Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Скелі Тишлар і Храм Сонця в Ласпі

Скелі Тишлар розташовані на північний захід від гори Ільяс-Кая, на якій колись розташовувався грецький монастир святого Іллі. Ця місцевість належить до урочища Ласпі і розташоване в південній частині Байдарській яйли.

Назва цих скель «Тишлар» походить від тюркського слова «зуби». У XIX столітті перші російські дослідники Криму дали цим конічним світлим круч назву «Цукрові головки. Є ще одне татарське назва - «Кебан-кая», що означає «стіг-скеля».

Іноді ці камені називають пальцями - вони нагадують пальці руки, що стирчать із землі наружу.Одін з наймальовничіших пам'яток природи урочища Ласпі знаходиться на північ від гори Ільяс-Кая, між нею і лісистих конусом гори Ласпі, біля південного підніжжя Байдарській яйли. Посеред природного зниження між сусідніми гірськими масивами, з вічнозеленого південнобережного лісу здіймаються кілька гігантських кам'яних конусів. Ймовірно, це рифи теплого юрського моря.

Найцікавіше вони виглядають, коли дивишся на них зверху, зі схилу гори Ільяс-Кая. Виділяючись на тлі лісу, розташовані майже правильним кільцем, гігантські вертикально стоять брили справляють враження рукотворної мегалітичної споруди, на зразок британського Стоунхенджа. Але що нагадують стародавні менгіри, Ласпінський скелі Тишлар (на відміну від менгиров Скельской), це не діяння рук людини, а химерне творіння природи. В останні роки місце стало популярним у езотериків, язичників і неформалів усіх мастей, які вважають його Місцем Сили з особливою енергетикою і називають «храмом Сонця».

Це місце дуже популярно серед відпочиваючих в Форосі, особливо серед молоді. Якщо піднятися по стежці правіше вершин Ільяс-Каї, ви потрапите в коло, утворений скелями. Тишлар в перекладі означає храм Сонця. Можливо, відвідування цього місця Вас особливо не вразить.

Храм Сонця - це камінь, розташований в центрі кільця зі скель. Підніматися на камінь потрібно босоніж, нагорі сісти, повернувшись до Сонця і, медитуючи, уявити собі те, що хочеш для себе. Через деякий час це повинно виповнитися.

На камені стоїть тарілка з подарунками: фруктами, монетами. Що там залишиш - то і отримаєш в майбутньому, але тільки в набагато більшій кількості.

Деякі залишають записку з переліком своїх бажань. Найпростіше потрапити до скель Тишлар від автобусної зупинки в Ласпі.

За дорожнім покажчиком «Ласпі» в ліс йде стежка, яка і приведе до гори Ільяс-Кая і скелях Тишлар.

Новости