Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Цемесская бухта. Корабельні аварії. аномалії

  1. Бермудський трикутник Чорного моря
  2. Прокляття Цемеської бухти?
  3. Дивацтва Цемеської бухти
  4. Загибель «Адмірала Нахімова»
  5. безглуздість
  6. аномалія
  7. тимчасові аномалії

Бермудський трикутник Чорного моря   Зміст статті:   Цемесская бухта (Новоросійська бухта) - незамерзаюча бухта біля північних берегів Чорного моря

Бермудський трикутник Чорного моря

Зміст статті:

Цемесская бухта (Новоросійська бухта) - незамерзаюча бухта біля північних берегів Чорного моря. Довжина берегової лінії 15 км, ширина бухти біля входу 9 км, в середній частині 4,6 км, глибиною 21-27 м, що дає можливість заходити в бухту будь-яким океанським суднам. У північно-західній частині бухти знаходиться порт Новоросійськ; в східній - село Кабардинка. В осінній та зимовий періоди характерні вітри ураганної сили - бору.

У бухті два рейди: зовнішній і внутрішній. Один від одного їх відділяють два молу західний і східний, споруджені в 1897 р для захисту суден від південно-західних і південно-східних вітрів. Льоди в бухті це рідкість, порт є по суті незамерзающим. Морські течії йдуть в сторону Анапи.

Раніше бухта звалася Суджукской і була перейменована в Новоросійську, або Цемеської 8 травня 1839 р велінням імператора Миколи I Павловича .

Прокляття Цемеської бухти?

адмірал Нахімов Павло Степанович , При захисті Севастополя, наказав затопити суду, для перегородити шлях в гавань ворожим кораблям. Місто змогли відстояти, однак з тих пір суду, названі на честь хороброго і підприємливого адмірала, неминуче терплять аварії корабля.


Цікавий факт, але жодного з цих затоплених суден так і не було знайдено згодом: багато разів дайвери занурювалися на дно, але не змогли знайти ніяких великих корабельних частин, за винятком їх уламків. З того часу бухта так і тягне за собою низку трагічних подій, збільшуючи підводне кладовище. А багато розповідали про те що бачили в цьому районі корабель-привид: бачення виникає в сутінки, коли на землю опускається туман.

Дивацтва Цемеської бухти

У Цемеської бухти, уздовж якої побудовані місто і порт, кожен день заходять і залишають десятки судів, пасажири і екіпажі яких можуть і не підозрювати, що аномальні особливості цих місць здатні при несприятливих обставинах ставати причиною аварії корабля. Втім, моряки не схильні звинувачувати в своїх прорахунках дивина бухти, тоді як дослідники аномальних явищ, навпаки, переконані, що далеко не всі в цьому світі пояснюється простим неувагою або відсутністю необхідного досвіду.

Випадки затоплення суден в Цемеської затоці відомі з XVIII століття, коли на місці Новоросійська знаходилася фортеця Суджук-Кале. Згідно легенд, води бухти загадковим чином затягували турецькі човни на дно під час безвітряної сонячної погоди. У наш час дайвери, які займаються дослідженням підводних глибин, повертаються з різними знахідками: це давні монети, фрагменти амфор та інші цінності.

У XX столітті сталося 2 найвідоміших події за історію Цемеської затоки. 1918 рік - в ході Першої світової війни, В.І. Ленін наказав знищити Чорноморський флот, щоб не передавати його німецької армії. Як результат, на дні бухти виявилися 12 одиниць військової техніки і 4 пароплава. 1986 рік - відбулося зіткнення пасажирського пароплава «Адмірал Нахімов» з вантажним судном «Петро Васєв».

Загибель «Адмірала Нахімова»

Одна з найжахливіших і безглуздих з точки зору логіки трагедій сталася вночі 31 серпня 1986 року, коли на виході з бухти зіткнулися пасажирський лайнер «Адмірал Нахімов» з величезним суховантажем «Петро Васєв». Пароплав виходив з бухти, суховантаж, навпаки, повернувся з вантажем в порт. Лайнер пішов на дно за 8 хв., З 1234 чоловік, що знаходилися на борту 423 пішли з лайнером під воду.

безглуздість

Слідчі під час розслідування, вчені зі світовим ім'ям, капітани далекого плавання, ознайомлюючись з документацією трагедії, так і не можуть донині зрозуміти, як так могло статися що в великому затоці при повному штилі і відмінною літній погоді зіткнулися два судна, якщо вони перебували в зоні прямої видимості, команди були досвідченими, місця і часу для розбіжності кораблів було більш ніж достатньо. Звичайно, пароплав «Адмірал Нахімов» вів у цей час не сам капітан, а його помічник, але він вважався досвідченим моряком, який цілком міг впоратися з поставленим завданням, більш того сам капітан В.Г. Марков домовився про пропуск теплохода суховантажем. І все-таки факт залишається фактом - судна зіткнулися.

Дії капітана «Петра Васева» в останні кілька хвилин перед зіткненням здаються більш ніж дивними: він спокійно продовжував вести корабель по приладах, які тоді чомусь помилково показували на успішне розбіжність з теплоходом, хоча візуально спостерігав у вікно старший помічник неодноразово говорив про те, що вони підходять дуже близько до пасажирському лайнеру і продовжують зближуватися.

Чому в даній ситуації не подала знак інтуїція, яка як правило не підводить капітанів кораблів, чому не спрацювала навіть звичайна логіка: перевірити ще раз слова старпома, і просто виглянути у вікно.

аномалія

Наслідком було винесено свій вердикт, обом капітанам за халатне ставлення до своїх обов'язків дали по кілька років в'язниці, але це не дало відповідей на питання. Аномальщікі вважають, що в цьому випадку свою вирішальну роль могли зіграти особливі гравітаційні аномалії Чорного моря, які і вплинули на віддаються на судах команди. Саме вони, як вважають дослідники, змогли вивести з ладу радари на суховантажі і ввели в оману капітана суховантажу.

Непрямим підтвердженням таких дивацтв стало подальше через кілька годин землетрус в акваторії Чорного моря біля румунських берегів. Цілком ймовірно, що посилення електромагнітного поля вплинуло і на притуплення пильності капітана «Адмірала Нахімова», який пішов зі свого поста в найвідповідальніший момент, і на дії його помічника Олександра Чудновського, який, не дивлячись на весь свій досвід, не вжив адекватних дій якщо не по запобіганню зіткнення, то хоча б по мінімізації втрат і порятунку людських життів.

Цілком ймовірно, що посилення електромагнітного поля вплинуло і на притуплення пильності капітана «Адмірала Нахімова», який пішов зі свого поста в найвідповідальніший момент, і на дії його помічника Олександра Чудновського, який, не дивлячись на весь свій досвід, не вжив адекватних дій якщо не по запобіганню зіткнення, то хоча б по мінімізації втрат і порятунку людських життів

тимчасові аномалії

Дивні події, в підтвердженні аномальність цих місць, відбувалися в Цемеської бухті і з іншими судами, але так як вони не приводили до таких трагічних наслідків, про них мало говорилося і швидко забувалося.

• Але військові вже після загибелі пароплава пригадали, як у них на патрульному судні в тій же точці бухти раптово зупинився годинник, причому не тільки бортові, але і все наручний годинник у екіпажу. І лише після виходу за мис Дооб годинник почали йти знову і їх довелося підводити на кілька хвилин.

• Такого ж роду подія з годинником сталося на круїзному лайнері, ходив по Чорному морю. Це явище настільки зацікавило одну з пасажирок, С. П. Свербіль-Живицького, яка працювала в Одеському університеті, що пізньої вона присвятила кілька років вивчення аномальних явищ в Цемеської бухті . Згідно з її гіпотези, вона вдає із себе кратер остиглого вулкана.

Саме цим можна пояснити гравітаційні аномалії, що відбуваються в бухті при підвищенні тектонічної активності в чорноморській акваторії: так, після тієї самої синхронної зупинки у всіх пасажирів і членів команди годин стався невеликий землетрус на Краснодарському узбережжі Чорного моря; був землетрус, як уже було сказано вище, і після зіткнення суден. Гравітаційної аномалією Цемеської бухти пояснюється і майже ураганний північний вітер бору, який дме з гір в бік Новоросійська з такою силою, що нерідко трапляється так що він прорубує собі в порослих лісом горах цілі просіки.

Але поки це лише гіпотеза; дослідження обмежені тим, що аномальні прояви характерні тільки під час виникнення тектонічної активності в прибережних районах або на дні Чорного моря, а щоб виявляти це заздалегідь і провести необхідні дослідження, буде потрібно немало часу і коштів.

Так що таємниця Цемеської бухти так і залишається нерозгаданою.

Так що таємниця Цемеської бухти так і залишається нерозгаданою

ред. shtorm777.ru

СХОЖІ ЗАПИСИ

Прокляття Цемеської бухти?

Новости