Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рейтинг всіх приватних шкіл Києва.

Як вибрати школу для своєї дитини, коли немає необхідної інформації? Та й взагалі - що питати у директора? Які параметри дійсно цінні та важливі, а які другорядні? Довгий час інформація по приватним школам була закрита або систематизована.

За складання рейтингу приватних шкіл взялася Гільдія Лідерів освіти. За цим рейтингом школи розділилися на 5 ***** зіркові, 4 **** зіркові і 3 *** зіркові, в залежності від п'яти головних параметрів:

1. Статус (міжнародний / національний / локальний)

2. Перелік освітніх і сервісних послуг (повний / частковий)

3. Ступені (початкова, середня, старша, кількість випусків)

4. Загальна кількість балів

5. Вартість навчання і співвідношення ціна / якість

Цей довідник-рейтинг базується на інформації з відкритих джерел (газет, журналів, Інтернету), довідників міськвно, шкільних сайтів, опитувань батьків, учнів, журналістів, які пишуть на теми освіти, вчителів, чиновників, випускників, директорів і роботодавців.

Рейтинг покликаний допомогти клієнтам-батькам робити усвідомлений і об'єктивний вибір школи для своїх дітей.

Виходячи з міжнародних вимог і стандартів, до рівня 5 ***** шкіл могли бути віднесені школи з Міжнародним статусом, повним переліком освітніх і сервісних послуг (32 параметра), повним циклом ступенів (з 1 по 11 класи), загальною кількістю балів не менше 200 (з 320), і ціною від $ 10 000 в рік.

Для чистоти експертної оцінки три полярні оцінки з кожного боку (найнижчі і найвищі) відкидалися, щоб виключити упереджену думку.

Складнощі виникли при вивченні ситуації, коли якихось послуг або параметрів в школах немає з незалежних від них причин. Наприклад, немає (і не потрібна) розвозки, «не було ще випусків», не здавали і не готувалися до ЗНО, не в тому віці, щоб працювати і отримувати доходи, немає української ліцензії, а є тільки англійська, тощо. В західній практиці прийнято в таких випадках проставляти прочерки і бали не нараховувати. І хоча ця обставина ніяк не пов'язане з якістю навчального процесу або сервісу, школа не долічується балів.

Тому що саме ці чинники цікавлять батьків. І вважається, що коли ці параметри будуть присутні, тоді школа добере ці бали.

Деякі показники не оцінювалися балами, наприклад «моральний клімат» (жорсткий / ліберальний), так як це питання переваги самих батьків, а не будь-якого журі.

Бали за харчування враховували набір об'єктивних показників (вартість, меню, періодичність харчування, наявність діетстолов), а також суб'єктивних відгуків (смачно, збалансовано, різноманітно, вітамінізоване).

Крім того, батькам важливі результати, пов'язані з досягненнями випускників. Це ті життєві позиції, які отримали випускники різних шкіл (доходи, посади, рівень і якість життя).

Метою рейтингування є прагнення максимально представити приватні школи в кращому, найбільш вигідному світлі. Проте, рейтинг не носить абсолютного значення. Адже школа може подобатися просто тому, що там вчиться друг, хороша вчителька, є басейн, або вона розташована близько до будинку.

Ось перелік параметрів, які впливали на рейтинг:

1. Матеріально-технічна база будівлі, ремонту і технічного оснащення

2. Навчальна програма (класична, сучасна, змішана).

3. Моральний клімат (ліберальний або з жорсткою дисципліною).

4. Сервіс (насичений або лімітований).

5. Ступінь соціальної однорідності учнів.

6. Ухил (мови / спорт / науки / і т.д.).

7. Привабливість школи (відгуки про неї учнів, вчителів, батьків і роботодавців).

8. Атмосфера (чистота / запахи / взаємини).

9. Розміри школи і класів.

10. Кінцеві результати (тільки атестат або майбутня успішна життя, кар'єра, практичні навички та компетенції).

11. Вартість навчання (відповідно до високого або звичайним стандартом, а також співвідношенням ціна / якість).

В цілому ця експертиза носить неофіційний характер, і не може бути використана з метою порівняння якості освіти або сервісу.

Приватні школи всі різні, і цілі у них різні. Вони покликані задовольняти попит на ті послуги, які затребувані тими батьками, які вибирають саме ці школи для своїх дітей. Так як, дійсно, важко порівнювати школи інтелектуальні, художні, релігійні, лінгвістичні і т.д.

Школа може бути чудовою і показувати дуже високі результати, але в ній відсутні, наприклад, старші класи. Значить, вона недоотримає частини балів за формальними ознаками, хоча це ніяк не пов'язано з якістю навчання.

Або, наприклад, хореографічна школа не дуже потребує підвищеної комп'ютеризації. Але відповідно до західної методики розрахунків вона теж недоотримає певної кількості балів за цим параметром.

Загальні відомості про приватних школах показують, що цей ринок системно сформувався, і картина не поступається тій, яка характерна для приватної освіти східноєвропейських країн. У Києві сформувалася група з п'яти-шести шкіл, які діють за міжнародними стандартами, віднесені до категорії п'ятизіркових, а також цілком пристойні школи, які мають високі національні стандарти.

До групи п'ятизіркових шкіл були віднесені ті, які мають Міжнародний статус, повний цикл навчання з 6 до 17 років, розширений навчальний і інфраструктурний сервіс, загальна кількість балів (не менше 200 з 320) і досить високу оплату (від $ 10 000 в рік).

При опитуваннях населення, більшість батьків і фахівців виділяли саме ці 5 шкіл, як ведучі. При цьому деякі школи виділялися за одними параметрами, інші - за іншими. Наприклад, про Міжнародному ліцеї Гранд висловлювалися як про школу з ефективними навчальними технологіями, хорошою і креативної атмосферою, а також вигідною для батьків фінансовою системою «все включено», коли не треба потім додатково за все доплачувати, а також випускники добре влаштовуються в житті. Старовинна будівля в центрі міста для одних є недоліком, для інших перевагою.

Як перевага Міжнародної Британської школи зазвичай виділяють прекрасне навчання англійській мові, що дуже перспективно для тих, хто збирається вступати до британських університетів, хоча українська програма / курікулум не завжди достатня для проходження українського ЗНО. Британська школа зручна тим, що вона розташована відразу в двох районах міста, що оптимізує транспортні проблеми.

Міжнародна школа «Печерськ» привертала увагу батьків тим, що там навчаються / вчилися діти відомих політиків і бізнесменів. Про Американську (Kiev International School) школі тепло відгукувалися через те, що вона розташована в зеленій санаторній зоні (Святошин), і в ній навчається багато дітей-іноземців - послів, бізнесменів, спортсменів.

Кількість відвідувачів проекту:

Як вибрати школу для своєї дитини, коли немає необхідної інформації

Новопечерський школа зручно вписалася в мікрорайон і вражає всіх, хто тільки в неї входить, своїм вишуканим оздобленням і багатим дизайном, меблями, обробкою, хоча якість навчання тільки набирає обертів. Дуже зручна система оплати: базова при знаходженні дитини до 14.00 - 16.00, і потім невеликі доплати за гуртки і факультативи після 16.00.

В цілому в цій групі 5 ***** шкіл співвідношення «ціна / якість» визнано респондентами цілком адекватним, тим більше, що відрив по балах несуттєвий.

Всього по всіх розділах, за якими респондентами визначалися бали, розглядалися 32 параметра. Максимальний бал за кожним параметром 10. Таким чином, максимально можна було набрати 320 балів.

В цьому довіднику-рейтингу приємно те, що в ньому вперше дано повні описи кожної школи (можна пройти по посиланнях), з їх основними перевагами, картами з Гугла і фотографіями.

У довіднику-рейтингу максимально підкреслені переваги всіх шкіл, однак через відсутність деяких даних окремі показники могли випадково опинитися неврахованими, і вони, природно, будуть скориговані, якщо буде надіслана більш точна інформація.

У довіднику-рейтингу максимально підкреслені переваги всіх шкіл, однак через відсутність деяких даних окремі показники могли випадково опинитися неврахованими, і вони, природно, будуть скориговані, якщо буде надіслана більш точна інформація

Додаток №1. Анкета по збору інформації
Додаток №1 Додаток №2. Аналоги рейтингування в інших галузях
Додаток №3. Параметри, за якими оцінюються школи.
Додаток №4. Міжнародні акредитаційні вимоги для шкіл Портал Xvatit.com збирає відгуки професіоналів і просто зацікавлених людей про те, чим повинна бути оснащена сучасна школа. Адже від цього залежить не тільки те, з яким настроєм діти йтимуть до школи і наскільки затишно і комфортно вони там себе почувають. Належне оснащення школи, навіть в таких на перший погляд дрібниці як навчальні посібники або спортивний інвентар, - це ключ до успішного навчання, здоров'ю та безпеці наших дітей.

Як вибрати школу для своєї дитини, коли немає необхідної інформації?
Та й взагалі - що питати у директора?
Які параметри дійсно цінні та важливі, а які другорядні?

Новости