Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Егейське узбережжя Туреччини: Мармарис, Фетхіє, Олюденіз. Де краще?

  1. Егейське узбережжя Туреччини: чим привабливо і який курорт вибрати
  2. Мармарис
  3. Фетхіє
  4. Олюденіз
  5. Саригерме
  6. Гёчек
  7. Кому підійде відпочинок на Егейському узбережжі Туреччини

Егейське узбережжя Туреччини істотно відрізняється від знайомих багатьом туристам анталійського курортів.

Про поїздку по цій частині турецького узбережжя я колись докладно написала в своїй статті В Мармарис на машині або що подивитися в Туреччині самостійно .

Цю частину Туреччини зазвичай рекомендують тим туристам, хто готовий проміняти відпочинок за системою «все включено» на яскраві враження.

Багато хто називає його «маленькою Грецією». І дійсно, дивлячись на фото з цих пляжів, переконуєшся що навіть у старій добрій Туреччини можна відшукати нові, незнайомі, куточки ...

Отже, поговоримо про особливості курортів Егейського узбережжя - це Мармарис, Фетхіє, Олюденіз.

Егейське узбережжя Туреччини: чим привабливо і який курорт вибрати

Незважаючи на те, що від Анталії їх відділяють всього 200 км, це узбережжя з його архітектурою і пейзажами більше нагадує Грецію, ніж Туреччину. Більшість готелів компактно розташовуються на невеликих схилах затишних бухт, місцевий ландшафт визначає власне формат і розміри цих бухт. Завдяки цьому відпочиваючих оточує не "туристична інфраструктура», а силуети гір і прозоре блакитне море.

Завдяки цьому відпочиваючих оточує не туристична інфраструктура», а силуети гір і прозоре блакитне море

Егейське узбережжя Туреччини - це вся палітра блакитних і зелених відтінків!

Відпочинок на курортах Егейського узбережжя для туристів почнеться з перельоту до аеропорту м Даламан. Сам місто з населенням близько 20 000 чоловік розташований в 8 км від моря. У Даламані теж є готелі, хоча і не дуже багато. Зате пляж тут досить чистий, в силу його невеликої комерційної освоєності.

Мармарис

До найбільшого курорту цієї частини узбережжя - Мармаріса - від аеропорт Даламан близько 90 км. Мармарис часто називають турецької Ибицей. І це дійсно так: на знаменитій Walking Street можна відвідати численні кафе, ресторани, бари і дискотеки. У більшість закладів вхід безкоштовний, оплачуються тільки напої. Жвава набережна, де ввечері прогулюються туристи, велика марина з щоглами численних яхт - все це Мармарис!

Тут можна знайти якісний бюджетний відпочинок. Місцеві готелі зазвичай не пропонують занадто великий перелік послуг, тому що зазвичай сюди приїжджають не сидіти на території готелю, а проводити час за його межами. Традиційно Мармарис обирає молодь.

Хоча і в Мармарисі є готелі з великою територією і високим рівнем сервісу. Наприклад, D-Resort Grand Azur Marmaris 5 *. Відкритий у 1991 році, він був повністю реновірован в 2013р. Готель знаходиться на 1 берегової лінії, має власний піщано-гальковий пляж. Це єдиний пляж Мармаріса з блакитним прапором. Велика (за мірками Мармаріса) територія - 22 000 кв.м, що потопає в зелені, великий вибір розваг прямо в готелі - все це нагадує «круті» турецькі п'ятірки на Анталійському узбережжі. Єдине, чого Ви не знайдете тут - це звичного режиму «все включено». Але харчування «повний пансіон плюс» має на увазі включені на обід і вечерю алкогольні напої.

Ще один відмінний варіант для тих, кому потрібен і Мармарис з його нічним життям, і великий готель з власним пляжем - Sentido Orka Lotus Beach 5 *. Відкриття цього готелю намічено на 1 травня 2015 р Розташувався він по дорозі з Мармаріса в Ічмелер, прямо на березі моря. Його піщано-гальковий пляж простягнувся на 600 м. А сам готель займає площa 75 000 м. На ній вистачило місця і 4 басейнах, і тенісному корту, і навіть власним аквапарку (5 гірок для дорослих, 3 - для дітей). Гості будуть відпочивати за системою «Ультра все включено». Тим же, хто підходить до свого раціону критично, в меню будуть запропоновані страви з органічних продуктів. Маленькі гості готелю (діти до 2-х років) також будуть оточені турботою: в номер поставлять дитячу колиску, апарат для підігріву пляшок, і навіть планшет з мультиками.

Егейське узбережжя Туреччини: неспящий Мармарис.

Але все-таки сім'ям з дітьми я раджу зазвичай інші курорти цього регіону.

Фетхіє

Наприклад, Фетхіє. Це старовинне місто (а історія його виникнення сходить аж до 5 століття до нашої ери) розкинувся біля підніжжя гори, на вершині якої збереглися руїни лицарської фортеці. Зверху відкривається чудова панорама бухти.

Цей курорт напевно оцінять туристи, які віддають перевагу відпочинок в готелях високого рівня. Так, багато хто напевно вже чули (або навіть були) про прекрасне готелі Club & Hotel Letoonia HV-1. Він займає цілий півострів площею 165 000 кв.м., на якій розташувалися аж восімдес'ят 2-х поверхових бунгало! Це ціле місто, зі своїми ресторанами, басейнами, пляжами. До Фетхіє курсує платна човник.

Олюденіз

Буквально за горою, в декількох кілометрах від Фетхіє, знаходиться ще однієї райське містечко - Олюденіз. Туди раз о 2 годині з Фетхіє йде автобус, який після прибуття в Олюденіз їде далі - в селище Кабак, розташоване над однойменної бухтою і природним заказником. У Олюденіз обов'язково варто приїхати тим, хто хоче перевірити себе на сміливість і політати над морем (як це відбувається - я описала >> тут << ). Адже Олюденіз - це центр параглайдингу. Також багато хто напевно бачили дивовижної краси фото з місцевою лагуною, відокремленої від моря піщаною косою.

Можна приїхати сюди на день, а можна і провести весь відпочинок. Готелів тут досить багато - близько 50, дуже різних за цінами, кількістю зірок і якості, і, як водиться, ці показники далеко не завжди знаходяться в гармонії. При виборі розміщення зверніть увагу на те, що готелі, що знаходяться в бухті Олюденіз, стоять не близько до моря, а метрах в 200-500, і шикарний пляж Олюденіза не належить готелям - він відкритий для всіх.

Виняток становить готель Liberty Hotels Lykia HV-1. У цього готелю свій власний пляж довжиною 750 м, на якому є все необхідне обладнання - шезлонги, парасольки, матраци. До послуг гостей готелю 7 ресторанів, 11 барів, 9 басейнів, 18 водних гірок, 19 тенісних кортів, SPA-центр, поле для футболу і ще багато-багато чого! Якщо ви звикли отримувати задоволення по максимуму - то вам сюди! Готель розташувався в 3 км від Олюденіза, так що ввечері ви зможете зануритися в жваву атмосферу цього містечка.

У самому Олюденіз теж є готель цієї мережі - Liberty Hotels Oludeniz 4 *. Це затишний готель в 200 метрах від моря, з невеликою, але приємною територією і красивими номерами можу порекомендувати для всіх категорій туристів - і з дітьми, і для молоді.

Крім перерахованих вище курортів Егейського узбережжя Туреччини, тут є ще кілька курортів - поменше розмірами і поки менш відомих серед наших туристів.

Саригерме

Селище Сарігёрме розташований в двох годинах їзди від Мармаріса. Його відмінна риса - абсолютна тиша і спокій. У Сарігёрме в основному дорогі комфортабельні готелі. Як правило, вони розташовуються на невеликій висоті в горах, звідки відкривається вид на море. Пляжі цього курорту піщані, пологі і дуже чисті, часто нагороджуються сертифікатом «Блакитний прапор» і чудово підходять для відпочинку з дітьми.

Один з найпопулярніших готелів цього курорту - Iberotel Sarigerme Park 5 *. Власний піщаний пляж, 1-ша берегова лінія, красива зелена територія, маса розваг прямо в самому готелі - загалом, все що потрібно для гарного відпочинку.

Гёчек

А самі «просунуті» і вимогливі туристи вибирають для відпочинку на Егейському узбережжі Туреччини курорт Гёчек. Це невеликий (всього 2,5 тисячі жителів) містечко вже другий рік приймає на відпочинок респектабельну публіку. Його вже встигли охрестити «турецьким Сен-Тропе». І дійсно, кількість багатих яхт і шикарних готелів на квадратний кілометр цього курорту для Туреччини просто рекордну!

Ще на початку 80-х Гёчек був всього лише глухому рибальського селом. Динаміка перетворення його в курорт для клубного відпочинку може бути простежено з того моменту, коли президент Турецької Республіки Тургут Озал відвідав це містечко і був вражений його мальовничості. Подив президента швидко дійшло до інвесторів, і останні почали інтенсивну кампанію в з розвитку цього містечка. Практично відразу рибальські гавані перетворилися в розкішні яхтові пристані. Було завезено безліч додаткового обладнання для парусного спорту і яхтингу, створена необхідна інфраструктура, і ось, нарешті, район Гёчека став центром вітрильного спорту в області Фетхіє, відібравши це звання у Мармаріса.

У 2014 р відкрив свої двері готель Rixos Premium Gocek Suites & Villas 5 *. Про переваги готелів цієї мережі можна говорити нескінченно довго, і Ріксос в Гёчеке не буде винятком. Чудово, дивовижно, унікально - такими епітетами описують свій відпочинок встигли побувати в цьому готелі туристи.

Конкуренцію йому може скласти теж нові готель D Resort Gocek 5 *, який знаходиться всього в 800 метрах від набережної. Щоб гості з комфортом долали дане відстань, їм дають велосипеди (безкоштовно, звичайно!) Або доставляють на гольф-машинах. Зате пляж цього курорту їх дуже порадує - білосніжний пісочок, спеціально привезений з Єгипту, зручний вхід в море, і саме море - неймовірного кольору і приголомшливо чисте!

Егейське узбережжя Туреччини: пляж готелю D Resort Gocek 5 *

Кому підійде відпочинок на Егейському узбережжі Туреччини

І, підбиваючи підсумки даного огляду, хочу звернути вашу увагу на такі моменти:

  1. Егейське узбережжя - це зовсім інший клімат. Сезон тут починається трохи пізніше, ніж на Анталійському - десь з кінця травня, коли вода прогрівається до комфортної температури. Так що, якщо ви плануєте поплавати в морі на травневі свята, то краще вибрати для цього інші курорти (які саме, можете почитати >> тут << ). Зате в спекотні літні місяці тут відпочивати набагато комфортніше. У липні і серпні температура повітря тримається в районі 30 градусів, а вода прогрівається до 24-25, з моря завжди дме легкий освіжаючий бриз.
  2. Основний контингент відпочиваючих тут - європейці, російськомовних туристів тут менше, також як і російськомовного персоналу в готелях. Тому мінімальне знання англійської мови вітається.
  3. Ну, і поза всяким сумнівом, - тут просто шикарна екскурсійна програма на будь-який смак. Уявлення про неї можна отримати, почитавши ось цю статтю: В Мармарис на машині або що подивитися в Туреччині самостійно

Однак, і вартість турів в цю частину узбережжя може виявитися дорожче, ніж ви готові заплатити за відпочинок в Туреччині.

Порівняти ціни на тури в готелі Егейського узбережжя Туреччини у різних туроператорів зручно ось на цьому сайті: Он-лайн турс. Там можна впорядкувати готелі за ціною, по рейтингу, по віддаленості від моря. І забронювати все в 2 кліка. Документи на тур вам надішлють на електронну пошту після оплати. Наші читачі вже купували тури на цьому сайті, і проблем ніяких не було, відпочинок пройшов за планом.

Якщо ви ще жодного разу не купували тури в інтернеті, дивіться докладну інструкцію як це зробити, ось в цій статті: Онлайн або НЕ онлайн? Вигідніше купувати тури в інтернеті

Всім бажаю швидше визначитися з місцем для літньої відпустки, і - ненудних вам подорожей, друзі!

-

А в ув'язненні загадаю Вам три Турецьких загадки:

1) Що купець бачить кожен день, а Аллах - ніколи?

2) На базарі купив одну штуку, А прийшов додому і їх стало тисяча.

3) На початку - на чотирьох, в середині - на двох, в кінці - на трьох. Хто чи що?

Спробуйте, відгадати. :-)

Хто чи що?

Новости