свою чергу веде свою назву від села Лунцзин, що в перекладі з китайської означає «Колодязь дракона». Розповідають, що в сільському колодязі, вода в якому завдяки високій мінералізації відрізнялася по светопреломляющие властивостями, під час дощу виникали оптичні ефекти, що нагадували місцевим жителям руху міфічного священної тварини. Колодязь шанувався чудотворним і до нього приходили в посуху просити дракона про дощ. Для виробництва лунцзін використовують тільки верхівки пагонів з двома верхніми листками. У кілограмі чаю таких втеч може бути до 100 тисяч, а оскільки ручне збирання та обробка дуже трудомісткі і вимагають високої кваліфікації, високосортних лунцзін дуже дорогий і продається невеликими навішеннями. В процесі виготовлення лунцзін піддається обсмажування для зупинки процесу ферментації (окислення речовин чайного листа під дією власних ферментів під час сушіння) і особливої ​​механічній обробці, що надає чайному листу ніжність. Лунцзин присмажується в спеціальних котлах: лист долонею притискають до нагрітої поверхні котла, розплющується і одночасно остаточно висушується. Приготований таким чином чай не вимагає сортування, він є кінцевим продуктом і підлягає герметичній упаковці. Майже всі види зеленого чаю в Китаї ароматизируются запашними квітами, але Лунцзин ароматизації НЕ подвергается.Лунцзін дає жовто-зелений настій з ніжним тонким ароматом і багатим смаком. Чай містить вітамін C, амінокислоти і катехіни, за змістом яких перевершує всі інші види і сорти чаю.

2. Білочунь (Bi Luo Chun tea; букв. Весна смарагдовою равлики)

Китайська назва:碧螺春, bìluóchūn
Тип: зелений чай
Де виробляється: Сучжоу, Цзянсу.
Китайська назва:碧螺春, bìluóchūn   Тип: зелений чай   Де виробляється: Сучжоу, Цзянсу
Назва його перекладається як «Весна смарагдовою равлики». Цей вид чаю з'явився в кінці епохи Мін і початку правління династії Цин. Для його приготування обсмажуються дрібні свіжі зелені листочки. Знаменитий Білочунь проізврастает в провінції Цзянсу в районі озера Тайху і тутінскіх гір, а також прилеглих районах. Головними характеристиками цього чаю є: дуже тонкі листи, міцно згорнуті «равликом», міцний аромат, свіжий солодкуватий смак, напій має прозорим зеленим кольором і т.д. Збір його - дуже копітка заняття, тому що здійснюється буквально по листку по брунечку. В історії зафіксований випадок, коли для того, щоб отримати 500 г сухого Білочунь, було зібрано 90 тис нирок Цей дивовижний напій хвилював уяву древніх поетів, завдяки чому на світ «виливалися» гарні вірші в його честь Збір чайних листів прирівнюється до мистецтва. Існують три головні особливості його збору: 1. збирається рано; 2. відбираються тільки молоді листочки; 3. вибираються тільки чисті. Щорічно, починаючи з 18 березня і до періоду «хлібних дощів» - 20-21 квітня. Найкращим вважається чай, зібраний під час свята Цінмін (清明节 qing ming jie - день поминання покійних (5 квітня)). Високої якості Білочунь в 500 грамах містить 50-60 тис почечек. У 1915 році на американському континенті на Панамською виставці цей чай завоював золоту нагороду.

3. Те Гуань Інь (Tieguanyin tea; букв. Залізна богиня милосердя)

Китайська назва:铁观音, tiěguānyīn
Тип: чай улун
Де виробляється: провінція Фуцзянь, повіт Аньси, м Сіпін, Лао Ча Шань, дер. Яо Янь.
Китайська назва:铁观音, tiěguānyīn   Тип: чай улун   Де виробляється: провінція Фуцзянь, повіт Аньси, м Сіпін, Лао Ча Шань, дер
Для виробництва Те Гуань Інь лист збирають більш зрілий, ніж для зеленого чаю. Слабка ферментація зберігає вітаміни і танін, активізує кофеїн і створює умови для утворення нових ефірних масел і з'єднань, що додають чаю своєрідний смак і особливо сильний пряно-фруктовий аромат. Чай дає густий настій золотистого кольору і залишає медове післясмак. Ті Гуан Інь - найвідоміший китайський чай улун родом з повіту Аньсі (південь провінції Фуцзянь). Ченці вирощували в цій місцевості чай ще при династії Тан (VII-IX ст.).

4. Маофен з гір Хуаншань (Maofeng tea; букв. Ворсисті піки Жовтої Гори)

Китайська назва:黄山毛峰, huángshānmáofēng
Тип: зелений чай
Де виробляється: провінція Аньхой, округи Хуейчжоу, Шесянь, Сюнін, Ісянь, м Хуаншань.
Китайська назва:黄山毛峰, huángshānmáofēng   Тип: зелений чай   Де виробляється: провінція Аньхой, округи Хуейчжоу, Шесянь, Сюнін, Ісянь, м Хуаншань
Маофен - це сорт зеленого чаю, який складається з тонких молодих висушеного листя. Кращі сорти робляться з добірного матеріалу. За формою чаїнки нагадують плоскі ворсинки. Чаїнки мають матовий жовтувато-зелений колір. З цим чаєм пов'язана цікава легенда. Кажуть, що давним-давно біля підніжжя гори Хуаншань жив старий мисливець, займаючись мисливським промислом, щоб прожити. Він був зовсім один, не рахуючи волохатою мавпочки, яка всюди його супроводжувала. Це тварина подібна до людині мало даром мови, з ним можна було проводити час за розмовою. Мавпочка вірно допомагала своєму господареві і одному. Одного разу мисливець взяв її з собою далеко в гори. Несподівано мисливець побачив чайне дерево на горі, листочки якого під сонячними променями відливали золотом. Заворожений мисливець зупинився і застиг, милуючись красою. Мавпа помітивши це, сказала: «Це дерево здатне відновлювати сили, коли людина втомилася, потрібно тільки випити відвар з його листя. Стривай, друже, я добуду для тебе кілька листя ». Після цих слів мавпочка спритно видерлася на гору, а потім і на дерево і принесла в роті листя. Після повернення додому мисливець заварив чай, випив його і відчув приплив бадьорості. Мисливець дуже зрадів і вирішив назвати чай Маофен, тому що його принесла для нього волохата мавпочка (мао) з гірських вершин (фен) Хуаншань.

5. Цзюньшань Іньчжень (Junshan Yinzhen tea; букв. Срібні голки острова Цзюньшань)

Китайська назва:君山银针, jūnshān yínzhēn
Тип: жовтий чай
Де виробляється: провінція Хунань, Цзюньшань (Гори Безсмертних), озеро Дунтін.
Китайська назва:君山银针, jūnshān yínzhēn   Тип: жовтий чай   Де виробляється: провінція Хунань, Цзюньшань (Гори Безсмертних), озеро Дунтін
Справжнім чаєм Цзюньшань Іньчжень вважається чай вирощується на острові Цзюньшань посеред озера Дунтін в провінції Хунань. Що дивно цим ім'ям не може називатися чай вирощений поза острова в тому ж районі. Жовтий чай здавна вважався елітним, імператорським. Чай ретельно оберігався від іноземців і за розголошення його таємниць строго карали. Чай виготовляється з сировини вищої якості, тільки з «жирних» - щільних і важких, непошкоджених нирок. Для цього чаю є правило «9 несриваемих», згідно з яким не можна збирати чай в дощовий день, не можна зривати нирку, покриту росою, нирку фіолетового кольору, порожнисту нирку, розкрилася нирку, нирку, пошкоджену комахами або морозом, мляву нирку, а також занадто довгу або дуже коротку нирку. Процес виготовлення такого чаю займає 72 години, відбувається в кілька етапів, вкусообразующім є «томління» в пергаментних, тканинних мішках або купах, і вимагає високої майстерності, точності, так як потрібно дуже уважно відстежувати температурний режим, швидкість ферментації листа. Кажуть, що Цзюншань Іньчжень був улюбленим чаєм першого голови КНР Мао Цзедуна.

6. Кимун (Keemun tea; букв. Ціменьскій червоний чай)

Китайська назва:祁门红茶, qímén hóngchá
Тип: чорний чай
Де виробляється: провінція Аньхой, повіт Цімень.
Китайська назва:祁门红茶, qímén hóngchá   Тип: чорний чай   Де виробляється: провінція Аньхой, повіт Цімень
Чорний чай з повіту Цімень (祁门) провінції Аньхой в Китаї. Чай знаменитий своїм складним ароматом з легким присмаком орхідеї, яблук і сосни. Кимун - молодий чай - він був виведений в 1875 році і отримав популярність в Англії. Містить менше кофеїну, ніж, наприклад, ассамська чай. Кимун часто вживається з молоком і / або цукром. Широко використовується в складі чайних купажів в Європі.

7. Так Хунпао (Da Hong Pao tea; букв. Яскраво-червоний халат / мантія)

Китайська назва:大红袍, dàhóngpáo
Тип: чай Улун
Де виробляється: провінція Фузцянь, Уїшань.
Китайська назва:大红袍, dàhóngpáo   Тип: чай Улун   Де виробляється: провінція Фузцянь, Уїшань
Цей чай є одним із знаменитих серед чаїв Улун. Виростає в гірській місцевості Цзюлунці. Зростає він, немов укладений між двома стінами, крізь які рідко проникають сонячні промені, температурні зміни теж незначні. З вершин скель течуть дрібні солодкі струмочки, які зволожують грунт. Разом з водою стікає мох і живить грунт, роблячи її жирної, що в сукупності своїй створює сприятливі умови для чаю. Чаїнки Так Хунпао міцно і акуратно згорнуті і трохи зігнуті, листочки відливають золотистим кольором. Чай володіє міцним ароматом і довго зберігає смак, має солодкуватий присмак. Стакан зберігає запах напою. Чай має прозорий ясний апельсиново-жовтий колір. Розкрилися листки відливають червоним. З цим чаєм пов'язано багато легенд, одна з яких розповідає про часи правління імператора Юнле в епоху Мін. Кажуть, що в ті часи був учений чоловік, який поспішав у столицю, щоб складати іспит. По дорозі він потрапив в монастир поблизу гір Цзюлунці. У цієї людини сильно заболів живіт, але йому будь-що-будь потрібно було встигнути на іспит. У храмі його напоїли чудесним чаєм - біль як рукою зняло. Монастир знаходився поблизу чайних плантацій, на знак подяки за чудесне людина запалив пахощами накрив своїм червоним халатом, що в результаті дало назву цьому чаю. З китайського він переводиться, як «Великий червоний халат».

8. Люань Гуапянь (Guapian tea; букв. Насіння дині з Люань)

Китайська назва:六安瓜片, liùān guāpiān
Тип: зелений чай
Де виробляється: провінція Аньхой, повіт Люань.
Китайська назва:六安瓜片, liùān guāpiān   Тип: зелений чай   Де виробляється: провінція Аньхой, повіт Люань
Чай вирощується на заході провінції Анхуей і його буквальний переклад означає «Насіння дині з Люань». Ця назва Гуапянь отримав через чаїнок, які обробляються таким чином, що зовні вони стають плоскими і овальними, нагадуючи насіння дині. На відміну від інших чаїв, де використовуються свіжі нирки, для Гуапянь беруться зрілі листя. З кожного листа витягується центральна жилка, потім листя загортають особливим чином у вигляді «насіння», щоб верхня сторона листа виявилася всередині. З цим чаєм пов'язана одна легегда. Кажуть, що в давні часи на маленьке село постійно нападав монстр, що живе в гірських печерах неподалік. Розлючений монстр спускався з гір, нападав на село, вбиваючи і з'їдаючи жителів і свійську худобу та наситившись йшов. Ті, що вижили жителі села відновлювали село, але через деякий час все знову повторювалося. Одного разу богиня Гуанінь зглянулася над жителями і висадила кущі чаю біля села, відокремивши тим самим село від гір. Монстр, що прийшов в черговий раз розоряти село, раптом почув аромат чайних дерев. М'який аромат заспокоїв монстра і він пішов. З тих пір його більше ніколи не бачили.

9. Сіньян Маоцзянь (Xinyang Maojian tea; букв. Пухнасті (волохаті) кінчики Сіньян)

Китайська назва:信阳毛尖, xìnyáng máojiān
Тип: зелений чай
Китайська назва:信阳毛尖, xìnyáng máojiān   Тип: зелений чай   Сіньян знаходиться на півдні провінції Хенань, де помірний клімат і хороші умови сприяють вирощуванню високоякісного чаю
Сіньян знаходиться на півдні провінції Хенань, де помірний клімат і хороші умови сприяють вирощуванню високоякісного чаю. Високогірний клімат, підвищена вологість і перепади температури вдень / вночі надають чаю Маоцзянь його унікальний смак. Найякісніший чай збирають в середині квітня і його ціна в два рази вище, ніж у чаю зібраного в інший час. Листя Маоцзянь темно-зеленого кольору, скручені і з гострими кінчиками по обидва боки. У порівнянні з іншими знаменитими чаями, чаїнки Маоцзянь маленькі. Виробництво Сіньян Маоцзянь було налагоджено вже за часів династії Чжоу (1122-249 до н.е.). У 1987 році археологи, які проводять розкопки в Сіньян, знайшли в гробниці залишки чаю, який був датований 875 роком до н.е.

10. Тайпин Хоукуй (Hou Kui tea, Monkey Tea; букв. Ватажок мавп з Тайпин)

Китайська назва:太平猴魁, tàipíng hóukuí
Тип: зелений чай
Де виробляється: провінція Аньхой, повіт Тайпин, села Хоук, Хоуган, Сінмін.
Китайська назва:太平猴魁, tàipíng hóukuí   Тип: зелений чай   Де виробляється: провінція Аньхой, повіт Тайпин, села Хоук, Хоуган, Сінмін
Чай вирощують в околицях села Хоукен (Мавпяча яма), що лежить біля підніжжя гори Хуаншань в повіті Тайпін провінції Анхуей. Чай відомий своїми незвичайним видом, так званими «двома клинками і жердиною» - двома довгими листям і великою ниркою з білим пушком. Після прожарювання в печі чайне листя стають темно-зеленими з контрастними червоними жилками, потім їх поміщають в ручний прес. У готового чаю є слабкий запах орхідеї. Вважається, що перша заварка - сама ароматна, друга дає густий насичений смак, а третя і четверта - приємний запах.

джерело: http://qwertea.ru


Новости