Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стамбул навиворіт

  1. Коментарі в Facebook

Барвистий, яскравий, галасливий Стамбул в очах туристів виглядає як величезний східний базар, обрамлений стародавніми руїнами, мечетями, ресторанами і лавками, навколо якого по Босфору снують кораблики. Але варто відійти трохи в сторону, і відкривається колоритна виворіт, де живуть звичайні люди, не обтяжені туристичними турботами. У них свій темп життя і немає мети побачити всі визначні пам'ятки за один день.

У них свій темп життя і немає мети побачити всі визначні пам'ятки за один день

перші враження

У Стамбул вперше потрібно в'їжджати вночі і бажано на автомобілі. Тільки так можна побачити масштаби чотирнадцятимільйонні мегаполісу. Неначе гігантський жолоб міста засмоктує в себе рухаються по естакадах блискучих червоним і білим світлом змій. Величезні автостанції, з яких щодня відправляються по країні тисячі комфортабельних автобусів швидше нагадують аеропорти. Все навколо мчить, вирує і транспортний потік не вщухає далеко за північ. Таким я побачила вперше Стамбул і була вражена силою величезного міста.

Але в міру просування авто до центру старого міста потік стихає, швидкість сповільнюється і ось вже можна розглянути мінарети мечетей, блиск води в бухті Золотий Ріг і пороми, що снують через Босфор. А на сході сонця, Стамбул розкриває свої обійми і демонструє скарби, історично що дісталися йому за не одну тисячу років: візантійські і османські давнини, мечеті і палаци, вежі і підземні цистерни. Вся ця старовина збирає навколо себе туристів, спраглих побачити своїми очима розрекламовані в туристичних буклетах пам'ятки. Дуже вражає Айя Софія, але разом з тим стомлює очікування в черзі. Або похід до музею - пізнавально, цікаво, але не настільки хвилююче, як прогулянка по вузеньких вуличках району Фатіх.

У 1453 році Константинополь був завойований Османською імперією. До собору Святої Софії були прибудовані чотири мінарети, і він став мечеттю Айя-Софія. Але в 1935 році турецький президент і реформатор Кемаль Ататюрк видав указ і перетворив мечеть в музей. У цьому статусі Свята Софія перебуває донині.

Зійшовши з туристичної стежки

Зійшовши з туристичної стежки

Але ж варто тільки перейти через бульвар Ататюрка, подивитися на акведук Валета, під яким снують автомобілі і жовті таксі, і відкривається зовсім інший Стамбул. Тут хлопчаки грають на вулицях в футбол, на балконах розвішано білизну, з вікон долинають аромати кефти, шкворчать на сковорідці. А в чайній на розі сидять чоловіки і п'ють насичений з терпким смаком солодкий чай. Продавця овочів продає овочі та крупи з велотележкі. І заглибившись в кривизну безглуздих вуличок можна відчути себе Гешей з «Діамантової руки» - абсолютно незрозуміло куди йти, і в якій стороні світла ти знаходишся. Наче й не було годину назад натовпів туристів і черг в касу.

Наче й не було годину назад натовпів туристів і черг в касу

В азіатському Стамбулі все злегка по-іншому - ця частина міста більше пристосована для життя, ніж туристична частина на європейській стороні. Хоча і там, варто від'їхати від старого міста, починаються багатоповерхові сучасні райони. Це по-справжньому нетуристичний Стамбул, що таїть в собі плюси і мінуси. Над Босфором підносяться зелені пагорби, серед яких ховаються житлові будинки, вілли і навіть палаци. Тим, хто хоче просто прогулятися або посидіти в чайній на березі Босфору сподобається азіатська частина Стамбула. Особливо гарний вид на заході з широкою Босфорської набережній в районі Бешикташ: з рибальськими човниками, лавками над водою в кілька рядів для глядачів, що спостерігають за кінець світу над куполами мечетей Султанахмет і Дівочої вежею.

Кава, знамениті голландські тюльпани, віденський штрудель - все це насправді спадщина Османської імперії і було завезено до Європи з територій належали сучасної Туреччини.

Транспортні тонкощі

Транспортні тонкощі

Місцеві жителі, в тому числі і автомобілісти воліють перетинати Босфор на поромах. Пороми ходять як годинник, коштують недорого - за три ліри можна з Європи потрапити в Азію. Автомобілям дорожче, але все одно вигідніше, ніж їхати в об'їзд по пробкам і в підсумку все одно платити за проїзд по мосту. До речі, оплата за проїзд по автомагістралях і мостам здійснюється за допомогою стікера (наклейки) HGS. У Туреччині вже не залишилося традиційної системи оплати, коли при в'їзді ви отримуєте талончик, а при виїзді оплачуєте залежно від пройденої відстані. Тому приїжджим доводиться шукати наклейки в поштових відділеннях або на заправках, де їх днем ​​з вогнем не знайдеш. Нам так і довелося кататися «зайцями» на своєму авто по Стамбулу і турецьким автобанах.

Нам так і довелося кататися «зайцями» на своєму авто по Стамбулу і турецьким автобанах

Пороми відправляються з декількох пристаней, одна з найжвавіших - Еміньоню. Це навіть не пристань, а цілий комплекс, що простягнувся вздовж берега бухти Золотий Ріг. Звідси курсують пороми і кораблики по всьому Босфору. Потрапляючи на неї в годину пік відчуваєш легкий шок від численності народу, кількості причалювати і відчалює корабликів і заплутаного розкладу.

Потрапляючи на неї в годину пік відчуваєш легкий шок від численності народу, кількості причалювати і відчалює корабликів і заплутаного розкладу

Стамбульська підземка, споруджена в 1875 році, займає третє місце по старшинству після лондонської і нью-йоркської.

Крім порома на азіатський берег можна за ті ж 3 ліри дістатися на підводному метро Мармарай. Ця назва вийшло від об'єднання турецького слова «Marmara», що означає Мармурове море і слова «ray» означає рейок. Не потрібно сприймати все буквально, тут немає мармуру і позолоти, які можна було б очікувати в оформленні такого тунелю в східній країні. Навпаки - все дуже скромно, але функціонально. Головне, що цей тунель нарешті поєднав дві залізні дороги: знаменитий Східний експрес тепер може сміливо проїхати під водою, з'єднавши європейську частину з азіатською. Ідея побудувати такий тунель прийшла ще султанові Османської імперії Абдул-Меджидов, що правив з 1839-1861. У підсумку побудувати його вдалося тільки на початку 21 століття завдяки японськими технологіями та інновацій. Найглибша ділянка тунелю знаходиться в 60 метрах від поверхні затоки.

Столиця вуличної їжі

Галатский міст усіяний рибалками з вудками, а макрель, плаваюча під склепіннями мосту, сміється над ними і не поспішає клювати. Кожен день з раннього ранку до пізньої ночі сотні рибалок закидають гачки в води бухти Золотий Ріг і до вечора приносять додому свій щоденний улов. Стамбульці люблять рибу, і готують її не гірше баранини. В районі Галатского моста переважає рибне меню. Балик-екмек, або просто риба, приготована на грилі, укладена в булку з овочами і цибулею. Ця страва готують на пересувних грилях і на грилях-катерах, що гойдаються на водах бухти. Мідії, фаршировані рисом, политі лимонним соком продають поштучно з підносів на пристані. Біля Галатского моста на невеликому рибному ринку є кафе на відкритому повітрі, де можна покуштувати дари моря, тут же приготовані на вогні. Все абсолютно свіже, щойно виловлених, виливає аромати і закінчується соками - пальчики оближеш!

Стамбул негласно отримав титул світової столиці вуличної їжі. Причому якісної, смачної і навіть корисною.

Про стамбульську їжу варто розповісти окремо. Класична шаурма (по-турецьки Денер) - не рівня тому, що продають в наших кіосках. Справжній Денер готується з баранини і на вугіллі, він повинен увібрати аромати диму, щоб стати тим самим, справжнім стравою. До м'яса подають айран в маленьких баночках з пластиковою кришкою. Вона легко протикає соломинкою, через яку його зручно пити. А з численних візків продають кукурудзу на грилі, печені каштани взимку і неймовірно тягуче морозиво влітку, сіміт - величезні бублики з кунжутом і смачні вафлі, наповнені всілякими начинками (найсмачніші печуть в районі Бебек). А ще фреш з апельсинів і гранатів - біля набережної продають по три ліри, а на ринку всього по лірі за стакан.

А ще фреш з апельсинів і гранатів - біля набережної продають по три ліри, а на ринку всього по лірі за стакан

Традиції і безпеку

Традиції і безпеку

Не дивлячись на стереотипи, Туреччина-одна з найбезпечніших країн. Можна не боятися і сміливо бродити по бідних районах, по крайней мере в світлий час доби ніхто не образить. Є міф, що дівчатам не варто їздити в Туреччину поодинці. Хоча турецькі чоловіки люблять європейських жінок, але досить виховані і поводяться цивілізовано. Випадки відкритого насильства проти іноземців тут украй рідкісні. Я на собі відчула турецьку чесність: втратила на паркінгу в супермаркеті мобільний телефон, а коли підійшла до охорони - вони відправили мене в бюро знахідок, куди визначили мою пропажу.

Я на собі відчула турецьку чесність: втратила на паркінгу в супермаркеті мобільний телефон, а коли підійшла до охорони - вони відправили мене в бюро знахідок, куди визначили мою пропажу

Стамбул називають містом кішок. Пухнастих друзів тут мільйони, і стамбульці їх дуже люблять.

Приїжджаючи в Стамбул, все ж не варто забувати, що це мусульманська країна і потрібно поважати її культурні традиції. Відвідуючи мечеті в вільні від молитов годинник, жінкам потрібно покрити голову хусткою, і всім без винятку роззутися. Виняток - деякі великі мечеті, куди доступ для жінок закритий навіть при дотриманні ними всіх вимог до одягу і поведінки.

Мікс Азії і Європи

Мікс Азії і Європи

Турки по-особливому ставляться до своєї країни. Вони її щиро люблять і вважають, що все, що зроблено в Туреччині - найкраще: їздять на вироблених в Туреччині машинах, користуються турецької технікою, відпочивати краще на турецьких курортах, що не дивно. Такий патріотизм невипадковий - постарався знаменитий Ататюрк, зробивши з Туреччини справжню державу і світська держава. Його зображення можна побачити всюди - мабуть це найбільш шанований чоловік Туреччини. Всюди прапори держави, і це не просто мода - це справжня любов до батьківщини і щирий патріотизм. Хорошим доказом служить те, що турки самі ходять в свої музеї і водять туди дітей і школярів.

Хорошим доказом служить те, що турки самі ходять в свої музеї і водять туди дітей і школярів

Дивно, але Стамбул перевертає всі уявлення про азіатській країні, демонструючи поєднання дбайливо збережених глибоких історичних шарів і ультрасучасних технологій. На тлі шуму, ринкової суєти, криків муедзинів з мінаретів місто наповнене сучасним транспортом і технологіями, які не псують його зовнішній вигляд. Мабуть, Стамбул - одне з небагатьох міст, з власною душею, такий багатогранної, широкої і хлібосольної, що вистачить на всіх без винятку. І цю душу відчуваєш відразу, як тільки нога ступає на давню землю, при першому спілкуванні з місцевими жителями, відкритими і усміхненим. У такій місто хочеться неодмінно повернутися, щоб знову відчути биття його пульсу, ритм якого звучить в унісон з мільйонами сердець ще довго після повернення додому.

У такій місто хочеться неодмінно повернутися, щоб знову відчути биття його пульсу, ритм якого звучить в унісон з мільйонами сердець ще довго після повернення додому

Коментарі в Facebook

Обговоримо?

Новости